Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo do 2500 zł nowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam obecnie zestaw taki: wzmak Rotel A 10 ,kolumny Wherfedale Diamond 12.1 , odtwarzacz jakiś Denon, minidisk Sony.

Chciałbym wymienić w moim zestawie wzmacniacz. Koniecznie nowy. Mój budżet to 2500 zł. Chce wziąć na raty. Nie jestem poetą w opisywaniu dzwięku ale chciałbym aby grał lepiej niż ten Rotel. Bardziej ciepło. 

Może coś takiego:

DENON PMA-600NE Czarny

albo

MARANTZ PM6007 Srebrno-złoty

???

A może to ???

Audiolab 6000A Srebrny

To tylko 600 zł więcej a przecież biore na raty.

Edytowane przez wieloryb

Problemem są twoje kolumny a nie wzmacniacz który posiadasz. To one ci nie pasują Ale z dziwnego powodu próbujesz zwalić to na wzmacniacz. 

Co oznacza dla ciebie że szukasz wzmacniacza grającego bardzo ciepło? 

Rozumiem że teraz grasz na tym modelu ale miałeś jakieś porównania z czymkolwiek innym? 

Jest kilka ciekawych propozycji w tym budżecie także to nie o to chodzi ale pytanie czy to będzie dla ciebie naprawdę dobrze wydany pieniądz

Mam porównanie bo mam Densen Beat-100 obecnie schowany do szafy. Ale chciałem was wszystkich przeprosić bo już kupiłem wzmak Audiolab 6000A. Mam nadzieje że będe zadowolony.

Jeszcze tylko dodam że zobacze jak ten Audiolab będzie grał z tymi Wherfadale Diamond 12.1 ,jak będzie kiepsko to kupie inne kolumny głośnikowe. Ale narazie nie ma co wyrokować. Zobaczymy.

Chciałbym się mylić, ale to raczej będzie skok w bok.

Istnieją poza tym metody ocieplenia Wafli; bez ingerencji do wewnątrz ... i za grosze.

Ale może Audiolab spełni oczekiwania ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Rotel A11 Tribute jest w dobrej cenie teraz, jednak ja bym podszedł do tematu kolumn najpierw. Tam zyskać możesz sporo więcej. Z naszej oferty warto odsłuchać (jak ma być cieplej) kolumn Elac. Zagrają cieplej i super zgrają się z Rotelem. Alternatywa także Indiana Line seria Tesi i Diva 🙂

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

No to tak jak ja Ale faktycznie panowie ostudzmy nieco emocje kolega już ma nowy wzmacniacz. 

Teraz na spokojnie testy bez pośpiechu i wyciągnąć prawidłowe wnioski

no tak, faktycznie 😛

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

8 godzin temu, wieloryb napisał:

Jeszcze tylko dodam że zobacze jak ten Audiolab będzie grał z tymi Wherfadale Diamond 12.1 ,jak będzie kiepsko to kupie inne kolumny głośnikowe. Ale narazie nie ma co wyrokować. Zobaczymy.

Kolumny w tym wypadku to podstawa, bo one są tu również wąskim gardłem systemu. Daj znać, jak ten Audiolab wypadł u Ciebie.

Panowie... Ale ja jeszcze nie mam fizycznie tego Audiolaba u siebie w domu. Wczoraj wieczorem(a właściwie już była noc) kupiłem go w Nautilusie, wziąłem go na raty ale umowe podpisałem poprzez internet(santander daje taką możliwość) dziś rano. Dzisiaj dzwoniłem do Nautilusa, jest wszystko ok ale muszą tego Audiolaba ściągnąć od dystrybutora, jutro jest sobota potem niedziela a ja dostane go najwcześniej w poniedziałek, a najpewniej kurier dostarczy go we wtorek.

Także spoko narazie, weżcie spore dawki valium i wytrzymajcie do przyszłego tygodnia.

Mam już tego audiolaba i jestem po pierwszych odsłuchach. Mieliście racje co do głośników. Te moje Wherfedale Diamond 12.1 to kula u nogi tego wzmacniacza. Także kolumny do wymiany. Bo na nich nie gra żle, gra przeciętnie ale nie wykorzystuje możliwości tego wzmaka. Natomiast jak słuchałem na słuchawkach Bayerdynamics DT 770 Pro które są bardzo dobre to wtedy słychać ten wzmacniacz jak pięknie gra. Zacząłem słyszeć na nagraniach które znam różne dzwięki i niuanse których na głośnikach oraz na Rotelu A 10 nie słyszałem. I ta przestrzeń, nawet to ciepło. No bajka.

Ale z drugiej mańki powiem wam że aż tak bardzo znęcać się nad tymi Werfedale kolumnami nie będe. Posłuchałem troche i tragicznie nie jest. Da się przyjemnie słuchać. Ale i tak pójdą one do taty do drugiego pokoju do kina domowego. A ja będę się rozglądał za czymś lepszym, ale już tym razem kolumny używane.

Jeszcze dodam na temat dzwięku z audiolaba. Wzmacniacz ten gra z kulturą. Z wielką kulturą. To nie jest jakaś yamaha (miałem Ax-396 i AX-596) która atakuje wysokimi tonami i ogólnie robi jazgot. Audiolab gra spokojnie. Poza tym zauważyłem że audiolab wcale nie musi mieć potencjometru głośności na głośniej, słuchając jego ciszej i tak się słyszy wszystkie detale i niuanse. Także to świetny wzmacniacz.

W dniu 16.10.2024 o 19:53, wieloryb napisał:

słuchając jego ciszej i tak się słyszy wszystkie detale i niuanse

i o to chodzi w dobrym audio 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

@wieloryb

Jak ma być dynamicznie i cieplej, to na olx jest kilkanaście monitorów Dynaudio;

zwracałem uwagę na zakres cenowy 1,5 do 3 kzł. Może masz jakieś blisko ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dynaudio to zdudnione, mulaste, przytłumione, trudne do wysterowania gó... górnicze znalezisko na OLX. 

Audiolab umrze na takich kolumnach. 

@wieloryb poczytaj trochę i poszukaj kolumn, które do pełnego wysterowania potrzebują nie więcej od 80W mocy wzmacniacza, a nie Dynaudio, które żrą prąd jak świnia kartofle 🐷🥔

54 minuty temu, wieloryb napisał:

OK dzięki. Rozejrze się ale to też nie będzie tak szybko bo musze chociaż w połowie spłacić audiolaba. W końcu wziąłem go na raty.

Sprzedać A10, te zupełnie  nie fajne wharfedale i z nowymi kolumnami zagra audiolab o niebo lepiej.

Ja bym poszedł w PYLON Diamond Monitor 18, czy tak: @Q21 ??

P.S.

Dynaudio jeszcze lepiej ale od wyższej ceny się zaczyna dobre Dynaudio, w porównaniu z  naszymi Pylonami ze sklepu. Ja nie jestem sklepem.

Jak jesteś ma forum nie od dziś, wiesz, że każdy pisze co innego, a koniec końców to Ty masz słuchać. 

PS odpowiedź częstotliwościowa pomieszczenia jest ważniejsza niż sprzęt. 

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

W dniu 19.10.2024 o 14:48, Gargan napisał:

Dynaudio to zdudnione, mulaste, przytłumione, trudne do wysterowania gó... górnicze znalezisko na OLX. 

Audiolab umrze na takich kolumnach. 

@wieloryb poczytaj trochę i poszukaj kolumn, które do pełnego wysterowania potrzebują nie więcej od 80W mocy wzmacniacza, a nie Dynaudio, które żrą prąd jak świnia kartofle 🐷🥔

Rozumiem, że miałeś jakieś Dynaudio i piszesz z autopsji.

Dynaudio to bardzo dobre głośniki. Ale wymagają mocnego prądowo wzmacniacza, który zapanuje nad nimi i odpowiednio je poprowadzi. Ze słabszymi wzmacniaczami zagrają tak jak piszesz. Ale to bardzo wdzięczny głośnik. A6000 może faktycznie nie poradzić sobie. 

Edytowane przez StachMuszel

Owszem miałem. Szmelc wychwalany we wszystkich czasopismach. Żenująca jakość wykonania i grania.

Budżetowe kolumny, które potrzebują wzmacniacza za miliony to pomysł z czapy. 

Ja też miałem Dynaudio ,już nie pamiętam jaki model, z końca lat 70 tych podłogowe, świetnie grały tyle że wtedy miałem je podłączone pod wzmak Densen Beat-100, jak by zagrały z tym moim obecnym Audiolabem to nie wiem bo już ich nie mam.