Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, muda44 napisał:

CXN jest bardzo dobry ale trzeba go połączyć w systemie adekwatnej klasy

co to znaczy? trzeba mieć hajenda za ...set tys. zl ?

raczej jak ktoś kupował CXNa to miał system adekwatnej klasy. czy możesz określić w proporcjach wartość adekwatnego systemu, typu jak całość 100% to np 40/40/20 - kolumny/wzmacniacz/reszta ?

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Najgorsze moje zakupy audio były na podstawie pomiarów ASR. Kupowałem kolejne rekordy pomiarowe a grało jak z d...

Może tak źle grała reszta twojego systemu? Rozważałeś taki wariant?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

ps.

już nawet zastanawiałem się nad zakupem ca cxn100, najtaniej to chyba 3798zl ale:

"CXN 100 pozwala na przesyłanie strumieniowo w wysokiej rozdzielczości – chyba wszystko, co jest dostępne..."

"Although Amazon Music is not currently built into any of our units or integrated via the StreamMagic app..."

no cóż... akurat korzystam głównie z AM, więc nie dla mnie - a to pech

Edytowane przez ro35

Ja wiem jedno. Nie wolno źle napisać o (jakimkolwiek) Wiim, bo od razu zjawia się forumowy ambasador marki czyli ProjectPi i tak jak dziś, wczoraj, przedwczoraj, rok temu itd próbuje zdyskredytować krytykującego czy rozczarowanego (jak choćby autora tematu). Łapanie za słówka, ironizowanie itd. Schemat zawsze ten sam. Mnie osobiście zwyczajnie, każdorazowo to wk.... Oczywiście nie mnie jednego, bo na wielu innych, na obu forach, również działa tak alergicznie.

Dla równowagi napiszę, że nie stoję za kolegą Muda44 i lokowaniem produktu czyli Yamahą. 

Ot takie moje luźne spostrzeżenia i obserwacje.

Edytowane przez Wito76
3 godziny temu, Lech36 napisał:

To nie prawda, zaglądają tutaj tacy co ich stać, ale wiedzą że kupno czegoś drogiego to głupota, drogie kupuje przeważnie dla szpanu, to widać nie tylko w branży audio.

Od jakich kwot wydanych na sprzęt zaczyna się owa "głupota i szpan" ??? 🤔

Edytowane przez Ma_cieQ

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

4 godziny temu, Allmr napisał:

Ty jesteś 18 lat i nie potrafisz odpowiedzieć na podstawowe pytanie?

Dla mnie streamery, czy transporty nie grają tak samo - słyszę różnicę. pewnie dlatego, że nie mam izolacji galwanicznej.
CXN wydawał dla mnie wyjątkowo nieprzyjemne dźwięki, nie wiem dlaczego uważasz go za taki supertruper.

Stwierdziłeś, że Jakość sygnału z transportu ma znaczenie a Wiim ma tą jakość na niskim poziomie, nie dyskutuje z tym, zaptałem jak to zmierzyć, sprawdzić. Niestety popłynąłeś z wyjaśnieniami.

Ja nie mam mitycznej izolacji galwanicznej a jakoś przy kilku testowanych streamerach pracujących jako transporty nie odnotowałem a właściwie nie usłyszałem różnic 🤔 

Edytowane przez Ma_cieQ

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

17 minut temu, Wito76 napisał:

Łapanie za słówka, ironizowanie itd. Schemat zawsze ten sam. Mnie osobiście zwyczajnie, każdorazowo to wk.... Oczywiście nie mnie jednego, bo na wielu innych, na obu forach, również działa tak alergicznie.

Tylko, że Mariusz nic złego na temat Yamahy czy dobrego na temat Wiima nie napisał, ogólnie nic o brzmieniu tylko próbował wyjaśnić Kolegę, który napisał:

"Bo to jest PRZEPAŚĆ jakości brzmienia pomiędzy tymi dwoma urządzeniami. Jak ktoś woli wyjścia ( tylko po co jak sygnał z nich jest marnej jakości ) i bajery zamiast jak najlepszego brzmienia i stabilnego w działaniu urządzenia to kupuje takie coś a później taki wątek, kombinacje a i tak to nadal będzie słabo grało."

Ciebie to nie wkurza? Pprzepaść ... marnej jakości ... bajery zamiast brzmienia... dalej będzie słabo grało. No Panie. To nawet "głuchy pień" by zareagował i nie dlatego, że brzmienie ponoć słabe tylko dlatego, że później autor słów posiłkował się jakimiś rzekomymi parametrami sygnału cyfrowego, których nie potrafił doprecyzować. 

Dla kogoś technicznego takie bajania są wodą na młyn i aż chce się komentować bo z jednej strony niedefiniowalne deskryptory jakości dźwięku, a z drugiej niby techniczne deskryptory jakości cyfry. Pytanie dotyczyło wyłącznie jakich deskryptorach technicznych napisał Kolega @muda44, którego słowa są bardzo opiniotwórcze i nie pozostają bez wpływu na tworzące się tu legendy. 

Wystarczy odpowiedzieć i merytorycznie podyskutować. Nie trzeba od razu czepiać się postaw będących w opozycji do tych prezentowanych przez "co_po_niektórych" rozczarowanych użytkowników rzeczonego Wima. 

Pozdrawiam. M

8 minut temu, ProjectPi napisał:

Nie pos**j się, szczególnie luźno.

Na jakimś szkoleniu z mobbingu uczyli nas, że nie wolno/ nie wypada powiedzieć "ale ty głupi jesteś" tylko co najwyżej "postąpiłeś niemądrze". Ale ja i tak się zastanawiam, której wersji mam użyć.

15 minut temu, MariuszZ. napisał:

Dla kogoś technicznego takie bajania są wodą na młyn i aż chce się komentować

Szczerze mówiąc też trochę liczyłem na jakieś "zaoranie" rozmówców ze strony Muda44 i niestety rozczarowałem się. 

Ciebie to nie wkurza? Pprzepaść ... marnej jakości

Intuicyjnie i nawet bez słuchania można domniemywać, że wspomniane Cambridże czy modowana Yamaha zagrają lepiej, tylko czy rzeczywiście "przepaść" ? 

Tylko, że Mariusz nic złego na temat Yamahy czy dobrego na temat Wiima nie napisał

Ale to wątek Wimowy i pokopać w kostki krytykującego Wiima to utarty schemat i wszystkie te manipulacje zawsze wyglądają podobnie. Może i mam alergię na faceta tak jak choćby @Mikelas76 czy DiBatonio vel @sir.jax, stąd i reakcja alergiczna.

Edytowane przez Wito76
6 godzin temu, Lech36 napisał:

Takich producentów co w ten sposób "strzelają sobie w stopę" wśród producentów audio a zwłaszcza wśród producentów czułej aparatury pomiarowej i diagnostycznej jest więcej, tylko niektórzy audiofile tkwią w zacofaniu woląc zasilacz "generujący do elektroniki 50/100Hz z zakresu audio zamiast leżącej poza zakresem audio częstotliwości np. 100kHz, którą zdecydowanie łatwiej zlikwidować na szynach zasilających urządzenia. Wyższość takiego systemu zasilania zauważyli już konstruktorzy z działów w których czystość zasilania ma kluczowe znaczenie, tylko część hobbystów audio trwa w zacofaniu nie zauważając tego.  

Nie neguję użycia zasilaczy impulsowych w urządzeniach audio, więcej jestem bardzo zadowolony z tego który jest w Dac M400 jaki posiadam, poprzednio SU-9 jeszcze wcześniej E30 i co prawdzilem własnym układem pomiarowym (uchem).

Zasilacze impulsowe w M400 i SU9 sa dobrej jakości, co słychać w postaci dobrej lokalizacji wokalu czy instrumentów na scenie, zwartym dźwiękiem, czy brakiem sybilantów.

Słychać głębie i scena buduje się w obu kierunkach.

Podczas zasilania Wiim Pro i E30 zasilaczem impulsowym od razu scena się zmniejszała, nie było tak dobrej lokalizacji źródeł, wokal o nie wrównej barwie, jednak najgorsze to zlewanie się w papkę dzwięku.

Takie są moje doświadczenia, dodam że imulsowe jakie testowałem to ładowarki dołączane do smartfona oraz tą od iphone (ciutkę lepiej).

O zgrozo power bank z przetwornicą działał najlepiej w wypadku E30 i za namową kolegi skrzystałem ze zlecenia zbudownia zasilacza diy liniowego. To był strzał w 10, Dac E30 ożył, pisałem o tym w jakimś wątku tu na forum.

Po ok 2 miesiącach podłączylem E30 pod ładowarkę iphone aby sprawdzić czy nie działa tu psychoakustyka, 2 minuty wystaczyły aby nigdy już nie popełniać tego błędu.

E30 poszło dalej, zasilacz został i aktualnie zasila Wiim.

Strzał w stopę sugeruję po tym co obserwujemy w opisie autora o dźwęku Ultra. Miałem takie same odczucia co do Wiim Pro zasilanego po zakupie impulsowym jak liniowy poszedł na zmianę przewodu aby połączyć go do Wiim, ma gniazdo USB na zasilaniu.

10 minut temu, Wito76 napisał:

Może i mam alergię na faceta tak jak choćby @Mikelas76 czy DiBatonio vel @sir.jax, stąd i reakcja alergiczna.

Alergie się leczy a nie obsmarkuje naokoło.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

37 minut temu, Wito76 napisał:

Może i mam alergię na faceta tak jak choćby @Mikelas76 czy DiBatonio vel @sir.jax, stąd i reakcja alergiczna

Niestety ale ogół ma racje, wiec jego toksyczna osobowość wywoluje na pewno takie reakcje ze strony wielu uzytkownikow. 

Moge tylko dopisac. 

"nie posraj się z tym goownianym wiimem" 

I tyle w temacie 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Na jakimś szkoleniu z mobbingu uczyli nas, że nie wolno/ nie wypada powiedzieć "ale ty głupi jesteś" tylko co najwyżej "postąpiłeś niemądrze". Ale ja i tak się zastanawiam, której wersji mam użyć.

Żadnej.
Szanuj swój czas.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, mozo21 napisał:

Zasilacze impulsowe w M400 i SU9 sa dobrej jakości, co słychać w postaci dobrej lokalizacji wokalu czy instrumentów na scenie, zwartym dźwiękiem, czy brakiem sybilantów.

Słychać głębie i scena buduje się w obu kierunkach.

Podczas zasilania Wiim Pro i E30 zasilaczem impulsowym od razu scena się zmniejszała, nie było tak dobrej lokalizacji źródeł, wokal o nie wrównej barwie, jednak najgorsze to zlewanie się w papkę dzwięku.

Wiekszych idiotyzmów już wymyśleć chyba nie można!😵

27 minut temu, Nil napisał:

Wiekszych idiotyzmów już wymyśleć chyba nie można!😵

Nic nie wymyśliłem, szczera prawda z którą widzę masz problem.

To tylko Twoja "prawda",  jedynie Tobie objawiona.
Za mało widać wiesz, widziałeś i słyszałeś. Stąd taka idiotyczna reakcja.
29 minut temu, Nil napisał:

To tylko Twoja "prawda",  jedynie Tobie objawiona. 🙂

Ja mam doświadczenia podobne do kolegi @mozo21. Więc to też moja prawda. Jest już Nas dwóch 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witam czy mógłby ktoś mi napisać czy Wiim Ultra można podłączyć do daca a dac do wzmacniacza czy jest sens takie podłączenie tak samo czy można podłaczyc komputer do  Wiim Ultra i na wzmacniacz

6 minut temu, Abajek napisał:

Witam czy mógłby ktoś mi napisać czy Wiim Ultra można podłączyć do daca a dac do wzmacniacza czy jest sens takie podłączenie tak samo czy można podłaczyc komputer do  Wiim Ultra i na wzmacniacz

Można.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

39 minut temu, Nil napisał:

To tylko Twoja "prawda",  jedynie Tobie objawiona. 🙂

Prawda Nil jest taka że można koleje 3 strony klepać się z Twoimi wywodami... Jednak spasuję bo szkoda życia, idę posłuchać muzyki

Ale to nie będą żadne wywody, nie doczekasz się raczej. To będą teksty że się nie znasz, żebyś się douczył, że łykasz jak pelikan, emotki hahaha i tego typu "argumenty".
Zresztą już samo kwestionowanie zalet lepszego zasilania o czymś chyba świadczy. Tak jak piszesz, szkoda energii.

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, Wito76 napisał:

Już trzech? Bez problemu, choćby tylko w tym wątku, uzbiera się spora grupa, która poświadczy, kto tu plecie idiotyzmy.

Trzech "nawiedzonych"... 🙂

W sektach też różne bzdury wymyślają i też mają swoich "guru"

Godzinę temu, Abajek napisał:

Pierwsze tak, drugie zalezy, z reguly nie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

8 godzin temu, Nil napisał:

W sektach też różne bzdury wymyślają i też mają swoich "guru"

Np ASR 😁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 2.12.2024 o 19:24, ::ART:: napisał:

A połączenie Wiim Ultra z lepszym DAC np. Denafrips Ares ?

Ma sens, duży

Tym bardziej jeśli przetwornik będzie o cieplejszym brzmieniu

14 godzin temu, knagooss napisał:

Panowie piszecie o CXN oraz o CXN 100, a jakie są różnice w brzmieniu? Ktoś przeprowadził testy obu? 

100 ma większą dynamikę. Obstawiam że są systemy przy których różnicy nie poznasz. 

W dniu 3.12.2024 o 16:11, Lech36 napisał:

Ten pracujący na początku głośności głębiej w klasie A, czyli ten mający większy prąd spoczynkowy. Te w/w pomiary obejmują tylko standard a żeby coś więcej powiedzieć to trzeba by znać jeszcze impedancję wyjściową tych wzmacniaczy i możliwe że też przebieg impedancji ZG który będzie do nich podłączany.   

Aha czyli za mało podałem. Podam wszystko to będziesz szukał który pasuje i wtedy po opisie brzmienia powiesz;) 

Ehhh odpuszczam. Dzięki

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ma sens, duży

Tym bardziej jeśli przetwornik będzie o cieplejszym brzmieniu

Raczej średni, a nawet mały. Wimm ultra + Umik + REW + krzywa HK i masz ciepłe brzmienie bez kombinacji i wydatkowania na coś co będzie fajne kilka miesięcy i się znudzi. 

Krzywymi "room correctin" można dowolnie kształtować brzmienie systemu i żadne czary - mary sprzętowo kablowe nie są potrzebne.

PEQ załatwić każdą potrzebną zmianę brzmienia pod warunkiem umiejętnego dobrania filtra.

Warto spróbować. Nic nie kosztuje poza wysiłkiem organizacyjnym i wolą ogarnięcia tematu 😉

25 minut temu, MariuszZ. napisał:

Raczej średni, a nawet mały. Wimm ultra + Umik + REW + krzywa HK i masz ciepłe brzmienie bez kombinacji i wydatkowania na coś co będzie fajne kilka miesięcy i się znudzi. 

Krzywymi "room correctin" można dowolnie kształtować brzmienie systemu i żadne czary - mary sprzętowo kablowe nie są potrzebne.

PEQ załatwić każdą potrzebną zmianę brzmienia pod warunkiem umiejętnego dobrania filtra.

Warto spróbować. Nic nie kosztuje poza wysiłkiem organizacyjnym i wolą ogarnięcia tematu 😉

Pod warunkiem że ktoś się na tym zna i będzie to umiał ogarnąć. Dirac dla niektórych forumowiczów jest wyzwaniem. 

• Pokaż nowe odpowiedzi