Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słyszymy? Pomiary sprzętu i wrażenia percepcyjne.

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, maxijazz napisał:

A przecież nie pobije olimpijskich rekordów trollingu Szymona.

No tak, konkrety to trolling, bo psują zabawę  w guru.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jeżeli dalej się trzymamy tematu wątku A chyba już nie bo wtedy wybaczcie bo jednak napiszę w temacie 😛

To zdaje się że na sensowniejszym rozwiązaniem byłoby blind test dla tych wszystkich pomiarofili którzy wyraźnie wiedzą który sprzęt będzie lepszy przedniego pierwszym odpaleniem.

I wtedy W ślepym teście niech wskażą który sprzęt i za co jest przez nich uważany za najlepiej grający. 

Dobrze by było do takiego zestawienia dołożyć też coś wyjątkowo tańszego żeby nie było sytuacji jak z jednym użytkownikiem z forum audio który uważa że każdy wzmacniacz gra tak samo ale sam jednak ma wzmacniacz za 6000 zł a nie taki za 1500. 

Obłuda co nie 🙂

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Obłuda co nie 🙂

Dokładnie! Zanim zaczniesz zarzucać innym, że nie robią ślepego testu, to sam go zrób.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

blind test

Piopio był u Lutka i kicha

Czyli - Wielkopolski test ABX, to ten temat.

PS.

Temat to poradnik otorynolaryngologiczny. Starczy prosty audiogram i wiadomo.

PPS.

Czyli słuchawki i ton składowy.

Wolę m j u z i k, a nie test.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

@Piotr Sonidoo

Pomiar większego audio na nagraniu jest nieporównywalny.

Pisałem:

Nie będę autocytował, gdzieś tam jest moja formułka.

Chodzi o to że pomiar powstrzymuje czochranie bobra.

🙂

tzn. eliminuje manipulację i wmawianie głupot.

Nie będzie porozumienia w sprawie założeń estetycznych a priori jakiegokolwiek oczekiwanego "testu".

Tak różnie jest od czasu dawnego "Wielkopolskiego Testu ABX".

Zwłaszcza co do wyrównania poziomów glośności odtwarzanych nagrań, bo wiek robi swoje.

Bez ww. test byłby bez sensu, za to kibiców miałby mnóstwo.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To zdaje się że na sensowniejszym rozwiązaniem byłoby blind test dla tych wszystkich pomiarofili którzy wyraźnie wiedzą który sprzęt będzie lepszy przedniego pierwszym odpaleniem.

I wtedy W ślepym teście niech wskażą który sprzęt i za co jest przez nich uważany za najlepiej grający. 

W punkt. Odwróćmy to kretyństwo. Niech się napocą trochę 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, Gargan napisał:

Połowa forum by się mocno zdziwiła, gdyby faktycznie się przebadali 🤭

Zauważyłem pewną regułę wśród hobbystów audio, im gorszy audiogram tym audiofil więcej "słyszy", tzn. pisze że więcej słyszy 😉.

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

A nie lepiej posłuchać jakiejś fajnej muzyki?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zauważyłem że czasami gra mi głośniej lewy kanał, jak przeczyszczę prawe ucho to baza stereo się wyrównuje. Naprawdę, nie żartuję.

Godzinę temu, Gargan napisał:

gdyby faktycznie się przebadali

Ale u którego specjalisty? 

laryngolog czy psycholog😂

10 minut temu, Lech36 napisał:

Zauważyłem pewną regułę wśród hobbystów audio, im gorszy audiogram tym audiofil więcej "słyszy", tzn. pisze że więcej słyszy 😉.

Może i słyszy "więcej", bo jeśli pewne częstotliwości mu odcina to skupia się bardziej na tym co pozostało. 

A potem wchodzi wyobraźnia i masz komplet 😄

1 minutę temu, NRK napisał:

Audio-voodoo-rolog 🤭

15 minut temu, NRK napisał:

No i powrot do obrazania.. to lubicie najbardziej co?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Bardzo słuszna koncepcja. Mogłoby się okazać, że te pomiary nie całkiem korelują z tym co by wyszło w teście i pomiarowcy mieliby problem. 

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

kretyństwo

Nie świadczy dobrze o Tobie nazywanie w ten sposób spraw, których nie rozumiesz.

-----

1 godzinę temu, paww napisał:

Zauważyłem że czasami gra mi głośniej lewy kanał, jak przeczyszczę prawe ucho to baza stereo się wyrównuje. Naprawdę, nie żartuję.

To niedobrze, bo mózg szybciutko powinien dostroić słuch do wzroku i zmianę słyszenia skompensować.

-----

Godzinę temu, rafa napisał:

No i powrot do obrazania.. to lubicie najbardziej co?

Lubi ten kto zaczął.

Edytowane przez szymon1977

11 minut temu, spokojnie napisał:

Mogłoby się okazać, że te pomiary nie całkiem korelują z tym co by wyszło w teście i pomiarowcy mieliby problem. 

U mnie zawsze korelują. Dziwne nie 😉? Pewnie dlatego nie mam problemu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Teraz, Lech36 napisał:

Oczywiście, nie inaczej. Jesteś nieomylny. 😉

1 godzinę temu, paww napisał:

Łatwiej jest przesunąć głowę w prawą stronę nie trzeba czyścić ucha 😉.

1 minutę temu, spokojnie napisał:

Oczywiście, nie inaczej. Jesteś nieomylny.

Niestety nie jestem, dlatego jak coś chcę rzetelnie porównać to kieruję się czasem procedurami żeby być pewnym że odkryte zmiany są rzeczywiste, oczywiście o ile odkryję znaczące zmiany. "Nieomylni" najczęściej występują w grupie "ja słyszę" 😉.

1 godzinę temu, NRK napisał:

Audio to architektura 

Czyli - inżynier od ogarniania jest od tego właśnie.

Inżynier= ten co ogarnia

Architektura = piętrzenie łuków (wg Starowieyskiego), czyli czynienie z kostek tego co płynne czyli dźwięku.

Koniec rozwijania skrótów.

Edytowane przez xetras
Dopisek

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Niech się napocą trochę 😉

To był już ktokolwiek ze "złotego ucha", któren "napocił" się kiedykolwiek w takim teście!?

Nie znam takiego przypadku. Takie odwracanie żaby dupą w odwrotrną stronę, jest rozpaczliwym s...pdalaniem od niebezpiecznego tematu.

1 godzinę temu, rafa napisał:

No i powrot do obrazania

Psychologia to pełnoprawna, poważna nauka - psychologia słyszenia też.

Dlaczego Ciebie "obraża" psychologia?

Nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek chorobą czy przypadłością.

24 minuty temu, Lech36 napisał:

Niestety nie jestem, dlatego jak coś chcę rzetelnie porównać to kieruję się czasem procedurami żeby być pewnym że odkryte zmiany są rzeczywiste, oczywiście o ile odkryję znaczące zmiany. "Nieomylni" najczęściej występują w grupie "ja słyszę" 😉.

Oj tam... Niepotrzebna skromność w kwestii nieomylności. Przecież sam napisałeś:

29 minut temu, Lech36 napisał:

I taki test przeszedłbyś 10/10 z palcem w nosie. Nie wątpię. Ale wiadomo, lepiej posłuchać muzyki. 😎

10 minut temu, iro III napisał:

To był już ktokolwiek ze "złotego ucha", któren "napocił" się kiedykolwiek w takim teście!?

Pamiętam taki test z kablami u jednego ze znajomych hobbystów ekstremalnych po zmianie kabli i kilku taktach muzyki przekrzykiwali się jeden przez drugiego że zmiana w dźwięku jest ewidentna, tak że wystarczy chwila, parę sekund muzyki, rzut oka na nazwę firmy która sprzęt wykonała i wszystko jasne, gorzej jest jak test ma nawet tylko namiastkę procedury porównawczej jak ten w Wielkopolsce.   

3 minuty temu, spokojnie napisał:

I taki test przeszedłbyś 10/10 z palcem w nosie.

Jakby zmiany były na bardzo dużym poziomie, przekraczającym progi percepcji mojego słuchu to pewnie mógłbym osiągnąć taki rezultat, ale najczęściej audiofile piszą o zmianach bardzo małych, które podobno mają dla nich gigantyczne znaczenie. W takim przypadku warto udowodnić w teście że rozpoznają 10/10, oczywiście po wyrównaniu poziomów sygnału z dwóch porównywanych urządzeń.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Dokładnie! Zanim zaczniesz zarzucać innym, że nie robią ślepego testu, to sam go zrób.

1. Masz zakaz pisania przez moderację do mnie.

2. Ty akurat nie jesteś osobą patrząca na parametry ani na słuch patrząc po twoich postach i sprzęcie 

3. Przeprowadzałem ślepe odsłuchy. Gdybyś czytał to byś wiedział.

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Nie wzięli by w tym udziału bo by się posypało wszystko 😛

2 godziny temu, Lech36 napisał:

nie lepiej posłuchać jakiejś fajnej muzyki?

Pewnie że lepiej i nawet pewnie byśmy o niej fajnie rozmawiali gdyby nie wtrynanie się niektórych osób a to w kabelki a to w podstawki itp:)

10 minut temu, Lech36 napisał:

Jakby zmiany były na bardzo dużym poziomie, przekraczającym progi percepcji mojego słuchu to pewnie mógłbym osiągnąć taki rezultat, ale najczęściej audiofile piszą o zmianach bardzo małych, które podobno mają dla nich gigantyczne znaczenie. W takim przypadku warto udowodnić w teście że rozpoznają 10/10, oczywiście po wyrównaniu poziomów sygnału z dwóch porównywanych urządzeń.

Coś ściemniasz...

Nie rozmawiamy o tym co piszą audiofile o zmianach na progu percepcji. Rozmawiamy o teście służącym potwierdzeniu, że są do odróżnienia przez osoby obyte z pomiarami urządzenia świetnie się mierzące versus urządzenia mające na papierze słabe parametry - w ślepym teście. 

Prosta sprawa powinna być - jeśli pomiary przekładają bezpośrednio się na odsłuch.

48 minut temu, iro III napisał:

Reptilianie testowanemu zakłócą pamięć i będą kpiny z testu.

14 minut temu, Gargan napisał:

Następnym poziomem audiofili są przechwałki swoim audiogramem 😁

Wiek robi swoje. 

To tajemnica lekarska i nikt nie narusza jej.

Sam audiogram na wrażenia oczywiście nie ma wpływu.

PS.

Jakich wrażeń szuka tu się w temacie?

Ja jedynie wymiernych a nie złudnych.

laryngolog czy psycholog

Jak nie slysza, to u laryngologa, a jak slysza, to u psychologa

@xetras jeśli ktoś sam udostępni to lekarz nie ma z tym nic wspólnego. Poza tym i tak będą oszukiwać i poprawiać wykresy 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi