Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeździłem trochę Fabią 1.0 i trochę Corolla 1.5 (wiem, to inny silnik): ta druga paliła więcej, ale różnica nie była jakaś duża, a żaden nie był zaskoczeniem.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

56 minut temu, szymon1977 napisał:
1 godzinę temu, Zbig napisał:

Pomysł to mam aby Ci załatwić bana również na ten wątek

Działaj, jak widać da się.

Nie chce mi się, mam ciekawsze zajęcia.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ale te 5,7 nie jest realne, a 8,3 owszem.

Akurat w raportach użytkowników jest odwrotnie.

Fabia III 1.0 TSI 95 KM - 5,7  (36 raportów)

Corolla IX 1.4 97 KM - 7,2 (377 raportów)

31 minut temu, Zbig napisał:

Nie chce mi się, mam ciekawsze zajęcia.

Niektórzy nie mają.

A wracając do tematu: wg raportów na Autocentrum, Fabia to jakieś 1-1,5l/100km mniej niż Corolla. I tak w sumie pamiętam oba te samochody. Jeden pól litra więcej, drugi poł litra mniej, oba nie warte zawracania sobie głowy.

Inna sprawa z Vectrą, ale ta łapie podwójny bonus na przekłamującym prędkościomierzu: gdy pokazuje 150km/h to jedziemy 135km/h, a więc zużycie znacznie niższe, a gdy tankujemy po 500km to faktycznie przejechaliśmy 450km a więc znacznie mniej.

Osobiście nic intrygującego w kwestii aut Przemaka nie widzę.

Jako ciekawostka, to Scorpio 2.9 24V nie chciał zejść poniżej 18, a Żukiem mieściłem się w 12. Za to Maluch na całej pi.dzie dochodził do 10, a nigdy nie zszedłem do mitycznych 5. A od czasów Astry F wszystko zazwyczaj średnio 7-8

7 godzin temu, przmor napisał:

Prędkościomierz musi przekłamywać

W jednym aucie +3km/h, a w Oplach czy Fiatach z lat 80/90 powyżej 100km/h bywało +20km/h.

licznik kilometrów liczy poprawnie

Różnie z tym bywa.

jeśli rozmiar ogumienia jest zgodny z homologacją.

Homologowane jest kilka różnych rozmiarów ogumienia, a opony z tym samym oznaczeniem miewają różne rozmiary, co zmienia się wraz z ich zużyciem, więc już na tym etapie o dokładności możesz zapomnieć.

Zgadza się ale są to różnice bliżej 1% niż 10%. Nie wiem jak inne marki ale przykładowo Toyota na tabliczce znamionowej podaje tylko jeden rozmiar ogumienia, do tego różny w zależności od wersji wyposażenia.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:
10 godzin temu, przmor napisał:

W jednym aucie +3km/h, a w Oplach czy Fiatach z lat 80/90 powyżej 100km/h bywało +20km/h.

Komputer średnią prędkość wylicza z czasu i przebiegu, więc wskazanie prędkościomierza nie ma tu znaczenia.

Homologowane jest kilka różnych rozmiarów ogumienia

Dla rożnych wersji wyposażeniowych. Dla danego egzemplarza jest jeden rozmiar i dla niego ustawia się licznik przebiegu.

opony z tym samym oznaczeniem miewają różne rozmiary

To są różnice pomijalne w dyskutowanym zagadnieniu.

co zmienia się wraz z ich zużyciem

Typowe zużycie przy którym zaleca się wymianę wpłynie na odczyt przebiegu na poziomie 1% a tu rozmawiamy o różnicach rzędu 20%.

Godzinę temu, przmor napisał:

Zgadza się ale są to różnice bliżej 1% niż 10%.

Tu bym się kłócił, zwłaszcza w autach konstrukcyjnie tkwiących w latach 90-tych typu Vectra.

Godzinę temu, przmor napisał:

Toyota na tabliczce znamionowej podaje tylko jeden rozmiar ogumienia

Inne marki podają kilka.

-----

36 minut temu, Zbig napisał:

Komputer średnią prędkość wylicza z czasu i przebiegu, więc wskazanie prędkościomierza nie ma tu znaczenia.

Czas jest prawidłowy, przebieg bywa zawyżony, ubytek paliwa obliczony teoretycznie na podstawie przepływu a nie ilości paliwa w baku - na komputerze wychodzi różnie, ale z pewnością nie dokładnie.

38 minut temu, Zbig napisał:

Dla danego egzemplarza jest jeden rozmiar i dla niego ustawia się licznik przebiegu.

Nie.

39 minut temu, Zbig napisał:

Typowe zużycie przy którym zaleca się wymianę wpłynie na odczyt przebiegu na poziomie 1% a tu rozmawiamy o różnicach rzędu 20%.

Ziarnko do ziarnka uzbiera się... jak w starym w Oplu: 75KM pod maską, na liczniku 200km/h, a zużycie paliwa 6l/100km.

42 minuty temu, Zbig napisał:

To są różnice pomijalne w dyskutowanym zagadnieniu.

Nie zaprzeczasz ich istnieniu to już dobrze.

BYD Han L i Tang L dostaja najnowsze baterie ktore maja ladowanie 10C. Jezeli ktos znajdzie ladowarke 1000kW 😂 to naladuje 400km zasiegu w 5 minut.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dalej we jewropie klepta ekologiczne  auta ze qufna za absurdalne pieniądze,dalej brnijcie w zieloną motoryzację aż szlag to wszystko trafi.

Sankcje na Rosję też robią dobrą robotę...tak trzymać.

Ukryta Zawartość

Nie każdemu pewnie chce się czytać całość:

"Inwestycje w projekty związane z pojazdami elektrycznymi, w tym komponenty elektromobilności i baterie, gwałtownie spadły. Wiele z tych projektów zostało odroczonych, ograniczonych lub całkowicie anulowanych. Co więcej, ponad dwie trzecie dostawców motoryzacyjnych informuje o marżach poniżej poziomu niezbędnego do realizacji kluczowych inwestycji w nowe technologie i modernizację produkcji - wylicza."

"Tesla również ogłosiła, że zredukuje "ponad 10 proc." swojego personelu. Redukcje mają charakter globalny, dotykając pracowników we wszystkich regionach działalności firmy. I w tym przypadku powodem jest spadek sprzedaży."

"Kluczowym czynnikiem tego spadku jest słabszy niż oczekiwano popyt na auta elektryczne"

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie każdemu pewnie chce się czytać całość:

A bo i po co, jak można krócej:

Snapshot electric vehicle sales in Jan-Feb 2025 vs Jan-Feb 2024, Year to Date (YTD) %

Global: 2.4 million, +30%

China: 1.4 million, +35%

EU & EFTA & UK: 0.5 million, +20%

USA & Canada: 0.3 million, +20%

Rest of World: 0.2 million, +35%

Godzinę temu, Zbig napisał:

można krócej:

No i co z tego? Masz pogrubione moim poprzednim wpisie, ale oczywiście możesz z tych kilku liczb wykreować świat równoległy.

W dniu 18.03.2025 o 11:29, Zbig napisał:
W dniu 18.03.2025 o 08:07, szymon1977 napisał:
W dniu 18.03.2025 o 00:48, przmor napisał:

No to ja zamieszam po GPS  to samo oprogramowanie nawigacyjne z pod Androida pokazuje 3km większą prędkość od samochodowej a  z pod  iOS-a samochodową 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 18.03.2025 o 12:31, piter z napisał:

BYD Han L i Tang L dostaja najnowsze baterie ktore maja ladowanie 10C. Jezeli ktos znajdzie ladowarke 1000kW 😂 to naladuje 400km zasiegu w 5 minut.

Ukryta Zawartość

Wszystko ok ale w sąsiedztwie takiej ładowarki nagle wszystkim robi się podczas ładowania ciemno w mieszkaniu jak podjedzie taki wysysacz energii  wręcz czarna dziura ekologii

Przy paru takich ładowarkach i nie idącym za tym potężnym  rozbudowaniem infrastruktury (kto za to zapłaci?) następuje zapad napięcia trwający od 10 ms do 1 minuty przy spadku napięcia od 1% do 99% i są na ten zapad nawet normy... 

Pewnie elektrownie węglowe wrócą do łaski no bo skąd tyle prądu brać bo nie z wiatraków ani fv a atomowych nie mamy i są przez rząd blokowane...

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Zbig napisał:

Po prostu niektórzy wypadają z peletonu bo się nie zdążyli przestawić i dostosować.

Niektórzy łącznie z Teslą.

-----

2 godziny temu, ASURA napisał:

pokazuje 3km większą prędkość od samochodowej

A teraz przeczytaj uważnie:

W dniu 18.03.2025 o 07:07, szymon1977 napisał:

W dniu 18.03.2025 o 11:11, szymon1977 napisał:

Ziarnko do ziarnka uzbiera się... jak w starym w Oplu: 75KM pod maską, na liczniku 200km/h, a zużycie paliwa 6l/100km.

-----

2 godziny temu, Zbig napisał:

To są dane z globalnej sprzedaży, one nie podlegają dyskusji ani zestawianiu z clickbajtowymi newsami.  

Oczywiście, że podlegają: to tylko porównanie jednego krótkiego okresu z dwóch kolejnych latach, a artykuł opisywał zjawisko trwające od wielu lat.

2 godziny temu, ASURA napisał:

Nie stawaj na torach bo mało który burak ci pomoże

Nie obejrzałeś zbyt uważnie, kobiecie wyskoczył sworzeń koła z wahacza. Koło oparło sie o nadkole dlatego wchodziło  w grę tylko chamskie ściągnięcie samochodu z torowiska. Z tego co słyszałem wyłamanie szlabanu powoduje wysłanie sygnału "STOP" do nadjeżdżającego pociągu ale jak widać do tego trzeba mieć jaja.

Ciekawe w jakim stanie był ten sworzeń, że przy tak niewielkim uderzeniu wyskoczył.

Koleżanka na przejeździe kolejowym miała nieciekawe zdarzenie. Z auta jadącego przed nią wypadło koło zapasowe mocowane pod podłogą. Auto pojechalo dalej a ona musiała się zatrzymać i targać to koło poza tory a następnie wsiąść w auto i przejechać przez przejazd. Oczywiście nikt nie zatrzymał się aby jej pomóc a druznik jeszcze ją ponaglał jakby to jej wina była bo nie mógł zamknąć zapór.

2 godziny temu, mariusz05 napisał:

. Z tego co słyszałem wyłamanie szlabanu powoduje wysłanie sygnału "STOP" do nadjeżdżającego pociągu

A droga hamowania pociągu to...

Następnego smroda kupiłem, Mercedes vito touer, już nie kupie w życiu żadnych fiatów opli itp. W tamtym roku kupiłem nowego opla, bo promocja była i sobie w brodę pluje ze Merca nie wziąłem.

Nie dajcie się zwieść, ze dzisiaj to wszystko to samo, ze taniej i taka sama jakość.

Edytowane przez .:Gerard:.
49 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Następnego smroda kupiłem, Mercedes vito touer, już nie kupie w życiu żadnych fiatów opli itp. W tamtym roku kupiłem nowego opla, bo promocja była i sobie w brodę pluje ze Merca nie wziąłem.

Nie dajcie się zwieść, ze dzisiaj to wszystko to samo, ze taniej i taka sama jakość.

Cmokałem dosyć dawno za Vito, mój klient w firmie go używał i strasznie niepochlebnie się o nim wyrażał ale może przez te lata wzięli się za robotę?

Tripla za to nie kupuj 😉 

42 minuty temu, ASURA napisał:

może przez te lata wzięli się za robotę?

Okaże się

W Oplu mam motor Peugeot, klekot ..... , ale przyznam ze skrzynia automat 8 biegów świetnie pracuje.

W Mercedesie silnik jak wejdzie w obroty to nie klekocze, mruczy sobie, skrzynia automatyczna, bardziej czuć przełożenia, redukcja czasami jak w trybie dynamicznym i trochę za długo na niskim biegu przytrzymuje, tak zaprogramowali wiec ... ,
a skręt to mistrzostwo.

10 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

redukcja czasami jak w trybie dynamicznym i trochę za długo na niskim biegu przytrzymuje

Jak go dowalisz ładunkiem wjedziesz w teren podgórski to pewnie zmienisz zdanie....

To auto na Turcję robione 😉 

46 minut temu, ASURA napisał:

Jak go dowalisz ładunkiem wjedziesz w teren podgórski to pewnie zmienisz zdanie....

To auto na Turcję robione 😉 

To jest Tourer, bedzie ludzi wozil, naped na tyl, zbiera sie dobrze, jak bedzie trzeba to sie podkreci 😉 

Pierwszy test Bigstera po polsku!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ukryta Zawartość

qureska banda UE na gwałt szuka kasy w kiszeniach swoich poddanych,u nas prace nad nowymi stawkami mandatów,dalej głosujcie na tych sxxxxxxxw. a będziecie z buta dreptać jak wam prawka zabiorą.

Ukryta Zawartość

A dziś miałem po raz pierwszy okazję bliżej się przyjrzeć Dusterowi III. Bo dotychczas tylko raz czy dwa widziałem w ruchu ulicznym. A tu akurat dobra okazja, bo pod naszym lokalnym Tesco wystawił się z samochodami dealer Renault/Dacia a ja akurat byłem na zakupach.

Powiem Wam, że na żywo robi to fenomenalne wrażenie. Świetnie zaprojektowany, proporcjonalny i nowoczesny wóz. Super sprawa! Z hybrydą chętnie bym spróbował (bo tylko ta wersja ma automat niestety). Smuci brak turbodiesla 2.0. W hydrokinetycznym automacie i z napędem  4x4 to by była bajka.

No i mieli tam jeszcze Renault Symbioz - trochę mniejszy od Dustera ale też ładny design i wypasik w środku (akurat wersja Esprit Alpine była).

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.