Skocz do zawartości
IGNORED

A może porządny preamp diy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Według mojej opinii trochę mało się dzieje ostatnio w polskim diy. A może się mylę(oby)... To rzucam tu luźną propozycję. Może są chętni na "hi endowy" preamp diy? Czyli taki mocno rozbudowany jak czasem się spotyka wzmacniacze mocy. Oczywiście na tranzystorach bipolarnych(tu widzę większe pole do popisu). Na jakiejś kompaktowej pcb powiedzmy 10x12 cm już dla dwóch kanałów. Z potencjometrem głośności lub footprintem do podłączenia takowego. (Najlepiej bez filtrów korekcji). Oczywiście w technologii smt bo jak by pcb miała być mała to inaczej się nie da a po za tym lepsze "osiągi" mają np podwójne tranzystory itd. Układ oczywiście do dogadania tu co ma być i jak żeby wszyscy byli zadowoleni. Ja od siebie -> prawdopodobnie potrafię zaprojektować każdą topologię na elementach dyskretnych (oczywiście w audio nie rozpatrujemy tu szybkiej techniki impulsowej). Najlepiej bez używania elementów ciężko dostępnych powiedzmy wszystko da się kupić w tme. Tak wiem mało konkretów ale to właśnie pomysły powinno podrzucać szanowne grono. A jak nie to się temat usunie żeby nie zaśmiecać 🙂

Oczywiście w klasie A 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/169058-a-mo%C5%BCe-porz%C4%85dny-preamp-diy/

A może wzmacniacz ze sprzężeniem prądowym ?  

Układ dla inspiracji  :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaeger

Kacapia WON za Don !!!!

Po co wywarzać otwarte drzwi? Można ale czy jest sens.. na rynku jest masę świetnych projektów i dostępnych schematów. Sam przymierzam się do preampa ale celuję w topowe rozwiązania - np Accuphase, lub Audio Note, Lamm, Klimo Merlin etc. Co najlepsze dobrej jakości PCB są dostępne na Ali. Kupić dobre elementy i można składać. Już kiedyś grono fachowców nad tym siedziało i są te układy dopracowane. W niskim budżecie można zrobić świetny sprzęt. 
Ps. Bipolar w dobie dzisiejszego hi-endu to żadna rewelacja - jeśli już to Fet lub lampa. Ale to rzecz gustu. 

Nie zniechęcajcie.

Jak najbardziej warto działać. Tyle, że niech Autor watka nie liczy na zgodną współpracę; ludzie mają odmienne podejście i oczekiwania. Autor musiałby sam ciągnąć temat ale oczywiście posiłkując się wiedzą i doświadczeniem innych. Tu oczywiście chętnych będzie wielu do pomocy.

18 godzin temu, micha7n napisał:

Bipolar w dobie dzisiejszego hi-endu to żadna rewelacja - jeśli już to Fet lub lampa. Ale to rzecz gustu.

Fet jako stopień wejściowy jak najbardziej ale lampa to jakieś nieporozumienie.

7 godzin temu, jurek napisał:

Smutna konstatacja- coraz częściej audio DIY to składanie chińskich półfabrykatów...

Dokładnie mam takie same zdanie dlatego wyszedłem z inicjatywą. 

No i taki układ jest jak najbardziej ok. Jest sprzężenie prądowe, źródła prądowe, kaskody i wyjściowy układ komplementarny. Można było by się pokusić jeszcze o stabilizację napięcia na tym samym pcb. 

Nie hołub tak sprzężenia tzw. prądowego.

Sprzężenie jak każde inne. To ma więcej wad od "napięciowego".

Wyjścia komplementarne to zaś zło konieczne przy podnoszeniu wydajności wyjścia.

Żadna z tego symetria. Pary komplementarne to żadne pary. Przewodnictwo elektronowe i dziurowe  w strukturach półprzewodnikowych mają różna naturę i różne cechy.

Takie wyjścia komplementarne ratuje jedynie silne ujemne sprzężenie zwrotne.

W PRE nie ma potrzeby epatować wydajnością wyjść.

Polecam przyjrzeć się rozwiązaniom prostszym i uznanym, np. HDAM,...

Skoro lampa to nieporozumienie ..to może nigdy nie słyszałeś dobrze skrojonego zestawu na lampie lub hybrydy?…nie mi to oceniać …ale jeśli ktoś ma z góry takie założenia to kiepsko. Proponuję zmienić temat. Na preamp tranzystorowy. 

10 godzin temu, korkoczong napisał:

Może coś skrojone z ACCU?

Ukryta Zawartość

E307? Miałem to kiedyś złożone, grało fajnie 

Ukryta Zawartość

haj-fajowo jest;)

19 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Nie hołub

Nie hołubie. Po prostu wyżej jeden kolega zapytał czy może by tak wzmacniacz ze sprzężeniem prądowym a następnie kolejny kolega wrzucił schemat przedwzmacniacza który sam w sobie jest wzmacniaczem że sprzężeniem prądowym. Sam bym widział układ różnicowy na wejściu jak już. 

18 godzin temu, micha7n napisał:

Skoro lampa to nieporozumienie ..to może nigdy nie słyszałeś dobrze skrojonego zestawu na lampie lub hybrydy

Nie zrozum mnie źle. Nie oceniam tego pod względem dźwięku tylko parametrów. Nie neguje że lampy grajo bo jest bardzo duże grono ich zwolenników. Natomiast ja miałem na myśli minimalny ale rozbudowany preamp a jak to w przypadku lamp zazwyczaj 7 elementów i gotowe. Chociaż z drugiej strony można by było się pokusić o bardzo rozbudowany preamp lampowy ale to wyjdzie bardzo drogie do zbudowania.

Witam.A może by zrobić coś takiego.

Po części spełnia wymogi autora wątku.Szukałem na forach i chyba nikt nie robił tego układu a wydaje mi się ciekawy (oczywiście tylko blok właściwy).

Po wejściu na stronę trzeba sobie zmienić format dokumentu.Opis przedwzmacniacza jest od strony 25.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest ten schemat:

Ukryta Zawartość

Oczywiście portal po swojemu obrócił...

Ukryta Zawartość

Czyli klasyka kwadrowtórniki. Swoją drogą ja mam do nich sentyment bo kiedyś potrzebowałem na szybko aktywna sondę oscyloskopowa zrobić żeby podejrzeć sygnał w dość szybkim generatorze a nie miałem czym za to miałem kilka brf-ów 92,93(albo jakoś tak) to można na kilku elementach używając właśnie tych wtórników za 5zł zrobić sondę prawe 1GHz

Sam pre jest owszem stsounkowo szerokopasmowy (prawie 1MHz -3dB) ale ma spore zniekształcenia.

Nie jesty to hi-end a w takie rozwiązanie warto celować. Bo po co robić coś banalnego...

Samo sterowanie przełączaniem i skokowym wzmocnieniem jak najbardziej do przemyślenia.

Edytowane przez Grzegorz7

Tak w ramach ciekawostki. To ja właśnie składam sobie po robocie wzmacniacz małej mocy od kolegi o bardzo podobnej topologii 

Ukryta Zawartość

Jakby się kto zastanawial po co te dystanse na radiatorze to tam idzie jeszcze jedno pcb dla standby i zabezpieczeń ale zostawiam to na inny dzień bo pcb 4x10 cm a prawie setka elementów xd 

Ukryta Zawartość

Jak wypie.....sz te wielkie kondensatory to i miejsce się zrobi...

Jak tak podejdziesz do realizacji PRE z tego wątka to od razu przenoś go do zakładki hiend... 😉 dla wybitnie słyszących.

Mało jest porządnych preampów z  "wszytą" regulacją głośności w układzie: bufor- potek- pre.

Można użyć coś na kształt Muses 72320 lub starych PGA...

Super przedwzmacniacz Giesbertsa popełniłem niedawno.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

13 minut temu, terminus napisał:

Super przedwzmacniacz Giesbertsa popełniłem niedawno.

opamp>potek>opamp

Ten?

Edytowane przez jurek

Nie, ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

W dniu 15.01.2025 o 19:39, Grzegorz7 napisał:

Jak wypie.....sz te wielkie kondensatory to i miejsce się zrobi...

Jak tak podejdziesz do realizacji PRE z tego wątka to od razu przenoś go do zakładki hiend... 😉 dla wybitnie słyszących.

Myślisz że istnieje coś takiego jak Hi-End DIY? Moim zdaniem DIY będzie zawsze za tanio 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Bywa, że w DIY wsadzam komponenty droższe niż najlepsze marki... 🙂

Tam częstokroć cena wynika nie z użytych podzespołów tylko świadomości potrzeb docelowego klienta.

DIY to wspaniały sposób na zabawę na najwyższym poziomie. Nastały czasy, kiedy można mieć dostęp to bazy podzespołów takich jak każdy inny podmiot na świecie. A zasoby ludzkie? W uznanych firmach również pracują ludzie, tacy jak my. itd... Wielu z nas ma wystarczające kwalifikacje; pracowaliśmy przecież dla poważnych podmiotów na rynku...

A jest i przewaga; jednostkowe produkty możemy wycyzelować do granicy możliwości, czego nie jest w stanie zapewnić masowa produkcja... Nie ma też przysłowiowej księgowej za plecami... Menadżera, który każe iść na skróty; bo terminy, koszty,...  

Oczywiście taki Hi-End pozostaje tylko w naszej świadomości...

• Pokaż nowe odpowiedzi