Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki lokalne vs streaming

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, ferszcik napisał:

Jeżeli nie porównujecie tych samych wydań/masteringów płyty z pliku do płyty ze streamingu (czy którykolwiek serwis podaje takie dane?) podłączonych do tego samego DAC-a to jaki to ma sens?

Rozmawiacie teraz o różnicach pomiędzy DAC-ami, urządzeniami, wydaniami płyt. Nie o tym jest ten temat

Ja porównywałem dokładnie to samo wydanie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Ja porównywałem dokładnie to samo wydanie. 

A który serwis streamingowy podaje taką informację? Korzystam czasem z Tidala i nie widziałem tam tego. Może Qobuz podaje? Jak to wygląda?

24 minuty temu, mikel napisał:

PS. Fajnie że się odezwały tez osoby które tak jak ja słyszą słabość streamingu. Najbardziej mnie interesuje rozwiązanie (jeśli istnieje) tego problemu. Dlaczego? Wolę dużą bibliotekę niż małą 😁

Ja rozwiązałem ten problem, ale nie "sprzętowo". Obniżyłem swoje wymagania względem streamingu.

Więcej słucham, mniej przesłuchuję. 

@Piopio Dzięki za zaproszenie serio. Teraz to nierealne ale skoro opanowałeś temat to trzeba będzie 🙂 @Allmr Chyba znalazł rozwiązanie idealne 🙂 

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

15 godzin temu, mikel napisał:

U mnie sprawa wygląda tak:

Plik lokalny z NAS - Bogactwo, głębia, płynność, swoboda

Streaming - względem plików lokalnych jest mniej informacji z nalotem cyfrowym, kanciasty z przesadnie zaznaczonymi krawędziami. O co chodzi? Dlaczego? Jak?

Zapraszam do dyskusji osoby które słyszą te same różnice i coś na to zaradziły. Odpowiedni DAC lub streamer?

Jeśli masz 100% pewności, że plik z dysku jest tym samym plikiem, który odsłuchujesz przez streaming, to dźwięk będzie dokładnie taki sam.

Tutaj jeden z wielu dowodów na taki stan rzeczy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Ukryta Zawartość

38 minut temu, ferszcik napisał:

A który serwis streamingowy podaje taką informację? Korzystam czasem z Tidala i nie widziałem tam tego. Może Qobuz podaje? Jak to wygląda?

Trzeba użyć muzyki wydanej niezbyt dawno i to w dodatku niszowej. Nikt w takim przypadku nie bawi się w remastery. W Roon można wyświetlić informacje na temat wydania. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, essewissa napisał:

CD gra lepiej, pliki trochę gorzej, streaming najgorzej. Przy czym Tidal już nie zapewnia jakości CD.

Skąd te wnioski ? Jak TIDAL jest w 24/192 to nie zapewnia jakości CD ?

4 minuty temu, essewissa napisał:

CD gra lepiej, pliki trochę gorzej, streaming najgorzej. Przy czym Tidal już nie zapewnia jakości CD.

Straszne głupoty.

Tidal nie oferuje żadnej jakości, a jedynie plik cyfrowy, który później musi być przetworzony do postaci analogowej i na tej drodze dzieją się różne rzeczy.

Plik z dysku i streaming tego samego pliku to dokładnie to samo, co potwierdza prosty test różnicowy.

Godzinę temu, mikel napisał:

Streaming to dno w porównaniu do plików i do CD. Piopio nie słyszysz że Tidal to g...?

Jednej strony przyznajesz, że winna jest jakość streamingu - z drugiej chcesz ją odzyskać zabawą z jitterem? Powodzenia życzę, haha

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dla mnie ten watek to pomieszanie z poplataniem

Co porownujemy?

1. Serwisy streamingowe?
Zaklajac ze znajde to samo nagranie w tej samej jakosci, to moge porownac Tidal vs Qobuz vs Apple Music vs …

2. Streaming z plikiem lokalnym?
Mimo tej samej jakosci pliki z streamingu moga byc inne niz te lokalnie

3. Plik streamowany z serwisu z plikiem lokalnym?
Aby to byly te same pliki musisz zaladowac do serwisu (do chmurki) ten wlasny plik lokalny (mozliwe) i odtwarzac je lokalnie albo streamowane

4. Plik streamowany z serwisu z CD?
To musisz najpierw zripowac ta CD i zaladowac do chmurki. A potem mozesz ja streamowac i porownywac z CD (czyli testujesz tez wplyw DAC w streamerze i w CD)

5. Plik streamowany z serwisu z transportem CD?
Patrz powyzej ale przepuszczone przez ten sam DAC

6. DAC w streamerze z zewnetrznym DAC?

7. …

Mogl bym wymienic jeszcze wiele wiele dalszych kombinacji

Dotyczas to porownywanie jablek z gruszkami

Dokładnie kolejny temat do biadolenia i kombinowania jak koń pod górę... a może tak autor tematu zechce się pochwalić cóż to ma za tor do streamingu... że tak biednie mu gra?

Moim zdaniem to nieumiejętnie zestawił poszczególne klocki i elementy systemu...

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

@Tal Dla Ciebie to pewnie mój system na streamingu śpiewa 🙂 Dla mnie gra fajnie bardzo ale na plikach. Dla jednego różnica ze streamingiem pomijalna dla innego duża. 

@essewissa Amen!

Jak to na audiostereo... 10% fajnych odpowiedzi a reszta to trole 😁 Czytać nie umieją: Kto słyszał różnice i temu zaradził ten pisze". 😁

Edytowane przez mikel

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Za bardzo szanuje mój czas, jak już siądę do  słuchania to chcę mieć najlepszą jakość, a tą gwarantuje cd.

Ukryta Zawartość

serwisy stremingowe grzebią przy plikach, dynamicznie przycinają jakość, ja nie mam ani ochoty, ani czasu żeby to rozkminiać.

Stara zasada, słuchać ze streamingu, jak się coś bardzo podoba kupić fizyczny nośnik.

Do tego dochodzi jeszcze kontakt z fizycznym nośnikiem i cała otoczka okładka, proces słuchania, która wbrew pozorom jest bardzo ważna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez essewissa
52 minuty temu, mikel napisał:

Dla Ciebie to pewnie mój system na streamingu śpiewa

Wątpię by mnie pospolita końcówka Arcama za 350£ i leciwe Tempo oraz Daphile powaliło, czy śpiewa nie wiem, ale na pewno można lepiej w tych pieniądzach.

21 minut temu, Tal napisał:

Wątpię by mnie pospolita końcówka Arcama za 350£ i leciwe Tempo oraz Daphile powaliło, czy śpiewa nie wiem, ale na pewno można lepiej w tych pieniądzach.

Haha Ten system od wielu lat jest nieaktualny a Ty swoim trolowatym wpisem pokazałeś dlaczego nie ma tam mojego obecnego. Ale przyznaję - wtedy to nie grało 😁 Ale specjalnie dla Ciebie zrobiłem update 😁

Edytowane przez mikel

.

Godzinę temu, essewissa napisał:

serwisy stremingowe grzebią przy plikach, dynamicznie przycinają jakość, ja nie mam ani ochoty, ani czasu żeby to rozkminiać.

Jak dynamicznie przycinają jakość przy streamie Hi-Res ?

21 minut temu, NRK napisał:

Przyganiał kocioł garnkowi😂😂😂😂🤣🤣🤣

Ciebie przestałem traktować poważnie odkąd zarzuciłeś mi domniemany zakup kolumn w którym miałeś pośredniczyć... do niczego nie doszło bo się nie zdecydowałem o czym Cię poinformowałem, ale i tak nie przeszkodziło Ci to w pomyłce i oskarżyć mnie o niedotrzymanie słowa... proponuje założyć kajecik i zapisywać fakty skoro masz tylu chętnych do interesów...

ps. ja nigdy nie pisałem, że mi nie gra 😁

19 minut temu, mikel napisał:

Haha Ten system od wielu lat jest nieaktualny a Ty swoim trolowatym wpisem pokazałeś dlaczego nie ma tam mojego obecnego. Ale przyznaję - wtedy to nie grało 😁 Ale specjalnie dla Ciebie zrobiłem update 😁

Teraz też Ci nie gra, bo wmawiasz sobie że masz uszy nietoperza 🤣

Edytowane przez Tal

12 minut temu, Tal napisał:

do niczego nie doszło bo się nie zdecydowałem o czym Cię poinformowałem

Bo się okazało, że nie masz pieniędzy a ja ci nie chciałem ich kupić za swoje pieniądze i poczekać na nie aż sprzedaż to co miałeś i mi je przelejesz.😂

Tak było ?

@Tal i @NRK Nie powinniście aż tak brnąć w jakieś wasze prywatne potyczki publicznie. A ty @Tal naucz sie czytać wmawiasz mi coś czego nie napisałem.

Edytowane przez mikel

.

18 minut temu, NRK napisał:

Bo się okazało, że nie masz pieniędzy a ja ci nie chciałem ich kupić za swoje pieniądze i poczekać na nie aż sprzedaż to co miałeś i mi je przelejesz.😂

Tak było ?

Owszem nie miałem pełnej kwoty dlatego zrezygnowałem jednak choć padła taka propozycja o której piszesz to i tak szybko ją porzuciłem, bo nie chciałem żadnych zobowiązań więc temat rozszedł się po kościach. Z kolei przy jakiejś okazji w jakimś temacie zarzuciłeś mi że byliśmy umówieni na konkretną zapłatę za kolumny pokazując mi jakieś screeny w norweskim języku co było ewidentnie Twoją pomyłką lub celową manipulacją. Zdążyłem zauważyć że przy każdej możliwej okazji dyskredytujesz mnie i starasz się mnie ośmieszyć i poniżyć co jest bardzo żałosne i pokazuje tylko jak prostym jesteś człowiekiem.

Edytowane przez Tal

5 minut temu, Tal napisał:

Sorki za zamieszanie.

Teraz przeprasza, ale pierwszy musiał zaczepić.

12 minut temu, NRK napisał:

To akurat u niego normalne

Manipulujesz i składasz fałszywe świadectwa co jest najgorszym typem ludzi.

Edytowane przez Tal

18 godzin temu, mikel napisał:

Plik lokalny z NAS - Bogactwo, głębia, płynność, swoboda

Streaming - względem plików lokalnych jest mniej informacji z nalotem cyfrowym, kanciasty z przesadnie zaznaczonymi krawędziami. O co chodzi? Dlaczego? Jak?

Tyle w temacie. Ja nawet nie jadę z NAS tylko kablem z PC do DAC. 

Może i są dobre serwisy streamingowe ale będą płatne.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1. mi kanciaste utwory z tidala wygładza resampling do dsd 64, ale wtedy brzmią też trochę inaczej, mniej dynamicznie, i jakby inny bass jest

2. kilka utworów na tidalu ma jakość HI RES i one grają dużo lepiej niż cała reszta, wtedy nie mam żadnych zastrzeżeń i nic z nimi nie muszę kombinować

3. kurcze cały czas myślałem że to coś w torze nie tak a tu wychodzi że to kwestia streamingu? 

11 godzin temu, Tal napisał:

Owszem nie miałem pełnej kwoty dlatego zrezygnowałem jednak choć padła taka propozycja o której piszesz to i tak szybko ją porzuciłem, bo nie chciałem żadnych zobowiązań więc temat rozszedł się po kościach. Z kolei przy jakiejś okazji w jakimś temacie zarzuciłeś mi że byliśmy umówieni na konkretną zapłatę za kolumny pokazując mi jakieś screeny w norweskim języku co było ewidentnie Twoją pomyłką lub celową manipulacją. Zdążyłem zauważyć że przy każdej możliwej okazji dyskredytujesz mnie i starasz się mnie ośmieszyć i poniżyć co jest bardzo żałosne i pokazuje tylko jak prostym jesteś człowiekiem.

Pięknie, ciśnij mu, tylko na to zasługuję. Toć to zwykła ... jest. Przy każdej okazji będę to powtarzać. Ani razu nie widziałem na forum, żaby starał się komuś pomóc czy chociażby normalnie dyskutował, same pociski z jego strony, przeważnie żałosne. Na HWDFA kilkukrotny ban - zakładał multi i wracał. Chłop ma pokój jak ja piwnicę, a cwaniakuje bo se uzbierał na YB. lolo xD

Edytowane przez J4Z

.

44 minuty temu, Svawo napisał:

kilka utworów na tidalu ma jakość HI RES i one grają dużo lepiej niż cała reszta

Zazwyczaj hi-res jest inaczej, czyli lepiej wyprodukowany niż cd-audio.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

47 minut temu, Svawo napisał:

3. kurcze cały czas myślałem że to coś w torze nie tak a tu wychodzi że to kwestia streamingu? 

A może Qobuza spróbuj?

.

• Pokaż nowe odpowiedzi