Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C350 + Audio Academy Mimas II = potrzebuję źródła? =)

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry :)

Mam dawno temu złożone stereo. NAD C350 oraz AA Mimas II. Brakuje mi funkcjonalności - chciałbym mieć możliwość włączenia muzyki z laptopa inaczej niż jack // AUX in. Włączenia muzyki np. ze spotify inaczej niż przez wyjście słuchawkowe telefonu oraz jak czasem coś oglądam na TV (Smart TV Samsung z digital audio out) puszczenia sobie przez stereo.
Zestaw przy takich beznadziejnych źródłach gra mam wrażenie płasko, brakuje zróżnicowania, dynamiki, basu.
Wcześniej miałem podpięte do komputera stacjonarnego i jakiegoś "Szumblastera 2" i było dużo lepiej. Miałem też przez chwilę do tych kolumn Rotela RA 971 i było dla mnie za ostro, za punktowo, za jasno / za dużo góry.
Czasem mam wrażenie że moje słuchawki Superlux HD681 z telefonem grają lepiej :)

Niewykluczone że kiedyś nastąpi zmiana wzmacniacza i kolumn, z racji że życiowo znowu będzie więcej czasu na słuchanie. Muzyka raczej kierunki rockowo-metalowe. Format od mp3 po FLAC oraz spotify.

Dobrze rozumuję że potrzebuję DACa do tego? Budżet około 2000 +/- 500.

Edytowane przez p_rafal
dopisanie

Spójrz na WiiM Ultra, a jeśli możesz trochę zwiększyć budżet, to spójrz na Eversolo DMP-A6. Zapraszam na odsłuchy, prezentacje oraz oczywiście indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Przepraszam za laicke pytania ale trochę wypadłem z obiegu sprzętowego w ostatnim czasie.
Tak na oko zarówno WiiM Ultra jak i EverSolo (chociaż trochę przydrogi jest) są spoko. Czy EverSolo jest tyle lepszy co droższy? Co sądzicie o Topping E70 albo CA Dac Magic 200? Bo widzę że to podobna półka cenowa.

Z w/w sprzętami Android czy IPhone widzę że będą się łączyły przez BT/Wifi czy cokolwiek. W jaki sposób łączymy z tym np. laptopa? A w jaki sposób TV? Czy w/w przez Was streamery podłączę do NAD C350 bez problemów?

Wiim jest dla ciebie. Nawet wersja mini.

Potem wiim pro plus. Eversolo A6 albo używany cxn. 

Pytanie gdzie chcesz się zatrzymać z ceną.

A topping e70 / CA Dac magic 200?

Jak znam życie skończy się na tym że zamówię przynajmniej 2 i jak posłucham to się zdecyduje.

nie jest problemem dołożyć trochę 😁

Oba to tylko DAC'e a szukasz źródła. Jest nim Wiim który ma również wejście opt

do podłączenia choćby TVswój DAC i wyjścia RCA audio do połączenia z NAD'em

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak to pisałem ci gdzieś indziej, potrzebujesz daca z różnymi wejściami, najlepiej także z analogowym co najmniej jednym i regulowanym wyjściem liniowym po to, by ominąć dziadowski pre NAD-a. A pilot w dacu się przyda do zdalnej regulacji głośności.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 26.10.2024 o 20:34, p_rafal napisał:

Dzień dobry 🙂

Mam dawno temu złożone stereo. NAD C350 oraz AA Mimas II. Brakuje mi funkcjonalności - chciałbym mieć możliwość włączenia muzyki z laptopa inaczej niż jack // AUX in. Włączenia muzyki np. ze spotify inaczej niż przez wyjście słuchawkowe telefonu oraz jak czasem coś oglądam na TV (Smart TV Samsung z digital audio out) puszczenia sobie przez stereo.
Zestaw przy takich beznadziejnych źródłach gra mam wrażenie płasko, brakuje zróżnicowania, dynamiki, basu.
Wcześniej miałem podpięte do komputera stacjonarnego i jakiegoś "Szumblastera 2" i było dużo lepiej. Miałem też przez chwilę do tych kolumn Rotela RA 971 i było dla mnie za ostro, za punktowo, za jasno / za dużo góry.
Czasem mam wrażenie że moje słuchawki Superlux HD681 z telefonem grają lepiej 🙂

Niewykluczone że kiedyś nastąpi zmiana wzmacniacza i kolumn, z racji że życiowo znowu będzie więcej czasu na słuchanie. Muzyka raczej kierunki rockowo-metalowe. Format od mp3 po FLAC oraz spotify.

Dobrze rozumuję że potrzebuję DACa do tego? Budżet około 2000 +/- 500.

