Skocz do zawartości
IGNORED

Transport plików za około 10tys. Co po auralic.

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, partick napisał:

Bo złoto się nie utlenia i jest miękkie - czyli jak raz złapie, to trzyma.

Za co cię trzyma to złoto? 😀

A wiesz, że taki rod jeszcze mniej jest podatny na utlenianie niż złoto, bo niestety ono też się utlenia. 

3 minuty temu, Gargan napisał:

Najlepszym materiałem na wtyki/gniazda jest mosiądz. 

Pod względem twardości może i tak, jest jeszcze miedź berylowa, miedź tellurowa też są wytrzymałe na ścieranie.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

44 minuty temu, Gargan napisał:

Srebro jest tylko 5% lepsze od miedzi.

To 5% dla niskich napięć i natężenia prądu w torze sygnałowym może mieć znaczenie, nie jest stosowane powszechnie ze względów ekonomicznych, ale jednak.

Zresztą w elektronice srebro i złoto są od dawna używane również ze względu na swoje właściwości elektryczne. To, że Ty tego srebra nie widzisz w bebechach swoich urządzeń nie oznacza, że ich tam nie ma.

Patrz kości DAC, patrz procesory, patrz inne elementy półprzewodników, których gołym okiem nie widzisz.

To fizyka, nie audiofilizm który ciągle tutaj imputujesz swoim adwersarzom.

Edytowane przez sir.jax

6 godzin temu, carlos med napisał:

wczasy w Sosnowcu

Coś jak wczasy w Czarnobylu 86' 🙈

Be urazy jeśli ktoś jest z Sosnowca. 😜

Dzień bez muzyki dniem straconym.

@sir.jax dasz 5% grubszy przewodnik i już nie ma różnicy. 

Piszesz o złocie, a spójrz godzinie jest w tabelce. Niewiele lepsze od aluminium. Najwięcej w elektronice używa się cyny a to kiepski przewodnik 😀

Na takich dystansach jakie masz w zestawach audio, gdzie często kolejne urządzenia leżą jeden na drugim nie ma znaczenia czy przewodnik będzie ze srebra czy miedzi. Z resztą i tak zawsze gdzieś po drodze będzie gorzej przewodzące złoto lub cyna.

Ta różnica w przewodnictwie miedzi sprawi tylko tyle, że potrzeba większej energii, żeby poruszyć membranami głośników. Większej o te kilka procent. Nic innego się nie zmieni. No może będzie mniej szumu, a może też mniej zniekształceń, bo wzmacniacz tranzystorowy lubi mocniejsze obciążenie. Pasmo przenoszenia będzie dokładnie takie samo. Szybkość narastania sygnału też się nie zmieni, bo to zbyt mała odległość, żeby odczuć różnicę. 

Nie przejmuj się drutami. Na miedzianych kablach "Słońce Monako" Lusi Czebotiny będzie brzmiało tak samo cukierkowo jak na srebrnych 🇲🇨🌞

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Już wcześniej o tym pisałem, ale się powtórzę - kablarskie audio voodoo zaczęło się od starych konstrukcji NAIM. Ta marka nie używała w swoich wzmacniaczach cewek indukcyjnych do stabilizacji wzmacniacza. Powodowało to konieczność użycia odpowiednich (lub odpowiednio długich) kabli głośnikowych. Czyli faktycznie była duża różnica pomiędzy różnego rodzaju przewodami. Po jakimś czasie hobbyści zaczęli gadać, że tak jest z każdym wzmacniaczem. No i cyk! Mamy nowy mit 😀

4 godziny temu, Gargan napisał:

@sir.jax dasz 5% grubszy przewodnik i już nie ma różnicy. 

Piszesz o złocie, a spójrz godzinie jest w tabelce. Niewiele lepsze od aluminium. Najwięcej w elektronice używa się cyny a to kiepski przewodnik 😀

Na takich dystansach jakie masz w zestawach audio, gdzie często kolejne urządzenia leżą jeden na drugim nie ma znaczenia czy przewodnik będzie ze srebra czy miedzi. Z resztą i tak zawsze gdzieś po drodze będzie gorzej przewodzące złoto lub cyna.

