Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, 747 napisał:

W weekend, w nocy z soboty na niedzielę - tylko, bezwzględnie.

Gdy Księżyc w pelni, zlapawszy wpierw oddech nietoperza w sieć utkana przez pająki, kiedy cyranki tańczyły u brzegu jeziora. Bez tego grać nie będzie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

6 minut temu, ProjectPi napisał:

Gdy Księżyc w pelni, zlapawszy wpierw oddech nietoperza w sieć utkana przez pająki, kiedy cyranki tańczyły u brzegu jeziora. Bez tego grać nie będzie.

Akurat z księżyca w pełni bym się nie śmiał.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

747 ma taki słuch

Wrażliwość.

Intuicję.

Słuch ma każdy.

Lepszy, gorszy, - trzeba mieć wytrenowany, a to nie jest proste, wejść do pomieszczenia i stwierdzić, że nie gra z takiego czy innego powodu, - zły prąd, zła konfiguracja, zła aplikacja, zły mechanizm, zły taki czy inny podzespół..

Jest wystawa w Warszawie, w każdym z pomieszczeń jest inny dźwięk, wszystko słychać, całą przyczynowość.

U mnie sie trochę nazbierało

DSD 256 mam ponad 40 plyt
DSD 128 z 10 plyt
ale DSD 64 ponad 450 plyt
mam tez w DXD
a  Hi-Res mam grubo ponad 1000 plyt, nawet nie chce mi sie zliczać
w sumie ze standard-em 16/44,1 z 7 TB

Także mógłbym sie obyć bez portali streamowych, czy tam streaming-owych

Edytowane przez .:Gerard:.
26 minut temu, .:Gerard:. napisał:

DSD 128 z 10 plyt
mam tez w DXD

Czy DSD jest wydawane na płytach?
Czy kupujesz,i wypalasz?
Podasz linki?
te,które podałeś ,to do sciągnięcia DSD,a czy takie płyty są?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 godziny temu, pmcomp napisał:

Powtórzę

Ochłoń, to raz. Nie edytuj postów jak już ktoś odpowiedział, to dwa. Przeczytaj, o czym pisałem, to trzy. 

nagrywamy.com

21 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czy DSD jest wydawane na płytach?
Czy kupujesz,i wypalasz?
Podasz linki?
te,które podałeś ,to do sciągnięcia DSD,a czy takie płyty są?

Kupowane różne źródła w internecie, albo "odziedziczone", nie wypalam i nie przerabiam

np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Kupowane różne źródła w internecie, albo "odziedziczone", nie wypalam i nie przerabiam

np.

Ukryta Zawartość

Dziękuję za odpowiedź

Ale tam mozna kupic CD,a DSD sciągnąc
A czy są płyty z DSD?

Ukryta Zawartość

51 minut temu, 747 napisał:

Mnie wystarczy do zabawy.

Wracając do tematu, bo ja, zamiast gadać to wole sam przetestować i wiedzieć 😉 ,

czekam na nowy preamp, ale następny w kolejce do testu to będzie Stromtank, np, testowałem kondycjonery do 12,5k€ i nie mam dobrego zdania, ale nie możliwie ze u kogoś w innej sieci daje dobry efekt.

11 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Dziękuję za odpowiedź

Ale tam mozna kupic CD,a DSD sciągnąc
A czy są płyty z DSD?

Nie wiem czy są płyty SACD, od paru lat mało słucham z nośników CD, przerzuciłem się na pliki.
Skupuje perełki Vinyl, miałem swego czasu gramofon i pewnie niedługo jakiś kupie, po wielu testach jestem skołowany który wybrać.

Edytowane przez .:Gerard:.
Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

DSD 128 z 10 plyt
mam tez w DXD

zaraz
to sa płyty z DSD,DXD?
Czy tylko SACD?

Wytłumacz,bo nie rozumiem

Czy mówisz o plikach?
A nie o "płytach"

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

DSD 128 z 10 plyt
mam tez w DXD

No wlasnie.

Jeszcze kiedys zasmakujesz analogu … wspomnisz moje slowa.

Muszę przewietrzyć mój system…

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Naprawdę chcesz sie ze mną w to bawić ?

Doskonale wiesz ze z .... sie nie bierze,  w formie pliku jest dsd a ze nie zmieści sie na nośniku CD to wymyślono SACD

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Jeszcze kiedys zasmakujesz analogu … wspomnisz moje slowa.

Ale ja uwielbiam analog

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

zaraz
to sa płyty z DSD,DXD?
Czy tylko SACD?

DSD64 na płycie to SACD. Reszta to raczej tylko  jako pliki.

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Czy mówisz o plikach?
A nie o "płytach"

Zgaduję, że napisał "płyta" w sensie "album", a nie fizyczny nośnik.

1 minutę temu, danadam napisał:

Aha.
Rozumiem

15 minut temu, Pseudodrummer napisał:

zaraz
to sa płyty z DSD,DXD?
Czy tylko SACD?

Czy mówisz o plikach?
A nie o "płytach"

Nie ma komercyjnych plyt z plikami DSD. Jedynymi plytami, na ktorych material jest zapisany w DSD64 sa plyty SACD. Mozesz sobie wypalic obraz plyty SACD na DVD-R. Nie zrobisz sam authoringu plyty SACD.

Oczywiscie mozesz sobie wypalic pliki DSD od 64 do 1024 na plytach CD-R, DVD-R, BD-R czyli max. na plytę 100 GB. Ale z tych plyt bedziesz mogl jedynie odczytywać pliki audio w DSD za pomoca komputera analogicznie jak z HDD czy SSD. Nie ma zadnego stacjonarnego odtwarzacza, ktory by takie pliki odczytał. Biorac pod uwage cenę dyskow HDD i SSD oraz plyt BD-R oraz mala pojemnosc plyt CD-R i DVD-R nie ma to najmniejszego sensu.

Analogicznie dla plikow PCM z DXD wlacznie.

Oczywiscie mozesz sobie wypalic pliki PCM do 24/192 na plycie DVD-R robiąc authoring jako DVD-Audio. Odpowiedni software jest dostepny. Ponownie z powodu ograniczonej pojemnosci tego nosnika nie ma to sensu. Nie mowiac o praktycznym zaprzestaniu produkcji stacjonarnych odtwarzaczy tego formatu.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

testowałem kondycjonery do 12,5k€ i nie mam dobrego zdania

Fotka wnętrza byłaby przydatna.

Nigdy nikomu nie polecałem żadnego elementu ingerującego w naturalny strumień energii z sieci elektro-energetycznej, ale..

Na swoje potrzeby, posiadam gotowe już od wielu lat trafo, gdzie nawinięte jest tylko uzwojenie pierwotne - to włącza się do sieci i... gra muzyka..

Cudowna..

Taki element, robi zwarcie dla śmieci, zakłóceń, pracuje równolegle z wszystkimi pierwotnymi uzwojeniami wszystkich transformatorów w wszystkich przyłączonych urządzeniach, redukując ich indukcyjność wewnętrzną, jako że jest włączony z /własną minimalną tą wartością/ - równolegle.

Jako posiadający super uzwojenie przewodem od XLO, po prostu wpływa dodatnio na te uzwojenia, które obsługują przewodniki gorszej jakości /te w trafach urządzeń/, siłą swojego oddziaływania ujednolica też niejako brzmienie różnych traf, w różnych urządzeniach, - co tworzy porządek i harmonię.

XLO, - to nie jest coś co tak łatwo pokonać, stąd zysk i super efekt.

Kiedyś natknąłem się przypadkowo na takie urządzenia rynkowe, ok 10k$, ale nie mogę tego odszukać, przeglądałem ofertę mało znanej firmy i tam to było, tylko cenę pamiętam.

Moje trafo jest na toroidzie ok 5kW, ale uzwojenie nie jest tej mocy, jest słabsze, - to bez znaczenia, znaczenie ma jakość rdzenia, którą słychać jako negatywny wpływ oraz jakość uzwojeń, - tu jest wpływ wielce pozytywny, przykrywający z dużym zapasem to co wprowadza rdzeń.

Rdzeń musiałby być amorficzny, niestety na dziś takim nie dysponuję, a tylko taki, z jeszcze lepszym przewodnikiem nadałby temu rozwiązaniu poważne, trudne do pominięcia cechy.

Opisuje to, bo może Tobie jakimś cudem, udałoby się odszukać taki produkt, jeśli masz ochotę cokolwiek działać z siecią, - to rozwiązanie dopuszczam, gdyż nie ma tu żadnej przekładni, żadnego odbioru energii z uzwojenia wtórnego, żadnych elementów szeregowych, - takie są niebezpieczne dla dźwięku jak głodny krokodyl.

16 minut temu, pmcomp napisał:

Nie ma komercyjnych plyt z plikami DSD. Jedynymi plytami, na ktorych material jest zapisany w DSD64 sa plyty SACD. Mozesz sobie wypalic obraz plyty SACD na DVD-R. Nie zrobisz sam authoringu plyty SACD.

Oczywiscie mozesz sobie wypalic pliki DSD od 64 do 1024 na plytach CD-R, DVD-R, BD-R czyli max. na plytę 100 GB. Ale z tych plyt bedziesz mogl jedynie odczytywać pliki audio w DSD za pomoca komputera analogicznie jak z HDD czy SSD. Nie ma zadnego stacjonarnego odtwarzacza, ktory by takie pliki odczytał. Biorac pod uwage cenę dyskow HDD i SSD oraz plyt BD-R oraz mala pojemnosc plyt CD-R i DVD-R nie ma to najmniejszego sensu.

Analogicznie dla plikow PCM z DXD wlacznie.

Oczywiscie mozesz sobie wypalic pliki PCM do 24/192 na plycie DVD-R robiąc authoring jako DVD-Audio. Odpowiedni software jest dostepny. Ponownie z powodu ograniczonej pojemnosci tego nosnika nie ma to sensu. Nie mowiac o praktycznym zaprzestaniu produkcji stacjonarnych odtwarzaczy tego formatu.

Pozdro

Jezus Maria,a po co mi takie dziwadła?
CD i Winyl wystarcza w zupełności.

A dziś odebrałem 6 nowych staroci na czarnych okrągłych krążkach!!!
Jestem bardzo zadowolony.

Ja sie od strony technicznej nie  znam, mnie interesuje efekt końcowy

najmoceniejszy  jaki miałem to keces BP5000
testowalem mfe Reference P16 C i niższe modele
 w miare tanio Tsakiridis Devices Super Athena

ale ja nastawiłem sie na Stromtank S-1000, podobno inny świat, problemów z trafo nie ma

48 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Stromtank

Nie znam tej maszynerii, widziałem fotki, nie mam teraz czasu się w to zagłębić, są tam trafa w puszkach, dość małe - napiszę tylko tyle, jestem zwolennikiem czystej purystyki - najmniej - ale za to z kosmiczne dobrych materiałów, - jeśli widzę zaawansowaną inżynierię w teoretycznie prostej rzeczy - jestem nieufny, - gdyż te wszytstkie wpływy słychać.

W wzmacniaczu słychać sygnaturę wzmacniaczy operacyjnych, które tylko obsługują wskaźniki wychyłowe..

4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

problemów z trafo nie ma

Trafo nie jest problemem, problemem jest wykonanie, trafo w audio to chyba najlepszy komponent z istniejących, po prostu trudno o super materiały na rdzeń, - nie są też tanie.

Trafo jakie opisałem, na rdzeniu amorficznym, z uzwojeniem ze srebra Audio Note, w wykonaniu fabrycznym, w stosownej obudowie, kosztowałoby fortunę, min 100kpln.

O efekt dźwiękowy czegoś takiego byłbym spokojny, o nic bym nie był bardziej.

A wiem co piszę.

20 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Stromtank S-1000

He he, to jest przecież falownik..

..

Będziesz miał dźwięk z baterii.

Lubię baterię, ale bez wprowadzania pulsacji.

Oczywiście bateria to przewodnictwo jonowe, powolniejsze od elektronowego z sieci.

Nie chcę Ciebie zniechęcać, zapewne producent wie co robi, czysty prąd to czysty dźwięk - tyle że tu mamy przemiany energetyczne, może być wpływ na naturalną surowość i bezpośredniość przekazu, oby nie było utraty dynamiki oraz tła - małych sygnałów, - tu jestem szczególnie zaniepokojony, szczególnie składowe z najwyższego pasma.

Ktoś testował płyty Ultradisc UHR SACD?

Warte to pieniędzy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, 747 napisał:

Już to podawałem kilka razy - Sin After Sin.

Sprzęt testowy.

Ok. 45 lat temu, gdy usłyszałem pierwszy raz tłoczenie USA, (chyba debiut Doors) byłem pod wrażeniem, szczególnie po Muzach czy nawet Holendrach, Wlochach, ale żeby to od razu była referencja dźwiękowa?

A już metalowy Judas?

Zartowniś. 

No właśnie,pytałem JAKI ten "testowy hajend" był.

Jak zwykle, "odpowiedź", która nie jest odpowiedzią, a później płaczesz po całym forum, jak to "jesteś tu hejtowany"..

11 godzin temu, Gargan napisał:

DSD512 już powoli się pokazało. Na razie jako testery.

Ze jak? DSD512 jest od jakiegos czasu juz na rynku.

"Nativedsd" ma 1701 albumow w jakosci DSD512 a DSD256 jest dokladnie 2128 albomow..

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

CD i Winyl wystarcza w zupełności.

A Patefon masz?

9 godzin temu, danadam napisał:

To jest oczywiste ale niektorzy wyszukuja detali zeby sie przypiepszyc do kogos kogo z zasady nie lubia 😉

10 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

DSD 128 z 10 plyt

Ja przestalem DSD kupowac odkad juz nie gram na Delta-Sigma.

Na R2R DSD traci przewage a czesto flac/pcm brzmi lepiej. Ale na DS uwielbialem grac DSD.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

@rafa możliwe. Widocznie to czego bym posłuchał jest najwyżej w DSD256.

Nie jestem pewien po co powstały te wyższe DSD, bo dla mnie DSD64 czy DSD128 brzmi właściwie tak samo. 

Audiofilia to generalnie marnotrawstwo, szczególnie przestrzeni na dane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Gargan napisał:

Audiofilia to generalnie marnotrawstwo

Jak wiekszosc hobby ktore nie ma potencjalu na zarobek 😉

Jak wiekszosc hobby ktore nie ma potencjalu na zarobek

Jak to nie ma potencjalu?

Czy te wszystkie firmy kablarskie, podstawkowe, kolcowe, bla bla to firmy charytatywne nie robiace na tym hobby zarobku?
2 minuty temu, xajas napisał:

Czy te wszystkie firmy kablarskie, podstawkowe, kolcowe, bla bla to firmy charytatywne nie robiace na tym hobby zarobku?

Czy to jest ich hobby czy oni sprzedaja hobbystom?

2 godziny temu, rafa napisał:

Ja przestalem DSD kupowac odkad juz nie gram na Delta-Sigma.

Na R2R DSD traci przewage a czesto flac/pcm brzmi lepiej. Ale na DS uwielbialem grac DSD.

Mam podobnie. Od kiedy wrocilem do Audio Note moj player konwertuje DSD do PCM 24/88,2 w locie. Bo PCM ostatnio bardziej mi sie podoba.

Chcialbym przy okazji przypomniec ze pod wzgledem bitrate’u odpowiednikiem DSD64 jest PCM 24/88,2, a DSD128 PCM 24/176,4.

2 godziny temu, rafa napisał:

Ze jak? DSD512 jest od jakiegos czasu juz na rynku.

"Nativedsd" ma 1701 albumow w jakosci DSD512 a DSD256 jest dokladnie 2128 albomow..

Masz jakis link co by sobie popatrzeć cotam z mojej muzyki sie znajduje? Dzieki.

W dniu 19.02.2025 o 19:13, 747 napisał:

He he, dobre, nie wyobrażasz sobie, że sam posiadam dokładnie takie oczekiwania, z tym że się nie pogubiłem,  - teraz widać jak to jest, kiedy forum opuszczają najlepsi w tej specjalności, jak Kolega Stasiop, - On mógłby to wyłożyć w punktach, a ja podzieliłbym się uwagami.

Uważam że wiedza z zakresu informatyki, jest tu niezbędna, - moje rozpoznanie przedmiotu dokonane zostało tylko na własne potrzeby, - aby nikt nie miał możliwości wciskania mi jakiegoś kitu, na PW sporo rozmawiałem z Marcinem GPS, szefem Jplay, On z kolei był w bezpośrednim kontakcie z Twórcą Bug Head Emperor z Japonii.. - napisał mi to na PW, kiedy może dekadę temu poinformowałem społeczność forum, że ten soft czyni cuda.

Wiesz co jest najciekawsze, - tak niesamowitej jakości program, nie doczekał się tu jakieś szerszej recenzji - no chyba że przeoczyłem, ale wątpię, gdyż nawet teraz kiedy minęło już kilka dni, żaden forumowy Master PC-audio z tu obecnych, niczego nie napisał jak to gra.

A gra niesamowicie.

Polecam

Pozdrawiam.

Żadnych ekranów!

Ekranu w przewodzie należy się strzec jak głodnego krokodyla.

Sygnał przedostaje się do niego i powraca do żyły sygnałowej, zabrudzając dźwięk wszystkimi i wszelkim swoimi charakterystykami i właściwościami na wszystkich poziomach.

Jak prowadzisz sygnał z wkładki gramofonowej wewnątrz ramienia, żeby ustrzec się głodnego krokodyla?

(W pobliżu zwykle jest silnik i jego zasilacz)

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi