Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, pmcomp napisał:

PS. tak od 7-u lat nie jestem już audiofilem. Wyleczylem sie z tej choroby, patrzę na urzadzenia audio i na rynek audio ciut z innego punktu widzenia (i slyszenia) i … slucham muzyki

To ciekawostka. Jeden z najbardziej aktywnych userów tego forum, w dodatku głównie w najbardziej audiofilskiej zakładce tego forum ( czyli Hi-End) twierdzi, że nie jest audiofilem.  Coś się jednak słabo wyleczyłeś.  Na Twoje 100 ostatnich wpisów - ZERO jest w zakładce MUZYKA ( 98 w zakładce Hi-END, 2 w PC Audio)

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

22 minuty temu, babatular napisał:

To ciekawostka. Jeden z najbardziej aktywnych userów tego forum, w dodatku głównie w najbardziej audiofilskiej zakładce tego forum ( czyli Hi-End) twierdzi, że nie jest audiofilem.  Coś się jednak słabo wyleczyłeś.  Na Twoje 100 ostatnich wpisów - ZERO jest w zakładce MUZYKA ( 98 w zakładce Hi-END, 2 w PC Audio)

Coś ci w tym przeszkadza? To trzeba być audiofilem żeby pisać w zakładce hi-end?  To jak sie słucha muzyki to jest obowiązek pisania w zakładce muzyka? W zakładce muzyka chyba przez 20 lat nie napisałem żadnego posta. Wolno mi?

Coś ci sie pomerdało w niedzielę z samego rańca? Pójdź na spacer i zaczerpnij świeżego zimowego powietrza, śnieg dookoła, jest pięknie.

🙂 

Podjedź np. do Rafała_M, jw., jak cię zaprosi, posłuchaj muzyki, popatrz jak jest zrobiony fajny pokój do odsłuchu, jaki sprzet, jaka adaptacja, jak gra ... ogarnij się. A jak cię jeszcze będzie swędzieć to pobaw się odkurzaczem, żona będzie zadowolona. Albo pograj w bierki z wnukami.

A może doradzisz coś autorowi wątku w monitorach do 16 mk2? Taki doświadczony audiofil jak Ty, coś tam przecież wiesz 😉 .

Jakoś przez kilka ostatnich lat nie wchodzilismy sobie w drogę. Coś cię ugryzło jak kiedyś bumka?

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Coś ci w tym przeszkadza? To trzeba być audiofilem żeby pisać w zakładce hi-end?  To jak sie słucha muzyki to jest obowiązek pisania w zakładce muzyka? W zakładce muzyka chyba przez 20 lat nie napisałem żadnego posta. Wolno mi?

Coś ci sie pomerdało w niedzielę z samego rańca? Pójdź na spacer i zaczerpnij świeżego zimowego powietrza, śnieg dookoła, jest pięknie.

🙂 

Nie przeszkadza. Nie trzeba. Nie ma obowiązku. Wolno. Nic mi się nie pomerdało. Byłem na spacerze z psem. 

Podsumowując: zmień terapie leczniczą - ta jest nieskuteczna.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

2 minuty temu, babatular napisał:

Nie przeszkadza. Nie trzeba. Nie ma obowiązku. Wolno. Nic mi się nie pomerdało. Byłem na spacerze z psem. 

Podsumowując: zmień terapie leczniczą - ta jest nieskuteczna.

Super, cieszę się. Tak trzymaj.

Moja terapia to nie musieć z toba konwersować w niedzielę z samego rańca. A najlepiej, jak do tej pory, w ogóle.

😍

8 minut temu, babatular napisał:

Byłem na spacerze z psem.

Dlatego ja mam koty. One same wychodzą na spacer.

😸

PS. może dlatego tak sie kochamy, bo ty jesteś psiarz, a ja kociarz?

Edytowane przez pmcomp

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Super, cieszę się. Tak trzymaj.

Moja terapia to nie musieć z toba konwersować w niedzielę z samego rańca. A najlepiej, jak do tej pory, w ogóle.

😍

Dlatego ja mam koty. One same wychodzą na spacer.

😸

PS. może dlatego tak sie kochamy, bo ty jesteś psiarz, a ja kociarz?

Widzę romans na naszym Forum. Uważajcie bo jeszcze mali forumowicze z tego będą...

@arturo_waw tutaj jest coś, co poraża wyglądem - w sam raz dla Ciebie. 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20250113_104138_Chrome.thumb.jpg.6e4ff885a6e2813e7b32e07e21df5507.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

@arturo_waw tutaj jest coś, co poraża wyglądem - w sam raz dla Ciebie. 😉

Ukryta Zawartość

Screenshot_20250113_104138_Chrome.thumb.jpg.6e4ff885a6e2813e7b32e07e21df5507.jpg

Dobry humor:)

Swoją drogą, czy te kolumny tubowe  faktycznie robią taką robotę? Z czego wynika ten ich „fejm”?🤔

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 9.01.2025 o 19:03, arturo_waw napisał:

monitorów Graham LS6.

Szkoda, że nie posłuchałeś ls5/9, są duuużo lepsze, albo Harbeth, których sprawdzenie zapowiadałeś...

21 minut temu, arturo_waw napisał:

Dobry humor:)

Swoją drogą, czy te kolumny tubowe  faktycznie robią taką robotę? Z czego wynika ten ich „fejm”?🤔

TE ''robią robote''.

4 minuty temu, tomek7776 napisał:

TE ''robią robote''.

...każda potwora znajdzie swego amatora 🤭

Edytowane przez Zbi_Rek
W dniu 11.01.2025 o 17:01, arturo_waw napisał:

No jak, Panowie - oczywiście ze nie. Chcę porównać przecież jabłko do jabłka, a nie jabłko do gruszki 😉
Jedne i drugie w trakcie odsłuchu były w tych samych miejscach. I to w 2 konfiguracjach, bliżej środka (dołączam zdjęcie) i bliżej ścian zewnętrznych (jak w poście powyżej). 

Ukryta Zawartość

Przy porównaniu najlepiej rozstawiać nie tak jak to zrobiłeś B A -- A B, tylko A B -- A B lub B A -- B A (by obie pary miały identyczny rozstaw.

W tak małym pokoju jest problem z małą odległością od ściany lewej i prawej, więc porównanie lepiej zrobić w bliskim polu, tak by kolumny były dalej od ścian bocznych. No i kolumny powinny być skierowane w słuchacza/wycelowane w uszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie moja stylistyka ale wersja Signature świadczy, że może warto je sprawdzić? 

Ktoś zna te monitory? 

Ukryta Zawartość

Jakies drogie sobie wybrales.

Ukryta Zawartość

Ja bym posluchal.

A Cremon juz sluchales?

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, arturo_waw napisał:

Ukryta Zawartość

Nie moja stylistyka ale wersja Signature świadczy, że może warto je sprawdzić? 

Ktoś zna te monitory? 

Słuchałem wszystkich trzech wersji C1, sam mam pierwszą, moim zdaniem jest to najładniej grająca wersja, signature jest jaśniejsza od wersji pierwszej, co nie znaczy że lepsza, Platinum też jest dobra, ale pierwsza wersja ma to coś, to tak jak z SF EA1, pierwsza najlepsza moim zdaniem, C1 porównywałem do SF EA1, C1 to znacznie potężniejszy dźwięk, bas schodzi niżej, mówią że SF potrzebują prądu żeby zagrały, tu się nie zgodzę, prądu potrzebują C1, dlaczego tak sądzę, SF grały z Sugden A21a, C1 nie ruszył, miałem Cary 2x550W było pełne wysterowanie, teraz mam BAT 2x280W barwa średnica znacznie lepsze, ale to już nie jest to samo wysterowanie, ludzie kupują C1 podłączają pod marne piecyki i twierdzą że kolumna nie gra czy że ma rezonans 🙂

Ukryta Zawartość

25 minut temu, pmcomp napisał:

Jakies drogie sobie wybrales.

Ukryta Zawartość

Ja bym posluchal.

A Cremon juz sluchales?

Bo mam je na miejscu w Wawie 🙂 

Ad. Cremony - wciąż nie 😞 Klub SF milczy, a do tych w Poznaniu wciąż mam nie po drodze. 

12 minut temu, RCD napisał:

Słuchałem wszystkich trzech wersji C1, sam mam pierwszą, moim zdaniem jest to najładniej grająca wersja, signature jest jaśniejsza od wersji pierwszej, co nie znaczy że lepsza, Platinum też jest dobra, ale pierwsza wersja ma to coś, to tak jak z SF EA1, pierwsza najlepsza moim zdaniem, C1 porównywałem do SF EA1, C1 to znacznie potężniejszy dźwięk, bas schodzi niżej, mówią że SF potrzebują prądu żeby zagrały, tu się nie zgodzę, prądu potrzebują C1, dlaczego tak sądzę, SF grały z Sugden A21a, C1 nie ruszył, miałem Cary 2x550W było pełne wysterowanie, teraz mam BAT 2x280W barwa średnica znacznie lepsze, ale to już nie jest to samo wysterowanie, ludzie kupują C1 podłączają pod marne piecyki i twierdzą że kolumna nie gra czy że ma rezonans 🙂

Czyli do nich bez podobnych zabawek jak niżej, rozumiem to nie ma co do podchodzić?

image.thumb.png.86fdafa14cd89bed703d9e4657d3ae45.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, arturo_waw napisał:

Bo mam je na miejscu w Wawie 🙂 

Ad. Cremony - wciąż nie 😞 Klub SF milczy, a do tych w Poznaniu wciąż mam nie po drodze. 

Czyli do nich bez podobnych zabawek jak niżej, rozumiem to nie ma co do podchodzić?

Ukryta Zawartość

Nie łączyłybym ich z Electrocomaniet ani z Accuphase dźwięk robi się matowy, słuchałem C1 z Accu P7100 nie porywało, wystarczy wydajny prądowo rozdzielczy piecyk, mnie się najbardziej z Gryphonem podobają Dynaudio, weź swój wzmacniacz i jedź do gościa posłuchaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RCD
4 minuty temu, Krzychu72 napisał:

Takie monitorki pasują ?

Ukryta Zawartość

Zdaje się, że mamy tu w temacie ich producenta 😉

Masz je u siebie, bo b. chętnie bym odsłuchał? 🙂 

Ukryta Zawartość

Hello,

Ani Chario ania Diapasonów na horyzoncie nie widać, ale wypatrzyłem SF EA II u Helmuta....i tak się składa, że mam przyjaciala który mieszka w Stuttgarcie (40km od tego typa) i czasem autem do PL zjeżdża, więc potencjalnie mógłbym je bezpiecznie kupić. Choć niestety dźwiękowo "w ciemno". 

Czy np. za 3k euro taki zakup miałby sens? Co myślicie? Po zdjęciach wyglądają na świetnie zachowane, no i gośc pisze o oryginalnych opakowaniach. SF z Densenem się zgrywa na pewno...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, arturo_waw napisał:

Hello,

Ani Chario ania Diapasonów na horyzoncie nie widać, ale wypatrzyłem SF EA II u Helmuta....i tak się składa, że mam przyjaciala który mieszka w Stuttgarcie (40km od tego typa) i czasem autem do PL zjeżdża, więc potencjalnie mógłbym je bezpiecznie kupić. Choć niestety dźwiękowo "w ciemno". 

Czy np. za 3k euro taki zakup miałby sens? Co myślicie? Po zdjęciach wyglądają na świetnie zachowane, no i gośc pisze o oryginalnych opakowaniach. SF z Densenem się zgrywa na pewno...

Ukryta Zawartość

przecież wiesz, że nie 🤭

Ukryta Zawartość

10 minut temu, arturo_waw napisał:

Hello,

Ukryta Zawartość

Jakbym miał wydać 12k to bym sobie zrobił wycieczkę w weekend. 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Ajothe napisał:

12k

Gdzie tak tanio można euro kupić? 😉

A poza kwestiami wycieczki, warte tych pieniędzy? W teorii na takim klasyku raczej w przyszłości nie stracę (w razie odsprzedaży), czy się mylę?

8 minut temu, Zbi_Rek napisał:

przecież wiesz, że nie 🤭

Nie wiem, dlatego właśnie pytam 🙂 

13 minut temu, arturo_waw napisał:

Gdzie tak tanio można euro kupić? 😉

A poza kwestiami wycieczki, warte tych pieniędzy? W teorii na takim klasyku raczej w przyszłości nie stracę (w razie odsprzedaży), czy się mylę?

Nie wiem, dlatego właśnie pytam 🙂 

@Ajothe udzielił Ci jedynie słusznej odpowiedzi 🤗

Ukryta Zawartość

Zrzut ekranu 2025-01-20 o 21.24.11.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Pokaż nowe odpowiedzi