Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner czy zestaw dzielony ?

Rekomendowane odpowiedzi

@JVC 4K Moje kolumny mają RMS 10W przy skuteczności 90dB/W/m

Wzmacniacz 2x 240W

Stosunek mocy wzmacniacza do zapotrzebowania kolumn na moc: 24:1 🔥

Nie mam głupich rozterek odnośnie zniekształceń 😁 

@JVC 4K Twój amplituner przy wszystkich kolumnach podpiętych ma raptem 60W ma kanał - szału nie ma, dupy nie urywa. Kiedy grasz naprawdę głośno i/lub muza jest bardzo szybka z dużymi skokami dynamiki (np. symfonika) prawdopodobnie zestaw doznaje krótkotrwałych przesterowań.

Zrób eksperyment - odepnij fizycznie wszystkie kolumny poza frontem lewy i prawy. Przestaw selektor impedancji na 8Ω i daj temu amplitunerowi w palnik na jakiejś dynamicznej, skomplikowanej muzyce. Zobaczysz jak powinno grać 😉

To ciekawe co powiesz ludziom którzy mają jeszcze słabsze ampli i podłączają je pod wymagające głośniki. Np. Denon 2800 z Vestiami taki zestaw.

Uważasz że mam żle dobrany wzmacniacz do kolumn ale Opticony to nie najwyższy model od Dali amplitunery spokojnie ogarniają te głośniki ciekawe co byś powiedział jak bym miał Rubicony albo Epicony?

Mam we wzmaku cały czas ustawione 8 omów. Co by dało przełączenie na np. 4 omy miałbym więcej mocy z tego Denona i co za tym idzie lepiej napędzane były by te głośniki, ale mógłby się strasznie grzać wzmak.

Masz kolumny które mają zapotrzebowanie na 10W a napędzasz je wzmakiem 240W hehe pytanie brzmi jak to się stało że ty tych głośników jeszcze tym wzmakiem nie spaliłeś. Ja bym się bał coś takiego podłączać i w ogóle uruchamiać.

Dużo bezpieczniej jest mieć wzmacniacz np. 30W na kanał na kolumny z zapotrzebowaniem na 250W to wtedy mam pewność że mały prąd podany z tego wzmaka nie uszkodzi tych kolumn.

I to jest dużo lepsze rozwiązanie niż podawać 240W mocy na kanał ze wzmacniacza na kolumienki 10W.

A swoją drogą co to za głośniki co to mają zapotrzebowania tylko 10W pewnie jakieś marketowe Logitechy wielkości paczki zapałek.

@JVC 4K jest dokładnie odwrotnie do tego co napisałeś - i to zarówno jeśli chodzi o wzmacniacz jak i odnośnie dopasowania kolumn.

Ustawienie 8Ω odblokowuje całkowicie amplituner - można go przegrzać, ale w zamian ma pełną moc 🔥 

Ustawienie 4Ω go kastruje 🫤

Wzmacniacz 30W na trudnych kolumnach potrzebujących 250W - chociaż tu problemem bardziej byłaby impedancja i efektywność niż moc - szybko się wzbudzi i rozwali przetworniki.

Mam Opera Prima 2015. Kolumny Opera mają małe zapotrzebowanie na moc i wysoką efektywność. Ludzie to kupują do lampiaków.

Zanim spalę kolumny ogłuchnę, więc to nigdy się nie wydarzy. Z resztą słychać, kiedy kolumny mają dość. To jest w połowie potencjometru. Czyli baaaardzo daleko od tego jak zwykle słucham. 90dB czułości to bardzo dużo. 

A ludziom powiem, że jeszcze nigdy nie słyszeli jak powinien grać dobrze skonfigurowany zestaw AV. 

Godzinę temu, JVC 4K napisał:

Dużo bezpieczniej jest mieć wzmacniacz np. 30W na kanał na kolumny z zapotrzebowaniem na 250W to wtedy mam pewność że mały prąd podany z tego wzmaka nie uszkodzi tych kolumn.

zazwyczaj jest tak że wzmacniaczem niskiej mocy łatwiej spalić gwizdki (wysokotonowe) niż dużej mocy. i nie trzeba grać bardzo głośno. wiele razy o tym było tu na forum czy w artykułach prasy fachowej. kolega wyżej ma rację. przesterowany wzmacniacz (a nawet nie wiesz kiedy...) daje się mocno we znaki głośnikom wysokotonowym. bo gałka do oporu (nie zawsze) to nie jest moc maksymalna tylko zazwyczaj dużo, dużo więcej (i zniekształceń).

Edytowane przez ro35
[mention=83114]JVC 4K[/mention] jest dokładnie odwrotnie do tego co napisałeś - i to zarówno jeśli chodzi o wzmacniacz jak i odnośnie dopasowania kolumn.
Ustawienie 8Ω odblokowuje całkowicie amplituner - można go przegrzać, ale w zamian ma pełną moc  
Ustawienie 4Ω go kastruje 🫤
Wzmacniacz 30W na trudnych kolumnach potrzebujących 250W - chociaż tu problemem bardziej byłaby impedancja i efektywność niż moc - szybko się wzbudzi i rozwali przetworniki.
Mam Opera Prima 2015. Kolumny Opera mają małe zapotrzebowanie na moc i wysoką efektywność. Ludzie to kupują do lampiaków.
Zanim spalę kolumny ogłuchnę, więc to nigdy się nie wydarzy. Z resztą słychać, kiedy kolumny mają dość. To jest w połowie potencjometru. Czyli baaaardzo daleko od tego jak zwykle słucham. 90dB czułości to bardzo dużo. 
A ludziom powiem, że jeszcze nigdy nie słyszeli jak powinien grać dobrze skonfigurowany zestaw AV. 
Jesteś tu od dzisiaj?
Na uj ta dyskusja?
I jeszcze z nim? Ręce opadają. Jara was ta konwersacja?
Moje zdanie się nie zmieni. Nie których nie powinno tu być. I już. Pamięć mam bardzo dobrą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) następny.... dyskutant.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nikt mi nie wmówi że amplituner do kina za 30kafli się do tego kina nie nadaje bo jest za słaby i generuje zniekształcenia, no to waszym zdaniem jakie moce i zniekształcenia generują amplitunery do kina domowego w przedziale 3-15 tys zł skoro ten za 30 jest za słaby. A takie głównie się sprzedają czyli tańsze ampli.

Czyli jakie głośniki są idealne do A1H waszym zdaniem?

Idąc waszym tokiem rozumowania do Opticonów cały set za ok 40k powinienem kupić wzmak za ile 100 000zł! aby miał odpowiednią ilość mocy na wysterowanie 11 głośników przecież to jest czysty idiotyzm, kuzyna napędza cały set kina na Ariach 948 na Marantz SR8012 sam ampli bez dodatkowych końcówek i wszystko jest ok.

Ja mam moje kino prawie 5 lat, przed A1H ten sam set głośników obsługiwał 8500H i nic się nie działo żadne wysokotonowce się nie poprzepalały a gram strasznie czasem w skali 0-98 potrafię gałkę ustawić nawet na 70 i wtedy napieprza hałas nie miłosiernie, o co wam chodzi że jest za mało mocy w ampli za 30tys. większość z was nigdy w życiu nie widziała tego Denona i nawet nie wiecie jak on gra i czy sobie radzi z głośnikami czy nie, macie pewnie takie wzmaki stereo a amplitunera za 30k to widzieliście w miesiecznikach AV a co dopiero u was w domu.

Dali nie mają wysokotonowych głośników takich jak większość producentów kolumn, Dali stosuje układ hybrydowy wysokotonowy oparty na przetworniku wstęgowo-ciśnieniowym takie rozwiąznie na rynku home cinema ma tylko marka Procella Audio z zastosowań pro kina domowego.

Nawet nie wiecie co to jest przetwornik wstęgowo-ciśnieniowy i proszę nie porównujcie tego rozwiązania wysokotnowego do zwykłego gwizdka czyli kopułki co to stosuje 90% firm produkujących kolumny.

Wysokotonowiec oparty na gwizdku-kopułce to dziadostwo które nie nadaje się do kina domowego bo nie jest w stanie wytworzyć odpowiednich wytycznych według zaleceń HAA( poziomu ciśnienia akustycznego) przy małych zniekształceniach. Co innego wstęga jest wręcz idealna do kina.

Poczytajcie o głośnikach Procella Audio to dowiecie się czym jest głośnik ciśnieniowy wysokotonowy, tam nie ma żadnych kopułek, tak samo w Dali.

Edytowane przez JVC 4K

Wolałbym nie przepychać się kto ma jaki sprzęt, bo u mnie 2 kanały kosztowały 18500 i w tym nie ma DSP i pierdyliarda licencji, które kosztują więcej od całego hardware. Jak to się ma do 9 kanałów za 30000 w amplitunerze AV? Po co wchodzić w głupie dyskusje kto ma droższego?

Mnie chodzi tylko o to, że na takim amplitunerze nie wykorzystasz potencjału swoich kolumn, a grać bardzo głośno możesz, co nie znaczy, że nie ma wtedy sporych zniekształceń. Tym bardziej, że Opticony są 4Ω, a ten Denon traci moc na niskiej impedancji kolumn. Typowe zachowanie. 

@JVC 4K wypożycz sobie jakąś końcówkę mocy 2x 300W (może Rotel), podłącz na niej dwie główne kolumny, żeby odciążyć zasilacz Denona i sprawdź czy będzie różnica? Jeśli będzie tak samo jak dotąd to wróć mnie zbluźnić. Jak będzie inaczej to wróć pochwalić się zmianą. Im mniej kolumn głośnikowych podłączonych do Denona tym powinien mieć więcej autorytetu. Pamiętaj, że tam jest pojedyncze trafo do 9 kolumn i ciasno w obudowie.

10 minut temu, Gargan napisał:

Wolałbym nie przepychać się kto ma jaki sprzęt, bo u mnie 2 kanały kosztowały 18500 i w tym nie ma DSP i pierdyliarda licencji, które kosztują więcej od całego hardware. Jak to się ma do 9 kanałów za 30000 w amplitunerze AV? Po co wchodzić w głupie dyskusje kto ma droższego?

Mnie chodzi tylko o to, że na takim amplitunerze nie wykorzystasz potencjału swoich kolumn, a grać bardzo głośno możesz, co nie znaczy, że nie ma wtedy sporych zniekształceń. Tym bardziej, że Opticony są 4Ω, a ten Denon traci moc na niskiej impedancji kolumn. Typowe zachowanie. 

@JVC 4K wypożycz sobie jakąś końcówkę mocy 2x 300W (może Rotel), podłącz na niej dwie główne kolumny, żeby odciążyć zasilacz Denona i sprawdź czy będzie różnica? Jeśli będzie tak samo jak dotąd to wróć mnie zbluźnić. Jak będzie inaczej to wróć pochwalić się zmianą. Im mniej kolumn głośnikowych podłączonych do Denona tym powinien mieć więcej autorytetu. Pamiętaj, że tam jest pojedyncze trafo do 9 kolumn i ciasno w obudowie.

Jakie 9 kanałów A1H jest w stanie obsłużyć 15 głośników w Atmosie, ja obsługuje 11 czyli 4 kanały w moim przypadku pozostają wolne.

Ale dlaczego zniekształcenia są takie straszne i należy się ich bać skoro gram na tym setupie prawie 5 lat i mogą się one pojawiać ale nie wiem czy je słyszę, nie wiem nawet jak miałyby się objawić jaki to jest dzwięk?

Czy przester jest problemem skoro jest tylko chwilowy i krótkotrwały przecież ja tak mogę grać i 15 lat i nic się nie wydarzy , przester nie spowoduje że głośniki zniszczę i będę musiał wyrzucić na śmietnik, wiele osób gra na przesterze i nawet o tym nie wie i nic się nie dzieje sprzęt się nie psuje.

A jak się zepsuje to sobie kupię nowe głośniki przecież ja się nie żenię na całe życie z jednym zestawem kolumn.

Mam kolumny 4 omowe a Denon ustawiony na 8 omów, powinienem zmienić w Denonie na 4 omy czy zostawić tak jak jest?

Zakup dodatkowego wzmacniacz nie wchodzi w grę ze względu na brak miejsca w szafie, ledwo wcisnąłem A1, trudno musi zostać tak jak jest nic z tym nie zrobię, Denon musi potrafić przynajmniej w moim kinie obsłużyć te 11 głośników.

Koncówka zreguła jest ogromna ma 50x50x20 i waży średnio 30-40 kilo to nie wchodzi w grę, ale nie ukrywam że najbliżej mi do Emotivy lub Musical Fidelity, Rotela nie znam to się nie wypowiadam.

@JVC 4K nie 9 a 11 kanałów? No to wygląda gorzej niż początkowo myślałem... Biorąc pod uwagę, że w tym Denon jest zasilacz 1100W a musi też napędzić cały ten elektroniczny złom w środku związany z obróbką sygnałów AV to dla końcówek mocy wiele nie zostanie prądu. Pewnie ostatecznie tyle samo co w tanich modelach, bo konstrukcja jest po prostu przeskalowana w górę 🤷

Jeśli Ci nie przeszkadzają to widać się nie obawiasz zniekształceń. Zwykle chodzi o poluzowany bas i piskliwą górę pasma, ale ze względu na nietypowe kolumny u Ciebie mogą brzmieć inaczej. 

Przestery deformują membrany, przegrzewają przetworniki, masakrują zwrotnice, wiele mogą popsuć. Wszystko zależy od przyłożonej mocy. Możliwe, że nie słuchasz wystarczająco głośno, żeby to był problem. 

Życzę więc udanych biznesów, żeby zawsze było Cię stać na zakup kolumn za 40 tysięcy.

To raczej nie ma znaczenia czy jest na 4 czy 8 ohm.

U Ciebie ta konfiguracja działa tylko dlatego, że a) nie obciąża kolumn równomiernie, b) nie masz miejsca. Gdybyś faktycznie miał duże pomieszczenie i faktycznie słuchał głośno to już dawno byłoby kilka monobloków - po coś ten Denon ma te wyjścia pre out. Parasound ma w ofercie małe końcówki mocy. Podobnie inne firmy. NuPrime ma wręcz miniaturowe. Niesłusznie myślisz tylko o takich w klasie AB. U Ciebie najlepiej sprawdziłyby się maluchy w klasie D plus procesor dźwięku. Ale jak już jest Denon to niech sobie gra 🙂

[mention=83114]JVC 4K[/mention] wypożycz sobie jakąś końcówkę mocy 2x 300W (może Rotel), podłącz na niej dwie główne kolumny, żeby odciążyć zasilacz Denona i sprawdź czy będzie różnica? Jeśli będzie tak samo jak dotąd to wróć mnie zbluźnić. Jak będzie inaczej to wróć pochwalić się zmianą. Im mniej kolumn głośnikowych podłączonych do Denona tym powinien mieć więcej autorytetu. Pamiętaj, że tam jest pojedyncze trafo do 9 kolumn i ciasno w obudowie.
Z głupim się nie dyskutuje. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
6 godzin temu, Gargan napisał:

@JVC 4K nie 9 a 11 kanałów? No to wygląda gorzej niż początkowo myślałem... Biorąc pod uwagę, że w tym Denon jest zasilacz 1100W a musi też napędzić cały ten elektroniczny złom w środku związany z obróbką sygnałów AV to dla końcówek mocy wiele nie zostanie prądu. Pewnie ostatecznie tyle samo co w tanich modelach, bo konstrukcja jest po prostu przeskalowana w górę 🤷

Jeśli Ci nie przeszkadzają to widać się nie obawiasz zniekształceń. Zwykle chodzi o poluzowany bas i piskliwą górę pasma, ale ze względu na nietypowe kolumny u Ciebie mogą brzmieć inaczej. 

Przestery deformują membrany, przegrzewają przetworniki, masakrują zwrotnice, wiele mogą popsuć. Wszystko zależy od przyłożonej mocy. Możliwe, że nie słuchasz wystarczająco głośno, żeby to był problem. 

Życzę więc udanych biznesów, żeby zawsze było Cię stać na zakup kolumn za 40 tysięcy.

To raczej nie ma znaczenia czy jest na 4 czy 8 ohm.

U Ciebie ta konfiguracja działa tylko dlatego, że a) nie obciąża kolumn równomiernie, b) nie masz miejsca. Gdybyś faktycznie miał duże pomieszczenie i faktycznie słuchał głośno to już dawno byłoby kilka monobloków - po coś ten Denon ma te wyjścia pre out. Parasound ma w ofercie małe końcówki mocy. Podobnie inne firmy. NuPrime ma wręcz miniaturowe. Niesłusznie myślisz tylko o takich w klasie AB. U Ciebie najlepiej sprawdziłyby się maluchy w klasie D plus procesor dźwięku. Ale jak już jest Denon to niech sobie gra 🙂

Jeżeli chodzi i poluzowany bas to nic takiego nie zaobserwowałem za bas i tak odpowiada u mnie subwoofer SVS a reszta głośników jest odcięta z poziomu amplitunera na 80Hz.

Za to piskliwa góra, mam bardzo ostrą i wręcz natarczywą agresywną górę pasma przy głośnych odsłuchach, ale tak sobie myślałem że głównie to wina nie najlepszej akustyki pomieszczenia, jakaś podstawowa akustyka jest w pokoju ale nie mam pułapek, dyfuzorów itp. więc myślałem że to jest problemem a nie zniekształcenia dzwięku.

Po za tym w recenzjach głośników pisało że Dali gra głównie górami pasma a tam uwidacznia się właśnie ta wstęga która jest lepsza od kopułki. Wstęga z zasady gra dosyć ostro, nie każdy lubi taki dzwięk Ty pewnie nie ale ja mogę lubić.

Edytowane przez JVC 4K

@JVC 4K to nie jest zasada, że wstęga gra ostro. Tym bardziej, że gdy jest ciszej nie ma tej natarczywości. Taki efekt o jakim piszesz to przester przetworników. 

Zastanów się - skoro wstęga jest lepsza, czyli bardziej liniowa od kopułki to czemu przy podnoszeniu głośności nagle stawałaby się natarczywa? Albo to wcale nie jest wstęga tylko AMT, albo dostają przesteru.

Nie przyjmuj na wiarę wszystkiego co napisali w prasie hobbystycznej.

Pisałem Ci wcześniej jak sprawdzić czy to nie przester kolumn. Odepnij fizycznie wszystkie kolumny poza frontem i daj czadu. Jeśli nadal będzie natarczywa góra to znaczy, że ten typ tak ma i może te kolumny nie do końca pasują do Denona. Jeśli natarczywość ustąpi to znaczy, że brakuje mocy. Tańszego testu już nie zrobisz.

Ktoś miał do czynienia z tym amplitunerem Primare SPA25 ?

Jest w cenie  Anthem MRX 1140 i trochę droższy od Arcam AVR 21. Warto się tym interesować ?

W dniu 17.01.2025 o 22:13, JVC 4K napisał:

No to po co znafco się kupuje system dzielony do kina zamiast amplitunera czy wzmacniacza zintegrowanego? No po to aby mieć więcej mocy i co za tym idzie aby można było uzyskać duże ciśnienie akustyczne i bardzo wysokie poziomy Vol. dB. Tylko że jeżeli przy wysokich już poziomach dB różnice się zacierają pomiędzy dzielonką a wysokim modelem amplitunera, to chyba lepiej zaoszczędzić kase i kupić tylko jedno urządzenie zamiast dwóch przynajmniej mniej miejsca w szafce zabierają.

Kilka razy NIE a moc to pojęcie względne ale Ty i tak jej nie masz.

weź sobie rozbierze amplituner i zobacz jaki jego element ma największe wymagania prądowe, potem pomysł co napisałeś.

W dniu 18.01.2025 o 16:02, Gargan napisał:

Pisałem Ci wcześniej jak sprawdzić czy to nie przester kolumn. Odepnij fizycznie wszystkie kolumny poza frontem i daj czadu. Jeśli nadal będzie natarczywa góra to znaczy, że ten typ tak ma i może te kolumny nie do końca pasują do Denona. Jeśli natarczywość ustąpi to znaczy, że brakuje mocy. Tańszego testu już nie zrobisz.

On ma rubikony wiec.. ten typ tak ma, po za tym u niego sprawę może psuć już sam amplituner który pod obciążeniem po prostu nie wyrabia.

W dniu 18.01.2025 o 14:10, JVC 4K napisał:

Po za tym w recenzjach głośników pisało że Dali gra głównie górami pasma a tam uwidacznia się właśnie ta wstęga która jest lepsza od kopułki. Wstęga z zasady gra dosyć ostro, nie każdy lubi taki dzwięk Ty pewnie nie ale ja mogę lubić.

wstęgi mają wady których nie mają kopułki i odwrotnie, w wielu konfiguracjach wstęgi nie dasz rady zastosować a Twoje porównanie jest po prostu głupie. Zastanów się czasem dlaczego wiele bardzo uznanych konstrukcji nie ma wstęgi a niektóre kopułki są droższe niż Twój cały zestaw.

Edytowane przez fetek
W dniu 17.01.2025 o 23:21, JVC 4K napisał:

Masz kolumny które mają zapotrzebowanie na 10W a napędzasz je wzmakiem 240W hehe pytanie brzmi jak to się stało że ty tych głośników jeszcze tym wzmakiem nie spaliłeś. Ja bym się bał coś takiego podłączać i w ogóle uruchamiać.

Kolejny dowod na to ze kompletine nie tego nie rozumiesz i do tego myslisz na opak.

W dniu 18.01.2025 o 13:10, JVC 4K napisał:

Po za tym w recenzjach głośników pisało że Dali gra głównie górami pasma a tam uwidacznia się właśnie ta wstęga która jest lepsza od kopułki.

Kolejny blad/nie prawda. W Dali wstegi sa na granicy slyszalnosci bo sa wysoko strojone. Glownie co slychac to kopulki.

W dniu 18.01.2025 o 00:58, JVC 4K napisał:

Wysokotonowiec oparty na gwizdku-kopułce to dziadostwo które nie nadaje się do kina domowego bo nie jest w stanie wytworzyć odpowiednich wytycznych według zaleceń HAA( poziomu ciśnienia akustycznego) przy małych zniekształceniach. Co innego wstęga jest wręcz idealna do kina.

Naczytales sie broszurek reklamowych widac. Ale wiedzy podstawowej w tym temacie ci brakuje bo piszesz okrutne farmazony.

Gorzej, nie pytasz a probujesz sprzedawac te farmazony dalej.

29 minut temu, fetek napisał:

On ma rubikony wiec.. ten typ tak ma

Generalnie wszystkie Dali byly i sa tak strojone ze maja podbicie wysokich tonow w okolicy 5kHz co z natury juz powoduje ostrosc i jazgot. Oczywisice gra to kopulka a nie zadna tam wstega ktorej ledwo co slychac w tej konstrukcji.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

mam dejawu. dawno temu pisałem z JVC w tych tematach ale chłop ma problemy z czytaniem. może jeszcze raz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedno, zestawy dzielone to nie domena AV ale w zdecydowanej większości systemów hifi stereo. why?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35
19 minut temu, ro35 napisał:

mam dejawu. dawno temu pisałem z JVC w tych tematach ale chłop ma problemy z czytaniem. może jeszcze raz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedno, zestawy dzielone to nie domena AV ale w zdecydowanej większości systemów hifi stereo. why?

Dokładnie tak, to jest taki elementarz audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra, czyli wymienić wszystkie kolumny i zaś brać nowy kredyt, czy tylko dołożyć wzmacniacz po pre out, dobrze napisał rafa wszystkie Dali są strojone do grania górą jak ustawiam ok -10dB na Denonie w skali od -79,5 do +18dB to uwydatnia się to wtedy ale jak ściszę to ten ostry jazgot ustępuję. Myślicie że przy systemie dzielonym nie miał bym tego jazgotu w górnych partiach dzwięku?

Czy Dali w ogóle nadają się do kina? Czy lepsze byłyby Focale czy MA albo Klipsch?

na początek zainwestować niewiele bo 7000zl w pięć kanałów. odciążyć denona...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

58 minut temu, ro35 napisał:

na początek zainwestować niewiele bo 7000zl w pięć kanałów. odciążyć denona...

Ukryta Zawartość

To nie lepiej już kupić 11-kanałów tak aby zasilić całe 7.1.4 wraz z Dolby Atmos i dzięki temu zrobić z Denona pełnoprawny Procesor/Przedwzmacniacz AV :

Ukryta Zawartość

Po za tym wspomniany Rotel nie posiada gniazd XLR a Emotiva już tak. Podobno połączenie po XLR jest lepsze niż RCA, zresztą zawsze można zastosować konwerter, przejściówkę z RCA na XLR.

Czy to dobry pomysł?

Gdybym miał jednak kupić 5 kanałów to co tym Rotelem spiąć fronty, centrala i jedną parę surroundów jeżeli tak to którą boczną czy tylną czy może sufitowe Dolby Atmos wpiąć po tego Rotela, nie ukrywam że jest połowę tańszy od Emotivy.

Jak sądzisz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Mam A10H Denon-a kupiłem go 3 stycznia i już go sprzedaje, powód? Granie techniczne z wyostrzoną górą, brak tego ciepła które to Denony miały kiedyś, używany do napędzenia tylko 5-ciu kanałów... Nie wykupowałem Dirac-a bo szkoda mi kasy, nic nie wniesie tak czy siak. A1HD jest dużo, dużo lepszy... słychać te mięcho, nie jest natarczywy, brzmienie jest dociążone z lekkim ciepełkiem, fajnie się to łączy z B&W... 

Po sprzedaży A10H chcę iść w dzielonkę czyli POA-A1HD w mostku na 5 kanałów  i AVP-A1HD... 

Gość

(Konto usunięte)

I jeszcze jedno, nigdy już nie kupię żadnego Marantza z Amplitunerów, są słabe, brak im mocy i wydajności... miałem 3 modele i cienizna😬 

Nowy nabywca mojego 7013 stwierdził że ten sprzęt nie gra, jego stary Pioneer VSX gra dynamiczniej i z mocą niż ten Marantz... 

8 godzin temu, JVC 4K napisał:

Gdybym miał jednak kupić 5 kanałów to co tym Rotelem spiąć fronty, centrala i jedną parę surroundów

To już trzeba eksperymentować. Podstawowe 5 kanałów zasililbym albo denonem albo końcówką. I to nie jest tak że musisz kupować akurat tego rotela (choć mam przekonanie że wart swojej ceny) - gdyby się dało to wypożycz i przekonaj się. Złącza xlr do niczego nie potrzebne chyba że masz bardzo długie kable. Sprzęty popularne zwykle nie mają pełnego toru symetrycznego.

13 godzin temu, JVC 4K napisał:

Czy Dali w ogóle nadają się do kina? Czy lepsze byłyby Focale czy MA albo Klipsch?

To jest dobre pytanie. Choc odpowiedz moze byc glownie subiektywna. Generalnie nie sa to dobre kolumny do KD i wszyskie przez ciebie wymienione beda znacznie do tego lepsze.

Czy jazgot zniknie po zmianie elektroniki - niestety nie, taka ich natura. Ale co sie moze zmienic to nie przesterowany wzmacniacz/ampli bedzie czysciej gral na wysokich poziomach glosnosci z mniejszym ryzykiem uszkodzenia tweeterow.

Im mocniejsze (bardziej wydajne) wzmocnienie tym gra z mniejszym poziomem zniekształceń + lepiej kontroluje niskie rejestry poprawiajac jednoczesnie dynamike.

9 godzin temu, MarcinRejek napisał:

I jeszcze jedno, nigdy już nie kupię żadnego Marantza z Amplitunerów, są słabe, brak im mocy i wydajności... miałem 3 modele i cienizna😬 

Nowy nabywca mojego 7013 stwierdził że ten sprzęt nie gra, jego stary Pioneer VSX gra dynamiczniej i z mocą niż ten Marantz... 

Mam dokladnie te same wnioski. Marantz'om brak dynamiki, graja plasko i bez jajecznie..

13 godzin temu, JVC 4K napisał:

-10dB na Denonie w skali od -79,5 do +18dB to uwydatnia się to

To juz najpewniej dochodzi do przesterowania wzmacniacza. Najlepsza droga do palenia tweeterow.

Wzmocnienie powinno byc tak dobrane do kolumn zeby bardzo glosno juz bylo nie dalej niz powiedzmy ok 70%

Po przejsciu zera nie tylko nie ma tlumienia na przedwzmacniaczu ale najwyrazniej jest dodatkowe wzmocnienie (+18!) ktore doklada znieksztalcen.

U mnie przy -30dB juz jest mocno glosno. Filmy ogladamy -39dB do -33dB. Tak dla przykladu.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, rafa napisał:

U mnie przy -30dB juz jest mocno glosno. Filmy ogladamy -39dB do -33dB. Tak dla przykladu.

U mnie przy 60 jest przyjemnie, tak pośrednio... być może dlatego że nie mam suba w kinie i fronty oraz centralny biorą całe pasmo do 40 hz a skala jest od 0 do 98

Gdyby były by suby to za pewne wydawałoby się że jest jeszcze głośniej przy tej samej skali poziomu 

Godzinę temu, rafa napisał:

Czy jazgot zniknie po zmianie elektroniki - niestety nie

Da się... Wystarczy zmienić biegun brzmienia. Te najnowsze ampli od Denona grają jasno, natarczywie, dla mnie tak cyfrowo, technicznie... Wystarczy że do Dali podepnie Arcama i już się brzmienie zmieni na bardziej stonowane, kolumny dostaną miękkości w przekazie... Szukałbym sprzętu grającego ciepło ale nie kluchowato i też nie jak zza koca... 

Ale @JVC 4K musi mieć menu po polsku bo inaczej nie ogarnia🤪

@rafa czy mając 300 watt na 8 ohm 500 watt 4 ohm to nie za dużo na 150 watt Bowersy CDM7SE? Dodam że na każdy kanał było by jedno trafo... z sieci 1300 watt poboru 

IMG_1159.thumb.jpeg.e0e206424eb297f2343a74a49ce17e74.jpeg

37 minut temu, MarcinRejek napisał:

czy mając 300 watt na 8 ohm 500 watt 4 ohm to nie za dużo na 150 watt Bowersy CDM7SE? Dodam że na każdy kanał było by jedno trafo... z sieci 1300 watt poboru 

Absolutnie nie. Przeciez grasz na ulamku mocy wtedy z minimalnym poziomem znieksztalcen.

1300W? To jest maksymalny mozliwy pobor z gniazdka przez zasilacz a nie pobor 😉

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, rafa napisał:

1300W? To jest maksymalny mozliwy pobor z gniazdka przez zasilacz a nie pobor 😉

Tak ja to wiem, napisałem tak o z czapy... 

Można by rzec że po z mostkowaniu mamy 5 monofonicznych wzmacniaczy w jednej obudowie o wadze 60 kg☺️

Edytowane przez MarcinRejek
W dniu 19.01.2025 o 11:55, Krzychu72 napisał:

Ktoś miał do czynienia z tym amplitunerem Primare SPA25 ?

Jest w cenie  Anthem MRX 1140 i trochę droższy od Arcam AVR 21. Warto się tym interesować ?

Też mi chodził po głowie, a z prockami Primare pod względem jakości dźwięku bardzo mi po drodze. No i ten designvi autorska klasa D. Jak pożyczysz i posłuchasz, to opowiedz wrażenia. 

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

18 godzin temu, JVC 4K napisał:

ok -10dB na Denonie w skali od -79,5 do +18dB to uwydatnia się to wtedy ale jak ściszę to ten ostry jazgot ustępuję. Myślicie że przy systemie dzielonym nie miał bym tego jazgotu w górnych partiach dzwięku?

nie znam amplitunera który sensownie gra na "0" a co dopiero +18, pomijam już fakt że to jest potwornie głosno a do filmów spokojnie wystarcza -30 no -25 jak lubisz głośniej.

14 godzin temu, MarcinRejek napisał:

Tylko mój VSX nie ma hdmi więc Maraś zostaje... ale pomagają mu icepowery.

15 minut temu, p0is0n napisał:

Też mi chodził po głowie, a z prockami Primare pod względem jakości dźwięku bardzo mi po drodze. No i ten designvi autorska klasa D. Jak pożyczysz i posłuchasz, to opowiedz wrażenia. 

o ile pamiętam Ty nie jesteś zwolennikiem klasy D ? wręcz gardzisz..

• Pokaż nowe odpowiedzi