Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

Ale ludzie z forum mają sprzęty w domu i pokoje odsłuchowe ,aż zwykły człowiek to by w to nie uwierzył, myślałby że to fota z neta z jakiegoś salonu audio 😍

6 minut temu, rafał50 napisał:

Ale ludzie z forum mają sprzęty w domu i pokoje odsłuchowe ,aż zwykły człowiek to by w to nie uwierzył, myślałby że to fota z neta z jakiegoś salonu audio 😍

cierpliwości, wytrwałości i też dojdziesz do takiego etapu 😊

17 minut temu, EmilioE napisał:

A co to za wzmacniacz??? Jeju, ale czad!

AMPLIFON WM300 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Co zostało napisane zostało zacytowane. Widocznie mam inne poczucie humoru.

Widocznie nie czaisz, po prostu, życie. 

.

Fakt, że nie czyta się tego najlepiej.

Osobiście nie korzystałem z tego forum 20 lat, od czasów jak to się lukar audio nazywało, założyłem konto ponownie niedawno szukając info nt biasu mojego ostatniego wzmaka i zauważam, że poziom dyskusji jest nieco inny niż mam w pamięci. Kiedyś były też takie historie jak zrzuty na tuner Magnum Dynalab dla admina i spotkania na AS, nie wiem czy są nadal. Może to też kwestia pamiętania tylko dobrych rzeczy? Nie ma też co przesadnie marudzić, jak to mawiał dziadek mojego kolegi "przed wojną to nawet konie były większe" 😄

Także dzięki, wybijam. @arturo_waw powodzenia w zakupach.

A propos mojego podobnego wyboru kolumn, to celem zrzucenia zakupowej presji podjąłem decyzję taką - Dynie S40 posłucham, ale "się nie będę zaciągał". Wczoraj kliknąłem z ogłoszenia używany kit diy na W18 Nextel + T29CF001 Seasa (taki Diapason Astera dla ubogich) występujący pod nazwą Nexus - facet sprzedawał za śmieszne 500 euro, bo podrapany lakier itd. Ma chwilowo wystarczyć, potem się odda do Caritasu, na akcję sadzenia lasu czy cuś. Docelowo zmierzam w kierunku Tannoya SGM ew. Audio Note an-e, lub coś w tym stylu (wyższa efektywność, papier, jedwabna kopułka) po zwiększeniu budżetu. Zaoszczędzone w ten sposób środki przeznaczyłem na bdb wakacje w marcu 😉 

Miłego weekendu, buziaki!  

Za dychacza nie kupisz żadnego przyzwoitego wzmacniacza, nawet używanego ... 

A kolumny za piętnaście już tak?

Tak. Można znaleźć przyzwoite używki, pod warunkiem, że ma się dobry wzmacniacz który je odpowiednio napędzi.

Cały czas mówimy o kolumnach za 15 tysięcy złotych?
Ja z całego serca mogę polecić małe monitory Rogers ls3/5a, szczególnie wersje poniżej numeru seryjnego 20xxx, 15 ohm. Posiadałem je blisko dwa lata i do pomieszczenia +/- 15m2 nic lepszego pod względem stereofonii nie usłyszysz.

Nie ma to jak wydać kasę na pierdoły i na kolumny nie zostaje.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Ukryta Zawartość

20231029_220808.thumb.jpg.cc176791a9a6f471f9c704163b017df0.jpg

Mam takie pytanie - z ciekawości - co jak jedna z tych lamp padnie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

9 godzin temu, partick napisał:

Cały czas mówimy o kolumnach za 15 tysięcy złotych?

Tak. Uważam, że można w tej cenie kupić fajne używane kolumny. Trzeba się jednak liczyć, że będą wiekowe ... nawet 30 letnie ... 

Moim zdaniem za bardzo kierujecie się ceną monitora. A wysoka cena nie jest gwarantem, że taki monitor dobrze wejdzie akustycznie w dany pokój czy oczekiwania szukającego. Co najwyżej powinna spełnić warunek ładnego, luksusowo wykończonego głośniczka. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

31 minut temu, szpakowski napisał:

Tak. Uważam, że można w tej cenie kupić fajne używane kolumny. Trzeba się jednak liczyć, że będą wiekowe ... nawet 30 letnie ... 

Czy moge zapytać czemu podobaja ci sie 30-o letnie kolumny, a nie podoba ci sie 30-o letnia końcowka Krella ?

Muszę przewietrzyć mój system…

20 godzin temu, Rafał.M napisał:

Będzie miał okazję zweryfikować swoje doświadczenia z ,,LAMPĄ''.Ps.Taka skromna lampka 300 w.

Wzmacniacz lampowy 300 Wat? Hoooly s... Tylko, ... no właśnie - jakim kosztem? Jaką awaryjnością? Jaką to ma sprawność? (kwestia ogrzewania pokoju w środku lata). Także, no pokazałeś, że można. Jednak czy ma to sens, to już pytanie do Nas, każdego z osobna.

27 minut temu, Kyle napisał:

Wzmacniacz lampowy 300 Wat? Hoooly s... Tylko, ... no właśnie - jakim kosztem?

A w jakiej zakladce jestesmy ? 😉 

Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Czy moge zapytać czemu podobaja ci sie 30-o letnie kolumny, a nie podoba ci sie 30-o letnia końcowka Krella ?

Pacz Pan ... taki doświadczony audiofil i nie wie takich rzeczy? Stare kolumny pod warunkiem, że nie są grzebane powinny jeszcze długo i dobrze grać, natomiast zakup 30 letniego wzmacniacza to już jest proszenie się samemu o kłopoty ... 

Ja taki stary (bo niepowtarzalny Stary Audiofil był tylko jeden) … ale wiem, ze wystarczy sprawdzic stan kondensatorow elektrolitycznych w zasilaniu i ustawić na nowo prady spoczynkowe. Reszta jest bezobslugowa. I czy nie był grzebany i naprawiany a jezeli tak to jak. Ale to dotyczy chyba wszystkich klockow audio, nie tylko koncowek czy kolumn?

A w kolumnach? Uuuuu … Panie, nawet w niegrzebanych: stan obudow (szczelnosc, ubytki, wygluszenie), stan piankowych czy gumowych zawieszeń przetworników, i … wszystkie kondensatory w zwrotnicy do przegladu, a elektrolityczne z miejsca do wymiany. Odsylam do watku o Kolumnach vinatge hi-end, wszystko tam opisujemy.

To jakas wielka roznica ???

PS. tak od 7-u lat nie jestem już audiofilem. Wyleczylem sie z tej choroby, patrzę na urzadzenia audio i na rynek audio ciut z innego punktu widzenia (i slyszenia) i … slucham muzyki 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

4 godziny temu, pmcomp napisał:

A w jakiej zakladce jestesmy ? 😉 

Low-end, skoro rozwiązanie jest przedpotopowe (niczym samochód odpalany na korbkę) i można to zrobić o niebo lepiej (np. tranzystor, który jest bardziej niezawodny i nie będzie ogrzewał w upalne dni) w identycznej cenie (czyli np. 8 monobloków tranzystorowych "Hi-End" klasy, aktywny podział do kolumn typu B&W Nautilus)? W sumie to chyba wyjdzie jednak drożej, no ale "w jakiej zakładce jesteśmy" 😉 

ps. trochę się zagalopowałem z tymi podłogówkami 😉 

Edytowane przez Kyle
4 godziny temu, Kyle napisał:

Wzmacniacz lampowy 300 Wat? Hoooly s... Tylko, ... no właśnie - jakim kosztem? Jaką awaryjnością? Jaką to ma sprawność? (kwestia ogrzewania pokoju w środku lata). Także, no pokazałeś, że można. Jednak czy ma to sens, to już pytanie do Nas, każdego z osobna.

Miałem 20l temu WM 200.

Bardzo grzało.Awaryjności nie było.

14 minut temu, Kyle napisał:

Czyli lampy się nie zużywały?

Na razie jedyne lampy mocy, ktore znam i ktore sie zuzywaja to … diabelki (6S33S). Masakra. Do tego rozrzut parametrow. Ale jak grają.

EL34 czy EL84 … nic.

Wszystkie lampy w stopniach wejsciowych … nic.

16 minut temu, Kyle napisał:

Low-end, skoro rozwiązanie jest przedpotopowe (niczym samochód odpalany na korbkę) i można to zrobić o niebo lepiej (np. tranzystor, który jest bardziej niezawodny i nie będzie ogrzewał w upalne dni) w identycznej cenie (czyli np. 8 monobloków tranzystorowych "Hi-End" klasy, aktywny podział do kolumn typu B&W Nautilus)? W sumie to chyba wyjdzie jednak drożej, no ale "w jakiej zakładce jesteśmy" 😉 

Dla mnie najlepsze polaczenie to tranzystor na bas i lampa wyzej. Na aktywnej zwrotnicy. Jeszcz wyzej podzial pasywny z CC. Niestey teraz gram na 2 x tranzystor.

Edytowane przez pmcomp

10 minut temu, Kyle napisał:

Czyli lampy się nie zużywały?

jak były nowe nie było problemu..parowane raczej nie były.

Wiadomo..co jakiś czas trzeba przeserwisować.Co było potem nie wiem.

Trafiły do tego człowieka co obecnie ma WM 300

2 minuty temu, tomek7776 napisał:

jak były nowe nie było problemu..parowane raczej nie były.

Wiadomo..co jakiś czas trzeba przeserwisować.Co było potem nie wiem.

Trafiły do tego człowieka co obecnie ma WM 300

To jak rozumiem to jest PP?

17 minut temu, pmcomp napisał:

To jak rozumiem to jest PP?

W WM 200  to pierwsze 80 W w klasie A.Moc 200W.

Gdyby nie to grzanie sie to by u mnie zostały.

PP.

AMPLIFON WM 200 (monobloki) 
 Kawał solidnej roboty, za którą należą się Andrzejowi Piwowarczykowi gratulacje. Udało mu się w tajemniczy sposób połączyć jeszcze lepszą przejrzystość sceny i stereofonię niż w WM 120, oraz dużo większą ilość niesionych w górnym skraju informacji z mniejszą ich natarczywością (coś z klimatu Jadisa JA 80). Głębia basu bije na głowę wszystkie konstrukcje wzmacniaczy lampowych jakie słyszałem, nie tracąc przy tym kontroli nawet na skraju pasma... Średnica jest wspaniale nasycona detalami, lekko "podgrzana". Jednak najbardziej urzekła mnie ich dynamika i to nie tylko ta w skali makro (tutaj 230 "lampowych" watów na kanał mówi samo za siebie) ale zwłaszcza w skali mikro, gdzie nawet przy najcichszym słuchaniu nic się nie gubi, nic nie zanika (tematy znane zwłaszcza tranzystorowcom) - po prostu miód. Łyżka dziegciu - to ich wymiary, masa (razem 115 kg) i pobór prądu, który doprowadza inkasenta elektrowni do radosnych przytupów przy wręczaniu rachunków...

4 minuty temu, tomek7776 napisał:

W WM 200  to pierwsze 80 W w klasie A.Moc 200W.

Gdyby nie to grzanie sie to by u mnie zostały.

PP.

Dobry dzwiek z koncowki bierze sie z jej wagi i z temepratury 😉 .

Klasa D calkowicie nie spelnia tego zalozenia 😂🫢.

Edytowane przez pmcomp

Buongiorno!

Uwaga, może być trochę przydługo.

Wróciłem właśnie z długo wyczekiwanego spotkania z... Moniką Beluccci - no prawie 🙂 bo tak faktycznie to ze spotkania z  Chario Academy Sonnet (porównanie nieprzypadkowe) oraz Dynaudio Heritage Special.

Odsłuch w warszawskim salonie Nautilusa (bardzo dziękuję za tę możliwość), któe jak się okazało ma wręcz kropka w kropkę podobne do mojego, pomieszczenie odsłuchowe. Jakieś 16, może 17m2 w prostokącie (trochę węższe albo za to trochę dłuższe niż moje). Również z pełną adaptacją akustyczną (ściana za kolumnami, sufit, pułapki basowe oraz dyfuzory na ścianach bocznych). A więc - warunki to testów wymarzone.

Elektronika: streamer/DAC Ayona (zakładam więc że wysoka półka i również lampa w torze) oraz polska integra Circle Labs (przez połowę odsłuchu), a potem Accuphase E 650 (przez druga połowę).

Tego Accu nie planowałem, ale no niestety ten Circle Labs mocno rozczarował... Mimo że Chario brzmiały bardzo fajnie i wszystko się zgadzało, to miałem wrażenie "przykrytych kocem" kolumn i dość płaskiej prezentacji dźwięku. Po przepięciu na Dynaudio - dokładnie to samo, więc uznałem że to wina tego pięknego skądinąd, polskiego wzmaka.

No i po wpięciu Accu zaczęło się dziać! W tym miejscu chciałbym bardzo docenić tych kolegów, którzy kilka/kilkanaście stron wcześniej, pisali mi że do monitorów potrzeba naprawdę dobrego i mocnego pieca. Różnica po przejściu na Accu była bardzo, bardzo duża.

Jeśli chodzi o Chario, to muszę zacząć od tego że te monitory prezentują się na żywo FANTASTYCZNIE. Przepiękna bryła, piękne (i pasujące do skrzynek) podstawki, świetne spasowanie drewnianych elementów, wykończenie lakierem, całość  - no po prostu Hi End mebel. To dotychczas chyba najładniejsze monitory (jeśli nie w ogóle kolumny), które na żywo widziałem. Są też bardzo duże, co widać na zdjęciu porównując je z niemałymi przecież Dynaudio.

Wrażenia dźwiękowe Chario Sonnet.

Na plus:

- potężny bas! to dotychczas najlepiej grająca dołem kolumna podstawkowa, jaką słyszałem. Basu jest bardzo dużo, jest obszerny i mięsisty (trochę jak w moich Jasperach - może dlatego mi się podobało),

- piękne wokale, piękna prezentacja instrumentów ale przede wszystkim WYBITNA perkusja (wejścia bębnów w In The Air Tonight czy utworze "Małpa i ja" - naprawdę świetne),

- pod Accu świetna przestrzeń, wypełnienie całego pokoju dźwiękiem i bardzo głęboka scena,

- o dziwo świetnie radzą sobie w rocku i elektronice (a stawiałem że ich domeną będzie jazz), nie brakowało mi dynamiki.

Na minus:

- słabe nagrania brzmią naprawdę słabo (nie wiem czy to kwestia elektroniki czy Chario, ale było to wyraźnie słychać)

- cena...katalogowo z dedykowanymi podstawkami 38k, pewnie realnie do kupienia z salonu za ok 30k, a na rynku wtórnym pewnie nie mniej niż 20k. Czy tyle są warte? Nie wiem, może nawet myślę że nie...ale dziś jestem nimi oczarowany.

Jeśli chodzi o Dynaudio, to niestety już od początku nie miały równego startu z Chario, no bo byłem po prostu pod wrażeniem tych drugich. Myślę że obiektywny były "blind test", gdybył nie wiedział których z nich aktualnie słucham. A tak, pewnie nie jestem do końca obiektywny choć starałem się uczciwie posłuchać również tych Duńczyków.

Na plus:

- dynamika. Były chyba bardziej dynamiczne niż Chario, choć ta różnica nie była duża,

- również bas. Był co prawda mniej obszerny niż w Sonnetach ale za to trochę "krótszy" i punktowy,

- naturalna, bardzo równa prezentacja dźwięku niezależnie od gatunku i pasma,

- absolutnie do niczego nie mogę się jakoś specjalnie przyczepić, co jest jakiegoś rodzaju plusem.

Na minus:

- słabsza niż w Chario holografia,

- wygląd...mimo że nic im nie można zarzucić to kolejne standardowe skrzynki i tyle.

Podsumowując, mimo iż Dynaudio wypadły naprawdę fajnie, to w ogóle o nich nie myślę, za to wciąż myślę o Chario Sonnet...Wiem już, że bardzo bardzo chciałbym mieć je w swoim pokoju. Po prostu.

Dlatego zabieram Chario Sonnet do swojej rundy finałowej (choć jeszcze nie wiem czy będzie mnie na nie stać, a raczej czy będę chciał swój budżet dla Nich przekroczyć), a z Dynaudio się żegnam.

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.d16bdd045f84201ee8abc56b34582e0f.png

image.thumb.png.09b9583a65ae01514d9e35cb2cda022f.png

image.thumb.png.c1531ff25ed86ac813a865f8cbfb62ff.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy slychales tych Dynaudio z ustawienia jak pokazuje ostatnie zdjecie?

Mam nadzieje, ze nie bo nie mialy szans w stosunku do tych drugich. Tym bardziej, ze narzekasz na ich holografie. Nie wiem, gdybam, dlatego pytam.

EDIT: widze ze nie jestem pierwszy 😉 .

Edytowane przez pmcomp

No jak, Panowie - oczywiście ze nie. Chcę porównać przecież jabłko do jabłka, a nie jabłko do gruszki 😉
Jedne i drugie w trakcie odsłuchu były w tych samych miejscach. I to w 2 konfiguracjach, bliżej środka (dołączam zdjęcie) i bliżej ścian zewnętrznych (jak w poście powyżej). 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to budzet juz blisko Franco Serblin Accordo.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Pokaż nowe odpowiedzi