Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No Panie...

Kawal dobrej roboty !!

Napisz coś więcej o zasilaczach jeśli znajdziesz czas.

Pytanie o PCB - czemu jednowarstwowa ?

Na diyaudio.com ThorstenLoesch ( IMO- cos tam o TDA1541 wie...) proponowal PCB 4 a nawet 6 warstwowe ...

To tez mit? Pytanie jak najbardziej serio...

Edytowane przez Scott L.F.

13 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Mity:

A można do powyższych dodać kolejny mit i go obalić? A mianowicie -  że oficjalne/półoficjalne zamienniki oryginalnych TDA1541/A oraz współczesna azjatycka replika z dwiema koronami (w których wszystkich posiadaniu jesteś) mają gorsze mierzalne parametry niż oryginały?

A jeśli nie (albo nieznacznie) - to czy można śmiało stwierdzić, że repliki/zamienniki które posiadasz, to pełnoprawne technicznie TDA1541/A?

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

@(nie)przecietniak dlaczego nie powiedziałeś, że taki wątek założyłeś...

Fajnie się to czyta po latach...

Ubaw po pachy. 

"Wymień te elektrolity przy kości na Black"...

Zauważcie, że u mnie nie ma żadnych elektrolitów (!) ani w dac ani w analogówce...

W weekend wsadzę. Pewnie zejdę o rząd wielkości z parametrami 😉

Black... co radzicie?

A propos zasilania.

Dlaczego gra u mnie bez elektrolitów a powszechnie są nimi obsadzone DAC`e.

Kiedyś nie było do dyspozycji znakomitych monolitycznych układów stabilizatorów napięcia. Stabilizacja była taka sobie, aby zaś stłumić tętnienia z układu prostowania i filtracji, stosowano układy kaskadowo. Odpowiedź impulsowa takich układów była słaba co wymuszało stosowanie na wyjściach po stabilizacji dużej rezerwy energii. Tę właśnie zapewniała duża pojemność kondensatorów elektrolitycznych.

Pojemności stosowane na szynach zasilających mają właśnie za zadanie być rezerwuarem energii dla układów aktywnych zasilanych z tych szyn. Stąd również  wymóg blokowania zasilania w zasadzie wszystkich "szybkich" kostek. Dynamiczne pobory prądu powodują takież spadki napięć na szynach zasilających i kondensatory "utrzymują" to napięcie zgodnie ze wzorem:

u=(i*t)/C

Analizując to małosygnałowo i w dziedzinie częstotliwości, pojemności te zmniejszają impedancję widzianą przez układy aktywne od strony zasilania. Przeciwdziała to wzbudzeniom.

Aby zmniejszyć impedancję szyn zasilających stosuje się adekwatne wartości pojemności. Jeżeli zastosuje się szybkie stabilizatory (odsyłam do kart katalogowych i zagadnienia odpowiedzi impulsowej) to adekwatnie można zmniejszyć wartości tych kondensatorów. Oczywiście uwzględnia się tu pobór prądu, czas reakcji,...

Więcej. Bezrefleksyjne stosowanie dużych kondensatorów elektrolitycznych może zaszkodzić. Mianowicie ich duża indukcyjność rozproszenia wraz z dynamiką poboru prądu sprzyja powstawaniu oscylacji na szynach zasilających i na wyjściach kostek. Zawsze zaleca się bocznikowanie elektrolitów ceramikami, ale z głową. Bo sama indukcyjność rozproszenia kondensatora elektrolitycznego z doskonałą dobrocią kondensatora ceramicznego tworzy układ rezonansowy. Jak pogorszyć jego dobroć aby nie wprowadzał swojego charakteru na linie zasilania? Trzeba po prostu stłumić takie "rezonanse". Stosuje się więc rezystory szeregowo z większymi pojemnościami (sic). Tu wcale nie jest pożądany niski ESR kondensatorów elektrolitycznych.  

Powyższe rozważania dotyczą również każdych kondensatorów zwijanych.

Jak, jeśli wolno zapytać bo na schemacie i PCB nie widać, zrealizowałeś zasilanie poszczególnych stopni?

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

6 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

A propos zasilania.

Kiedyś nie było do dyspozycji znakomitych monolitycznych układów stabilizatorów napięcia. Stabilizacja była taka sobie, aby zaś stłumić tętnienia z układu prostowania i filtracji, stosowano układy kaskadowo. Odpowiedź impulsowa takich układów była słaba co wymuszało stosowanie na wyjściach po stabilizacji dużej rezerwy energii. Tę właśnie zapewniała duża pojemność kondensatorów elektrolitycznych.

Pojemności stosowane na szynach zasilających mają właśnie za zadanie być rezerwuarem energii dla układów aktywnych zasilanych z tych szyn. Stąd również  wymóg blokowania zasilania w zasadzie wszystkich "szybkich" kostek. Dynamiczne pobory prądu powodują takież spadki napięć na szynach zasilających i kondensatory "utrzymują" to napięcie zgodnie ze wzorem:

u=(i*t)/C

Analizując to małosygnałowo i w dziedzinie częstotliwości, pojemności te zmniejszają impedancję widzianą przez układy aktywne od strony zasilania. Przeciwdziała to wzbudzeniom.

Aby zmniejszyć impedancję szyn zasilających stosuje się adekwatne wartości pojemności. Jeżeli zastosuje się szybkie stabilizatory (odsyłam do kart katalogowych i zagadnienia odpowiedzi impulsowej) to adekwatnie można zmniejszyć wartości tych kondensatorów. Oczywiście uwzględnia się tu pobór prądu, czas reakcji,...

Więcej. Bezrefleksyjne stosowanie dużych kondensatorów elektrolitycznych może zaszkodzić. Mianowicie ich duża indukcyjność rozproszenia wraz z dynamiką poboru prądu sprzyja powstawaniu oscylacji na szynach zasilających i na wyjściach kostek. Zawsze zaleca się bocznikowanie elektrolitów ceramikami, ale z głową. Bo sama indukcyjność rozproszenia kondensatora elektrolitycznego z doskonałą dobrocią kondensatora ceramicznego tworzy układ rezonansowy. Jak pogorszyć jego dobroć aby nie wprowadzał swojego charakteru na linie zasilania? Trzeba po prostu stłumić takie "rezonanse". Stosuje się więc rezystory szeregowo z większymi pojemnościami (sic). Tu wcale nie jest pożądany niski ESR kondensatorów elektrolitycznych.  

Temat był poruszany na triodzie . Wykresy  są na str 2 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kacapia WON za Don !!!!

7 godzin temu, frobek napisał:

Jak, jeśli wolno zapytać bo na schemacie i PCB nie widać, zrealizowałeś zasilanie poszczególnych stopni

Są 4 niezależne zasilania:

+5V, -5V, -(14...15...17)V, +-15V

Niezależne co do uzwojenia, prostownika, filtracji i stabilizatora. Oddzielone galwanicznie.

Tu to widać:

Ukryta Zawartość

Od góry wchodzą kable od transformatora, dalej mostek SMD, elektrolit filtrujący, elektrolitw bazie bufora wygłądzającego, tranzystor wygładzający, stabilizator, wyjście na PCB dac`a.

Od góry wygląda to tak:

zasilaniegra.thumb.jpg.b283c4bced1566f9a4fc06f69cd2b8ae.jpg

Stabilizatory to odrębna płytka o wyprowadzeniach standardu 78* i 79*. Można podmienić i porównać.

Co uderza? 

Wszystko to jakieś maleńkie. Żadnych kobylastych radiatorów... 

Te wszystkie olbrzymie zasilacze stosowane w DAC`ach to również mit!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7

Na foto PCB od druku widać, że wylewka jest podlączona tylko z jedną masą; +-15V stopni analogowych. To miejsce powinno być podłączone również do chassis.

Kabelki z wyjść wchodzą na PCB dac`a wprost do właściwych pinów kostki dac. Jak są połączone do masy widać na tamtym PCB (foto 2 na początki wątka). Widać tam jak rozdzielona jest wylewka połączona z masą cyfrową od analogowej. To kluczowe. 

Nie dotarł do mnie tablet graficzny a rysować na papierze i skanować mi się nie chce. Pokazałbym, że prądy płynące z zasilania i wracające do zasilaczy nie płyną przez masy "analogowe" mimo, że wszystko musi być gdzieś połączone galwanicznie. To klucz do uzyskanie niskiego poziomu szumów (patrz FFT).

Edytowane przez Grzegorz7
23 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Są 4 niezależne zasilania:

+5V, -5V, -(14...15...17)V, +-15V

Niezależne co do uzwojenia, prostownika, filtracji i stabilizatora. Oddzielone galwanicznie.

Tu to widać:

Ukryta Zawartość

Od góry wchodzą kable od transformatora, dalej mostek SMD, elektrolit filtrujący, elektrolitw bazie bufora wygłądzającego, tranzystor wygładzający, stabilizator, wyjście na PCB dac`a.

Od góry wygląda to tak:

zasilaniegra.thumb.jpg.b283c4bced1566f9a4fc06f69cd2b8ae.jpg

Stabilizatory to odrębna płytka o wyprowadzeniach standardu 78* i 79*. Można podmienić i porównać.

Co uderza? 

Wszystko to jakieś maleńkie. Żadnych kobylastych radiatorów... 

Te wszystkie olbrzymie zasilacze stosowane w DAC`ach to również mit!

Czy takie kaskadowe łączenie stabilizacji nie powoduje sumowania się impedancji wyjściowej ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kacapia WON za Don !!!!

9 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Pokazałbym, że prądy płynące z zasilania i wracające do zasilaczy nie płyną przez masy "analogowe" mimo, że wszystko musi być gdzieś połączone galwanicznie.

Skoro x stabilizatorów rozdzielonych galwanicznie, to prądy muszą się zgadzać. Czyli z stabilizatorów "analogowych" wylata tyle co wlata. Nie za bardzo rozumiem twój wpis.

Dlatego bez rysunków się nie obejdzie.

45 minut temu, jaeger napisał:

Czy takie kaskadowe łączenie stabilizacji nie powoduje sumowania się impedancji wyjściowej ?

Nie. Wystarczy aby na wejściu stabilizatora zapewnić napięcie i wydajniość prądową. Dlatego bufor nie wnosi tego typu ograniczeń. 

Natomiast zawsze stopnie oddziałują na siebie i z pewnością jakiś wplyw będzie tyle, że:

Po co bufor?

Kostki stabilizatorów (tu TPS7A**) mimo znakomitych parametrów maja tłumienie wpływu wejścia na wyjście (PSRR) na poziomie ok. 70dB dla 100Hz. Zakladając aby fluktuacje napięcia zasilania kostki dac były ponizej bita rozdzielczości (dla 16 bitów to ok 15uV) trzeba przed stabiliaztorem zapewnić fluktuacje (glównie tętnienia) poniżej 50mV. Na elektrolitach filtrujących 4,7mF będzie tego dużo więcej. Stąd bufor na pojedynczym tranzystorze średniej mocy. 

Ograniczać on może również napięcie na stabilizatorze (to małe kostki LDO) aby stabilizator się nie grzał. Jak grzeje się tranzystor bufora to można przykręcić blaszkę (obudowa płaska). Natomiast trafa sa nawinięte na zamówieni tak, że nic tu się nie grzeje.

Edytowane przez Grzegorz7

Ciekawi mnie, jak bardzo różniłyby się wyniki pomiarów z "zamiennika", bo obecna chińska produkcja może mieć w środku coś identycznego:

Ukryta Zawartość

1387.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy dość długie w sumie przewody od stabilizatora do odbiornika nie psują czasem parametrów, w szczególności zasilanie sekcji analogowej TDA1541?

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

1 godzinę temu, frobek napisał:

A czy dość długie w sumie przewody od stabilizatora do odbiornika nie psują czasem parametrów, w szczególności zasilanie sekcji analogowej TDA1541?

Zdaje się odpowiedzią sa prezentowane wyniki pomiarów które były wykonywane w tym zestawieniu .

Być może autor w proponowanym przez siebie układzie przetwornika I/ V na koniec zmniejszy ich długość do granic fizycznej możliwości i zbada  ten aspekt , ale na finalnym układzie .

4 godziny temu, frobek napisał:

Do 100 Hz to raczej nie.

• 3 tygodnie później...

Dostaję zapytania na PW.

Co do zasady tam nie odpowiadam. Po to jest wątek i forum publiczne aby tu dyskutować.

W szczególności nie pytajcie co wart jest DAC (tu pada marka). Jasnowidzem nie jestem. A już prowokacją jest mnie pytać o wpływ kondensatorów... 🙂

W dniu 6.12.2024 o 08:47, Grzegorz7 napisał:

A propos zasilania.

u=(i*t)/C

Nie wiem jak spisują się ceramiki SMD ,ale przewlekane jako boczniki elektrolitów to super patent na zepsucie dźwięku,czytaj zapiaszczona góra ,sztuczność ,sterylność.

Witam,

Dziękuję, szacuneczek. Przeczytałem to parę razy z artykułem o konwersji I/V włącznie. Również odnośniki. 

Wielkie podziękowania!

Ja akurat buduję znacznie prostszy układ, dla siebie, więc "ma grać" mi wystarcza. Ale oscyloskop posiadam i na tyle na ile czas pozwoli potestuję różne rozwiązania. Z tym, że ja robię AD1865. Ale do rzeczy, bo w zasadzie chciałem zapytać o 4 kwestie po tej lekturze:

1. #11 w tym poście pokazane jest zasilanie. Czy mógłbyś (jeśli na 'Ty' nie przeszkadza 😉 pokazać schemat takiego zasilacza? Albo link, gdzie o tym znajdę?

2. #7 tutaj pisałeś o włożeniu kondensatorów elektrolitycznych w szyny zasilania. Jakieś wnioski? Bo w zasadzie trafia do mnie ten argument, że technologia stabilizatorów poszła do przodu i nie trzeba już takich dużych pojemności kondensatorów, ale to raczej ciekawość. Sam mam zamiar sprawdzić ten wpływ w zasilaniu analogu (wlutuję podstawki pod kondensatory), ale wyniki będą wyłącznie subiektywne. Oscyloskop i ucho - moje urządzenia do badania THD są bardzo kiepskie.

3. Mój temat jest bardzo zbliżony do tego - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Na tą chwilę mam I2S bezpośrednio połączony z kością DAC, ale w tym wątku na DIY piszą, aby połączyć przez rezystor 33 OHM. Ty w pierwszym poście piszesz, aby ścieżkę cyfrową łączyć rezystorem 100 Ohm. Nie wiem, czy to również dotyczy tej sytuacji? Ja na teraz mam bez rezystora, i urządzenie działa na tyle, że jestem zadowolony. Ale skoro robię to chciałbym już zrobić jak najlepiej. Na pewno generalny zamysł mam już skończony, ale dołożenie 4 rezystorów wchodzi w grę.

4. Jeśli byś chciał, to ewentualnie mógłbym pożyczyć Ci to urządzenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , które można łączyć z kością bez żadnych pośredników w stylu 74HC4040 / 74HC175. Ja w zasadzie już skończyłem, chcę tylko przetestować zasilanie części wzmacniającej, ale na 2-3 tygodnie mógłbym pożyczyć, do przetestowania.

Serdecznie pozdrawiam i powodzenia w Nowym Roku. I pomyśl nad tym patentem 😉 A ten artykuł co wkleił Expert pokazywał, ze Nelson Pass wynagradzał pomysłodawców z forum DIY.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. OK jak będę w domu.

2. Stosowanie pojemności na szynach zasilających ma za zadanie zmniejszyć impedancję widoczną z zacisków zasilania przez elementy obwodu. Również, z innej strony patrząc, być rezerwuarem energii, zmniejszać do niezbędnego minimum czas "odpowiedzi impulsowej" szyn zasilania. Jeśli stabilizator nie nadąża to trzeba stosować większe pojemności. W zasadzie jest to temat na osobny wątek.

3. Musisz sprawdzić jakie rezystory są w stanie wytłumić dzwonienia na liniach cyfrowych. U mnie przy stosowaniu szybkich układów logicznych dopiero 100omów dawało efekt. Zawsze można przeciąć ścieżki i wlutować SMD rezystor. Jak działa bez rezystora to zostaw o ile "dzwonienia" nie przekraczają dopuszczalnych napięć (oscyloskopem) dla stosowanych kostek scalonych. U mnie przekraczały.

4. Te stosowane przeze mnie, jak je nazywasz pośredniki, służą jedynie do badania mitów. Są to układy synchronizacji szyn protokołu I2S z zegarem... Są zbędne do normalnej pracy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Off top mały, ale pod mity podchodzi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

19 godzin temu, zombie7 napisał:

#11 w tym poście pokazane jest zasilanie. Czy mógłbyś (jeśli na 'Ty' nie przeszkadza 😉 pokazać schemat takiego zasilacza? Albo link, gdzie o tym znajdę?

Stabilizatory są w formie modułów odpowiadających pinologii serii 78xx i 79xx. Kostki to seria TPS7xx. Są one średnie szumowo. 

Tu jest schemat dla stab+ i stab-:

Ukryta Zawartość

Tu PCB montażowe:

PCBstab.thumb.JPG.0937d3a26d87c61ef50ae7f3ce2f0d83.JPG

W załączniku PCB w PDF do termo i fototransferu.

Jak widać jest dodatkowy pin "sense" Jak chcemy wykorzystać tę funkcjonalność trzeba przeciąć połączenie na pinach dolnych płytki między nóżkami wyjściowymi.

Fotoprint kostki stabilizatora został zmodyfikowany pod termotransfer (rozlanie tonera przez nacisk) a jednocześnie wygodę lutowania. Lutowanie jest wyzwaniem (kostka ma wkładkę radiatorową od spodu, nie ma konieczności jej lutować.).

Tu widok:

__stab.thumb.jpg.3fdc18e0313d95d8f1b04d0c1efac3e2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7