Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zestaw STEREO 25-30tyś.... prośba o porady....

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Gargan napisał:

Tani 🙂

Ja bym użył starego laptopa 😁

Komfort obsługi żaden. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

WiiM Ultra

hmmm... ale to wzmaka powiedzmy Rotel itp , odtw sieciowy za 2tyś? w testach wychodzi on słabo jeśli chodzi o brzmienie i porónanie z np dmp a6

Godzinę temu, quatross napisał:

Lepiej się nie da. On właśnie takiego brzmienia szuka :d

Któryś cocktail Audio jest wystarczający. Nawet z dublowaniem w tej cenie.

to już jakiś trop.... rose ma też rs250...

Godzinę temu, meloman88 napisał:

ok, to powiedzmy do tych ROTELów, jeśli one mają DAC, to dobry odtwarzacz sieciowy jaki byłby? żeby nie dublować funkcji. 

Skoro nie chcesz dublować funkcji DAC to Wiim Ultra jest idealny. Albo Bluesound Nano. Będzie działał przecież tylko jako transport. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

43 minuty temu, Piopio napisał:

Komfort obsługi żaden. 

Mnie całkiem wygodnie.

34 minuty temu, meloman88 napisał:

hmmm... ale to wzmaka powiedzmy Rotel itp , odtw sieciowy za 2tyś? w testach wychodzi on słabo jeśli chodzi o brzmienie i porónanie z np dmp a6

O jakim "brzmieniu" mówisz, skoro to pudełeczko miałoby nie używać swojej sekcji analogowej?

Przecież tego nie podłączasz po analogu 😀

27 minut temu, meloman88 napisał:

to już jakiś trop.... rose ma też rs250...

Widzę, że korci Cię wydać kasę.

A to nie przeszkadzam 😄

Zapomnij co pisałem wcześniej 😄

57 minut temu, meloman88 napisał:

rose ma też rs250...

mam jeszcze u siebie RS250 bez A ostatnia sztukę. Mogę oddać za 7500 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć 🙂 Opcji jest niezwykle dużo w takim budżecie i przy Twoich oczekiwaniach. Sprawdziłbym na pewno KEF R7 Meta, Vienna Acoustics Mozart SE Signature, Amphiony 7LS, Pylony Jasper 25, Sonus faber Sonetto V (obecnie w fajnej cenie), System Audio Legend 60.2, może Dynaudio Evoke 50.

Ze wzmacniaczy opcji jest równie duzo, więc wypiszę ich nieco mniej 😉 Rega Elicit MK5, Atoll IN200, Musical M6si, Cambridge Evo 150 jeśli chciałbyś jednak pójść w all-in-one. 

Zapraszam jednak do kontaktu i na odsłuch, na miejscu znajdziesz u nas bardzo dużo opcji i może coś Cię szczególnie zainteresuje 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

39 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

mam jeszcze u siebie RS250 bez A ostatnia sztukę. Mogę oddać za 7500 😉

Czym się różni A od bez-A?

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Czym się różni A od bez-A?

2a0a24d9e7261.png

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

8 minut temu, Gargan napisał:

Czyli jedyne co je różni to, bez-A ma lepszego DAC'a. 

Wątpię, żeby grało inaczej.

Ten z A ma lepszego 😉

no patrząc nawet na parametry jest trochę lepiej, chociażby odstęp sygnału od szumu, dynamika, pasmo przenoszenia. 

W odsłuchu to słychać, jednak nie jest to żaden wielki upgrade

Seria Pro a Q2M to inna liga w Sabre

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

Nie przekonują mnie DAC wielokanałowe, więc dla mnie bez-A ma lepszy DAC. 

Różnica w THD i S/N pomiędzy tymi chipami jest pomijalna, bo żaden wzmacniacz nie jest w stanie dorównać parametrami ani jednemu ani drugiemu. 

Obawiam się, że słyszała różnica wynika z zastosowanego układu analogowego na wyjściu audio, a nie z danego chipsetu DAC.

Seria q2m była projektowana pod mobilne zastosowania, tam kładziono bardzo duży nacisk na jak najmniejsze zużycie energii. 

www.tophifi.pl

W dniu 1.11.2024 o 22:06, piotrek7 napisał:

posłuchaj Pathosa

Dobry trop!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

48 minut temu, il Dottore napisał:

Dobry trop!

Dobry bo swym dociążeniem brzmienia lekko skontruje neutralność B&W. W efekcie to może dać bardzo przyjemnie brzmiący zestaw. 

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Dobry bo swym dociążeniem brzmienia lekko skontruje neutralność B&W. W efekcie to może dać bardzo przyjemnie brzmiący zestaw. 

Jeszcze nigdy nie słyszałem przyjemnie grających B&W.
😄 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

To całe Rose to jakieś nowe egzoty są?

10 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

tam kładziono bardzo duży nacisk na jak najmniejsze zużycie energii. 

To chyba dobrze? Przy wzmaku może to by miało jakieś znaczenie, ale DAC niech zużywa jak najmniej.

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

5 godzin temu, il Dottore napisał:

Jeszcze nigdy nie słyszałem przyjemnie grających B&W.
😄 

Bo w zasadzie nie jest to rolą głośników. Mają wiernie pokazać to, co poda im wzmacniacz 

@Misio38 Rose to take koreańskie wynalazki. Modne ostatnio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@Top Hi-Fi & Video Design pewnie chodzi o to, że układy mobilne są uproszczone. Mnie to nie przeszkadza, bo jedyne co tracę to równoległe przetwarzanie tego samego sygnału. Ewentualnie jest niższy oversampling.

I tak największe znaczenie ma sekcja analogowa. Chipsety DAC są już tak zaawansowane, że pomiędzy modelami różnych serii ciężko odnaleźć jakąkolwiek różnicę brzmienia. To, że niby lepszy model gra lepiej to złudzenie, wywołane tym, że jest włożony w generalnie lepsze urządzenie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan

@meloman88 widzę że wątek chwili żyje własnym torem. 

A co u ciebie? Coś posłuchałeś? Coś udało ci się sprawdzić z tego co podeslalem,coś innego? Jakieś nowe wnioski?

3 godziny temu, Gargan napisał:

To, że niby lepszy model gra lepiej to złudzenie, wywołane tym, że jest włożony w generalnie lepsze urządzenie. 

Niekoniecznie. Np. DAC to nie tylko chip dekodujący. Jest dużo elementów mogących wpłynąć na dźwięk poza samym chipem. Jakie ma zasilanie? Porządny toroid czy marna wtyczka impulsowa? Jaki zegar? Jaki układ wyjściowy? Czy jest w Klasie A? Czy jest dyskretny, czy na opampie? Czy posiada bufor lampowy?

Miałem DAC'i z lampami, toroidami, duperelami... i ostatecznie i tak nie było słychać wyraźnej wyższości takiego czy owego rozwiązania. 

Ostatecznie najlepiej wspominam DAC zasilane z gniazda USB lub z zasilaczem impulsowym. 

Wiele z tych elementów, które wymieniłeś to zwykła audiofilska biżuteria.

20 minut temu, Gargan napisał:

Ostatecznie najlepiej wspominam DAC zasilane z gniazda USB lub z zasilaczem impulsowym. 

Widać Twój system jest mocno budżetowy ...

15 minut temu, Piopio napisał:

Widać Twój system jest mocno budżetowy ...

Śmiesznie to się czyta, gdy pisze użytkownik Arcam SA30 i Fyne Audio F500SP 🙂

1 minutę temu, Gargan napisał:

Śmiesznie to się czyta, gdy pisze użytkownik Arcam SA30 i Fyne Audio F500SP 🙂

Nie sądź po pozorach ... 😉 

Moim zdaniem jesteś tylko trollem próbującym wsadzić kij w mrowisko. 

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Niekoniecznie. Np. DAC to nie tylko chip dekodujący. Jest dużo elementów mogących wpłynąć na dźwięk poza samym chipem. Jakie ma zasilanie? Porządny toroid czy marna wtyczka impulsowa? Jaki zegar? Jaki układ wyjściowy? Czy jest w Klasie A? Czy jest dyskretny, czy na opampie? Czy posiada bufor lampowy?

Zgadzam się. Te same kości zaimplementowane w innym sposób brzmią inaczej.

2 minuty temu, Piopio napisał:

Nie sądź po pozorach ... 😉 

Moim zdaniem jesteś tylko trollem próbującym wsadzić kij w mrowisko. 

Niestety trochę tak jest. 

Początkowo nawet go broniłem kiedy zarejestrował się na forum audio bo tu był zablokowany. Ale fakt wsadzanie kija w mrowisko to główny cel. 

A szkoda bo ja dalej wierzę że gdyby zluzował to mógłby powiedzieć coś sensownego. Mniej a z sensem z doświadczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi