Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki lokalne vs streaming

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie sprawa wygląda tak:

Plik lokalny z NAS - Bogactwo, głębia, płynność, swoboda

Streaming - względem plików lokalnych jest mniej informacji z nalotem cyfrowym, kanciasty z przesadnie zaznaczonymi krawędziami. O co chodzi? Dlaczego? Jak?

Zapraszam do dyskusji osoby które słyszą te same różnice i coś na to zaradziły. Odpowiedni DAC lub streamer?

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

https://www.audiostereo.pl/topic/168602-pliki-lokalne-vs-streaming/

W sensie porównujesz plik lokalny do muzyki z serwisu streamingowego np Tidala?

To porównanie jabłek do gruszek. Nie wiesz jakie wydanie/mastering jest na Tidalu to co tutaj porównywać?

Edytowane przez ferszcik

Streaming też może brzmieć miękko, płynnie i analogowo, a największy wpływ na to ma przetwornik moim zdaniem.

Spróbuj czegoś dobrze zaaplikowanego na WM8741, TDA1451, PCM63 lub PCM1704 albo PCM1794.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

41 minut temu, mikel napisał:

Zapraszam do dyskusji osoby które słyszą te same różnice i coś na to zaradziły. Odpowiedni DAC lub streamer?

Ja nie słyszę żadnych różnic. Streamer to ROON ROCK + izolacja galwaniczna USB. 

Wydanie to samo. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@Piopio oczywiście masz rację. Mój streamer może słabo radzić sobie z jitterem ze streamingu a przyzwoicie z plikami lokalnymi i stąd ta różnica. Miałem kiedyś roona i faktycznie grał najbardziej gładko z głęboką sceną. Ale nie chcę Roona. Nie będę płacił za to tyle $. Poszukam rozwiązania w sprzęcie a nei w kolejnej miesięcznej opłacie.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

5 minut temu, mikel napisał:

Mój streamer może słabo radzić sobie z jitterem ze streamingu a przyzwoicie z plikami lokalnymi i stąd ta różnica.

W przypadku streamingu czy plików nie ma jittera ... 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

45 minut temu, Piopio napisał:

W przypadku streamingu czy plików nie ma jittera ... 

W przypadku kazdego serwisu streamingowego dzwiek jest taki jak pisalem wyzej. Z lokalnego NASa super. Moj streamer z DACiem zupełnie inaczej radzi z każdym przypadniem. Jedyna roznica to pliki z internetu vs pliki z sieci domowej. Albo różnica jest i będzie a Ty poprostu tego nie słyszysz albo moj grajek sieje jitterem w środku gdy bierze muzykę z serwisów streamingowych.

.

2 godziny temu, mikel napisał:

Ja zaobserwowałem to samo. Dlatego zrezygnowałem ze streamerów. Odtwarzam z plików i mam jakość idealną.

1 godzinę temu, mikel napisał:

moj grajek sieje jitterem w środku gdy bierze muzykę z serwisów streamingowych.

Proponuję dostrzec dwie sprawy:

1. Serwisy streamingowe zazwyczaj grają dźwiękiem podbitym dla BT speakerów i różnych innych wynalazków, dlatego raczej nie osiągniesz identycznego dźwięku jak z dobrych plików.

2. Jitter wyszedł już z mody.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, mikel napisał:

W przypadku kazdego serwisu streamingowego dzwiek jest taki jak pisalem wyzej. Z lokalnego NASa super. Moj streamer z DACiem zupełnie inaczej radzi z każdym przypadniem. Jedyna roznica to pliki z internetu vs pliki z sieci domowej. Albo różnica jest i będzie a Ty poprostu tego nie słyszysz albo moj grajek sieje jitterem w środku gdy bierze muzykę z serwisów streamingowych.

ile linijek tekstu potrzebujesz zazwyczaj, żeby przez mniejszy lub większy przypadek napisać jaki strimer krawędziuje tak niemiłosiernie, krzywdząc przy okazji pozostałą część, uzbieranych w pocie czoła klejnotów korony audio ?

2 godziny temu, soundchaser napisał:

Ja zaobserwowałem to samo. Dlatego zrezygnowałem ze streamerów. Odtwarzam z plików i mam jakość idealną.

Tylko, że wygoda już nie ta... Też kiedyś uznawałem tylko pliki, ale jak wszedłem w streaming to pliki szybko poszły w odstawkę. Jakość jest albo identyczna albo bardzo zbliżona (jeśli gramy oczywiście z FLAC czy czegoś innego bezstratnego, dlatego np. Spotify dla mnie odpada) . Nie ma sensu sobie tym zawracać głowy.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Ja mam tak samo jak Autor. Testowałem różne streamery i żaden nie jest w stanie zbliżyć się do plików czy cd.

Nie testowałem urządzeń za 10tys+, dałem sobie spokój. Oczywiście nadal streaminguje, ale tylko w ramach zapoznawania się z nowym repertuarem.

Mam też drugo zestaw, dużo słabszy i tam słucham streamingu "z przyjemnością". Generalnie tak dużych różnic tu nie stwierdzam. Chyba tu jest klucz.