Ta różnica w przewodnictwie miedzi sprawi tylko tyle, że potrzeba większej energii, żeby poruszyć membranami głośników. Większej o te kilka procent. Nic innego się nie zmieni. No może będzie mniej szumu, a może też mniej zniekształceń, bo wzmacniacz tranzystorowy lubi mocniejsze obciążenie. Pasmo przenoszenia będzie dokładnie takie samo. Szybkość narastania sygnału też się nie zmieni, bo to zbyt mała odległość, żeby odczuć różnicę. 

Nie przejmuj się drutami. Na miedzianych kablach "Słońce Monako" Lusi Czebotiny będzie brzmiało tak samo cukierkowo jak na srebrnych 🇲🇨🌞

Ukryta Zawartość

Jest miedź co ma circa 103% Conuctivity i tabelki tego nie podają bo są dla takich prostych zjadaczy chleba podawane

Cały podstawowy problem w audio polega na tym że nie jedzie się od początku toru audio do końca jednym przewodnikiem

Może to być nawet alumienium ale niech ono będzie od początku do końca toru w 100% zainstalowane

Takiego rozwiązania jak na razie nikt nie zrobił stąd dźwięk się po drodze p... 

3 godziny temu, Gargan napisał:

Już wcześniej o tym pisałem, ale się powtórzę - kablarskie audio voodoo zaczęło się od starych konstrukcji NAIM. Ta marka nie używała w swoich wzmacniaczach cewek indukcyjnych do stabilizacji wzmacniacza. Powodowało to konieczność użycia odpowiednich (lub odpowiednio długich) kabli głośnikowych. Czyli faktycznie była duża różnica pomiędzy różnego rodzaju przewodami. Po jakimś czasie hobbyści zaczęli gadać, że tak jest z każdym wzmacniaczem. No i cyk! Mamy nowy mit 😀

Naim to syf dla głucholców mz.

Ale kontynuuj dalej bo mam cię zablokowanego ale miałeś przed chwilą 10 minut dobroci 

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Klasyczny przykład jak roz..... wątek. Ktoś pytał o streamer, a doszło do?? Sam nie wiem nawet jak to nazwać

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Klikalność wzrasta ponoć jak troll hasa, ja uważam że śmietnik się robi i zniechęca,  ale co tam

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Forum schodzi na psy 😞 

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

58 minut temu, venom200 napisał:

Klasyczny przykład jak roz..... wątek. Ktoś pytał o streamer, a doszło do?? Sam nie wiem nawet jak to nazwać

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

A ile stron wątku jest wymagane, by uzyskać odpowiedź?

Przez 6 stron autor jeszcze nie uzyskał odpowiedzi?

Przecież to norma, że przez pierwsze 3 strony można uzyskać "konstruktywne" odpowiedzi, a później to już bicie piany. Od wczoraj tu jesteś na AS?

😁

@Gargan
Dział High-End jest dla tych którzy nie maja problemu z wydaniem 2x, 4x, 10x wiecej za 5% lepiej lub chocby pozory ze bedzie lepiej.

Dla pozostałych jest dział Hi-Fi. I inne.

@maxijazz nie powiedziałbym, że wydanie 1300 PLN na kartę dźwiękową to zakup budżetowy. To jest w ciup drogo.

Dolicz sobie to tego resztę komputera, bo samo nie zagada. Oprogramowanie. Monitor. To są koszmarne pieniądze. 

Powiedziałbym, że zakup jakiegoś popularnego streamera to pójście na taniochę. 

Ile kosztuje jakiś tam Auralic? Dyszkę? Pfffff 🤪 Chciałbym, żeby za tyle się złożyło sensownie cichy komputer 😄

Chłopie przestań już trolować..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 minutę temu, rafa napisał:

Chłopie przestań już trolować..

Najgorsze jest to, że on mówi poważnie. 😅

Dzień bez muzyki dniem straconym.

21 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Najgorsze jest to, że on mówi poważnie. 😅

Bo to trolling hajendowy jest, jak ten miś - „To jest miś na miarę naszych możliwości. My tym misiem otwieramy oczy niedowiarkom! Mówimy: to jest nasz miś, przez nas zrobiony i to nie jest nasze ostatnie słowo!”.  🙂

Dyszkę na PC do muzyki? Humorek dopisuje. xD

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Klikalność wzrasta ponoć jak troll hasa, ja uważam że śmietnik się robi i zniechęca,  ale co tam

Od 22 września masz 6tys wyświetleń. xD

.