Zacząć od modyfikacji C350 po której zagra jak najlepsze, kilka razy droższe wzmacniacze.

Za około 2000- 2500 można mieć modyfikowaną Yamahę NP-S303. Parujesz ją z siecią, aplikacja na telefon i nic więcej nie potrzeba. Aplikacją włączasz, sterujesz. Dużo prościej, łatwiej i szybciej niż z komputera i na dużo, dużo wyższym poziomie brzmienia.

I takiego zestawu bym nie ruszał a ewentualnie kupić dobre kable do tego albo z czasem zmienić kolumny.

W dniu 27.10.2024 o 17:01, p_rafal napisał:

A topping e70 / CA Dac magic 200?

Jeśli planujesz odtwarzanie z PC to jest to fajny kierunek. Podrzucam nasz film z DACami do 5tys, jest tam kilka fajnych opcji, również tańszych 🙂 Dodatkowo proponuję odsłuch iFi Neo iDSD. W obecnej cenie moim zdaniem świetna opcja. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi i pomoc. Wiem już czego szukać 🙂

Czym te sprzęty podpiąć do NADa? 2xRCA potrzebuję? Jakie polecacie przyzwoite?

I dziękuję Q21 za podesłanie recenzji 😉

Edytowane przez p_rafal
dopisek
Godzinę temu, p_rafal napisał:

Tak, RCA 🙂 

Zależy od budżetu, patrząc na bardziej budżetowe opcje często wybierane są Van Den Hul The Name, czy Ricable Primus 🙂 

3 godziny temu, p_rafal napisał:

Dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi i pomoc. Wiem już czego szukać 🙂

I dziękuję Q21 za podesłanie recenzji 😉

Kable zawsze dobiera się na końcu bo też mniej lub bardziej zmieniają brzmienie więc zmieniamy po kolei.

Jest jeszcze coś od NAD w budżecie; Bluesound Node https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/bluesound-node-2021.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

No to tak.
NAD C350, AA Mimas II, kable Procab LS25
Muzyka: Spotify, Apple.
Streamery: Cambrdige CXN V2, Wiim Ultra, Eversolo DMP A6
Podłączenie 2x RCA - Oehlbach 2700, INAkustik Start i standardowe z WIIM.
Muzyka: m.in Metallica, King Crimson np. Starless, Hanz Zimmer i inna filmowa, Pearl Jam i inne.

1. Apple gra inaczej niż spotify - z większym detalem, z większym rozdzieleniem poszczególnych dźwięków. Mniejsze wrażenie ściany dźwięku, bardziej słychać poszczególne instrumenty.

2. Eversolo ma najlepszą aplikację, najłatwiej się konfiguruje. Najgorzej cambrdige co nie znaczy że źle. WIIM nie obsługuje jabłka jako jedyny.

3. Cambridge Audio vs WIIM - WIIM gra bardziej sucho, analitycznie, więcej góry, mniej dołu, bardziej punktowo, mniej muzykalnie. WIIM trochę jakby grał przez prześcieradło, CXN gra jakby miał więcej powietrza, CXN wysuwa wokal.
4. WIIM vs Eversolo DMP A6 - grają podobnie, nieco lepiej jak dla mnie Eversolo DMP A6, jest czymś pomiędzy WIIM a CXN V2.
5. Eversolo DMP A6 vs CXN V2 - niewielkie różnice, zauważalne przy bezporśednim przełączaniu między urządzeniami. CXN schodzi niżej, mniej punktowy, bardziej muzykalny, ale tu różnice są wyraźnie mniejsze niż przy WIIM.

Jest znaczna różnica miedzy laptopem / przez wyjście słuchawkowe z telefonu a Streamerami. Chociaż spodziewałem się większej. Różnice wyłapałem po niezbyt długim słuchaniu, być może słuch już nie ten, albo reszta systemu jest jaka jest.

CDN nastąpi, dzisiaj FLAC po USB wleci, zobaczymy co się stanie.

Mogę Ci polecić Arcam CDS50 - używany jest warty zawartości obudowy. IMHO gra lepiej od tych Cambridżów i Wiimów razem wziętych, no i ma odtwarzacz płyt. Podświetlany pilot robi robotę.

Dziękuję za propozycje i pomoc. Płyt niestety za wiele nie posiadam, nowego Arcama ciężko znaleźć.

Słusznie/ niesłusznie, pierwszy został wyeliminowany Wiim.

Jakby CXN V2 miał wygląd i rozmiary Eversolo decyzja by już zapadła (korzystna dla CXN)
Wyglądowo Eversolo jest po prostu ładny i nie zajmuje dużo miejsca, a CXN V2 średnio mi się widzi i jest duży.
A jak słucham to różnie, czasem problem z odróżnieniem, czasem CXN V2 gra lepiej - zależy czego się słucha. Nigdy odwrotnie :)
Muszę zrobić ślepe próby. Choć recenzji nie czytałem, jak poszperałem to w miarę moje spostrzeżenia co do tych dwóch się zgadzają.

Jak ktoś porównywał te dwa, to proszę o spostrzeżenia własne. Ewentualnie jeśli któryś będzie lepszy "przyszłościowo" w przypadku zmiany np. NAD C350 na coś innego / lub kolumn to również proszę zabrać głos.
Pozdrawiam

Biorąc pod uwagę w jakiej cenie można mieć teraz cxnv2 to naprawdę nie ma się nad czym zastanawiać. 

To jest urządzenie które będzie miało jeszcze długo wsparcie a aplikacja też jest stabilna. 

Do tego to jest urządzenie które pozostanie ci na wypadek zmiany sprzętu gdyż gra to naprawdę bardzo liniowo. 

CXN v2/2 nie gra wcale "liniowo".

Ma dość męczące brzmienie - szczególnie ze wzmacniaczem Yamaha. 

Jeśli EverSolo gra gorzej to już do Chińczyków nie mam więcej pytań, nawet gdyby mi dopłacali.

Właśnie dlatego że Yamaha tak gra. 

Tak samo mówią że cxn gra jaśniej jak gra z cxa. A to cxa gra jaśniej.

Posłuchaj tego odtwarzacza z różnymi wzmacniaczami 

Yamahą, musicalem, naimem, Denonem. 

Zobaczysz że nadmiernie nie rozjaśnia brzmienia. Jest liniowy. Podobnie było z n70ae pioneera

W dniu 1.11.2024 o 13:28, p_rafal napisał:

Jest znaczna różnica miedzy laptopem / przez wyjście słuchawkowe z telefonu a Streamerami. Chociaż spodziewałem się większej. Różnice wyłapałem po niezbyt długim słuchaniu, być może słuch już nie ten, albo reszta systemu jest jaka jest.

Fabryczny NAD C350 tak uśrednia wszystko że zmiany są na poziomie jakie sam słyszysz. To jest bardzo dobry fabryczny wzmacniacz jak za te 1000zł. Nic więcej i podpinanie do niego CXNa da tyle co sportowy wydech do Tico 😉

Dlatego pisałem żeby zacząć od modyfikacji wzmacniacza a da to więcej niż streamer za 20 000 🙂

I od tego zacząć ( albo wzmacniacz dorównujący klasie CXNa ) a wtedy dobrać streamer.

Kable Procab też zmień nawet na podstawowego Kimbera 4PR

Gargan - nie zgodzę się ze CXN V2, przynajmniej w połączeniu z resztą mojego "sprzętu" gra męcząco.
Piotr Sonido -  dziękuję za nakierowanie na CXNa

Został CXN V2.
Wypadł lepiej od Eversolo, ze względu na delikatnie mniej ostrą górę, bardziej wypełnioną średnicę, bardziej wysunięty wokal, pełniejszy i głębszy nieco dźwięk. Eversolo u mnie zagrał bardziej analitcznie, bardziej sucho.  Chociaż wyglądowo i rozmiarowo Eversolo bije go na łeb. Także u mnie, dla mnie, przy tym czego słucham =  CXN V2> Eversolo DMP A6 >> Wiim Ultra

Muda44 - fajne porównanie do Tico 😁Tico zawsze można wymienić na np. CXA81 mk2 i będzie ładny komplet. Początkowo myślałem o modyfikacji NAD C350, zastanawiam się tylko nad sensem tego, bo koszt to połowa wartości wzmacniacza a teraz i wyglądowo streamer i wzmacniacz pasują do siebie jak pięść do nosa.

No nic, póki co będę się cieszył tym co mam, a zadowolony jestem bardzo. Jeszcze nigdy ten zestaw nie grał jak teraz.

Czysto hipotetycznie - CXA81 czy CXA81 mk2? A może coś innego do CXNa V2 i AA Mimas II ? 😃

13 godzin temu, p_rafal napisał:

Gargan - nie zgodzę się ze CXN V2, przynajmniej w połączeniu z resztą mojego "sprzętu" gra męcząco.
Piotr Sonido -  dziękuję za nakierowanie na CXNa

Został CXN V2.
Wypadł lepiej od Eversolo, ze względu na delikatnie mniej ostrą górę, bardziej wypełnioną średnicę, bardziej wysunięty wokal, pełniejszy i głębszy nieco dźwięk. Eversolo u mnie zagrał bardziej analitcznie, bardziej sucho.  Chociaż wyglądowo i rozmiarowo Eversolo bije go na łeb. Także u mnie, dla mnie, przy tym czego słucham =  CXN V2> Eversolo DMP A6 >> Wiim Ultra

Daj spokój oczywiście że tak. 

Nie wiem dlaczego ta osoba przyjęła postawę aby być absolutnie anty wszystkim sprzętom o którym się tutaj rozmawia. Tylko sprzęty które sam posiada są pomijane w krytyce a wszystko inne to dziadostwo badziew i bardzo słabe wykonanie. Już u wielu osób trafił na listę zbanowanych a teraz jest zablokowany ale to pewnie niedługo się znowu zmieni, niestety.

13 godzin temu, p_rafal napisał:

Czysto hipotetycznie - CXA81 czy CXA81 mk2? A może coś innego do CXNa V2 i AA Mimas II ? 😃

Różnica jest bardzo kosmetyczna i polega na zastosowaniu innego przetwornika. W twoim przypadku kiedy będziesz podłączał sprzęt analogowo sądzę że nie będzie kompletnie żadnej różnicy jeżeli znajdziesz pierwszą edycję nową bardzo dobrej cenie to polecam. 

15 godzin temu, p_rafal napisał:

Muda44 - fajne porównanie do Tico 😁Tico zawsze można wymienić na np. CXA81 mk2 i będzie ładny komplet. Początkowo myślałem o modyfikacji NAD C350, zastanawiam się tylko nad sensem tego, bo koszt to połowa wartości wzmacniacza a teraz i wyglądowo streamer i wzmacniacz pasują do siebie jak pięść do nosa.

No nic, póki co będę się cieszył tym co mam, a zadowolony jestem bardzo. Jeszcze nigdy ten zestaw nie grał jak teraz.

NAD C350 jest wizualnie prosty, szary, nudny. Są setki wzmacniaczy od niego ładniejszych ale jeżeli chodzi o brzmienie C350 po modyfikacji to żeby było lepiej ( z taką jakością brzmienia i barwą ) trzeba sięgnąć głębiej do kieszeni i kupić np używanego Musicala M6i czy Accuphase E-210. Z tym że w M6i często burczą trafa a E-210 w bdb stanie i z małym przebiegiem kupić to lepiej w totka grać... 

Większość szuka zestawu pasującego wizualnie do siebie ale ze swojej strony odradzam wzmacniacze Cambridge. Słyną ze swojej awaryjności i suchego, technicznego brzmienia co w połączeniu z podobnym kierunkiem brzmienia CXNa ( bez modyfikacji która to też zmienia ) daje brzmienie wyprane z barw, naturalności.

15 godzin temu, p_rafal napisał:

Początkowo myślałem o modyfikacji NAD C350, zastanawiam się tylko nad sensem tego, bo koszt to połowa wartości wzmacniacza

I całe szczęście że handlarze jeszcze z C350 nie zrobili " kultowego hajendu " bo by teraz z 4000 kosztował ale z drugiej strony wtedy te 550zł za modyfikację by było warto bo to tylko część wartości wzmacniacza 😉

Liczy się efekt finalny więc tylko się cieszyć że póki C350 tak tanio są wystawiane a łącznie z modem zamyka się do 1500zł czyli w cenie za jaką dzisiaj nie da się kupić bardzo dobrego kabla RCA.

Wszystko jest kwestią możliwości finansowych. 

Chcesz o niebo ładniejszy wzmacniacz i trochę lepiej grający od C350 z modem, bez problemów technicznych, burczących traf itp - Accuphase E-260 albo E-270.

7 godzin temu, cepiano napisał:

Po co modyfikować Wartburga?nie wiadomo🤣

C350 raczej bym do Passata  porównał 🙂 

Ale racja, po co modyfikować, polecam Accuphase od modelu E270 w górę. Lepiej zrobione, lepiej grają i wyglądają.

Właśnie to jest ten dylemat 😉

Skłaniam się ku modyfikacji wykonanej przez muda44 i wierzę że po modyfikacj zagra jak wzmacniacze o kilkukrotnie wyższej wartości.
Z drugiej strony wzmacniacz ma pewnie ponad 20 lat. Nie znam się specjalnie na elektronice, ale sądząc po potencjometrze w moim NADzie - ona też się starzeje. Gdyby wzmacniacz miał kilka lat - już by był w paczce.
Może uda się coś wypożyczyć żeby porównać i stwierdzić jakieś różnice.
Albo kupić używkę jakąś nowszą, już po modyfikacji. Jest np. wystawiony NAD 352, C326 BEE.