11 minut temu, Allmr napisał:

Testowałem różne streamery i żaden nie jest w stanie zbliżyć się do plików czy cd

Bo w streamingu często jest gorsze nagranie niż w dobrych plikach. Więc jeśli system wyrówna rożnice, to musi być wyjątkowo kiepski.

13 minut temu, Allmr napisał:

Mam też drugo zestaw, dużo słabszy i tam słucham streamingu "z przyjemnością". Generalnie tak dużych różnic tu nie stwierdzam. Chyba tu jest klucz.

Ot to!

Żeby porównać dobrze streamer z CD należy oba urządzenia połączyć jako transport z tym samym DAC i sprawdzić poziom sygnału, by wyrównać 🙂

Ktoś tak robił może? 

27 minut temu, Ajothe napisał:

Żeby porównać dobrze streamer z CD należy oba urządzenia połączyć jako transport z tym samym DAC i sprawdzić poziom sygnału, by wyrównać 🙂

Ktoś tak robił może? 

Nawet gdy trolujesz wątek dowcipkowaniem, to jesteś w błędzie: nic to nie da gdy nie ma pewności, że nagranie jest identyczne i nie przeszło przez żadne "ulepszacze".

Edytowane przez szymon1977

20 minut temu, Ajothe napisał:

Jakie ulepszacze?

Pytaj tych, co je stosują, ale:

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Serwisy streamingowe zazwyczaj grają dźwiękiem podbitym dla BT speakerów i różnych innych wynalazków

W sumie to mało prawdopodobne, by streaming zagrał tak samo, jak dobry plik hi-res. Dlaczego? Bo w hi-res zazwyczaj jest inna realizacja.

Edytowane przez szymon1977

14 godzin temu, mikel napisał:

U mnie sprawa wygląda tak:

Plik lokalny z NAS - Bogactwo, głębia, płynność, swoboda

Streaming - względem plików lokalnych jest mniej informacji z nalotem cyfrowym, kanciasty z przesadnie zaznaczonymi krawędziami. O co chodzi? Dlaczego? Jak?

🤔 🤭 🤣

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Ktoś tak robił może? 

Ale wtedy porównujemy CD jako transport. Większość CD jako transport brzmi gorzej niż streaming. Choć to samo CD podłączone analogowo może brzmieć lepiej - zależy od kości DAC i jej implementacji. 

8 minut temu, Ajothe napisał:

Dlatego napisałem, że musi być ten sam DAC. 

W większości przypadków bezstratny streaming będzie brzmiał lepiej. 

10 minut temu, Ajothe napisał:

Dlatego napisałem, że musi być ten sam DAC. 

Wpinałem cd bezpośrednio do wzmacniacza, jak i przez dac jako transport.

Streamery próbowałem też z tym samym dac (czyli w zasadzie jako transport), jak i z wbudowanymi dacami. Jakie? Różne, łącznie ze wszystkimi killerami z tego forum. Nie skusiłem się jeszcze na eversolo, czekałem aż opadnie kurz zachwytu.

27 minut temu, Piopio napisał:

W większości przypadków bezstratny streaming będzie brzmiał lepiej. 

Sorry ale bzdura totalna. Streaming to dno w porównaniu do plików i do CD. Piopio nie słyszysz że Tidal to g...? Spoko ale daj pogadać tym co słyszą różnicę na niekorzyść streamingu bo o to prosiłem na początku.

Edytowane przez mikel

.

1 minutę temu, mikel napisał:

Sorry ale bzdura totalna. Streaming to dno w porównaniu do plików i do CD.

Sorry ale to bzdura 😉 Zapraszam do mnie. Porównamy. 

Edytowane przez Piopio

Teraz, mikel napisał:

Sorry ale bzdura totalna. Streaming to dno w porównaniu do plików i do CD.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Sorry ale to bzdura 😉 Zapraszam do mnie. Porównamy. 

Jedyna opcja to że u Ciebie Roon robi czary mary (bo robi sprawdzałem) albo masz sprzęt totalnie niewrażliwy czytaj narzucający swój charakter na tyle że zaciera te różnice co też jest fajną sprawą uważam jak wpisuje się w oczekiwania.

PS. Fajnie że się odezwały tez osoby które tak jak ja słyszą słabość streamingu. Najbardziej mnie interesuje rozwiązanie (jeśli istnieje) tego problemu. Dlaczego? Wolę dużą bibliotekę niż małą 😁

.

5 minut temu, mikel napisał:

Jedyna opcja to że u Ciebie Roon robi czary mary (bo robi sprawdzałem) albo masz sprzęt totalnie niewrażliwy czytaj narzucający swój charakter na tyle że zaciera te różnice co też jest fajną sprawą uważam jak wpisuje się w oczekiwania.

Mam dwa systemy 😉 Transport CD nie gra przez ROON. Ty wpadniesz do mnie, ja do Ciebie i potem opiszemy nasze doświadczenia na forum. 

Edytowane przez Piopio

Jeżeli nie porównujecie tych samych wydań/masteringów płyty z pliku do płyty ze streamingu (czy którykolwiek serwis podaje takie dane?) podłączonych do tego samego DAC-a to jaki to ma sens?

Rozmawiacie teraz o różnicach pomiędzy DAC-ami, urządzeniami, wydaniami płyt. Nie o tym jest ten temat

• Pokaż nowe odpowiedzi