Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słyszymy? Pomiary sprzętu i wrażenia percepcyjne.

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Ajothe napisał:

Efektem takiego podejścia są takie fora jak ASR I chińskie pudelka typu topping, smsl, które są beznadziejne w odbiorze dźwięku, ale za to pomiary mają rekordowe. 

I o to chodzi producentom 🤭

Dosmaczysz je i będą strawne.

PS.

Dosmaczanie to działalność np. lampizatora.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Wyciągnąłem z szafy wzmacniacz Luxmana, podłączyłem do chińskiego DAC i gra pięknie. Jedyny minus w stosunku do poprzedniego wzmacniacza (nowego) to niestety, że grzeje się mocniej (podobno Luxman pracuje na początku w klasie A). Żona jak to zauważyła mówi, że mam się dołożyć 100 zł miesięcznie się do rachunku za energię elektryczną 😞 

5 godzin temu, paww napisał:

Wyciągnąłem z szafy wzmacniacz Luxmana, podłączyłem do chińskiego DAC i gra pięknie. Jedyny minus w stosunku do poprzedniego wzmacniacza (nowego) to niestety, że grzeje się mocniej (podobno Luxman pracuje na początku w klasie A). Żona jak to zauważyła mówi, że mam się dołożyć 100 zł miesięcznie się do rachunku za energię elektryczną 😞 

Stare Luxmany są świetne 🙂

2 godziny temu, Gargan napisał:

Zamontuj temu wzmacniaczowi wentylatory od PC - problem rozwiązany 😀 

I jak to wpłynie na rachunek za prąd?

43 minuty temu, jurek1 napisał:

Może wentylatory ma na gaz?

...a wzmacniacz, nawet schłodzony i tak pobierze tyle samo prądu 😁

Edytowane przez iro III
38 minut temu, jurek1 napisał:

Wpłynie ujemnie, bo zwiększy się sprawność wzmacniacza - niższa temperatura pracy tranzystorów.

Wentylator 200mm do PC ciągnie 3~6W. 

Największą wadą starego Luxmana, poza tym że jest ciepły, jest brak pilota, muszę wstawać. No i też nie ma co ukrywać, słabo zgrywa się z subwooferem, podłączony do preout trzeba ustawiać głośność prawie na maksimum aby coś tam dawało basu. Luxman stworzony do odsłuchu wokali, trzeba przyznać.

Edytowane przez paww
5 minut temu, paww napisał:

jest brak pilota

A to akurat dla zdrowotności 🙂 odkąd mam gramofon cholesterol mi się normuje!

W dniu 6.01.2025 o 21:07, paww napisał:

Te informacje dodatkowe to np. zarejestrowane odbicia dźwięku, mikrowybrzmienia, transjenty,

Parametry też określają jak sprzęt odtwarza te w/w elementy dźwięku.

W dniu 6.01.2025 o 21:07, paww napisał:

A więc na parametry odbioru dźwięku przez nasz mózg może wpływać nawet w skrajnym wypadku kabel

To też określają parametry kabla. Mózgu do tego nie mieszaj, rozmowa może być tylko na temat tego co może sprzęt. Mózg to już odbiór subiektywny.

16 godzin temu, paww napisał:

Żona jak to zauważyła mówi, że mam się dołożyć 100 zł miesięcznie się do rachunku za energię elektryczną

Żona ma rację, zresztą jak zwykle 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

48 minut temu, Lech36 napisał:

Parametry też określają jak sprzęt odtwarza te w/w elementy dźwięku.

To też określają parametry kabla. Mózgu do tego nie mieszaj, rozmowa może być tylko na temat tego co może sprzęt. Mózg to już odbiór subiektywny.

Żona ma rację, zresztą jak zwykle 😉.

Generalnie zgadzam się, szczególnie z tym ostatnim. 

Mam jednak pytanie, jak zmierzyć i jakie parametry oraz jednostki określają "odbicia dźwięku, mikrowybrzmienia, transjenty" w taki sposób aby dokonać pomiarów np. dwóch różnych wzmacniaczy i przedstawić np. ich różnice?

Pytam bo nie mam wiedzy, a może są jakieś metody pomiarowe?

Edytowane przez paww
13 minut temu, paww napisał:

Pytam bo nie mam wiedzy, a może są jakieś metody pomiarowe?

Nie ma, ale fantaści uważają sinad cala prawdę powie 🤭

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

15 minut temu, paww napisał:

Mam jednak pytanie, jak zmierzyć i jakie parametry oraz jednostki określają "odbicia dźwięku, mikrowybrzmienia, transjenty" w taki sposób aby dokonać pomiarów np. dwóch różnych wzmacniaczy i przedstawić np. ich różnice?

