Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Co Ty z tym źródłem? Naprawdę tego nie czujesz, że musisz mieć jakieś źródło 😉?

Powołujesz się na pomiary i naukę więc oczekuję konkretów. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

23 minuty temu, Piopio napisał:

Powołujesz się na pomiary i naukę więc oczekuję konkretów. 

Powołuję się też na Twoje wyczucie audio. Konkretów było mnóstwo w historii forum publikowane, jak ktoś nie uważał to trudno będzie błądził 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Powołuję się też na Twoje wyczucie audio. Konkretów było mnóstwo w historii forum publikowane, jak ktoś nie uważał to trudno będzie błądził 😉.

😆

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 godzin temu, Piopio napisał:

😆

Wklejanie takich e-motek jw. nie ułatwia wyjścia z błądzenia. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W dniu 13.03.2025 o 20:53, Lech36 napisał:

Nie biorę udziału w testach zewnętrznych, wolę posłuchać muzyki u siebie

A na forum mówisz coś innego. 😕

Ok daje ci już spokój bo się strasznie gubisz w zeznaniach 🙂

W dniu 14.03.2025 o 12:37, dedal75 napisał:

A w ogóle to dlaczego te rozmowy się toczą w tym temacie?

Bo wszystkie ale to wszystkie tematy zostały już wyczerpane.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ok daje ci już spokój bo się strasznie gubisz w zeznaniach

Całe szczęście że na forum są osoby które nie gubią się w zeznaniach. Co byśmy bez nich zrobili 😉.

P.S. Warto obejrzeć:

Pojawił się kompan dla posiadaczy Ultra 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

W dniu 17.03.2025 o 17:05, Lech36 napisał:

Całe szczęście że na forum są osoby które nie gubią się w zeznaniach. Co byśmy bez nich zrobili 😉.

P.S. Warto obejrzeć:

Super sprawa!

Jak skończę Since I've Been Loving, You to zabieram się za ten kawałek.

W dniu 13.03.2025 o 21:20, Piopio napisał:

Czyli bazujesz na nieadaptowalnych przekonaniach bez ich weryfikacji. Ze strachu ? 

Opcje wyjaśnienia pozostawiam wyobraźni adwersarza 😉.  

W dniu 17.03.2025 o 17:05, Lech36 napisał:

P.S. Warto obejrzeć:

A nie to akurat się z tobą zgadzam.

Tylko akurat myślałem że ci źle powierzący w pomiary to akurat ostatnia grupa która będzie do nich należeć ale widać że nie. 

Równowaga jest zachowana 

Pytanko odnośnie aplikacji Wiim Home. W pamięci tabletu mam pliki flac i kiedy próbuję odtworzyć całą płytę nie tworzy się kolejka po naciśnięciu przycisku play, utwory po kolei podświetlają się na zielono ale odtwarzanie ich się nie rozpoczyna. Mogę odtwarzać pojedyncze utwory, mogę odtworzyć całą płytę ale tylko z widoku "Folder". Z widoku "Album" nie odtwarza się.b1543373c2dd5fa39f7c274bcc646b0f.jpg

Wracając do głównego tematu tego wątku. Po 4 miesiącach użytkowania, mogę stwierdzić, że to bardzo dobrze wydane 1,3k (promocja na Amazonie). Wiima stosuję tylko jako transport (wewnętrzny DAC to hmmm..imho jakieś nieporozumienie). To co cenię najbardziej to stabilność aplikacji jak i samego urządzenia (nie zaliczyłem wykrzaczenia czy też zrywania z serwisów streamingowych czy też z NAS'a). Obsługa tego co głównie słucham (Tidal, Qobuz) bez problemów, pewnie można by było lepiej, ale jest OK. Obsługa NAS'a, szybko, sprawnie, bezproblemowo. Dostęp z apki na komórce czy też komputerze (tutaj bardziej ograniczony) również bezproblemowy. Wyświetlacz, wszyscy narzekają, że mały, dla mnie w sam raz....nie rozprasza, coś tam widać 😉 Pilot dupy nie urywa, ale po ustawieniu presetów okazuje się bardzo dobrym pomysłem (siadam, odpalam radio czy playlistę i nie muszę zbliżać się do urządzenia czy też aplikacji). Aktualizacje oprogramowania bardzo częste, co chwilę nowe funkcje, społeczność gigantyczna i bardzo pomocna. Dźwiękowo jako transport nie mam zastrzeżeń poza jedną sprawą, obsługa DSD. Tutaj trochę jest gorzej. Połączenie po USB z Wiimem niestety nie przepuszcza DSD. Wiim konwertuje DSD do PCM i wypuszcza 24/192. Czemu nie czyste DSD, które pobiera z pliku...nie mam pojęcia, pisałem na forum, nie spotkałem się ze zrozumieniem. Gdyby nie to to, byłaby pełna szczęścia 😉 Aaaa i jeszcze nieszczęsne RCA schowane w obudowie, niestety nie każdy kabel podejdzie. Chyba tyle...Jak dla mnie to tak powinno, pi razy drzwi wyglądać i brzmieć urządzenie, dostępne w normalnych pieniądzach, robiące za streamer....bo resztę toru możemy sobie już sami dookreślić dokładając separację galwaniczną USB, reclocking, wypasione zegary i tym podobne audiofilskie wynalazki 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

3 godziny temu, sautor napisał:

Można wiedzieć gdzie sterujesz głośnością?

Jeśli to do mnie pytanie, to mam osobne PRE.

W dniu 22.03.2025 o 23:26, Devon napisał:

Dostęp z apki na komórce czy też komputerze (tutaj bardziej ograniczony) również bezproblemowy.

Jakiej apki używasz na komputerze i dla jakiego systemu ?

Wojtek

Godzinę temu, Filwoj napisał:

Jakiej apki używasz na komputerze i dla jakiego systemu ?

Wiimowej, na MacOS:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie ten temat już był wałkowany, ale trudno mi odnaleźć '

Wiim ultra mam podłączonego jako transport do Arcam Rdac z zasilaczem liniowym Tomanek

W moim systemie, różnica miedzy nimi jest lekko zauważalna, na granicy percepcji, z Arcamem jest jakby wiecej przestrzeni, wydaje mi się że urządzenia przetwarzają dźwięk dość podobnie.

Czy możecie polecić jakiegoś daca dostępnego w sklepach do wypożyczenia, który pokaże mi diametralną zmianę dźwięku?

3 minuty temu, Mirage14 napisał:

Czy możecie polecić jakiegoś daca dostępnego w sklepach do wypożyczenia, który pokaże mi diametralną zmianę dźwięku?

Zależy w jakiej cenie. 

1 minutę temu, Mirage14 napisał:

do 2 - 3 tyś PLN 

w sumie do wypożyczenia to może być i 5 k 

Spróbuj Denafrpis Enyo 15th. U nas 3.999 na Ali 2.500

WiiM podłącz po USB z izolacją galwaniczną USB. (na Ali poniżej 100 zł - ADUM3165)

Polecam cayin idac-6 mk2. 

5tys ale gra super. Całkiem inne granie niż wszystkie inne chińczyki.

Ja mam smsl ale jakbym trochę dozbieram to będzie ten cayin. Jeden minus - tylko srebrne.

2 minuty temu, Pirania76 napisał:

Polecam cayin idac-6 mk2. 

5tys ale gra super. Całkiem inne granie niż wszystkie inne chińczyki.

Miałem go i gra bardzo fajnie ale to dalej DS. Minus dla mnie za cykanie na początku każdego utworu grając po USB. W podobnej cenie wolałbym Enyo 15.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 godzin temu, Mirage14 napisał:

do 2 - 3 tyś PLN 

w sumie do wypożyczenia to może być i 5 k 

Topping D90 III Discrete i połącz po USB. 

Polecam też sprawdzić przy okazji w takim połączeniu Ifi Audio Silencer+ (USB A - A). 

1 godzinę temu, Assassin napisał:

Polecam też sprawdzić przy okazji w takim połączeniu Ifi Audio Silencer+ (USB A - A). 

To jest oszustwo. 

Teraz można kupić prawdziwą izolację galwaniczną USB na ADUM3165 poniżej 100 zł. 

17 minut temu, Piopio napisał:

To jest oszustwo. 

Teraz można kupić prawdziwą izolację galwaniczną USB na ADUM3165 poniżej 100 zł. 

"Oszustwo" (a to dobre), które nie jest sprzedawana jako izolacja galwaniczna i działa (poprawia dźwięk, przede wszystkim separację instrumentów - z góry oświadczam, że nie mam zamiaru opisywać szczegółowo jak dokładnie i odpowiadać na pytania, w stylu: czy i jak mogę to udowodnić, bowiem każdy może sobie sprawdzić u siebie i ewentualnie zwrócić). 

Z przyjemnością jednak sprawdzę też czy i jak działa izolacja na ADUM3165. 

• Pokaż nowe odpowiedzi