Skocz do zawartości
IGNORED

Musical fidelity m6si poszukiwany dac.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Nie wiem czy właściwy dział. Za ewentualny błąd przepraszam. Poszukuję dac do musical fidelity m6si. Kolumny polk r700. Wczesnien te kolumny grały  u mnie z marantzem pm7000n. Ale pomyślałem nad zmianą wzmacniacza i teraz szukam dodatkowych zabawek. Nie ma w tej materii żadnego doświadczenia. Miałem na chwilkę dac live ale też nic innego nie słuchałem więc nie mogę się do niczego odnieść. Z testów jakie czytałem to zastanawiam się nad audiolab dac+, Vincent dac7 oraz fezz equinox chociaż nie wiem czy nie powinienem już szukać czegoś z po xlr. 

https://www.audiostereo.pl/topic/168802-musical-fidelity-m6si-poszukiwany-dac/
23 minuty temu, Adrian085 napisał:

chociaż nie wiem czy nie powinienem już szukać czegoś z po xlr. 

Nie patrz na kable tylko na jakość dźwięku konkretnego urządzenia 

24 minuty temu, Adrian085 napisał:

zastanawiam się nad audiolab dac+, Vincent dac7 oraz fezz equinox

a dlaczego nie bierzesz pod uwagę MF?

zaraz,kupiłes wzmacniacz za 15 koła z dac,i nie chcesz go wykorzystywać,tylko chcesz kupić zewnetrzny?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

M6si ma tylko wejście USB być może kolega potrzebuje z innego źródła. I powiedziałbym szczerze że on też szału nie robi. 

No i to wzmacniacz za 8500 lub taniej do wyrwania a nie za 15. 

Mógłbyś faktycznie się zainteresować przetwornikiem musicala ale nie modelem v90 bo on gra wyjątkowo zła. 

Moim zdaniem patrząc przez pryzmat twojego wzmacniacza oraz twoich kolumn to sprawdziłbym chord qutest. Modelowy lub używany albo jeżeli to za wysoki budżet to przednią wersję używaną 2quote.

Do dynamiki do twojego systemu i nieco otwartego brzmienia które zaszkodzi

Zerknij na naszą ofertę Copland DAC215. Łagodne granie i uważam, że to jest bardzo niedoceniany przetwornik C/A. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć 🙂 Bez odsłuchu się nie obędzie 😉 Fezz i Vincent to bardzo fajne przetworniki, ale raczej po cieplejszej stronie. M-DAC+ jest z kolei bardzo naturalny, da się go znaleźć w fajnej cenie używanego. Sprawdziłbym też na pewno ofertę od iFi, w tym iDSD Pro, czy tańsze Neo iDSD 2 🙂 Szukając dobrego detalu sprawdziłbym też FiiO K19

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

FiiO K11 R2R + FiiO PL50.

W sumie DAC R2R ze świetnym zasilaniem za 1550 zł 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 godzin temu, Adrian085 napisał:

Cześć. Nie wiem czy właściwy dział. Za ewentualny błąd przepraszam. Poszukuję dac do musical fidelity m6si. Kolumny polk r700. Wczesnien te kolumny grały  u mnie z marantzem pm7000n. Ale pomyślałem nad zmianą wzmacniacza i teraz szukam dodatkowych zabawek. Nie ma w tej materii żadnego doświadczenia. Miałem na chwilkę dac live ale też nic innego nie słuchałem więc nie mogę się do niczego odnieść. Z testów jakie czytałem to zastanawiam się nad audiolab dac+, Vincent dac7 oraz fezz equinox chociaż nie wiem czy nie powinienem już szukać czegoś z po xlr. 

Co chcesz podłączyc do tego DAC'a? W kwestii barwy czego szukasz, jakieś oczekiwania?

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Do dynamiki do twojego systemu i nieco otwartego brzmienia które zaszkodzi

Urwało mi "nie zaszkodzi" oczywiście. 

Niestety słownik płata figle. 

Zasypali cię propozycjami. Będzie co robić przez święta 🙂

16 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

zaraz,kupiłes wzmacniacz za 15 koła z dac,i nie chcesz go wykorzystywać,tylko chcesz kupić zewnetrzny?

Człowiek ma rację. Wbudowany DAC to samo zuo. 🙂 

17 godzin temu, Adrian085 napisał:

Poszukuję dac do musical fidelity m6si.

Jakikowiek DAC zamówisz - pilnuj tylko, żeby był bez oversamplingu. No i najlepiej stopień wyjściowy oparty na lampie. Wtedy to gra. Inaczej jest sieczka a nie muzyka. Mi właśnie padł R2R i przeszedłem na oversampling (zapasowy DAC) i łatwo mi nie jest. 😞

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Szukam zewnętrzego dac ponieważ sporo osób sugerowało mi że ten wbudowany jest po prostu słaby. Jako streamer jest u mnie innuos zen mini z dedykowanym zasilaczem liniowym. Ma niby też wbudowany dac ale też jako dodatek i nic nadzwyczajnego. Wiem natomiast że innuos radzi sobie praktycznie z każdym formatem czy jakością pliku a dac w m6si to 24/96wiec jeżeli dobrze rozumiem nic ponadto nie wyciągnie. Co do zamego m6si w testach a trochę ich przeczytałem zanim zdecydowałem się na zakup, wielokrotnie padało stwierdzenie że największą stereofonie, wielkość sceny czy seperacaje uzyskam po xlr. W samym brzmieniu pasuje mi wszystko no może poza troszkę basem. Tutaj bas jak potrzeba jest oczywiście jest mocny itp. Natomiast marantz pm7000n miał ten bas taki ze jak mu się dało prądu to czuć było dosłownie jego tętno. Taki trochę subwoofer. Może to nie jakieś hi endowe brzmienie ale mi się to podobało. Gdyby dało się to dołożyć do m6si to już to że mną na wieki zostanie

3 godziny temu, il Dottore napisał:

Jakikowiek DAC zamówisz - pilnuj tylko, żeby był bez oversamplingu. No i najlepiej stopień wyjściowy oparty na lampie. Wtedy to gra. Inaczej jest sieczka a nie muzyka. Mi właśnie padł R2R i przeszedłem na oversampling (zapasowy DAC) i łatwo mi nie jest. 😞

To Twoja prawda 😉 Można inaczej np. PRE lampowe. Ja mam DAC R2R i u mnie z oversamplingiem jest lepiej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Ja mam DAC R2R i u mnie z oversamplingiem jest lepiej. 

Bo masz z tą nową drabinką a nie na starym legitnym chipie. Te nowe są mniej muzykalne.

Oczywiście to MOJA prawda. Od nikogo nie wymagam podążania w tym kierunku. Mogę tylko doradzić. 😄 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 godziny temu, il Dottore napisał:

Człowiek ma rację. Wbudowany DAC to samo zuo. 🙂 

no to po co za to płacić,jak sie nie korzysta?
Nie lepiej końcówka MSI i dobry DAC z regulacją głośności/funkcja pre ?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, Adrian085 napisał:

innuos radzi sobie praktycznie z każdym formatem czy jakością pliku a dac w m6si to 24/96wiec jeżeli dobrze rozumiem nic ponadto nie wyciągnie.

Ale po co cokolwiek PONAD TO? Dobry DAC Multibit na pliku 16/44 zagra lepiej, niż delta-sigma na Hi-Res.

Większa gęstość pliku wcale nie zbliża Cię do analogu, wierz mi. To jakość DAC zbliża Cię do analogu.

Nie rozumiem ludzi, którzy idą w Hi_Res, jeśli można po prostu kupić winyl.

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

no to po co za to płacić,jak sie nie korzysta?
Nie lepiej końcówka MSI i dobry DAC z regulacją głośności/funkcja pre ?

Teraz to człowiekowi mówisz? Jak już dokonał zakupu? 🙂 

Kupiłem. Poszedłem do salonu audio, przynieśli pierdylion wszystkiego i tak wyszło. Podobało mi się jak grało oczywiście połączone ze znacznie droższym streamerem kablami za miliony. Rozmowy porównania i padło na m6si. Nie zagłębiałem się w specyfikę. Nie jestem starym wyjadaczem w dziedzinie audio. Szukam dopiero swojego dźwięku. Stąd pomysł na dac. Oczywiście fajnie gdybym miał możliwość podłączyć telewizor czy streamer teraz po USB tylko streamer można. 

15 minut temu, il Dottore napisał:

Ale po co cokolwiek PONAD TO? Dobry DAC Multibit na pliku 16/44 zagra lepiej, niż delta-sigma na Hi-Res.

Większa gęstość pliku wcale nie zbliża Cię do analogu, wierz mi. To jakość DAC zbliża Cię do analogu.

Teraz to człowiekowi mówisz? Jak już dokonał zakupu? 🙂 

Przepraszam

34 minuty temu, il Dottore napisał:

A mnie w systemie dzieją się cuda 😉 DAC R2R brzmi identycznie jak delta-sigma. A oba niewiele różnią się od analogu 😉 

Wielkie różnice, które słyszymy to często tylko wytwór naszej wyobraźni. Jak jest możliwość przełączania w locie i wyrównany jest poziom głośności to okazuje się, że tych różnic nie ma albo są na granicy percepcji. 

Jest też opcja, że to moje lampowe PRE powoduje, że wszystko tak dobrze gra .....

2 godziny temu, Adrian085 napisał:

Szukam zewnętrzego dac ponieważ sporo osób sugerowało mi że ten wbudowany jest po prostu słaby. Jako streamer jest u mnie innuos zen mini z dedykowanym zasilaczem liniowym. Ma niby też wbudowany dac ale też jako dodatek i nic nadzwyczajnego. Wiem natomiast że innuos radzi sobie praktycznie z każdym formatem czy jakością pliku a dac w m6si to 24/96wiec jeżeli dobrze rozumiem nic ponadto nie wyciągnie. Co do zamego m6si w testach a trochę ich przeczytałem zanim zdecydowałem się na zakup, wielokrotnie padało stwierdzenie że największą stereofonie, wielkość sceny czy seperacaje uzyskam po xlr. W samym brzmieniu pasuje mi wszystko no może poza troszkę basem. Tutaj bas jak potrzeba jest oczywiście jest mocny itp. Natomiast marantz pm7000n miał ten bas taki ze jak mu się dało prądu to czuć było dosłownie jego tętno. Taki trochę subwoofer. Może to nie jakieś hi endowe brzmienie ale mi się to podobało. Gdyby dało się to dołożyć do m6si to już to że mną na wieki zostanie

2 godziny temu, Adrian085 napisał:

Co do zamego m6si w testach a trochę ich przeczytałem zanim zdecydowałem się na zakup, wielokrotnie padało stwierdzenie że największą stereofonie, wielkość sceny czy seperacaje uzyskam po xlr.

Nie czytaj głupot. W tym przedwzmacniaczu nie ma to znaczenia. Na wejściu xlr jest układ, który zmienia sygnał symetryczny na asymetryczny. To tak jakbyś podłączył od razu po RCA

W dniu 17.12.2024 o 13:53, Piopio napisał:

W sumie DAC R2R ze świetnym zasilaniem za 1550 zł 😉 

Mógłbyś coś więcej o tym sprzęcie napisać ponieważ szukam niedrogiego DACa i akurat ten model przykuł moją uwagę. Bardzo atrakcyjnie się prezentuje pod względem budowy i mam nadzieję, że również brzmienia.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

18 godzin temu, Adrian085 napisał:

Kupiłem. Poszedłem do salonu audio, przynieśli pierdylion wszystkiego i tak wyszło. Podobało mi się jak grało oczywiście połączone ze znacznie droższym streamerem kablami za miliony. Rozmowy porównania i padło na m6si. Nie zagłębiałem się w specyfikę. Nie jestem starym wyjadaczem w dziedzinie audio. Szukam dopiero swojego dźwięku. Stąd pomysł na dac. Oczywiście fajnie gdybym miał możliwość podłączyć telewizor czy streamer teraz po USB tylko streamer można. 

A spójrz na poniższy link, może Cię zainteresuje bo mamy jedą sztukę z ekspozycji Ferrum Wandla w promo, świetna opcja!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
32 minuty temu, Tal napisał:

Mógłbyś coś więcej o tym sprzęcie napisać ponieważ szukam niedrogiego DACa i akurat ten model przykuł moją uwagę. Bardzo atrakcyjnie się prezentuje pod względem budowy i mam nadzieję, że również brzmienia.

Sam DAC kosztuje 849 zł ale zdecydowanie pełnię brzmienia osiąga z dedykowanym zasilaczem PL50 za 684 zł. 

DAC jest malutki, trochę ubogi - nie ma pilota, nie ma BT, nie ma XLR. Za to ma wzmacniacz słuchawkowy. 

Brzmienie jest bardzo analogowe - nie ma cyfrowego nalotu. Wokale realistyczne. Nie mogę się do niczego przyczepić. 

Moja pełna rekomendacja. 

10 minut temu, Piopio napisał:

Sam DAC kosztuje 849 zł ale zdecydowanie pełnię brzmienia osiąga z dedykowanym zasilaczem PL50 za 684 zł. 

DAC jest malutki, trochę ubogi - nie ma pilota, nie ma BT, nie ma XLR. Za to ma wzmacniacz słuchawkowy. 

Brzmienie jest bardzo analogowe - nie ma cyfrowego nalotu. Wokale realistyczne. Nie mogę się do niczego przyczepić. 

Moja pełna rekomendacja. 

Brzmienie jest zdecydowanie tym co mnie do niego przekonuje ponieważ szukam bardziej analogowego dźwięku, który jest plastyczny i dobrze nasycony. Myślę, że zdecyduję się na niego zwłaszcza, że nie chciałbym na tą chwilę wydawać zbyt wiele pieniędzy i miałby to być tymczasowy DAC w moim systemie. Zasilacz myślę, że również z czasem bym dokupił.

Dzięki i pozdrawiam.

Edytowane przez Tal

2 godziny temu, Piopio napisał:

Moja pełna rekomendacja. 

OK, FiiO zamówiony 😃 zobaczymy ile warte jest jego brzmienie. 

Z pewnością zakupię mu z czasem ten dedykowany zasilacz.

3 godziny temu, Piopio napisał:

Moja pełna rekomendacja. 

Dla dziecka do komputera jak znalazł. 😀 No i fajnie świeci.

W sumie DAC R2R ze świetnym zasilaniem za 1550 zł  
Słuchałeś?

Edit. Moje pytanie padło podczas czytania 15 postu wcześniej, już wyjaśnione.
22 godziny temu, Piopio napisał:

DAC R2R brzmi identycznie jak delta-sigma.

Medycyna zna takie przypadki. 😄 

U mnie za cholerę tak nie chce być.  Masz na pewno rację, że dużo w tym psychologii, bo im więcej dni upływa od chwalebnej śmierci Havany, tym bardziej podoba mi się granie delta-sigma. Ale jestem pewien, że nie ma w nim rzeczy zasadniczej - tego czynnika OBECNOŚCI artysty. Tej prawdy. Tej oczywistości, naturalności. No nie ma, i już!

Ale jutro to się zmieni. Będzie naprawdę GRUBO! Zero oversamplingu, zero filtrowania, za to DUŻO lamp! I to starych! 😍
😄 

Mikołaj w tym roku może niezbyt szybki, ale niezwykle szczodry... Widać byłem grzeczny.

Edytowane przez il Dottore

Troszkę poczytałem na temat dac zbudowanych w technice r2r. Może warto posłuchać z musical fidelity m6si. Niestety ten wbudowany dac to dla mnie tragedia. Musi być tu wprowadzona zmiana. Z używek może gustard a26? Chociaż znalazłem też jakieś konstrukcje diy oparte na tda1540 czy tda1543. Oraz jakaś konstrukcja że stopniem wyjściowym na lampach. Człowiek reklamuje się w sieci z małopolski oraz ktoś z Warszawy. Oczywiście proszę salony czy użytkowników o podesłanie propozycji nowych konstrukcji dających piękna barwę wokali w spokojnej muzyce. Ballady, wieczorne odsłuchy. Przestronne granie. Brakuje mi w dźwięku takiej kropki nad i. Może właśnie tej lampy na przedwzmacniaczu. Próbowałem bawić się korekcja w roon ale bardzo szybko zaczyna sygnalizowac efekt przesterowania sygnału. 

Gustard R26 i po temacie. Jak nie wierzysz w FiiO 😉 

Edytowane przez Piopio

• Pokaż nowe odpowiedzi