Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słyszymy? Pomiary sprzętu i wrażenia percepcyjne.

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A to Niemcy nam coś budowali myślałem że tylko burzyli. 

Wrocław?

Politechnika Szczecin, potem Politechnika Wrocław, pięknie odremontowane Nabrzeże Wyspiańskiego.

spacer.png

A to wejście do mojej byłej szkoły podstawowej nr 40 (w Szczecinie) 

Na przeciwko budynek, w którym urodziła się przyszła caryca Katarzyna II Wielka

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A to Niemcy nam coś budowali myślałem że tylko burzyli. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, piramidon napisał:

Politechnika Szczecin, potem Politechnika Wrocław, pięknie odremontowane Nabrzeże Wyspiańskiego.

Ukryta Zawartość

A to wejście do mojej byłej szkoły podstawowej nr 40 (w Szczecinie) 

Na przeciwko budynek, w którym urodziła się przyszła caryca Katarzyna II Wielka

Czyli się nie pomyliłem 😉

Dziękuję za pełen obraz profilu 🙂

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, A co tam napisał:

Ukryta Zawartość

Dzięki

Dawka historii się przyda

Mi jednak został przed oczami ten obraz 

17437770708653734589644975114957.thumb.jpg.232a466c90626c695ce86310b149f390.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Hmmm...to chyba dobry temat na moje pytanie. Pewnie się uśmiejecie, ale...ostatnio walczę z ustawieniem kolumn (STX Electrino 250 z CXA60) i zauważyłem, że jeśli siedząc teoretycznie w sweet poincie nagnę małżowiny uszne do przodu (odstające uszy) słyszę o wiele więcej wysokich i dźwięk jest lepszy niż bez tego. W jaki sposób można uzyskać taki efekt bez manewrowania uszami? Inne ustawienie kolumn, jakieś maty, inne sposoby? Czy to w ogóle osiągalne?

Czemu nie ... Miałem kolegę, co dwa korektory ( uśmiechnięte ) plus wzmacniacz z dodanymi

wszelkimi regulacjami barwy używał do Altusów ... i dopiero mu grało 😉 

A poważnie rzecz biorąc nie mamy - mimo różnych atawizmów - możliwości strzyżenia

uszami jak choćby koń i trzeba z tym jakoś żyć 😉 

Pozostaje regulacja barwą czy też grzebanie w zwrotnicach kolumn, żeby np. dodać góry

pasma  albo jeszcze zgasić środek, żeby zmienić równowagę plus oczywiście kable.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 godzin temu, steele1410 napisał:

jakieś maty, inne sposoby?

Gdzieś czytałem o dwóch tekturkach ,na gumce jako "ekrany"  odbijajęce

Prostopadle do głowy

Ale nie wiem czy działa, bo są one przecież gładkie

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

Działa, bo nawet dłonie przyłożone do "leżących" uszu pomagają.

Płaska tekturka ( 45 stopni ) sprawdza się u mnie pod TV do odbijania góry pasma.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

nie mamy - mimo różnych atawizmów - możliwości strzyżenia

uszami jak choćby koń

Pisz w liczbie pojedynczej. Te mięśnie są.

Może to bezwiednie robisz?

11 godzin temu, steele1410 napisał:

siedząc teoretycznie w sweet poincie nagnę małżowiny uszne do przodu (odstające uszy) słyszę o wiele więcej wysokich i dźwięk jest lepszy niż bez tego. W

O ile Ci tak wygodnie przy tłumieniu rewerbu pomieszczenia to co mi do tego.

Załóż słuchawki.

11 godzin temu, steele1410 napisał:

jaki sposób można uzyskać taki efekt bez manewrowania uszami? Inne ustawienie kolumn, jakieś maty, inne sposoby? Czy to w ogóle osiągalne?

Zakładając słuchawki.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

13 godzin temu, steele1410 napisał:

eśli siedząc teoretycznie w sweet poincie nagnę małżowiny uszne do przodu (odstające uszy) słyszę o wiele więcej wysokich i dźwięk jest lepszy niż bez tego. W jaki sposób można uzyskać taki efekt bez manewrowania uszami?

Przede wszystkim ogarnąć pierwsze odbicia kolumn na ścianach bocznych. Kombinacje z uszami to przede wszystkim likwidacja tych odbić. Zerknij na jakiś kalkulator i zobacz gdzie masz odbicia (pamiętaj że masz na każdej ścianie odbicia z obu kolumn) tam możesz na próbę dać jakieś poduszki, materace itp, a docelowo jakieś ustroje, np absorbery...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 godziny temu, audioburak napisał:

Działa, bo nawet dłonie przyłożone do "leżących" uszu pomagają.

W naszym organizmie jest kilka "niepotrzebnych" rzeczy

Ale jednak biorę pod uwagę że małżowina jest tak skonstruowana żeby  "zakręcać" falę i przez to wzmacniać średnie rejestry - strzelam w sumie - możne bekę strzeliłem - nie wiem

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

18 godzin temu, tsa napisał:

W naszym organizmie jest kilka "niepotrzebnych" rzeczy

Ale jednak biorę pod uwagę że małżowina jest tak skonstruowana żeby  "zakręcać" falę i przez to wzmacniać średnie rejestry - strzelam w sumie - możne bekę strzeliłem - nie wiem

Z tego co mi wiadomo, to odbicia fal przez małżowiny uszne, są wykorzystywane do określenia wysokości źródła dźwięku.

-----

18 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Przede wszystkim ogarnąć pierwsze odbicia kolumn na ścianach bocznych. Kombinacje z uszami to przede wszystkim likwidacja tych odbić.

A matko... kombinacje z uszami wzmocniły wysokie tony (też tak mam), więc raczej wykreowały dodatkowe odbicie skierowane w kierunku dziurki. 

Edytowane przez Seyv

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Hmmm...to chyba dobry temat na moje pytanie. Pewnie się uśmiejecie, ale...ostatnio walczę z ustawieniem kolumn (STX Electrino 250 z CXA60) i zauważyłem, że jeśli siedząc teoretycznie w sweet poincie nagnę małżowiny uszne do przodu (odstające uszy) słyszę o wiele więcej wysokich i dźwięk jest lepszy niż bez tego. W jaki sposób można uzyskać taki efekt bez manewrowania uszami? Inne ustawienie kolumn, jakieś maty, inne sposoby? Czy to w ogóle osiągalne?

Osiagalne, przy pomocy DSP albo wzmacniczy z DIRAC, RoomPerfect i podobne
… do okreslania wysokosci dzwieku…

Nie. Do manipulowania spektrum dzwieku i przez to do lokalizacji zrodel dzwieku (szczegolnie w plaszczyznie pionowej) patrz tez efekt HRTF
32 minuty temu, xajas napisał:

Nie. Do manipulowania spektrum dzwieku i przez to do lokalizacji zrodel dzwieku (szczegolnie w plaszczyznie pionowej)

Nie czyli tak... zjadłem "źródła", miało być "do określania wysokości źródła dźwięku" 🙂

Edytowane przez szymon1977

Godzinę temu, xajas napisał:

przy pomocy DSP albo wzmacniczy z DIRAC, RoomPerfect i podobne

Przy pomocy skręcenia osi promieniowania też zmniejsza się rewerb ścian

(do środka - czyli w kierunku uszu albo jeszcze bardziej, relatywnie wtedy przybywa gwizdów świstów szelestów, bo ubywa reszty)

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

A matko... kombinacje z uszami wzmocniły wysokie tony (też tak mam), więc raczej wykreowały dodatkowe odbicie skierowane w kierunku dziurki. 

nie wiem a się wypowiem, czyli standard... jak zrobisz rękami radary to dochodzi do uszu dźwięk głównie z kolumn, bo zasłaniasz dźwięk odbity od ściany... znajomy ma porządnie zrobione odbicia z obu kolumn i u niego różnica jest znikoma jak tak zrobisz.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

kombinacje z uszami wzmocniły wysokie tony (też tak mam), więc raczej wykreowały dodatkowe odbicie skierowane w kierunku dziurki. 

Niechybnie owe manipulacje zmniejszyły kąt bryłowy "przestrzeni/sfery dźwiękowej,  z której odbiera się fale w pomieszczeniu - dookólnej.

Edytowane przez xetras
Dopisek

Dziękuję za wszystkie rady - te poważne i te mniej 🙂 Czyli wychodzi na to, że albo kupić uszy Myszki Miki albo wytłumić odbicia od ścian. Druga opcja trudniejsza, ale bardziej estetyczna. Będę kombinował.

Opcja 3: kup B&W

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

nie wiem a się wypowiem

Doceniam samokrytykę.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Opcja 3: kup B&W

Doceniam samokrytykę.

Podobno B&W dobrze grają z Cambridge. Też do przemyślenia

Przede wszystkim B&W słyną z góry: dla jednych spektakularnej, dla innych zbyt ostrej. Co masz teraz? 

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Przede wszystkim B&W słyną z góry: dla jednych spektakularnej, dla innych zbyt ostrej. Co masz teraz? 

STX Electrino 250. Normalnie ciut-ciut wysokich mi brakuje, ale po zrobieniu "radarów" jest w sam raz.

Przy pomocy skręcenia osi promieniowania też zmniejsza się rewerb ścian
(do środka - czyli w kierunku uszu albo jeszcze bardziej, relatywnie wtedy przybywa gwizdów świstów szelestów, bo ubywa reszty)

Dokladnie na na opak

Gwizdów, świstów i szelestów przybywa, gdy ten twoj „rewerb“, czyli odbicia od scian bocznych (patrz jasnoszare) nakladaja sie na fale bezposrednia

Ukryta Zawartość

albo wytłumić odbicia od ścian.

Nie, to nie rozwiaze problemu (braku wysokich). Ale rozwiaze inne problemy

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, xajas napisał:

Gwizdów, świstów i szelestów przybywa, gdy ten twoj „rewerb“, czyli odbicia od scian bocznych (patrz jasnoszare) nakladaja sie na fale bezposrednia

Ukryta Zawartość

O ile dobrze zrozumiałem to dla autora pytania (steele1410) lepiej jest właśnie tak jak przy ciągłej linii.

Czy tak jest kiedy przygina sobie uszy?

Wtedy chyba właśnie zasłania odbicia.

Chodzi mu o te gwizdy szelesty świsty 

4 godziny temu, xajas napisał:

Jasnoszare to jest w obszarze 500-5 kHz. Przybywa też wtedy jeszcze więcej w obszarze 50-500 Hz.

O ile zrozumiałem to dźwięk "on axis" (na osi) jest dla autora lepszy.

Żeby więcej było bezpośredniego to musi być mniej odbitego.

Generalnie to najlepsze do tego byłyby słuchawki i o nich też napisałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

Wygodniej od gięcia uszu giąć meble.

Szanowni, ja jestem archeologiem nie akustykiem, a ponadto jako humanista jak widzę wykres to blednę więc wytłumaczcie mi czy dobrze rozumuję (i dzięki za cierpliwość) - skoro "na radarach" słyszę więcej wysokich to chyba znaczy, że z przetworników one się wydobywają (no bo skąd?) więc powinien być jakiś sposób, żeby je usłyszeć bez "radarów". Oczywiście słuchawki eliminują problem, ale chodzi mi o osiągnięcie efektu bez słuchawek.

Edytowane przez steele1410
15 godzin temu, steele1410 napisał:

z przetworników one się wydobywają (no bo skąd?) więc powinien być jakiś sposób, żeby je usłyszeć bez "radarów".

Nakladanie sie fali nie zawsze oznacza podbicia. Czasem dochodzi do zniesienia/oslabienia fali.

Akustyka pokoju to klucz do sukcesu. Bez pomiarow akustyki sie nie obejdzie jesli chcesz konkretnych zmian. Konkretnych czyli ukierunkowanych w celu wyrowania pasma i czasow poglosu.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi