Skocz do zawartości
IGNORED

Hyde park - rozmowy o wszystkim i o niczym

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Seyv,

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Analfabeci. Prawie połowa Polaków nie rozumie ulotek leków ani mapki pogody

Cytat

Prawie połowa Polaków gubi się, czytając rozkład jazdy i mapkę pogody. Lekarze muszą pisać pacjentom skróty z ulotek, bo wielu z nich nie rozumie słów "skutki uboczne". Nic w tym dziwnego. Myślenie Polaków zdominowały skróty i piktogramy. Dłuższych tekstów nie potrafią zrozumieć nawet magistrzy, którzy przez studia prześlizgują się, nie czytając ani jednej książki.

Cytat

"Polski analfabeta może mieć nawet dyplom wyższej uczelni i nie rozumieć tego, co czyta. W sensie technicznym umie czytać i rozumie słowa, ale związków między nimi już nie. Tacy ludzie zajmują nawet kierownicze stanowiska, bywają też dyrektorami szkół" – przekonywał też na łamach "Nowej Trybuny Opolskiej" prof. Zbigniew Kwieciński z UMK w Toruniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A po co to wszystko, skoro mamy prof. googla i AI...

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

21 godzin temu, Jacchusia napisał:

A po co to wszystko, skoro mamy prof. googla

Jakaś amerykanka wyprała pudla w pralce. W instrukcji nie było nic o zakazie prania pudli.

Dostała milion baksów odszkodowania. Teraz instrukcja przypomina Dzieła Lenina wszystkie.

• Moderatorzy
1 minutę temu, skynyrd napisał:

Dostała milion baksów odszkodowania.

A powinna dostać milion lat w kamieniołomach.

Cytat

Elisabeth Asbrink to szwedzka pisarka, dziennikarka i publicystka znana przede wszystkim z poruszania tematów związanych z historią i polityką Szwecji i Europy. W rozmowie z Katarzyną Tubylewicz mówi m.in. o tym, jak to jest być "imigrantem drugiego pokolenia",

Cytat

A jak reagujesz na to, że w szwedzkiej statystyce i administracji używa się dziś takich określeń jak "imigrant drugiego pokolenia"? Oznacza to przecież, że można się w Szwecji urodzić i nadal być w oczach państwa kimś, kto tu przyjechał. Mnie wydaje się to bardzo wykluczające. Czy to problem?

Ukryta Zawartość

Ostatnio zamieszczałem art. o tym, ze w Niemczech do niedawna homoseksualiści nie mogli oddawać krwi, wcześniej o tym jak to w Holandii mili sąsiedzi (naprawdę mili, po prostu nie widzieli nic złego w tym co robią) prosili Polkę o zdjęcie nazwiska z dzwonka bo to obniża wartość nieruchomości, a teraz o Szwecji w której imigrantem można być nawet po urodzeniu sie w tym kraju i być może władania tyko Szwedzkim językiem...a oni nas ku....a pouczają, uczą demokracji i nakładają kary za złe traktowanie LGBT...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jacchusia

Cytat

Klasyki Agathy Christie zostaną "poprawione". W tle poprawność polityczna

Cytat

W celu usunięcia potencjalnie obraźliwych sformułowań językowych przeredagowano klasyczne powieści kryminalne Agathy Christie. Zdaniem autorów zmian pisarka posługiwała się określeniami, które współcześni czytelnicy mogą traktować jako nieakceptowalne treści rasistowskie.

Cytat

Wydawnictwo HarperCollins zmieniło jedne, a całkowicie usunęło niektóre sformułowania w nowych cyfrowych wydaniach kryminałów z udziałem Herkulesa Poirota i panny Marple - twierdzi CNN.

Cytat

Usunięto na przykład kwestię, którą wypowiada Herkules Poirot, opisując jedną z postaci jako "oczywistego Żyda".

Ukryta Zawartość

a poniżej rasistka znana szerzej  jako Agata CH. 🙂

000GYAKTQN4LOLWU-C122-F4.webp

W sumie nie wiem czy zdjęcie nie powinno być z czarnym paskiem na oczach 🙂

Ukryta Zawartość

Cytat

Pożyczył od lichwiarza 800zł, oddał już 41 tys., a sąd uznał, że wciąż ma 100 tys. długu. Złożyłem skargę nadzwyczajną, bo ta rodzina zasługuje na sprawiedliwość, a nie bezduszność sądów - poinformował minister sprawiedliwości, Prokurator Generalny Zbigniew Ziobro.

Cytat

Sąd Rejonowy w Bytomiu w postępowaniu nakazowym zobowiązał rodzinę do zapłaty ponad 4,6 tys. zł z odsetkami. Orzekając w tym trybie sąd nie badał umowy pożyczki. Nakaz zapłaty nie został zaskarżony, przez co się uprawomocnił, a sprawa nie została rozpoznana na rozprawie. Raty nadal rosły, a w 2021 roku - 17 lat po zaciągnięciu pożyczki - mężczyzna zapłacił już 41 tys. zł. Mimo to zadłużenie nadal wynosi ponad 102 tys. zł.

Ukryta Zawartość

Gość jak widać nieporadny życiowo (delikatnie rzecz ujmując), ale sąd również? Nikt nie dostrzegł, że facet mam problem z ogarnięciem rzeczywistości?

Ukryta Zawartość

W dniu 25.03.2023 o 18:32, skynyrd napisał:

Jakaś amerykanka wyprała pudla w pralce. W instrukcji nie było nic o zakazie prania pudli.

Dostała milion baksów odszkodowania. Teraz instrukcja przypomina Dzieła Lenina wszystkie.

Dawno, daaaawno temu, jeszcze jako dwudziestoletni śpik i zasraniec - myłem gary w Lądku i Lądynie Zdroju😀; w knajpie u Tina i Orlando (obaj z Sycylii, no ...)

Na moje z przekąsem pytanie - "czy te uszczerbione filiżanki i talerze też mam myć?" - dostałem momentalnie odpowiedź - " Kosz. Chcesz, by nas jakaś baba do sądu podała?"

.......

W dniu 29.03.2023 o 12:06, Jacchusia napisał:

rasistka

Świat dzisiejszy jest kompletnie poyebany, czekam zatem z niecierpliwością na zmianę opisu słonia w "W pustyni i w puszczy", imć Sienkiewicza. A i na Meę pora, by jeszcze ją przyczernić, zaś Stasiowi dać skośne oczy....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Dawno, daaaawno temu, jeszcze jako dwudziestoletni śpik i zasraniec - myłem gary w Lądku i Lądynie Zdroju😀; w knajpie u Tina i Orlando (obaj z Sycylii, no ...)

Na moje z przekąsem pytanie - "czy te uszczerbione filiżanki i talerze też mam myć?" - dostałem momentalnie odpowiedź - " Kosz. Chcesz, by nas jakaś baba do sądu podała?"

.......

Zniewieściałe typy tak majo. Ja wtedy utopiłem kontener w Atlantyku. I przyszedł Sony Corleone. I powiedział...żebym się nie denerwował. I, że jest mu miło, że zapierdalam w Hoboken po 12 godzin. Wprawdzie był nieco starszy od Sonny'ego, ale ja zobaczyłem Sonny'ego. Powiedział, że Rodzina Gambino nikogo nie krzywdzi. Nie w Hoboken.

Dostałem mieszkanie, partnerka dobrą pracę, a ja spłaty kontenera. Wyszło ok. 300 lat.

Gdy Gotti zrobił burdel, daliśmy dyla. 

9 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Fuj! Cóż za ohyda!

Nie dostaniesz rozgrzeszenia, giaurze.

Partnerki nie są złe - rodzą Ci fajne dzieciaki. Ja z wszystkimi mam dobre układy, a we wnukach i prawnukach, jestem kompletnie pogubiony. No i są jeszcze żony 🙂 Nie mniej sobą nie jestem specjalnie zachwycony.

Zwłaszcza rano pod jeszcze zamkniętym sklepem.

Znam. Przerabiałem.

Ale to przeszłość.

2 minuty temu, skynyrd napisał:

nie jestem specjalnie zachwycony

Nie znam się na tych waszych faszystowsko-pisowskich obyczajach, a i wasza gra wstępna jakoś mnie nie rajcuje.

Wybacz zatem.

6 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Nie znam się na tych waszych faszystowsko-pisowskich obyczajach, a i wasza gra wstępna jakoś mnie nie rajcuje.

Wybacz zatem.

Jeżeli bez obciągania - liczyłem na dowcip, to faszyzm- pisizm, jest obciachowy. Poniżej Twego poziomu.

Ja, jestem jak zwykle, trochę pijany, ale to wyostrza mi dowcip i posty.

Liczyłem na coś więcej. A Ty spierdalasz do partyjnej kloaki. No cóż, nie każdy ma Niusię, jaką chciałby Ją widzieć.

Przynajmniej dzisiaj.

21 minut temu, skynyrd napisał:

A Ty spierdalasz do partyjnej kloaki

Niusia jest poprawna politycznie.
Smutne to, ale cóż...ludzie są różni, a na tego typu forach poznasz ich lepiej niż w realu.

7 minut temu, soundchaser napisał:

Niusia jest poprawna politycznie.
Smutne to, ale cóż...ludzie są różni, a na tego typu forach poznasz ich lepiej niż w realu.

Za niepoprawność są bany, Sound. Jest tu dużo tchórzowstwa. Dość paskudnego.

20 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

faszystowsko-pisowskich obyczajach

Aj Waj kolego Jacku, Aj Waj.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

14 godzin temu, xniwax napisał:

Aj Waj

"Aj waj" piszemy tak.

Natomiast "Waju" był to przydomek Jana Leszczyńskiego - wieloletniego bosmana na Darze Pomorza.

Daru Pomorza do tego nie mieszaj, ważniejsze pierwsze skojarzenie.
Daj sobie spokój z tym faszyzmem, tego masz obecnie na Lewicy i u Liberałów sporo na co dzień i pod dostatkiem.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

2 godziny temu, Bezlitosna Niusia napisał:

"Aj waj" piszemy tak.

Natomiast "Waju" był to przydomek Jana Leszczyńskiego - wieloletniego bosmana na Darze Pomorza.

Widzisz Niusia sam, wydaje mi sie ze boleśnie, przekonałeś sie jak to jest mieszać polityczne zakręcenie w niepolitycznych rozmowach...

Niezbyt miłe co?

----------

Ostatnio szukałem podstawki/podpórki pod wtyk sieciowy i natrafiłem na taki skarb 🙂

9b8acdabde1a240a906adaa27c277d36eb6fc9b8

a dokładnie chodzi o te zasilacze iście komputerowe na takich właśnie stojakach 🙂

Co z tego, ze Pan Pacuła ma duża wiedzę mogącą posłużyć innym, kiedy miesza ja z takimi bredniami...i jak tutaj teraz odróznić brednie od wiedzy...

Cytat

A ujmując sprawę nieco poważniej, są badania, które udowadniają, że istnieje związek między skłonnością do przeklinania a poziomem inteligencji. W eksperymencie, którego wyniki opisano na stronie ScienceDirect, poproszono grupę ludzi, by w ciągu wymienili jak najwięcej przekleństw. Następnie skierowano ich na testy IQ.

Okazało się, że im wyższy wynik dana osoba osiągnęła podczas testu, tym więcej brzydkich wyrazów potrafiła wymienić.

Ukryta Zawartość

No to ku.wa pięknie 🙂

Od teraz jeśli moderacja będzie dawać punkty za przekleństwa, będzie to dowód że forum piętnuje inteligentnych 🙂

Ukryta Zawartość

W dniu 7.04.2023 o 11:33, skynyrd napisał:

Ale zaraz Cię przywrócę.  ch*j, nie chce mi się.

mając na uwadze częstotliwość pojawiania sie trójkącika przy twoim nicku, jesteś skynek wch...j inteligentny 🙂

Cytat

Jest farmerem, fanem kompozytora Piotra Czajkowskiego, ma dorodnego wąsa i tatuaż z polskim przekleństwem. Właśnie pobił kolarski rekord świata. Poznajcie Ashtona Lambiego.

z27477059IH,Ashton-Lambie.jpg

Cytat

Sam Ashton na pytanie, skąd ma tyle zwierzęcej energii, odpowiada krótko i w swoim stylu: - Lubię wypić dużą kawę. A swój polski tatuaż tłumaczy na Instagramie: "Zap...ć, czyli jechać bardzo szybko, umordować się. To proces, a przy okazji dobra zabawa" - pisze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cytat

Działający w Kuwejcie serwis Kuwait News opublikował w mediach społecznościowych krótki materiał wideo, w którym przedstawił odbiorcom pierwszego prezentera wiadomości wygenerowanego przez sztuczną inteligencję

Cytat

Wiadomości i teksty pisane przez sztuczną inteligencję to jedno. Coraz wyraźniejsza staje się wizja, gdy do omówienia informacji nie będzie potrzeba obecności prezentera. Wygenerowana przez sztuczną inteligencję prezenterka wiadomości zadebiutowała w telewizji w Kuwejcie i pokazała nam próbkę swoich możliwości.

Ukryta Zawartość

Strach się bać co to AI może z nami zrobić bo...tak naprawdę nie wiadomo kogo może udawać.

Ukryta Zawartość

Cytat

Michał Szpak był jedną z gwiazd koncertu z okazji stulecia Disneya. Na swoim Instagramie zamieścił zakulisowe zdjęcia. Jedna z internautek zamieściła komentarz, na którym piosenkarz postanowił odpowiedzieć.

Cytat

ak można się tak na koncert dla dzieci pomalować i ubrać w świecące ciuchy? Moja wnuczka się pyta, dlaczego ten pan się ubrał w błyszczącą sukienkę, nie mógł się normalnie ubrać jak inni artyści? Facet to nie parada równości, tylko koncert dla dzieci i panują tam pewne kanony, do których powinien się pan dostosować. Jak wytłumaczyć dziecku, że to jest facet, a nie kobieta? - pytała.

Cytat

To już pani rola, by wytłumaczyć dziecku, że istnieją ludzie kolorowi i, że nie musi być betonem, kiedy dorośnie. Może chodzić w cekinach, falbanach i piórach jeśli najdzie ją/jego taka ochota. "Miłość rośnie wokół nas" - napisał.

Ukryta Zawartość

🙂 Mógł nie odpowiadać. Dla niego mężczyzna który się nie ubiera w sukienki jest betonem. "Miłość rosnie wokół nas"...? Bez akceptacji dziwactw nie ma miłości? 

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.