Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś słucha dźwięku kwadrofonicznego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchałem w 5.1, ale po chwilowym zachwycie wróciłem do klasycznego stereo. No i ile jest tych płyt z dźwiękiem wielokanałowym... pewnie na palcach można policzyć.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

W czasach DTS MA lub Dolby Atmos kwadrofonia zanikła, może kilku pasjonatów znajdziesz- ale nie licz na duży odzew ;).

Qbakos, wszystkie koncerty wydane na BR to DTS lub DA rzadziej Auro i LPCM - chciałbyś je zdowngradować do stereo??

3 godziny temu, qbakos napisał:

Słuchałem w 5.1, ale po chwilowym zachwycie wróciłem do klasycznego stereo. No i ile jest tych płyt z dźwiękiem wielokanałowym... pewnie na palcach można policzyć.

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

4 godziny temu, qbakos napisał:

To jest nas dwóch. Co najmniej...

Samych SACD wielokanałowych było ok. 400 (jeżeli dobrze pamietam).

Jeżeli się wejdzie na 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  to jest ok. 200 albumów Atmos. Tu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  znajdziemy co najmniej kilkadziesiąt których nie ma w poprzednim linku. Poza tym są niszowe strony jak 2L, TRPTK na których można kupić po kilkadziesiąt albumów. Jest “klient” który twierdzi że ma łącznie prawie 1000 albumów wielokanałowych (4 lub więcej kanałów).

W streamingu jest dostępnych kilkadziesiąt tysięcy albumów na Apple Music, Amazon Music i Tidal. Niestety w kompresji stratnej. Jeżeli ten trend nie padnie wcześniej z braku klientów to za 10lat streaming będzie w TrueHD.

To ile macie tych palców, razem? 😂

13 godzin temu, djedryk napisał:

Czy ktoś z was  słucha dźwięku kwadrofonicznego ? 

Zależy co pod tym pojęciem rozumiesz? Jeżeli posiadanie 4 głośników, to nie.

Slucham Atmosa downmiksowanego do czterech głośników (4.0). W tej chwili, ze względów lokalowych.

Jak się przeniosę z mieszkania do domu to będzie to prawdopodobnie 5.0.4. Kwestia dostępnego budżetu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Dźwięk kwadrofoniczny, był przez jakiś zapisywany na płytach winylowych. Były co najmniej dwa systemy kodowania SQ i CD4. Niestety to się nie przyjęło.

Edytowane przez Marcinus
4 godziny temu, donsalieri napisał:

Qbakos, wszystkie koncerty wydane na BR to DTS lub DA rzadziej Auro i LPCM - chciałbyś je zdowngradować do stereo??

Koncerty to inna kategoria 😊 Pisałem o normalnych wydaniach w więcej niż dwóch kanałach, a znalazłem tego tylko kilka płyt. Nie miałem pojęcia, że jest tego aż tyle. I o ile przy oglądaniu koncertu to efekt przestrzenny jest super, to bez obrazu zaburza mi to jakoś scenę... pewnie przyzwyczajenie robi tu swoje.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Zapomniałem o najważniejszym linku 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Sam zamierzam kupić kilka z tych albumów. 

Ukryta Zawartość

W dniu 22.12.2024 o 08:50, djedryk napisał:

Czy ktoś z was  słucha dźwięku kwadrofonicznego ? 

Nie. Jak już coś więcej niż stereo, to 5.1 ale to już trzeba mieć amli do KD 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W sumie, na co czekać?

Zamówiłem Deep Purple i The Doors.

Jak przyjdą to następnie, pewnie po Nowym Roku, Black Sabbath, J. Geils Band i moze Gil Evans.

W dniu 22.12.2024 o 23:23, qbakos napisał:

Pisałem o normalnych wydaniach w więcej niż dwóch kanałach, a znalazłem tego tylko kilka płyt. Nie miałem pojęcia, że jest tego aż tyle

jest tego dużo, kiedyś wydawało się na dvd-audio, później na zwykłych dvd jako dts czy dd, teraz na bluray.

tylko trzeba szukać 😉 nawet taki klasyki jak dark side of the moon czy in the court of the crimson king.

Jeszcze chyba kiedyś było pseudo kwadro, czyli podłączone cztery kolumny do wzmacniacza, zastanawiałem się ostatnio, czy by tak nie zrobić,ale dźwięk może być nierówny,ze względu na różne długości kabli do kolumn hmmmmmm🤔

Jeśli różnica długości będzie w setkach metrów to może będzie słyszalny wpływ. Przy odległościach "domowych" nie ma to znaczenia.

20 minut temu, przmor napisał:

Jeśli różnica długości będzie w setkach metrów to może będzie słyszalny wpływ. Przy odległościach "domowych" nie ma to znaczenia.

Oczywiście jeśli występuje duża różnica w długościach kabli warto dać większy przekrój kabli aby zminimalizować różnice rezystancji samego kabla. 

Ja ostatnio zmieniałem okablowanie do głośników surround i różnica między najbardziej/najmniej oddalonym od amplitunera wynosiła jakieś 7 metrów. Dla swiętego spokoju na wszystkie głośniki surround dałem 2x2,5mm2. Na 4 głosniki poszło 49 metrów przewodu...

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

A to dobra wiadomość,bo chodzi mi po głowie dokupienie kolumn podstawkowych i wpadłem na pomysł,a może by tak podłączyć cztery i co by wtedy się działo 🤔 albo blamaż, albo eureka hajend 😀 dwie pary kolumn, grają inaczej,inne ustawienie, wyczuwam nosem sukces w takim razie, ależ to by była scena dźwiękowa, trójwymiar i detal😁 ciekawe dlaczego inni nie wpadli na ten sam pomysł 🤔 raczej geniuszem nie jestem,mam przebłyski tylko 😋😛😀

8 minut temu, rafał50 napisał:

A to dobra wiadomość,bo chodzi mi po głowie dokupienie kolumn podstawkowych i wpadłem na pomysł,a może by tak podłączyć cztery i co by wtedy się działo 🤔 albo blamaż, albo eureka hajend 😀 dwie pary kolumn, grają inaczej,inne ustawienie, wyczuwam nosem sukces w takim razie, ależ to by była scena dźwiękowa, trójwymiar i detal😁 ciekawe dlaczego inni nie wpadli na ten sam pomysł 🤔 raczej geniuszem nie jestem,mam przebłyski tylko 😋😛😀

Jeśli piszesz poważnie to pamiętaj że proste quasi quadro to podłączenie tylnych głosnikow szeregowo pomiędzy gorące zaciski lewego i prawego kanału w przecifazie.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Pseudo quadro.JPG

Znalazłem taki rysunek na forum, który kiedyś wstawił @porlick

Potencjometr służy do regulacji głosnosci tylnych głosnikow i oczywiście musi to być potencjometr większej mocy albo dobrany doświadczalnie rezystor.

😱😱😱😱🤔🤔🤔🤔🥺🥺🥺🥺😶😬😬😬😑😑😑😐😐🧐🧐🧐🤨🤨🤨🙄🙄🙄🙄😳😳😳😲😲😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫 dobra, o nic już więcej nie pytam, więcej pytań nie mam 

2 minuty temu, rafał50 napisał:

😱😱😱😱🤔🤔🤔🤔🥺🥺🥺🥺😶😬😬😬😑😑😑😐😐🧐🧐🧐🤨🤨🤨🙄🙄🙄🙄😳😳😳😲😲😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫 dobra, o nic już więcej nie pytam, więcej pytań nie mam 

Myślę że schemat podłączenia jest bardziej czytelny i łatwiejszy w interpretacji niż opis słowny. Na początek można zrezygnować z potencjometru. 

1 minutę temu, rafał50 napisał:

To źle myślisz,sympatyczny kolego z forum 😶

A czego z rysunku nie rozumiesz? Czerwone kropki przy głosnikach to "plusowe" zaciski kolumny. Czerwone kropki przy wyjściach wzmacniacza to plusowe zaciski wyjściowe. 

Czyli musisz wziąć dodatkową parę kolumn. Minusy tych kolumn połączyć ze sobą, a plusy odpowiednio do lewego i prawego kanału ze wzmaka.

Luzik, popatrzę na YouTube sobie i w necie jeszcze popatrzę, mam tu jednego kolegę sympatycznego,to jakby co to skrobne do niego na priv 

To nie jest skomplikowane ale jakby coś to pytaj. Ktoś zapewne podpowie.

2 minuty temu, rafał50 napisał:

No tak no takie schematy,z całym szacunkiem,to możesz wysyłać do reduktora szumu,a nie do zwykłego kowalskiego 🙂

Trochę nie bardzo ogarniam w czym problem ale z drugiej strony jeśli tak prosty schemat jest zbyt trudny do interpretacji to może lepiej odpuść kombinacje bo jeszcze uszkodzisz wzmacniasz albo głosniki 🤔

Popytam na spokojnie kogoś kto lepiej i prosto wytłumaczy 🙂 nie jesteś dobrym nauczycielem niestety 🙂 ale nic do Ciebie nie mam, żeby nie było 🙂

1 minutę temu, rafał50 napisał:

Popytam na spokojnie kogoś kto lepiej i prosto wytłumaczy 🙂 nie jesteś dobrym nauczycielem niestety 🙂

Wydawało mi się że prościej się już nie da ale ok. Odpuszczam temat. Po prostu jak dla mnie żeby zabierać się za takie rzeczy trzeba mieć jakieś minimum wiedzy technicznej. Skoro przedstawiony schemat jest zbyt skomplikowany to chyba lepiej nie kombinować bo raczej duża szansa że coś może nie przeżyć 😁 opis słowny wydaje mi się że był bardzo łopatologiczny ale widocznie jako elektronik łatwiej już tego nie wytłumaczę 😜

Ogólnie czytam sobie forum i widziałem w innych tematach Twoje wypowiedzi i są ok i są sensowne,ale tu nie potrafisz wytłumaczyć prosto 🙂 umiem podłączać sprzęt,lewus jakiś nie jestem🙂 ale taki schemat to nic mi nie mówi, prędzej na YouTube w pięć minut sobie spojrzę jak podłączyć,no źle tłumaczysz i nielogicznie, wyszło gorsze zamieszanie niż to warte hahahaha 😀 spojrzę jeszcze w instrukcję wzmacniacza i luzik 😉 ogólnie wiesz chodziło mi o to, czy to kwadro ma sens,no odpisaliscie że dźwięk się spóźniał nie będzie do drugich kolumn,na tak krótkim odcinku,i to super dla mnie,ciekawe czy ten mój pomysł jest dobry,nie mam drugich kolumn by sprawdzić,bo mógł by to byc super dźwięk, słuchając na czterech kolumnach, trójwymiar i przestrzeń, mogła by być oszałamiająca, ale inni ludzie z tego co widzę,tak nie robią, więc dlaczego tak nie robią? 🧐 

• Pokaż nowe odpowiedzi