11 minut temu, J4Z napisał:

Dyszkę na PC do muzyki? Humorek dopisuje. xD

Można drożej, nawet 15tys, znam kogoś kto takie składa i nie są to popierdółki jak ogólnie dostępne NUC.

😉

Za co cię trzyma to złoto?
A wiesz, że taki rod jeszcze mniej jest podatny na utlenianie niż złoto, bo niestety ono też się utlenia. 

Rod jest twardy, a złoto jest plastyczne - co za tym idzie, powierzchnia styku w złączu jest większa i nie ma się co utleniać.

Jest na sali ktoś z AGH, po metaloznawstwie?

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Można drożej, nawet 15tys, znam kogoś kto takie składa i nie są to popierdółki jak ogólnie dostępne NUC.

😉

I co tam tyle kosztuję?

.

2 minuty temu, J4Z napisał:

I co tam tyle kosztuję?

Wszystko 😁

Gdzieś mam nawet przykładowa specyfikację i nawet fotki, ale nie będę tu pokazywać bez zgody kolegi. Mogę na PW.

Fotki niekoniecznie, ale specs, chyba się nie obrazi. Serio mnie ciekawi, bo chyba będę składać PC do grania. Za 10k to już powinienem złożyć taki, który starczy na parę lat. Nie potrafię sobie wyobrazić, co w takiej cenie tam siedzi do słuchania muzyki. 

Edytowane przez J4Z

.

Teraz, J4Z napisał:

Fotki niekoniecznie, ale specs, chyba się nie obrazi. Serio mnie ciekawi, bo chyba będę składać PC do grania. Za 10k to już powinienem złożyć taki, który starczy na parę lat. Nie potrafię sobie wyobrazić, co w takiej cenie tam siedzi do słuchania muzyki. 

Taki zasilacz... i pyk!

Poszło 3000 PLN 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, sir.jax napisał:

Zasilacz z wentylem do audio, dobre 😁😁😁😁

Przyjrzyj się uważnie tym fotkom dziubasku, a potem policz ile wentylatorów widzisz? 🙂

Ukryta Zawartość

Marantz-CINEMA-30-czarny-audiocolor-warszawa-5.jpg

a2_top_web_1024x1024.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra, ale po co 1,6kW do budy do muzyki? Co tam tyle żre? Karta dźwiękowa?

I które i jakie podzespoły zjedzą resztę budżetu? 

Ukryta Zawartość

.

9 minut temu, Gargan napisał:

Przyjrzyj się uważnie tym fotkom dziubasku, a potem policz ile wentylatorów widzisz? 🙂

Co ty mi tu wyjeżdżasz ze wzmacniaczami, jak mój wpis dotyczył zasilacza który wrzuciłeś.

Skoro pitolisz o kompach do audio i wrzucasz zdjecie zasilacza 1,5kW z wentylatorem, to jaki to ma związek ze wzmakami?

Coś nie teges?

22 minuty temu, J4Z napisał:

Ukryta Zawartość

No dobra, ale po co 1,6kW do budy do muzyki? Co tam tyle żre? Karta dźwiękowa?

I które i jakie podzespoły zjedzą resztę budżetu? 

To zasilacz dla całej fermy trolli 🙂

16 minut temu, sir.jax napisał:

Co ty mi tu wyjeżdżasz ze wzmacniaczami, jak mój wpis dotyczył zasilacza który wrzuciłeś.

Skoro pitolisz o kompach do audio i wrzucasz zdjecie zasilacza 1,5kW z wentylatorem, to jaki to ma związek ze wzmakami?

Coś nie teges?

I to jeszcze jakieś maranciucnio sprzed wieku 🙂

Ukryta Zawartość

Teraz, jar1 napisał:

To zasilacz dla całej fermy trolli 🙂

Może być, bo do kompa audio stosuje się pasywki liniowe, jak HD Plex.

• Pokaż nowe odpowiedzi