Skocz do zawartości
IGNORED

Co gra pierwsze skrzypce ?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Gargan napisał:

@MusicManiacX Nic się nie bój - idź w podstawki 😀

Opisz na forum jak grają po zmianie podłoża 😉

Tylko mówię - ciężkie podstawy to podstawa. 

Wysokość tylko dobrą dobierz. Myśl perspektywicznie - jeśli kolejne komuny mają być większe to nie bierz zbyt wysokich podstawek 😉 Standard to 60 cm.

Myślę, że realistyczne jest 88dB.

Tylko z nimi jest tak, że na początku skali wzmacniacza są bardzo głośne ale potem szybko zaczynają zniekształcać. Tak, że bardzo głośno nimi nie pograsz 😀

17 kila jedna podstawka, a wysokość ok. 65cm. Będą ok? Czy za lekkie... Podstawa trochę krótsza od kolumny, ale mam pod głośnikami gumowe nóżki i najwyżej je przesunę.

17 kg netto czy brutto? Znaczy z wypełniaczem czy bez? Im cięższe tym lepsze. Tak naprawdę chodzi głównie o stabilność - mają gasić rezonanse.

Chociaż jest druga szkoła - podstawki lekkie, jednak stabilne przez szerokie łapy.

Jest też trzecia szkoła - podstawki ze strunami - to już hardcore 😀

Wiesz, tak naprawdę nie wiem ile ważą moje. Samego balastu jest 12,5 kg na podstawkę 🙂

Mam takie jak na zdjęciu - Voltec KT-300 z tym, że w niestandardowej wersji 65 cm bez chromów.

Blat górny może być nieco węższy i krótszy od kolumny. U mnie też nie jest ani w kształcie ani tak szeroki. Byle leżały na nim stabilnie.

Do tak małych kolumn 65 cm jest w sam raz 😉 

P.s. podkładki przyklej na rogach górnych blatów podstawek, a nie do kolumn. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan

Ja monitory stawiałem wyżej. Tak właściwie to jednak półkowo-regałowe podobno mam. Zamknięte MS30 (Mordaunt&Short).

Do górnej ścianki od podłogi odległość wynosiła ponad 120-130 cm.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

65 cm to twitery będę miał wyżej jak teraz i powinno być w sam raz na wysokość moich uszu. Ale tu może być problem bo teraz twitery walą prosto w oparcie leżanki. Jak postawię na standach będą walić bezpiśrednio w ścianę... 😁

W dniu 20.10.2024 o 16:01, Gargan napisał:

@Pseudodrummer Rotel A14 Mk2 (seria pierwsza) po aktualizacji softu do tego z obecnej wersji. 

To jest ten przypadek, że nie wiem co mi w nim przeszkadza. Chyba najbardziej zbyt dosadne wokale.

Creek cały czas szeleścił. Cyrus grał głównie środkiem. Marantz był trochę przytulony. Yamaha miała irytujący przełom średnich i wysokich tonów. Arcam jeden grało zbyt lekko i wpadał w chaos po pogłoszeniu. Drugi grał ciemno, a z Dirac jeszcze ciemniej. Stare JVC było piskiwe. Demon brzmiał zbyt lekko i bez basu. Unison wymiękł na moich kolumnach. Moon był bardzo neutralny, ale dziwnie budował scenę. Cambridge grał "rubasznie", jakbyś słuchał napitego Irlandczyka - zero zorganizowania, im głośniej tym gorzej ale bardziej zamaszyście. Większość z wymienionego i tak się popsuła, więc zmiana była po części wymuszona. 

Rotel jak na złość gra całkiem przyjemnie. Oszczędnie na wysokich tonach, ale czuć, że się nie dławi. Nie kompresuje. 

Niby wszystko OK. Nawet lekki szum w kolumnach mnie nie zniechęca. Głupio zrobiony wyświetlacz też nie. Po prostu chyba potrzebuję czegoś innego.

Jak to dobrze, że dla mnie znakomita większość sprzętu gra po prostu dobrze.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

@MusicManiacX jestem przekonany, że do ściany na przeciwko jest na tyle daleko, że to nie będzie żaden problem. Wysokotonowce powinny być na wysokości uszu. Zawsze możesz kupić stojak z regulacją wysokości. Wtedy sobie ustawisz jak będzie najlepiej. 

@Misio38 niestety dla mnie większość sprzętu na rynku ma wkurzające wady. To może być drobiazg jak idiotyczny standard gniazd jednak równie dobrze może być źle zestrojona zwrotnica albo problemy z softem. Czasem mam wrażenie, że specjalnie są źle projektowane, żebyś za niedługi czas szukał dalej. Chociaż najbardziej prawdopodobne jest to, że sprzęt jest projektowanych po taniości i w pośpiechu. A potem jeśli coś nie działa to zwala się winę na użytkownika.

@Misio38 niestety dla mnie większość sprzętu na rynku ma wkurzające wady. To może być drobiazg jak idiotyczny standard gniazd jednak równie dobrze może być źle zestrojona zwrotnica albo problemy z softem. Czasem mam wrażenie, że specjalnie są źle projektowane, żebyś za niedługi czas szukał dalej. Chociaż najbardziej prawdopodobne jest to, że sprzęt jest projektowanych po taniości i w pośpiechu. A potem jeśli coś nie działa to zwala się winę na użytkownika

Gdzieś już czytałem inżynier swoje a pani od finansów swoje i wychodzi gdzieś po środku albo tak jak chce pani

Edytowane przez MusicManiacX

@MusicManiacX tak jak motoryzację zabiły paniusie z małymi pieskami - im więcej automatyki tym gorszy szmelc, tak HiFi zabili inwestorzy strategiczni. 

Było w sieci dużo materiałów na ten temat. Ktoś założył firmę dawno temu i robił super sprzęt. Potem z jakiś przyczyn firma zmienia właściciela z założyciela pasjonata na korpo, które chce odcinać kupiony z uznanego logo i bajka się kończy. 

Niedawno zmienił się właściciel NAIM. Pod razu się zmieniło. Już w USA kolejni dystrybutorzy rezygnują ze współpracy. Głównie chodzi o jakość produktu i dostęp do serwisu. 

Tak, że cóż... Złota era HiFi przeminęła bezpowrotnie.

56 minut temu, Gargan napisał:

@MusicManiacX tak jak motoryzację zabiły paniusie z małymi pieskami - im więcej automatyki tym gorszy szmelc, tak HiFi zabili inwestorzy strategiczni. 

Było w sieci dużo materiałów na ten temat. Ktoś założył firmę dawno temu i robił super sprzęt. Potem z jakiś przyczyn firma zmienia właściciela z założyciela pasjonata na korpo, które chce odcinać kupiony z uznanego logo i bajka się kończy. 

Niedawno zmienił się właściciel NAIM. Pod razu się zmieniło. Już w USA kolejni dystrybutorzy rezygnują ze współpracy. Głównie chodzi o jakość produktu i dostęp do serwisu. 

Tak, że cóż... Złota era HiFi przeminęła bezpowrotnie.

No niby nowsze lepsze, ale też jest takie powiedzenie: lepsze jest wrogiem dobrego.

HaHa, chciałem kupić wczoraj statywy bo o 100 mniej niż na alledrogo i wrzucam do koszykaa w sklepie internetowym, a tu zong stówę więcej. Dzisiaj mi odpowiedzieli, że to błąd techniczny. Gdyby to była firma w porządku sprzedali by tak, jak cena sklepowa, która się wyświetla...

Wrzuciłbym wam tego maila sle nie mogę bo prawa tajemnicy...

Edytowane przez MusicManiacX

Do tej pory miałem podstawki 3 producentów:

1. Premier - rekomendowane pod kolumny Paradigm. Nie były złe. Trochę lekkie, ale bardzo ładne. Trochę głupio, że je sprzedałem. 

2. Base-coś-tam - nie były zbyt fajnie zrobione więc nawet nie zapamiętałem

3. VAP (Voltec) - bardzo dobre. Mam do dzisiaj. 

Teraz zwróciłem uwagę na tanią markę CROSS-TECH. Ciekawe jakie są na żywo? Cenowo rewelacja - pytanie czy jakościowo też? 🤔

Patrzyłem na te kross tech nie są drogie ale podstawa dolna 25x25 i  jak dla mnie to bardzo stabilne raczej nie może być, może się mylę.

W moich jest blat dolny o wymiarach 222 x 286 x 6 mm.

Stoją stabilnie. 

Zawsze możesz do nich napisać, żeby zmienili na szerszy.

@MusicManiacX myślę, że takie by Ci wystarczyły. Wybrać dobrą wysokość, potem zasypać balastem i ogień 🔥 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan

Wiesz, to kupujesz raz i używasz cały czas. Na tych samych podstawkach mam już piąte kolumny. To jest najlepsze w tych meblach, że jeśli kupisz ładne i solidne to mogą Ci zostać dożywotnio 😄

65 cm to twitery będę miał wyżej jak teraz i powinno być w sam raz na wysokość moich uszu. Ale tu może być problem bo teraz twitery walą prosto w oparcie leżanki. Jak postawię na standach będą walić bezpiśrednio w ścianę...

Podloz skrzynke piwa albo cokolwiek pod glosniki podnies je tak, by tweetery byly 15-20cm powyzej uszu i porownaj brzmienie

Te za niskie zestawy glosnikowe to taka sama zmora tego forum jak demonizowane BR i dobor glosnikow do wielkosci pomieszczenia
W dniu 22.10.2024 o 09:42, MusicManiacX napisał:

Odizolowałem kolumny od szafek pumeksem

Czym???

A, chyba, że przed wilgocią, bo na pewno nie przed drganiami.

Godzinę temu, porlick napisał:

Czym???

A, chyba, że przed wilgocią, bo na pewno nie przed drganiami.

To są właśnie ekstra porady z forum 🙂

Miejmy nadzieję, że kolega wybrał mniej gęsty pumeks 😁

Aż miło poczytać , popatrzycie jak się rozwija dyskusja 🙂

Jestem pi... z czytania kresek , cyferek i itp wykresów . Czy ucho w normalnych domowych warunkach wychwyci te ,,cuda,, ?

Załużmy  , że nad akustyką popracuję jako w następnym kroku.

PIerwszym wyborem będą głośniki  , raczej stawiam na monitory z wsparciem 2 x SVS SB 2000 -3000 

Pomieszczenie 16-25m2 ( jeszcze w planach , zaraz po przebudzce)

Bardzo proszę o pomoc w wytypowaniu 

Numer 1 

Dali Menuet 

Whatfadale Evo 4.2 

Buchard 300 

2 X końcówka mocy Matrix mini i Amp na IC Power 125 

Źródło Oppo 105 , 203 , Matrix mini i pro 2s , Wiim pro ( lub coś podobnego ) pod Tidal Master 

W dniu 23.10.2024 o 04:39, MusicManiacX napisał:

65 cm to twitery będę miał wyżej jak teraz i powinno być w sam raz na wysokość moich uszu. Ale tu może być problem bo teraz twitery walą prosto w oparcie leżanki. Jak postawię na standach będą walić bezpiśrednio w ścianę... 😁

Bez szkicu rysunkowego to słaba rozkminka.

Ja bym ich nie podnosił.

Czy leżanka jest oparta o ścianę?

(Moje zbyt wysokie ustawianie głośników wynika z tego że zbyt długo nie usiedzę w miejscu, lubię raczej ruszać się)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Czyli śmiało mogę je sprzedawać ?

A , jak z jakością innych składowych ?

Jak się mają do Dali  , Whatfadale ?

Gdzie jest złoty środek ?

W grę wchodzą używki 3-4k ( max )

Chillout , muzyka elektroniczna , czasami klasyka , jazz . Lata 70-80. -90 

Edytowane przez max720
Buchard 300 plus subwoofer na 16m²? Chyba to będzie za dużo dobrego na raz.

Ja mam subwoofer na 6,25m2 i to jest jeden z najprzyjemniejszych basow, jakie slyszalem

Dalej nie kapuje, co ma to upierdliwie uzaleznianie uzycia subwoofera od wielkosci pomieszczenia
9 godzin temu, xajas napisał:

Ja mam subwoofer na 6,25m2 i to jest jeden z najprzyjemniejszych basow, jakie slyszalem

Ukryta Zawartość

Dalej nie kapuje, co ma to upierdliwie uzaleznianie uzycia subwoofera od wielkosci pomieszczenia

2x3m²? W szafie słuchasz tego subwoofera?

9 godzin temu, Ajothe napisał:

Ja mam w 15m2 w sypialni i bez niego monitorki nie dają rady 😄

Zmień minitorki 🙂

U mnie na 16m² bez problemu dwie kolumny podstawkowe "dają radę".

Ukryta Zawartość

W dniu 20.10.2024 o 16:05, Zbi_Rek napisał:

akustyka jest oczywiście istotną składową układanki brzminia audio systemu, ale to raczej ostatni szlif...

CO?!!!

Setne części procenta dźwięku Masz bezpośrednio z głośników -  znaczącą dźwięku większość odbierasz z otoczenia!

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

• Pokaż nowe odpowiedzi