Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny na 25m2 do 4k

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Prosba o polecenie kolumn w ww zalozeniach

Muzyka rozna ale bez ekstremow i symfoniki

Lubie czysta nasycona srednice iskrzace soprany i napompowana przestrzen. Nie musza walic basem. Moga byc nawet monitory w OZ bo taki bas lubie najbardziej.

Wzmacniacz Cary Cad200 źródło Eversolo

Edytowane przez suxon
https://www.audiostereo.pl/topic/168342-kolumny-na-25m2-do-4k/

Wzmacniacz sprzedaj a do Eversolo podłącz Focal Alpha 65 Evo. Tak!!! Wiem że to studyjny sprzęt, ale polecam chociaż posłuchać. Będziesz Pan zadowolony (i zdziwiony), że za tak w sumie śmieszne pieniądze można dostać tak rzetelnie brzmiące kolumny. Dwa lata temu wymieniłem swoje Audiovectory na Focal Alpha 80 Evo. Zostawiłem sobie DAC z preampem oraz streamer i mam święty spokój. Chyba, że chodzi o gonienie króliczka? To przepraszam 😉.

Dzieki. Przerobiłem dużo monitorow aktywnych lacznie z takimi za 20k z plaska jak stol charakterystyka. Doceniam ale wrocilem do tradycyjnych sprzetow

Godzinę temu, suxon napisał:

Lubie czysta nasycona srednice iskrzace soprany i napompowana przestrzen. Nie musza walic basem. Moga byc nawet monitory w OZ bo taki bas lubie najbardziej.

Monitory B&W? BR można zatkać fabrycznymi gąbkami.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To połowa ceny, więc może warto ... albo MA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzieki mialem te MA i graja troche pompka na basie 🙂

Najchetniej wzialbym podlogowki 2 drogi z 18cm lub 20cm midbasem lub 2,5way

Wszystko z mniej niz 6 calami na basie nie wypelni tych 25m2

Moze da sie rozciagnac budzet o te 500zl

Edytowane przez suxon

Jest kilka bardzo ciekawych konfiguracji, które warto byłoby przesłuchać. Na pewno proponuję Q Acoustics 3050i, spójne, barwne granie. W najbliższych dniach pojawi się także najnowszy monitor Kef Q Concerto Meta, to może okazać się strzał w 10! Natomiast jeśli możesz trochę naciągnąć budżet, moim zdaniem bezkonkurencyjnym rozwiązaniem będzie Pylon Audio Diamond 18 Mk2.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. Oczywiście możesz liczyć na bardzo atrakcyjną ofertę cenową.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Poza basem "dymanym" czy te MA odpowiadały Ci barwowo ?

Bo błyszcząca góra zaraz się kojarzy z metalowym czy ceramicznym tweeterem,

a nie nawet 40 kHz ale ze szmaty 😉 jak choćby w Polkach.

Jest pełno na portalach właśnie Focali, MA czy pokrewnych, więc wybór spory.

Może szukaj w pobliżu, żeby można było coś posłuchać, bo uleganie wrogim

"podszeptom" 😉 z sieci nie zawsze się dobrze kończy. Co innego też kilkuminutowy

odsłuch, a co innego dłuższe niemęczące sesje z ulubioną muzyką ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, suxon napisał:

Hej

Moja propozycja naciągnij budżet do 5 koła i kup aktywne Acoustic energy AE1 active... jeśli budżet jest nie do ruszenia to polecam studyjną Yamahę hs80m okrzykniętą najlepszymi monitorami studyjnymi do tysiąca baksów. Miałem tę Yamahę i za 2.4 koła nie skompletujesz czegokolwiek co by się zbliżyło (nie w tych pieniądzach Panie, nie w tych pieniądzach). Teraz mam wspmniany AE1 i grają jeszcze lepiej, ale warunek subwoofer do takiego metrażu konieczny. Ja mam Klisch SPL 100 + DAC RME ADI 2 fs i normalnie można się zakochać 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, suxon napisał:

Hej

Na pewno spodobają ci się Focal'e 😉

Fyne Audio F502, KEF R700/R900, KEF Q950, Tannoy Precision 6.2, Tannoy Revolution XT8F, Monitor Audio Silver 10, Monitor Audio RX8

Najbardziej skłaniałbym się chyba jednak ku poniższej ofercie salonu Nautilus do której myślę, że warto dopłacić poza tym cena jest jeszcze do negocjacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

14 godzin temu, Piniu2906 napisał:

polecam studyjną Yamahę hs80m

Ja za to nie polecam, dla mnie brzmienie troche ostre i zbyt plaskie na srednicy. Mialem je pozyczone na dwa tygodnie i sie troche osluchalem z roznymi gatunkami.

Fakt dobra czytelnosc, ale taka troche zimnosc i malo "mieska" na srednicy i niskich.

Edytowane przez ze-ski
Poprawka.
18 godzin temu, suxon napisał:

Dzieki mialem te MA i graja troche pompka na basie

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś ten model, bardzo miło wspominam, grają w stylu w jakim szukasz, tylko to zupełnie co innego niż obecne MA. Piękna barwa dźwięku i detale, duży dźwięk. Bez porównania do takich sobie RX2, ale z mniejszym dołem (niskośredniotonowy 8 cali i zamknięte skrzynki). Inna pasująca opcja jaka mi przychodzi do głowy to Dali Ikon 2 mk2 (to mk2 bardzo istotne, mk1 średnio polecam), też pięknie grają i dużym dźwiękiem jak na monitory.  

Generalnie z tych propozycji, które tu były - to połowa jest dramatycznie słaba jak na ceny, jakie trzeba wywalić. Budżetowe Q Acoustics 3050i (przyzwoite ale bez przesady), Kefy R (drogie, trochę kicha na średnicy, ale z ekstra basem), słabe Tannoy XT (Precision już całkiem niezłe). Jak pomyślę jakbym to kupił w ciemno po opiniach, to bym się nieźle wkurzył.

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem z tego co czytasz to ani nie kef ani nie Pylon.

W sumie to nie wiem skąd idą takie propozycje czytając twój post. 

Triangle, monitor Audio, heco od linii revolution lub poprzednia linia celan GT, magnaty wszystkie signature, bowersy, 

Pytanie czy nowe czy używane i czy faktycznie stawiamy na podłogowe czy monitory.

Gralem na monitorach diy przez rok i trochę brakowalo skali dzwieku zatem chetniej podlogowki. Szukam w uzywkach. Mile widziane starsze konstrukcje 10-15 letnie kiedy wklad materialowy byl trochę lepszy. Nie spieszy mi sie wiec budzet troche będę mogl rozciagnac w listopadzie zapewne

Miejsce odlsuchowe ma 4x6 kolumny stana na scianie 4m

Pomieszczenie jest otwarte na jadalnie i kuchnie wiec sumarycznie jest tych metrow wiecej

Edytowane przez suxon

Dostaniesz monitor audio rx8. Poskanie dźwięku ci nie braknie. 

Musisz ostatnio ktoś tutaj chyba na forum albo na forum obok pisał że udało mu się dostać pierwszy Silver 10 w jakiejś ekstremalnie bardzo dobrej cenie

8 minut temu, suxon napisał:

Gralem na monitorach diy przez rok i trochę brakowalo skali dzwieku zatem chetniej podlogowki

Zależy jakie to monitory, tam też jest rozstrzał z basem. Zawsze też jest opcja doboru małego subwoofera do muzyki, coś z marki Rel najlepiej - poniżej 2k kupisz porządny (linia Q lub T, ST), dzięki temu jest wieksze pole manewru z ustawieniami niż z podłogówkami,  jeśli okażą się za duże na pokój i z przewalonym basem (wtedy niewiele zrobisz, chyba że ujmiesz ze wzmacniacza o ile masz regulację, a i tak popsujesz trochę średnie tony). W subie masz sporo ustawień korekcji samych niskich tonów i możesz przenieść go w inne miejsce w pokoju dla wyszukania lepszego efektu. Inna sprawa że rozstrzał cenowy między podstawkowymi a podłogowymi o tej samej jakości jest bardzo duży. Przykładowo zamiast np Silver 10 mógłbyś kupić 3x tańsze Silver 1 i jakość będzie ta sama, pomijając sam dół rzecz jasna. Nawet dodając subwoofer i wyjdzie znacznie taniej i powinno być lepiej. Analogicznie z innymi modelami. Zamiast wielkich podłogówek szedłbym właśnie w monitory lub małe podłogówki, z ewentualną opcją dołożenia suba. 

15 minut temu, don111 napisał:

Zależy jakie to monitory, tam też jest rozstrzał z basem. Zawsze też jest opcja doboru małego subwoofera do muzyki, coś z marki Rel najlepiej - poniżej 2k kupisz porządny (linia Q lub T, ST), dzięki temu jest wieksze pole manewru z ustawieniami niż z podłogówkami,  jeśli okażą się za duże na pokój i z przewalonym basem (wtedy niewiele zrobisz, chyba że ujmiesz ze wzmacniacza o ile masz regulację, a i tak popsujesz trochę średnie tony). W subie masz sporo ustawień korekcji samych niskich tonów i możesz przenieść go w inne miejsce w pokoju dla wyszukania lepszego efektu. Inna sprawa że rozstrzał cenowy między podstawkowymi a podłogowymi o tej samej jakości jest bardzo duży. Przykładowo zamiast np Silver 10 mógłbyś kupić 3x tańsze Silver 1 i jakość będzie ta sama, pomijając sam dół rzecz jasna. Nawet dodając subwoofer i wyjdzie znacznie taniej i powinno być lepiej. Analogicznie z innymi modelami. Zamiast wielkich podłogówek szedłbym właśnie w monitory lub małe podłogówki, z ewentualną opcją dołożenia suba. 

Pomysl z subem jest git dzieki

Problem w tym ze nie mam narzedzia z odcieciem hi pass filter a uwazam ze to jedyna rozsadna opcja wykorzystania suba. Inaczej jest dziura albo częstotliwości sie nakladaja i wzbudzaja. Nie chce wprowadzac do systemu dodatkowego dsp

8 minut temu, suxon napisał:

Inaczej jest dziura albo częstotliwości sie nakladaja i wzbudzaja

To tylko teoria, w praktyce nie jest źle. Rel nawet odradza takie rozwiązanie, ludzie są bardzo zadowoleni przy używaniu ich do muzyki. Sam miałem długo 2x Rel Q200 i grałem też na innych modelach (m.in. Stampede, Quake, Strata 5, BK XXLS400). Jak jest dobry sub do muzyki i nadąża za kolumnami to nie ma problemu aby razem to wszystko dostroić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki ale nie dam sie przekonac na sklejanie pasma w ciemno bo to jest niemozliwe 😉

Zeby to mialo sens trzeba odciac monitory na konkretnej czestotliwosci np na 90hz i sub ustawic na granie do 90hz

Inaczej to jest loteria i mozna zrobic tylko balagan nakladajac na siebie bas z suba i bas z kolumn

Powie Ci to kazdy realizator dzwieku a firma Rel dorabia po prostu teorie

Wszystkie studyjne subwoofery maja takie funkcje 

Zalozmy prosze ze suba nie szukam bo nie chce komplikowac setupu o kolejne urzadzenia 

Edytowane przez suxon
26 minut temu, suxon napisał:

Problem w tym ze nie mam narzedzia z odcieciem hi pass filter a uwazam ze to jedyna rozsadna opcja wykorzystania suba. Inaczej jest dziura albo częstotliwości sie nakladaja i wzbudzaja.

W praktyce i tak z subem jest lepiej niż bez.

3 minuty temu, suxon napisał:

Zeby to mialo sens trzeba odciac monitory na konkretnej czestotliwosci np na 90hz i bas ustawic na granie do 90hz

Producenci subów są świadomi problemu, dlatego np mój B&W608 ma kilka charakterystyk, pozwalających wpasować go w charakterystykę kolumn, a i moje kolumny B&W606 posiadają 3 opcje otworu BR

6 minut temu, suxon napisał:

Zalozmy prosze ze suba nie szukam

Ok, ale pewne sprawy wymagały sprostowania.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Że bez suba ani rusz 😉 

A tak poważnie, to jest trochę Cantonów, ale większość to duże konstrukcje.

Na ten metraż i mam nadzieję krótszą ścianę powinny się sprawdzić np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

58 minut temu, szymon1977 napisał:

W praktyce i tak z subem jest lepiej niż bez.

Producenci subów są świadomi problemu, dlatego np mój B&W608 ma kilka charakterystyk, pozwalających wpasować go w charakterystykę kolumn, a i moje kolumny B&W606 posiadają 3 opcje otworu BR

Ok, ale pewne sprawy wymagały sprostowania.

Zatkaniem br nie odcinasz basu tylko zamykasz obudowe. Bas nadal jest tylko z wiekszym spadkiem

Sory ale to jest partyzantka 

Edytowane przez suxon

Dramatyzujesz... zalety suba przysłaniają niedogodność strojenia do tego stopnia, że to o czym piszesz to tylko nietoperze słyszą...

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

2 minuty temu, Tal napisał:

Dramatyzujesz... zalety suba przysłaniają niedogodność strojenia do tego stopnia, że to o czym piszesz to tylko nietoperze słyszą...

Skalibruj zgodnie ze sztuka to uslyszysz ze slychac 😉

54 minuty temu, suxon napisał:

Inaczej to jest loteria i mozna zrobic tylko balagan nakladajac na siebie bas z suba i bas z kolumn

Dajmy już spokój z tym subem, nie bierzesz pod uwagę to spoko, tylko nie siej przy okazji zamentu że sub koniecznie musi mieć HPF, inaczej nie zagra. Większość hi-endowych subów nie ma tej funkcji, większość tanich subów jak najbardziej. Jeżeli nie dokładasz suba do systemu gdzie jest za dużo basu z samych kolumn, to nigdy nie będzie problemu z dostawieniem suba, po odpowiednim ustawieniu, to chyba logiczne. Sub ma za zadanie uzupełnić braki, rozszerzyć pasmo. Każdy sub ma odcięcie basu i zawsze trzeba odciąć tak aby dopaspwać to nałożenie się basu na płynne przejście.To co piszesz o tym HPF i odcięciu suba i kolumn np na 90hz tylko w teorii jest prawdą, tam nie ma sztywnego odcięcia, że do 90hz gra sub a od 91hz kolumny, tylko jest też przejście z jakimś ustawionym w subie spadkiem, aby odbyło się to płynnie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi