Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory na zasilaniu - i pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

I Ty, Brutusie...

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Sorki odjadę trochę od wątku ale mam pytanie odnośnie grających elementów. Zrobiłem jakiś czas temu wzmacniacz klasy ab. Robiłem pomiary oscyloskopem i generatorem na obciążeniu 4r i sygnały wyglądają dobrze. Ale jak dojeżdżam do chyba 2,2khz na generatorze na generatorze 100mv rms to wzmacniacz gra xd. Słychać pisk nie zbyt głośny ale słychać. A wzmacniacz nie jest podłączony do głośnika. Ten pisk jest bezpośrednio z pcb. Nic się nie grzeje nic się nie pali i na oscyloskopie wygląda wszystko normalnie. Co to może być ? 

A korektor składowej pojemnosciowej na wyjściu był?

Grywają tranzystory mocy, luźne przewody, kondensatory zwijane, ale przy znaczniejszych mocach...

10 godzin temu, malyelektronik napisał:

Ale nie chcesz powiedzieć że będzie te różnice słychać w paśmie akustycznym? 😈

Kondensatory ,różnią się wymiarami ,kolorem  ,wyprowadzeniami ,cena 😁 kolega widzę że usilnie usiłuje rozwali c wątek . Jest to dział DIY ,służący do wymiany DOŚWIADCZEŃ , własnych konstrukcji ,zmian w sprzęcie audio więc proponuję samemu poeksperymentować ,nie trollowac.Pozniej kolega może napisać iż zgodnie z tematem wątku , wymieniłem parę kondensatorów i nie lub słyszałem zmiany.

13 godzin temu, Galileon napisał:

mają drastyczny - sam się zdziwiłem 

Dziękuje bardzo za pomoc - wymieniłem na nichicony z TME - gra - choć mam wrażenie że jest bardziej nowocześnie mniej analogowo / głębia się różni górka trochę ostrzejsza ( essy itp. ) no ale zobaczymy po czasie 🙂

A mierzyłeś je? Jakie są różnice pojemności względem nipponów?

takie same 🙂

Czy ma ktoś pomysł co może jeszcze z tej płytki powodować szum? 

Jedna kolumna szumi bardziej druga mniej i nie mogę wyczaić ocb. czasem również w jednej pojawia się 'pisk' ale to coś na bank z zasilania bo znam ten pisk również z innych kolumn - tylko tutaj jest mega dziwnie bo jedna tylko wydaje ten pisk i to czasem. 🙂 Ale na dzisiaj ważny jest szum - by zlokalizować źródło 🙂 Wejście symetryczne jest w kolumnie XLR.

Z góry dziękuję 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3 godziny temu, GarbataPoczwara napisał:

A mierzyłeś je? Jakie są różnice pojemności względem nipponów?

Tak ale byłem z nimi w serwisie bo już chciałem się poddać no i koleś zrobił pomiar napięciem zmiennym i sprawdzał 'upłynnianie' lub coś w tym rodzaju i stwierdził ze niektóre się kwalifikują do wymiany - no i że to 'upłynnianie' czy jak to nazwał może powodować brumienie kolumn od czasu do czasu ( a to też miałem do rozwiązania ). Wymieniłem jest ok - może szału nie ma, mam wrażenie że te oryginały mają lepszy sound natomiast poczekam trochę na werdykt. 

Dzięki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Galileon
36 minut temu, Galileon napisał:

Wymieniłem jest ok - może szału nie ma, mam wrażenie że te oryginały mają lepszy sound natomiast poczekam trochę na werdykt.

W poniedziałek będę wysyłał zamówienie do DigiKey to jak chcesz mogę Ci dorzucić Chemicony do koszyka. Tylko musisz na stronie znaleźć te które będą pasowały.

7 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

W poniedziałek będę wysyłał zamówienie do DigiKey to jak chcesz mogę Ci dorzucić Chemicony do koszyka. Tylko musisz na stronie znaleźć te które będą pasowały.

hej dziękuję ale puki co muszę to przełożyć w sensie do rozwiązania pozostałych problemów bo są różne dziwne sytuacje np. trafo dające więcej napięcia niż nominalnie itp. itd. do tego te randomowe brumy - oby nie pojawiły się - brumiące trafo - pisk itp. itd. jak pograją ze 2 miechy to wtedy jak najbardziej ogarnę top kondyki.

Jak chcesz ale ja za dwa miesiące raczej nic nie będę zamawiał.

Trafo może dawać większe napięcie na wtórnym jak jest na 220V na pierwotnym.

4 godziny temu, tedi02 napisał:

kolega widzę że usilnie usiłuje rozwali c wątek . Jest to dział DIY ,służący do wymiany DOŚWIADCZEŃ

Nie chce rozwalić. Włączam się do dyskusji bo mam pewne spostrzeżenia a przede wszystkim chce się nauczyć. Tylko nikt nie potrafi podać powodu zmiany brzmienia zmianą kondensatora . A bo to się nie da zmierzyć albo jakieś inne uniki używane są . 

25 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Jak chcesz ale ja za dwa miesiące raczej nic nie będę zamawiał.

Trafo może dawać większe napięcie na wtórnym jak jest na 220V na pierwotnym.

Tak dziękuję - domyślam się że nie będziesz zamawiał 🙂 Ale spokojnie przyjdzie jeszcze szansa na wymianę kondyków - puki co szukam rozwiązań na inne problemy. Tak tylko trafo z jednej kolumny daje 36 ( nominalnie ) a z drugiej 47 więc troszke przesadza. Regulatory w miarę ok - ale dość gorące. I to trafo też wpada w brumienie - poszukam metody na pomiar prądów spoczynkowych - jak już dojdę jak te wyprowadzania ma porobione bo tu też dziwnie te uzwojenia wyglądają wtórne. Dziękuję 

17 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Na początek sprawdziłbym te trafa bez obciążenia czy są równe.

No własnie bez obciążenia nie są tzn. to trafo 2x110 + 1x36 i te 110 są ok natomiast 36 nie w jednym jest 36 w drugim te 47 .. tu jakby zwarcie czy cholera wie co 

No to najpierw musisz z tymi trafami dojść do ładu. Dopiero jak będziesz miał ogarnięte zasilanie to możesz zabierać się za resztę

5 godzin temu, malyelektronik napisał:

Nie chce rozwalić. Włączam się do dyskusji bo mam pewne spostrzeżenia a przede wszystkim chce się nauczyć. Tylko nikt nie potrafi podać powodu zmiany brzmienia zmianą kondensatora . A bo to się nie da zmierzyć albo jakieś inne uniki używane są . 

Jaki typ kondensatora cię interesuje,wpisz w wyszukiwarkę ,pewne spostrzeżenia są , choć to układanka ,jeśli kondensator X spowoduje określone zmiany u mnie ,nie znaczy że takie same będą u kolegi.

18 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Grywają tranzystory mocy, luźne przewody, kondensatory zwijane, ale przy znaczniejszych mocach...

Kiedyś mi "grały" TG70 we wzmacniaczu i słychać było normalnie muzykę. 😉

To były dobre czasy 😉

Zaczynaliśmy zabawę z elektroniką. Coś się tam dłubało i grały tranzystory... A w książkach tego nie pisali...

Teraz są te całe Internety. Niemal wszystkie przypadki świata w nich opisano. Nikogo już nic nie dziwi...

Edytowane przez Grzegorz7
W dniu 9.11.2024 o 06:04, tedi02 napisał:

Pozniej kolega może napisać iż zgodnie z tematem wątku , wymieniłem parę kondensatorów i nie lub słyszałem zmiany.

Wymienialem na wyjsciu daca z lampowym analogiem - 10 par kondensatorow mkp, ba! nawet je mierzylem - nie slysze zmiany! Mowie wprost - bez owijania w welne :]

1 godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Wymienialem na wyjsciu daca z lampowym analogiem - 10 par kondensatorow mkp, ba! nawet je mierzylem - nie slysze zmiany! Mowie wprost - bez owijania w welne :]

I tak może być. Jak ja nie słyszę zmiany w kondensatorach wyj., to szukam gdzie spartoliłem wcześniej układ, tudzież gdzie go spartolić, żeby zmiany słyszeć.  I zdecydowanie to pierwsze podejście daje więcej fun 😀.

10 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Po pierwsze ,jeśli najtańsze MKP ,na bank zmiany są na granicy percepcji ,ćwiczyłem to , drugie to jak pisał  kolega OLES,  .

12 godzin temu, OLES napisał:

I tak może być. Jak ja nie słyszę zmiany w kondensatorach wyj., to szukam gdzie spartoliłem wcześniej układ, tudzież gdzie go spartolić, żeby zmiany słyszeć.  I zdecydowanie to pierwsze podejście daje więcej fun 😀.

" tudzież gdzie go spartolić"

tu masz racje, wczesniej jak ten dac byl spitolony (88khz zamiast 352khz), gorsze zasilanie, dwa bledy w analogu lampowym to byl wrazliwy na wszystko wlacznie z poruszeniem

W dniu 8.11.2024 o 21:54, Grzegorz7 napisał:

Liche elementy przecie, że grają...

Grają, ale fałszywie 😉.

W dniu 9.11.2024 o 17:23, jar1 napisał:

Kiedyś mi "grały" TG70 we wzmacniaczu i słychać było normalnie muzykę.

Ale wzmacniacz miał "germanowy" nalot w brzmieniu 😉.

W dniu 9.11.2024 o 19:18, Grzegorz7 napisał:

Coś się tam dłubało i grały tranzystory...

A nie przypadkiem muzyka albo jakaś np. sinusoida?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 29.10.2024 o 15:59, Marcin Wielgus napisał:

3. To, że nie potrafimy zmierzyć czegoś, na dzisiejszym etapie rozwoju techniki, co subiektywnie słyszymy, również nie oznacza że tego nie ma

Ciągle zapominasz o tym nieszczęsnym dla audiofilów teście różnicowym. To już zaczyna być anegdotyczne. Udowodnij najpierw że jest różnica, potem można się zastanawiać jak ją zmierzyć a potem czy ją można usłyszeć.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Udowodnij najpierw że jest różnica, potem można się zastanawiać jak ją zmierzyć a potem czy ją można usłyszeć.

Chyba jakaś pętla logiczna 😁

W dniu 16.11.2024 o 18:26, OLES napisał:

Chyba jakaś pętla logiczna

Lechu mowi logicznie, to ze ktos twierdzi ze cos slyszy nie znaczy ze to istnieje. Faktem stanie sie dopiero po udowodnieniu tego statystycznie - czego jeszcze nikt nie dokonal - mozesz byc pierwszy ;]

3 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Lechu mowi logicznie, to ze ktos twierdzi ze cos slyszy nie znaczy ze to istnieje. Faktem stanie sie dopiero po udowodnieniu tego statystycznie - czego jeszcze nikt nie dokonal - mozesz byc pierwszy ;]

Słaba ta próba byłaby statystycznie. Jeżeli już statystyką się podpierać, to na forum można policzyć, na palcach jednej ręki, tych co zmian "kondensatorow" nie słyszą vs reszta 😉.

W dniu 16.11.2024 o 18:26, OLES napisał:

Udowodnij najpierw że jest różnica, potem można się zastanawiać jak ją zmierzyć a potem czy ją można usłyszeć.

Czy jak zmienię kondensator na "inny", to już jest dostateczny dowód ze jest różnica w układzie ? Był "taki", a jest "siaki", to chyba spełniony warunek konieczny ?.

• Pokaż nowe odpowiedzi