Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, Mikelas76 napisał:

Te wszystkie opinie i recenzje nalezy traktowc tylko pomocniczo. Tylko odsluch i tylko u siebie. Inaczej to nie ma sensu.

Wyznaczają jakiś kierunek, jakby tak nie było to istnienie takiego forum nie miałoby sensu.

30 minut temu, robo27 napisał:

Wyznaczają jakiś kierunek, jakby tak nie było to istnienie takiego forum nie miałoby sensu.

Dlatego kolega napisał:

57 minut temu, Mikelas76 napisał:

Te wszystkie opinie i recenzje nalezy traktowc tylko pomocniczo. Tylko odsluch i tylko u siebie. Inaczej to nie ma sensu. A wykresy i budowę to se można wsadzić. Hmm gdzies miedzy bajki.

Gdyby było inaczej, to pod wpływem pomiarowych bzdetów bylibyśmy jak stado posłusznych baranów, kupujących to, co nam na ASR kupić kazali. Bo tam wiedzą od dawna, że chińskie najlepsze i tego słuchać trzeba.😀 Przecież to czysty biznes i ukryty marketing. Nic więcej.

Byl tu kiedyś taki killer DACów, Topping zwał się 🤪. I nie ma co zbierac po nim. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:
4 godziny temu, Wito76 napisał:

Te wszystkie opinie i recenzje nalezy traktowc tylko pomocniczo. Tylko odsluch i tylko u siebie. Inaczej to nie ma sensu

Nabyłem mojego Wiima Ultra gdy jeszcze nie było wielu recenzji bo miałem wcześniej wersję pro "bez plusa" i jako czysty transport cyfrowy sprawdzał mi się bardzo dobrze, aplikacja okazała się fajna często aktualizowana, mam zaufanie do tej firmy. Ultra to oczywiście znacznie lepszy DAC i jeśli nawet nie jest ósmym cudem świata, to ogólnie daje radę na swoim poziomie cenowym i nawet nieco wyższym. Co do recenzji, to właśnie doczekał się jej w magazynie "Audio" i chociaż wiem, że wiele osób tutaj jest sceptycznych także do tych recenzji (bo "marketing"), to akurat z jej konkluzjami całkowicie się zgadzam, a są generalnie bardzo pozytywne.

Te na ASR nauczyłem się traktować sceptycznie, bo zdarzało mi się już mieć sprzęty zachwalane tam za kosmiczny sinad, a moja ocena słuchowa tych zachwytów nie podzielała. Tyle już wiem po latach tej zabawy, że parametry i pomiary nie grają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MacP
5 minut temu, MacP napisał:

Te na ASR nauczyłem się traktować sceptycznie, bo zdarzało mi się już mieć sprzęty zachwalane tam za kosmiczny sinad, a moja ocena słuchowa tych zachwytów nie podzielała. Tyle już wiem po latach tej zabawy, że parametry i pomiary nie grają.

O! to to to. 

Godzinę temu, robo27 napisał:

Bo nie ma, jedyna sensowna rada to: wypożycz i posłuchaj u siebie sam. 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Bo nie ma, jedyna sensowna rada to: wypożycz i posłuchaj u siebie sam

Mysle podobnie.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

32 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Mysle podobnie.

Ale do tego trzeba dojrzeć. Najgorsze jest pierwsze siedem lat…😏

44 minuty temu, MacP napisał:

Nabyłem mojego Wiima Ultra gdy jeszcze nie było wielu recenzji bo miałem wcześniej wersję pro "bez plusa" i jako czysty transport cyfrowy sprawdzał mi się bardzo dobrze, aplikacja okazała się fajna często aktualizowana, mam zaufanie do tej firmy. Ultra to oczywiście znacznie lepszy DAC i jeśli nawet nie jest ósmym cudem świata, to ogólnie daje radę na swoim poziomie cenowym i nawet nieco wyższym.

Wiesz, na czym polega różnica? Kupiłeś, sprawdziłeś u siebie w systemie, został. To nie musi być siódmy cud świata audio, ale u Ciebie gra ok., i Tobie pasuje. Wystarczy. A teraz odwróć sytuację - Tobie pasuje, a taki troll pisze Ci, że to niemożliwe, bo pomiary u kolegów pokazują coś innego… Czyli Ty tępy jesteś i głuchy. 🤣

11 godzin temu, Ajothe napisał:

O! to to to. 

I ja tak właśnie zrobiłem. 

Gra na poziomie maliny, a nawet lepiej. Ma łatwiejszą w obsłudze apkę i ładniej wygląda. Sklep zrobił bardzo dobrą cenę. Więc wiim został. 

Zresztą wiele razy ze swoim setem tak robiłem. 

Nie lubię kupować kota w worku.

13 godzin temu, Mikelas76 napisał:

A wykresy i budowę to se można wsadzić. Hmm gdzies miedzy bajki.

Wykresy i budowa, to informacje, które mogą komuś coś wiele powiedzieć, ale trzeba na prawdę być w stanie wyciągać prawidłowe wnioski i patrzyć na całe urządzenie kompleksowo.

Są tacy, co widzą jakiś pomiar, np. wzmacniacza z kolumny aktywnej, który sieje zniekształceniami przy np. 27KHz i piszą "do dupy", zupełnie nie zwracając uwagi na to, że powyżej 20kHz jest filtr który i tak sprawia, że dany wzmacniacz nic nie będzie grał przy tych 27kHz.

Przykładowo taki @SZROT to nie za bardzo ogarnia (rozmowa na temat Nubert, które mają rekordowo niskie szumy własne karmione z wejścia cyfrowego W PRAKTYCE, a na podstawie tego co czytał, wychodzi mu coś innego). Dodam, że po moim PRAKTYCZNYCH doświadczeniach, koncepcja "DAC wielkiej mocy" jest po protu najlepsza, oferując najniższe szumy własne, ale pod warunkiem, że od wejścia do głośników jest tylko cyfra.

Edytowane przez Kyle
12 godzin temu, MacP napisał:

Tyle już wiem po latach tej zabawy, że parametry i pomiary nie grają.

Ukryta Zawartość

Jak się ich nie rozumie.

13 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Jak cos jest gniotem slychac od razu. 

Jak ktoś przez lata jest przyzwyczajony do jakiegoś zniekształcenia (np. wyciętego jakiegoś pasma), to lepszy sprzęt, który tego wycięcia mieć nie będzie, będzie dla niego "gniotem".

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Berbeć napisał:

A teraz odwróć sytuację - Tobie pasuje, a taki troll pisze Ci

Albo jeszcze odwróćmy sytuację. Tobie nie pasuje, gra sucho, płasko, bezbarwnie a jakiś troll pisze Ci, że to niemożliwe. Dlaczego? - a bo przecież cyfra to cyfra, a bo świetnie się mierzy, bo ma sinady z kosmosu itd. Potem przychodzi jeszcze jakiś systemowo zaprzeczający troll i twierdzi, że urządzenie nie ma wpływu na barwę tylko kolumny i akustyka (z tym drugim oczywiście wszyscy zgadzamy się).

15 minut temu, Wito76 napisał:

Tobie nie pasuje, gra sucho, płasko, bezbarwnie a jakiś troll pisze Ci, że to niemożliwe

To nie musi być "Troll". Przykładowo ktoś może subiektywnie określić wg. swojego gustu i włączonego, wybranego przez siebie utworu, a do tego w swoim pomieszczeniu tak brzmienie, a ktoś inny, wg. swojego gustu i innego utworu, w dodatku w swoim zupełnie innym akustycznie pomieszczeniu, oceni wprost przeciwnie. ... obaj piszą szczerze i bez "trolowania".

Edytowane przez Kyle

A jeszcze lepiej jak tu się pisze pod publikę dobrze a poza forum już nie koniecznie 🫤

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

A zdarza się,  może nie czarne i białe.

Ale poza forum jest więcej zastrzeżeń 🤷‍♀️ , życie.

Albo pomijanie faktów. 

Edytowane przez dedal75

13 godzin temu, Ajothe napisał:

Forum ma sens:

- Poznawanie wspaniałych ludzi 

- Informacje o rabatach, dobrych sklepach

- Nauka o akustyce, dsp 

- DIY

- Bajerka 

- Wyśmienite kłótnie, chamstwo, pogarda, piach, krew, łzy, strach, śmierć i Bóg 

.

1 godzinę temu, Kyle napisał:

Wykresy i budowa, to informacje, które mogą komuś coś wiele powiedzieć, ale trzeba na prawdę być w stanie wyciągać prawidłowe wnioski i patrzyć na całe urządzenie kompleksowo

Wykresy i budowa nie powiedza tobie absolutnie nic o tym jak gra dane urzadzenie. Trzeba przewalic wiecej urzadzen zeby to wiedziec. Najwidoczniej takiego doswiadczenia nie masz. Nie masz tez adaptacji akustycznej wiec WIELU brzmien i dzwiekow nie slyszysz. Sluchasz pewnie z monitorow bliskiego pola. Nie wiesz wiec co to granie z wiekszego zestawu w zaadoptowanym pomieszczeniu. 

Teorie ktore tu powielasz pokrywaja sie tez z opiniami @ProjectPi, jesli nie jest to klon jego konta, to proponuje sie zaprzyjaźnić z nim. Zareczam wam przyjazn na dlugie lata. Nie bede wam dalej przeszkadzal w tym temacie bo mnie to nie interesuje. Wiima mialem i mam porownanie do wielu duzo lepszych urzadzen. 

17 minut temu, Mikelas76 napisał:

Wykresy i budowa nie powiedza tobie absolutnie nic o tym jak gra dane urzadzenie. Trzeba przewalic wiecej urzadzen zeby to wiedziec.

Powiedzą całkiem sporo, trzeba przewalić jeszcze więcej urządzeń (razem z ich pomiarami), aby to wiedzieć.

Najwidoczniej takiego doswiadczenia nie masz.

Najwidoczniej takiego doświadczenia nie masz 😊

Nie masz tez adaptacji akustycznej wiec WIELU brzmien i dzwiekow nie slyszysz.

Mam adaptację akustyczną, a przy odsłuchu bliskiego pola ma ona mniejszy wpływ, niż u Ciebie. Ponadto mam dobrą korekcję DSP, więc usłyszę więcej dźwięków niż Ty.

Edytowane przez Kyle
12 minut temu, Kyle napisał:

Ponadto mam dobrą korekcję DSP, więc usłyszę więcej dźwięków niż Ty

🤭

14 godzin temu, MacP napisał:

Te na ASR nauczyłem się traktować sceptycznie,

To jak najbardziej poprawne postępowanie charakterystyczne wśród czarodziejów i czarnoksiężników 😉.

15 minut temu, Kyle napisał:
26 minut temu, Mikelas76 napisał:

Najwidoczniej takiego doswiadczenia nie masz.

Najwidoczniej takiego doświadczenia nie masz 😊

Jak pisze że ma to ma i już 😉. Tu przecież sami doświadczeni, ja też piszę że jestem doświadczony 😉

4 minuty temu, Wito76 napisał:

Jeszcze ustalmy kto ma dłuższego.

Ja mam, ja mam, wygrałem!!! 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

50 minut temu, Mikelas76 napisał:

🤭

Ale wiesz, że to akurat fakt? Ten sam zestaw, w tej samej akustyce pokaże więcej szczegółów, jeżeli wyrównamy ubytki, oczywiście jeżeli takie są. Na forum taką na prawdę dobrą akustykę widziałem tylko u Muzofana? I tak pewnie nie ma ideolo, ponieważ wątpię, żeby taka istniała.

PS Ja tylko nieskromnie przypomnę: 23cm

Edytowane przez J4Z

.

27 minut temu, J4Z napisał:

PS Ja tylko nieskromnie przypomnę: 23cm

Ja myślałem o DSP 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

z tym drugim oczywiście wszyscy zgadzamy się

Ale próbujecie regulować to np. kablami.

że urządzenie nie ma wpływu na barwę tylko kolumny i akustyka

Urządzenie to niewielki procent wpływu, jak jest dobrze dopasowane elektrycznie to wpływ jest pomijalnie mały, ale jak się za połączenia bierze jakiś "czarodziej" to już może być gorzej, ci potrafią wszystko zaczarować 😉.

4 godziny temu, J4Z napisał:

Wyśmienite kłótnie, chamstwo, pogarda, piach, krew, łzy, strach, śmierć i Bóg 

taa, krew od razu... 🙃

22 godziny temu, Mikelas76 napisał:

nie klep glupot bo strace do konca cierpliwosc i jakas pozostala forme szacunku. 

Jak cos jest gniotem slychac od razu. 

A skąd początkujący ma wiedzieć co jest gniotem jak nie ma doświadczenia ? Początkujący preferują brzmienie w stylu "V".

Zaawansowani mają już inne preferencje. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wracając do tej kalibracji, to czemu Wiim nie wpadł na pomysł wykorzystania mikrofonu w pilocie? Jaki by nie był, przecież mogli by opracować program, który by go wykorzystał 100%. Do tego była by powtarzalność. 

?👈

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Wracając do tej kalibracji, to czemu Wiim nie wpadł na pomysł wykorzystania mikrofonu w pilocie? Jaki by nie był, przecież mogli by opracować program, który by go wykorzystał 100%. Do tego była by powtarzalność. 

tę funkcjonalność zostawili dla wiim ultra plus pro, czyli za jakieś dwie edycje...

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Zgaduję, że ten mikrofon służy do sterowania głosem i jego pasmo/czułość są nakierunkowane na ludzką mowę.

Czego raczej nie da się "poprawić" żadnym softem, soft przecież nie policzy korekcji dla częstotliwości, których mikrofon "nie słyszy".

• Pokaż nowe odpowiedzi