Skocz do zawartości
IGNORED

Długość interconectu RCA

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie!

Prozaiczne pytanie: jaka wg Was jest dopuszczalna długość kabla RCA, pomiędzy dobrej jakości źródłem a pre/wzmacniaczem, długość która nie powoduje jeszcze degradacji sygnału? Mam potrzebą zastosować kabel o długości 1,5m i zastanawiam się czy to oby nie długo.

Wdzięczny będę za Wasze zdanie.

Od wielu osób które mają u siebie dobre granie i jakieś pojęcie, często słyszałem wręcz że 1m to zalecane minimum, a krótsze niż 70cm zazwyczaj grają gorzej. Miałem kiedyś 5m i nie było degradacji, wręcz grało bardzo dobrze na nim...

Więc 1,5m bym się nie obawiał...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Większość producentów rekomenduje nawet nie krótsze niż 1m, więc 1,5 to nie ma się absolutnie czym przejmować. Otwierając wątek myślałem, że padnie pytanie o naście metrów 😛

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1,5m to standard, nie ma co się przejmować 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Od wielu osób które mają u siebie dobre granie i jakieś pojęcie, często słyszałem wręcz że 1m to zalecane minimum, a krótsze niż 70cm zazwyczaj grają gorzej.

Wiadomix: im dłuższy kabel - tym bardziej "poprawia" brzmienie. Może dlatego w studiach nagraniowych są całe kłębowiska dziesiątek metrów kabli?

1 godzinę temu, StachMuszel napisał:

Mam potrzebą zastosować kabel o długości 1,5m i zastanawiam się czy to oby nie długo.

Zwróć raczej uwagę czy nie styka się z jakimiś innymi kablami, bo tu mogą powstać zakłócenia.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 19.11.2024 o 16:36, StachMuszel napisał:

Mam potrzebą zastosować kabel o długości 1,5m i zastanawiam się czy to oby nie długo.

1,5m dla niesymetrycznego połączenia, to dosyć typowa i bezproblemowa długość. Gdyby to było 15m - no to tutaj już gorzej.

• 1 miesiąc później...
W dniu 19.11.2024 o 16:36, StachMuszel napisał:

Panowie!

Prozaiczne pytanie: jaka wg Was jest dopuszczalna długość kabla RCA, pomiędzy dobrej jakości źródłem a pre/wzmacniaczem, długość która nie powoduje jeszcze degradacji sygnału? Mam potrzebą zastosować kabel o długości 1,5m i zastanawiam się czy to oby nie długo.

Wdzięczny będę za Wasze zdanie.

W zależności od jakości przewodów dopuszczalna długość połączenia analogowego RCA-RCA bez utraty jakości wynosi 10 metrów. Jednak, jeśli używasz przewodów niskiej jakości staraj się nie przekraczać 5 metrów.

• 2 tygodnie później...
W dniu 24.12.2024 o 01:11, przmor napisał:

A w jaki sposób objawia się utrata jakości przy dłuższych połączeniach?

RCA miedziany 0.5m o przekroju 0.5mm to 0.043 oma.

Taki miedziany RCA o długości 3m to już 0.257 oma.

Załóżmy, że mamy pętlę masy przez którą płynie prąd upływu 100uA.

Odloży się napięcie błędu odpowiednio 4.3 uV i 25.7 uV.

Oczywiście napięcie to nałoży się na sygnał audio w przewodzie masy, jako że jest on sygnałem przemiennym i wzbogacony o napięcie błędu zostanie podany na wejście wzmacniacza lub przedwzmacniacza podlegając wszystkim procesom wzmacniania, modulacji itd.

Czy to duże sygnały? Szacunkowo jeżeli na wyjściu źródła mamy max umowne 2 V to błąd napięciowy w dB wyniesie -113dB i -98dB.

Jeżeli na wyjsciu źródla mamy max 200 mV to błąd napięciowy w dB będzie odpowiednio większy i wyniesie -93 dB i -78dB.

Dalej analizując można pokusić się o większy prąd upływu w pętli masy co jeszcze pogorszy sygnał w tym dłuższym RCA. Często jest tak, że problem jest słyszalny.

Konkluzje.

Używaj jak najkrótszych RCA dbając o jak najmniejszą rezystancję przewodu masy. Najlepiej łączyć ją przewodem i ekranem.

Dbaj o lepszy stosunek rezystancji przewodu masy do rezystancji przewodu PE sieciówek tworzących pętle masy. Można to osiągnąć np. poprzez stosowanie dłuższych przewodów zasilających. 

Jeżeli to możliwe używaj połączeń XLR unikając pętli mas i problemów jakie generują 😉

W dniu 23.12.2024 o 22:36, Gargan napisał:

W zależności od jakości przewodów dopuszczalna długość połączenia analogowego RCA-RCA bez utraty jakości wynosi 10 metrów. Jednak, jeśli używasz przewodów niskiej jakości staraj się nie przekraczać 5 metrów.

Kiedyś bawiłem się w zgrywanie LP na kompa. Odległość między gramofonem, a kompem to było 10m, a kabel z marketu. Działało.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

4 godziny temu, Misio38 napisał:

Odległość między gramofonem, a kompem to było 10m, a kabel z marketu. Działało

Z Londynu do Nowego Jorku jest ok. 5.5 tys. km. "Połączenie" kablem też działa 😉

2 godziny temu, porlick napisał:

I tyle.

Żeby działało DOBRZE, trzeba się lepiej postarać.

Zwłaszcza w połączeniu gramofonu.

A dlaczego uważasz że nie działało to dobrze?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 23.12.2024 o 22:36, Gargan napisał:

Przy analogu niesymetrycznym zawsze jest jakaś utrata jakości ... nawet na 5 metrach. Przy symetrycznym praktycznie tylko spadnie nieco sygnał po tych 5 metrach, czy 15 metrach, ale zniekształceń praktycznie nie będzie.

Edytowane przez Kyle
W dniu 2.01.2025 o 09:29, MariuszZ. napisał:

Z Londynu do Nowego Jorku jest ok. 5.5 tys. km. "Połączenie" kablem też działa 😉

Podejrzewam, że sygnał jest po drodze trochę filtrowany i wzmacniany i nie analogowy 🙂

W dniu 19.11.2024 o 16:38, marcinmarcin napisał:

często słyszałem wręcz że 1m to zalecane minimum

Ja zadałem pytanie na temat długości IC jednemu z naszych rodzimych konstruktorów elektroniki ponad 20 lat temu. Miałem ofertę na różne długości i dystrybutor zalecał brać dłuższy, bo będzie grał lepiej, bo IC musi mieć minimalną długość właśnie 1m, żeby zagrał, itp., itd.. Znajomy konstruktor odparł krótko: " bierz krótszy, dystrybutor pi€&%@li, bo chce więcej zarobić!" Kupiłem 0,6m, bo taki mi wystarczał, ale nigdy tematu nie zgłębiłem w testach, a najlepiej byłoby zrobić porównanie i samemu się przekonać 😉

1 metr jest najwygodniejszy. 

Ale jak wystarczy 0.5m to czemu nie? 

U mnie braknie, bo nie będę napinać kabla a akurat tak wypadło, że gniazda CD są po przeciwnej stronie do gniazd we wzmacniaczu. Szerokość sprzętu 44 cm, dojdzie wysokość szafki. Już teraz jest tylko małe wygięcie kabli. 

3 godziny temu, Gargan napisał:

1 metr jest najwygodniejszy. 

Ja kupiłem XLR 0,5m i okazało się, że przewód między wtyczkami miał 40cm - ostatecznie wyszło bardzo na styk. Jednak zdecydowałem się na inne kable (wolałem pozłacane styki) więc miałem okazję przy tej wymianie wybrać inne długości i już wjechał interkonekt 1m w miejsce tamtego 0,5m 😉 

3 godziny temu, juro napisał:

Miałem ofertę na różne długości i dystrybutor zalecał brać dłuższy, bo będzie grał lepiej,

Sądzę, że kiedy nie ma dopasowania impedancyjnego kabla cyfrowego (impedancja falowa SPDIF coax ma być 75 Ohm) to mogą się dziać różne "cuda" (odbicia sygnału, jitter w kosmos) więc jak urządzenie jest źle skonstruowane i podpięte niezgodnym z normami kablem, to wszystko jest możliwe.

Natomiast jeśli mowa o analogowym RCA, to już nie wiem czemu dłuższy kabel miałby "grać" lepiej od krótszego.

Edytowane przez Kyle