Tego nie da się zmierzyć... FR i pomiar zniekształceń to jest to, co widzimy w 99% testów. A jeszcze mamy masę recenzentów, którzy wyciągają wnioski jak coś gra wyłącznie o te pomiary.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Roztrzasacie temat już wielokrotnie wałkowany. Dla wytrwałych do poczytania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam. M

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalnie lubię recenzje wzmacniaczy w Audio bo są tam pomiary, które mówią bardzo dużu: moc maksymalna przy założonych zniekształceniach przy obciążeniu 8ohm i 4ohm, wykres zniekształceń, współczynnik tłumienia. Co by nie mówić te parametry mówią bardzo dużo, ale nie ostatecznie brzmienie i jego charakter trzeba usłyszeć samemu. Przecież każda konstrukcja może mieć inaczej rozwiązane sprzężenia zwrotne (globalne, lokalne, z naciskiem na pewne zakresy), ale jak to wszystko zmierzyć? Stąd moje wątpliwości.

9 minut temu, paww napisał:

Przecież każda konstrukcja może mieć inaczej rozwiązane sprzężenia zwrotne (globalne, lokalne, z naciskiem na pewne zakresy)

Dziwnym trafem zawsze się dowiadywywalem po czasie że coś co mi sie spodobało ma niskie lub brak sprzężenia zwrotnego, ale sprzężenie za to poprawia typowe ograniczone do kilku parametrów pomiary...

Godzinę temu, paww napisał:

Wszystkie fale sumują się i tworzą jedną złożoną, więc przykładowo mikrowybrzmienie to nie jest druga fala odtwarzana obok fali podstawowej. Zmierzyć się tego chyba nie da, ale żeby stwierdzić, że dwie fale nie różnią się mikrowybrzmieniami, transiejentami, odbiciami, itd, itp, wystarczy porównać te dwie fale i stwierdzić brak różnic.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

38 minut temu, szymon1977 napisał:

Wszystkie fale sumują się i tworzą jedną złożoną, więc przykładowo mikrowybrzmienie to nie jest druga fala odtwarzana obok fali podstawowej. Zmierzyć się tego chyba nie da, ale żeby stwierdzić, że dwie fale nie różnią się mikrowybrzmieniami, transiejentami, odbiciami, itd, itp, wystarczy porównać te dwie fale i stwierdzić brak różnic.

co to jest ta "fala"?

co/jak mierzysz ta fale?

Przeciez pisalismy powyzej, ze jest cale mnostwo parametrow, ktorymi mozesz zmierzyc "fale". Ktory z nich jest wlasciwy, by umozliwic porownanie tych mikrowybrzmien?

O to wlasnie chodz! Wiedziec co mierzyc

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Dziwnym trafem zawsze się dowiadywywalem po czasie że coś co mi sie spodobało ma niskie lub brak sprzężenia zwrotnego, ale sprzężenie za to poprawia typowe ograniczone do kilku parametrów pomiary...

To znaczy, że lubisz miękki, rozlazły i ciągnący się bas. 

U mnie odwrotnie - te wzmacniacze, które mi się podobają zwykle mają sprzężenie zwrotne i wysoki współczynnik tłumienia.

Edytowane przez Gargan

Ale nie lepiej posłuchać i stwierdzić, że jest dobrze bądź nie jest dobrze?

Ostatecznie sprzęt audio służy do słuchania muzyki, a nie do mierzenia.

Tyle jest tego na rynku, że wstępny wybór trzeba przeprowadzić wirtualnie. Czytanie pomiarów daje dobry obraz co wybrać.

Godzinę temu, xajas napisał:

co to jest ta "fala"?

Z takimi pytaniami odsyłam do Wiki.

Godzinę temu, xajas napisał:

O to wlasnie chodz! Wiedziec co mierzyc

Ale po co mierzyć wytwory audiofilskiej fantazji, typu "mikrowybrzmienia"?

-----

50 minut temu, paww napisał:

Ale nie lepiej posłuchać i stwierdzić, że jest dobrze bądź nie jest dobrze?

Właśnie! Koniec końców do trafienia brzmieniem systemu w kaprys użytkownika rzecz się sprowadza.

Jeśli coś można łatwo zmierzyć, problemy znaleźć i w prosty sposób usunąć, to warto zrobić. Ale jako zwykły konsument doktoryzować się nie warto. Tym bardziej nie widzę potrzeby dowiedzieć się, jak zmierzyć jakieś audiofilskie aspekty brzmienia, tylko dlatego, że ktoś na Forum o to zapytał.

Choć jakąś wiedzę warto posiadać, by pasjonata z linkowanego filmiku nie uznać za guru. Bo dopóki przytacza ciekawostki to jest fajnie, ale gdy zaczyna w niewiedzy improwizować, to ręce opadają.

Edytowane przez szymon1977

Godzinę temu, Gargan napisał:

To znaczy, że lubisz miękki, rozlazły i ciągnący się bas.

To nie tak działa. Nie lubię sztucznego, stłamszonego, płaskiego grania. A twardszy bas to często brak niskiego basu lub przester analogowy lub cyfrowy... 🙃

15 minut temu, Gargan napisał:

Mam małe monitory - skąd niby miałby być ten niski bas?

Z sub-a - polecam.

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

To nie tak działa. Nie lubię sztucznego, stłamszonego, płaskiego grania. A twardszy bas to często brak niskiego basu lub przester analogowy lub cyfrowy... 🙃

Jak się czyta recenzję "bas krótki ale dobrze kontrolowany" to należy czytać nie ma basu albo jest do kitu 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi