Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
7 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Dlatego że realizują plan,

Żadnego planu nie realizują a jedynie ulegają modzie i podlizują się zielonemu lobby.

Gdyby realizowali plan to zaczęliby od zwielokrotnienia możliwości produkcji energii elektrycznej ( bo to drogi i czasochłonny proces) a oni od końca czyli od wpuszczenia w ryneksamochodów i dopłat dla kupujących.

26 minut temu, Piotr_1 napisał:

0W a 5W

A tak w ogóle to doprecyzuj bo do końca nie łapię. Czy tobie chodzi, że jak producent zadeklarował że silnik jest na 0W to można/należy przy nim zostać, czy też uważasz, że większość starszych silników certyfikowanych na 5W można spokojnie przerzucać na 0W?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

W następnym roku ładowarki będą przebudowywane na 2x szybsze, Tesla będzie nawet robić upgrade dla starszych modeli, aby mogły sie szybciej ładować. Plan rozbudowy ładowarek nie tylko Tesla w ciągłym rozwoju, nie da się w rok czy dwa stworzyć pełnej  infrastruktury.nowe modele w planie, nowe fabryki powstają.

Jeszcze jest to w powijakach, zasięgi w zimę są za krótkie, czas ładowania tez za długi, ale prognozy są imponujące.

7 minut temu, Piotr_1 napisał:

Wszystko zmierza do automatycznie sterowanego ruchu i pojazdów, gdzie kierowca nie będzie już o niczym decydował, nawet o tym czy danego dnia pozwolą mu wyjechać z domu. Pytanie gdzie wolność, gdzie nauka odpowiedzialności, podejmowania decyzji, gdzie decydowanie o sobie i rozwój osobisty.

Auto pilot w samolotach jest o dawna i problemu nie ma.
A co do samochodów, to stwierdzam, ze większości kierowców ta wolność już dawno powinna być odebrana.

Będzie bezpieczniej na drogach z tą autonomiczną jazdą.

8 minut temu, stench napisał:

A tak w ogóle to doprecyzuj bo do końca nie łapię. Czy tobie chodzi, że jak producent zadeklarował że silnik jest na 0W to można/należy przy nim zostać, czy też uważasz, że większość starszych silników certyfikowanych na 5W można spokojnie przerzucać na 0W?

Pierwotnie poleciłem z własnego doświadczenia 0W40 Totala do w miarę nowych silników. Przejście z minerału na syntetyk w starszych samochodach może skończyć się wyciekami, przeciekami. Taki wyciek nie jest wynikiem rodzaju oleju, ale źle zaprojektowanych uszczelnień. Fantazyjne kształty gdzie to pęka itp. Oczywiście wszystko można zrzucić na olej. Stare uszczelnienia starzeją się, projektant który tego nie uwzględnia... cóż. To tak jak w każdej branży. 

4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Jak się daje głupim zarządzać to widać efekty, np. w Polityce, tak samo za kierownicą.

Ludzie uczą się na błędach. Nie będą popełniali błędów - nie będą się uczyć. Ogłupienie współczesnego człowieka przez technologię to fakt. Pozostaje zrzucić winę na młodych ludzi że są felerni, bo urodzili się w złej generacji. Standardzik.

4 godziny temu, Piotr_1 napisał:

A po co?

W przeciwieństwie do montażu dodatkowych wskaźników, czy zakupy elektrycznej imitacji samochodu spalinowego, zjedzenie borówki nic nie kosztuje, więc nie trzeba doszukiwać się wymiernych korzyści, żeby bilans wyszedł na plus.

-----

7 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Ogólnie myślenie ze Polacy są mądrzejsi od innych to głupota,

Źle to wygląda z wysokiego krzesła w korpo, że Ci co w korpo nie siedzą na krzesłach żadnych, tylko ciężką i uczciwą pracą starają się zarobić na godne życie, nie idą w rządku jak lemingi, tylko zachowują świadomość jednostki. Na nieszczęście dla Twoich teorii, przeciętny konsument musiałby mocno uderzyć się w głowę, żeby mogąc np za £20.000 kupić elektryczną Dacię, o realnym zasięgu 150km i wyglądzie SAM-ów z lat 50/60-tych, sprzedał swojego 10-cio letniego Passata TDI/Astrę 1.4, którym bezproblemowo może dojechać wszędzie za grosze.

-----

2 godziny temu, stench napisał:

Jeśli odbiorca to jest to słuszne. Gorzej kiedy koszty próbuje zrzucać się na ogół.

Ale to nie byłoby źle - źle jest bo kosztami elektro-motoryzacji obarcza się użytkowników aut spalinowych, a sztuczne przywileje dla aut elektrycznych, tworzy się irracjonalnymi zakazami spalinowych. To bulwersujące, gdy zamożny konsument, którego w kwestii przejazdu od pkt A do pkt B stać na wszystko marudzi, że klasa niższa  nie chce składać się na jego Teslę, ani udostępnić mu miejsca parkingowego w centrum miasta.

2 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Jeszcze jest to w powijakach, zasięgi w zimę są za krótkie, czas ładowania tez za długi, ale prognozy są imponujące.

Rozwój motoryzacji spalinowej, czyli prognozy kontra rzeczywistość. Jak się nazywa, gdy poeta w wierszu jako fakt przedstawia coś, co nie istnieje?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

W przeciwieństwie do montażu dodatkowych wskaźników, czy zakupy elektrycznej imitacji samochodu spalinowego, zjedzenie borówki nic nie kosztuje, więc nie trzeba doszukiwać się wymiernych korzyści, żeby bilans wyszedł na plus.

Twój bilans to marny bilans. Dbasz jak umiesz, jak dbasz, tak masz.

1 godzinę temu, Piotr_1 napisał:

Twój bilans to marny bilans. Dbasz jak umiesz, jak dbasz, tak masz.

Dokładnie tak kolego. Jestem po prostu świadom, że wskaźniki temperatury oleju w silniku a tym bardziej w skrzyni są po prostu zbędne.

7 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Ludzie uczą się na błędach. Nie będą popełniali błędów - nie będą się uczyć. Ogłupienie współczesnego człowieka przez technologię to fakt. Pozostaje zrzucić winę na młodych ludzi że są felerni, bo urodzili się w złej generacji. Standardzik.

Ja jakos widze ze wiekszosc ludzi sie na bledach nie uczy, i to nie wazne czy swoich, czy innych ludzi (bez wzgledu czy mowimy tutaj o jezdzie samochodem, czy innym aspekcie zycia). Jakby ludzie sie tak bardzo uczyli to ten swiat by tak nie wygladal ze mamy ponad milion ludzi ktorzy gina rocznie w wypadkach samochodowych. Dlatego zreszta jest tak trudno zrobic autopilota, poniewaz musi brac tych wszystkich idiotow pod uwage.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, Piotr_1 napisał:

Olej się przegrzał i silnik zaczął się zużywać 100x szybciej niż powinien.

Dużo wcześniej zanim się przegrzeje do  temperatury, przy której mogą się pojawić jakiekolwiek problemy, wyskoczy Ci komunikat ostrzegawczy.  Raz mi się coś takiego zdarzyło, gdy odprowadzałem auto po byłym pracowniku, który niespecjalnie o nie dbał, olej był na minimum, kompletnie czarny i jadący spalenizną, zjechałem na stację i dolałem litr Shella w specyfikacji VW, komunikat zniknął, a auto po porządnym serwisie zrobiło jeszcze kilkadziesiąt tysięcy, i jeździ do dziś, odkupił je jeden z naszych pracowników.

14 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Jeżeli myślisz ze Niemcy, Norwegowie, Chińczycy itd. są głupsi, to źle myślisz, ten "Polski rozum"..... .
Ogólnie myślenie ze Polacy są mądrzejsi od innych to głupota, ludzie na całym świecie dostosowują się do infrastruktury i rozwoju własnego kraju.

Oczywiści , że są mądrzejsi, tylko wdrażanie tej mądrości w praktyce słabo im wychodzi 😉

14 minut temu, piter z napisał:

Ja jakos widze ze wiekszosc ludzi sie na bledach nie uczy, i to nie wazne czy swoich, czy innych ludzi (bez wzgledu czy mowimy tutaj o jezdzie samochodem, czy innym aspekcie zycia). Jakby ludzie sie tak bardzo uczyli to ten swiat by tak nie wygladal ze mamy ponad milion ludzi ktorzy gina rocznie w wypadkach samochodowych. Dlatego zreszta jest tak trudno zrobic autopilota, poniewaz musi brac tych wszystkich idiotow pod uwage.

Ukryta Zawartość

A skąd wiesz kto się na czym uczy. Życie zawsze było niebezpieczne. Moim zdaniem życie nie jest po to żeby od urodzenia być otoczonym jakimś cyfrowym kokonem bezpieczeństwa. Dzisiejszy idiotyzm bierze się właśnie z braku realnych doświadczeń, czasem trudnych. Jeżeli nie będzie życiowej nauki, nie będzie dramatów, roboty a zrobią wszystko za nas, to debili będzie jeszcze więcej. Nie na drodze, to dopadną cię w swojej pracy, jak na przykład politycy, urzędnicy, służby. 

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Pierwotnie poleciłem z własnego doświadczenia 0W40 Totala do w miarę nowych silników. Przejście z minerału na syntetyk w starszych samochodach może skończyć się wyciekami, przeciekami. Taki wyciek nie jest wynikiem rodzaju oleju, ale źle zaprojektowanych uszczelnień. Fantazyjne kształty gdzie to pęka itp. Oczywiście wszystko można zrzucić na olej. Stare uszczelnienia starzeją się, projektant który tego nie uwzględnia... cóż. To tak jak w każdej branży. 

To dziwne, dlatego ze oleje syntetyczne trzymają właściwości lepiej i dłużej niż oleje mineralne.
W naszych warunkach 0W-30 czy 40 syntetyk co całoroczne optymalne smarowanie

23 minuty temu, Piotr_1 napisał:

A skąd wiesz kto się na czym uczy. Życie zawsze było niebezpieczne. Moim zdaniem życie nie jest po to żeby od urodzenia być otoczonym jakimś cyfrowym kokonem bezpieczeństwa. Dzisiejszy idiotyzm bierze się właśnie z braku realnych doświadczeń, czasem trudnych. Jeżeli nie będzie życiowej nauki, nie będzie dramatów, roboty a zrobią wszystko za nas, to debili będzie jeszcze więcej. Nie na drodze, to dopadną cię w swojej pracy, jak na przykład politycy, urzędnicy, służby. 

Dzisiaj masz systemy, które szybciej rozpoznają zagrożenie niż ty, np. pieszego, czy rower w martwym punkcie, jak dostaniesz zawalu to auto samo zjedzie na pobocze i zawiadomi pomoc, a jak będziesz miał dzieci na tylnym siedzeniu to zrozumiesz, ze sztuczna inteligencja nie jest taka zła.

8 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

A co do samochodów, to stwierdzam, ze większości kierowców ta wolność już dawno powinna być odebrana.

Będzie bezpieczniej na drogach z tą autonomiczną jazdą.

Tylko dla czego karać wszystkich za wybryki garstki? Zacząłby od odszukania fanów elektroniki, którzy po forach piszą, że 500KM Tesli pozwala bezpieczniej... wsadzić ich na miesiąc w Citroena Ami - na pewno będzie bezpieczniej, a może przy okazji może pochylą się nad problematyką motoryzacji elektrycznej.

12 minut temu, .:Gerard:. napisał:

To dziwne, dlatego ze oleje syntetyczne trzymają właściwości lepiej i dłużej niż oleje mineralne.
W naszych warunkach 0W-30 czy 40 syntetyk co całoroczne optymalne smarowanie

Mogłem wtedy trafić na podrabiany olej (Shell). Coś było nie tak i go zmieniłem. 

1 minutę temu, Piotr_1 napisał:

Mogłem wtedy trafić na podrabiany olej (Shell). Coś było nie tak i go zmieniłem. 

Bierz w przyszłości Mobil 1

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Tylko dla czego karać wszystkich za wybryki garstki?

Systemy bezpieczeństwa to nie są wybryki, tylko realne zarządzenia, nowe auta będą musiały być wyposażone w sygnalizowanie przekroczenia prędkości, obiektów w martwym punkcie, hamulce awaryjne itd.

11 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Bierz w przyszłości Mobil 1

Jadę na tamtym Totalu, sprawdzam też na łańcuchach rowerowych i bardzo dobrze się sprawdza. Nawet o wiele lepiej niż jakieś przedrożone oliwki rowerowe.

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Tylko dla czego karać wszystkich za wybryki garstki?

To proste:
Marksistowska idea odpowiedzialności zbiorowej.
Potem mniejszość terroryzująca wiekszość nakazami,których nie sa w stanie spełnić.
A cel prosty:
Odebrac własnośc prywatną,przez podniesienie cen do stopnia niebitycznego i niedostepnego dla wiekszości.

Nowy POrządek Świata.
"Nie będziesz nic miał i bedziesz zadowolony"
Klaus Schwab

Zawsze znajda sie porzyteczni,którzy wierzą,że to chodzi o eko,i zeby ludziom było lepiej.
A chodzi o kontrolę,nad wszystkim i wszystkimi.

"Wszystko w Panstwie.nic poza Panstwem"
Mussolini.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

25 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Zawsze znajda sie porzyteczni,którzy wierzą,że to chodzi o eko,i zeby ludziom było lepiej.
A chodzi o kontrolę,nad wszystkim i wszystkimi.

A zdajesz sobie sprawę ze oficjalnie co 4 osoba jest ofiara cyberprzestępczości, a w przyszłości będzie więcej, płacenie telefonami, zegarkami, online to zgadzanie sie na ubezwłasnowolnienie, prawo jest tak stworzone, ze nie Banki, tylko osoba poszkodowana ponosi odpowiedzialność, ryzyko na własne życzenie.

Ja od kilku lat walczę z prawnikami o sprawiedliwość, prawo, urzędy stoją po złodzieja stronie, mimo że mam sprawę wygraną, to ponoszę nadal koszta, czas ucieka i mam nerwy ze żyje w kure... świecie.

Edytowane przez .:Gerard:.
5 minut temu, .:Gerard:. napisał:

A zdajesz sobie sprawę ze oficjalnie co 4 osoba jest ofiara cyberprzestępczości, a w przyszłości będzie więcej, płacenie telefonami, zegarkami, online to zgadzanie sie na ubezwłasnowolnienie, prawo jest tak stworzone, ze nie Banki, tylko osoba poszkodowana ponosi odpowiedzialność, ryzyko na własne życzenie.

Ja od kilku lat walczę z prawnikami o sprawiedliwość, prawo, urzędy stoją po złodzieja stronie, mimo że mam sprawę wygraną, to ponoszę nadal koszta, czas ucieka i mam nerwy ze żyje w kure... świecie.

Dlatego dziwie sie,że popierasz elektrodebilnośc,która jest tylko pretekstem do dalszego ograniczenia wolnosci....

To nie jest nowa technologia,to ma ponad 120 lat..

A gdzie auta na wodór (produkt spalanie h2O???

Nie ma.
Bo nie chodzi o EKO.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Np. dzwonisz do urzędu, do banku, rozmawiasz z Botem. Bot udziela ci błędnej informacji i ponosisz stratę czasu i pieniędzy. Tracisz nerwy. Potem rozmawiasz z instytucją i twierdzą że winę ponosi Bot. Błąd Bota, czyli nie ma winnych? Wszyscy czyści. Bot ma na imię Marek, więc jest istotą. Tylko istoty żywe mają imiona więc gdzie współczucie i przebaczenie dla biednego bota, przecież każdy popełnia błędy 😉 A tak na serio to żaden system nie jest bardziej inteligentny niż jego autor. 

Teraz, Pseudodrummer napisał:

Dlatego dziwie sie,że popierasz elektrodebilnośc,która jest tylko pretekstem do dalszego ograniczenia wolnosci....

Ty dałeś się ponieść fantazji, mam diesle, benzyny i elektryka którym jeździ większości moja zona, jeździ jej się bardzo dobrze, raz, czasami dwa razy w tygodniu podpina do gniazda, rano odpina i jedzie dalej, największa dla niej zaleta ze nie musi jeździć na stacje benzynowe.
Biorę odpowiedzialność za to co ja pisze, a nie za to co ktoś zrozumiał a szczególnie tutejsze Trolle, nigdy nie pisałem, żeby tylko elektryki, tylko ze nie sa takie złe jak opisują, ze każdy powinien mieć wybór, moja żona chciała elektryka ze względu ekonomicznych i nie interesuje mnie pisanina jakiegoś Trolla na tym czy innym forum

6 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Ty dałeś się ponieść fantazji, mam diesle, benzyny i elektryka którym jeździ większości moja zona, jeździ jej się bardzo dobrze, raz, czasami dwa razy w tygodniu podpina do gniazda, rano odpina i jedzie dalej, największa dla niej zaleta ze nie musi jeździć na stacje benzynowe.
Biorę odpowiedzialność za to co ja pisze, a nie za to co ktoś zrozumiał a szczególnie tutejsze Trolle, nigdy nie pisałem, żeby tylko elektryki, tylko ze nie sa takie złe jak opisują, ze każdy powinien mieć wybór, moja żona chciała elektryka ze względu ekonomicznych i nie interesuje mnie pisanina jakiegoś Trolla na tym czy innym forum

Przypominam,że pisanie i czytanie nie jest obowiązkowe.
Ciekawi mnie powód,dla którego chciałaes sie pochwalic elektrykiem,i wychwalac jego zalety.

Ale nie,po zastanowieniu -nie ciekawi mnie.
To takie proste....

16 minut temu, Piotr_1 napisał:

Np. dzwonisz do urzędu, do banku, rozmawiasz z Botem. Bot udziela ci błędnej informacji i ponosisz stratę czasu i pieniędzy. Tracisz nerwy. Potem rozmawiasz z instytucją i twierdzą że winę ponosi Bot. Błąd Bota, czyli nie ma winnych? Wszyscy czyści. Bot ma na imię Marek, więc jest istotą. Tylko istoty żywe mają imiona więc gdzie współczucie i przebaczenie dla biednego bota, przecież każdy popełnia błędy 😉 A tak na serio to żaden system nie jest bardziej inteligentny niż jego autor. 

Władza chce mieć kontrole a banki nasze zarobki.
Ja juz z księgową jestem połączony digital a skarbówka ma do tego wgląd, włącznie ze stanem konta, chyba juz w przyszłym roku będą wszyscy w Niemczech musieli na ten system przejść

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ale nie,po zastanowieniu -nie ciekawi mnie.
To takie proste....

Moze jak zrozumiesz co piszesz, to przestaniesz pisać.

4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Władza chce mieć kontrole a banki nasze zarobki.
Ja juz z księgową jestem połączony digital a skarbówka ma do tego wgląd, włącznie ze stanem konta, chyba juz w przyszłym roku będą wszyscy w Niemczech musieli na ten system przejść

mam wrażenie,że ten system jest obdarzony Twoja cicha akceptacją.

Teraz, Pseudodrummer napisał:

mam wrażenie,że ten system jest obdarzony Twoja cicha akceptacją.

Przestań prosze wyprowadzać mnie z równowagi twoimi domysłami, myśl za siebie i zajmij się własną dupą.

2 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Przestań prosze wyprowadzać mnie z równowagi twoimi domysłami, myśl za siebie i zajmij się własną dupą.

O,to niegrzecznie tak mówić.

6 minut temu, Piotr_1 napisał:

Dziękuję Piotrze!

8 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Systemy bezpieczeństwa to nie są wybryki

Oczywiście, że systemy bezpieczeństwa nie są wybrykami kierowców, a jak Ci do głowy wpadł tak dzieaczny pomysł, wnikać nie będę.

nigdy nie pisałem, żeby tylko elektryki, tylko ze nie sa takie złe jak opisują, ze każdy powinien mieć wybór

Zrozum w końcu: wolny wybór to wolny rynek. A nagrody za używanie elektryka i kary za spalinowego, to nie jest wolny rynek. Może jak sobie wyobrazisz, że w podatku drogowym za swoją Teslę, płacisz za zużycie drogi przez moje TDI, w centrum miasta ustępujesz mojemu TDI miejsc parkingowych... a w ogóle to za swoją Teslę zapłaciłeś 2x więcej, żeby pierwszy właściciel za mojego TDI mógł zapłacić 2x mniej... może... w co wątpię.

myśl za siebie i zajmij się własną dupą.

Mówi to ktoś, kto rodakom odmawia mądrości, bo nie dali sobie wcisnąć elektrycznej imitacji auta spalinowego?

moja żona chciała elektryka ze względu ekonomicznych

Ale tematem dyskusji z całym szacunkiem nie jest Twoja Żona, a auto elektryczne, i na prawdę nie ma znaczenia ile na ładowanie auta wydaje z całym szacunkiem Twoja Żona, a jakie są realne koszty użytkowania auta elektrycznego.

nie interesuje mnie pisanina jakiegoś Trolla na tym czy innym forum

Co widać po Twoich emocjonalnych reakcjach na rzeczowe kontrargumenty.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.