Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to dobre sieciówki?

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, paww napisał:

Jak nie ma ściśle zdefiniowanych kryteriów jakościowych, to ludzie w sposób naturalny przypisują wyższą jakość temu co droższe. Kable i przewody są tutaj najlepszym przykładem.

Nawet jakby było gorzej to będą twierdzić, że jest lepiej.

No nie szedlbym tak daleko z tym twierdzeniem. Generalnie nikt nie wyda sakiewki dukatow na cos co nie gra, czy tez nic nie zmienia. Pytanie kto ile ma tych sakiewek i na co chce je wydac. 

Mialem na odsluchach transport Matrix element S ktory byl troche drozszy i teoretycznie powinien zagrac lepiej niz posiadany wowczas Silent Angel m1t. No i nie bylo nic lepiej, bylo inaczej, za gladko za malo dynamiki. Odeslalem.  Obecnie mam Auralic Aries S1 ktory kosztuje x2 i gra ewidentnie lepiej. 

Tak wiec nie zawsze to co troche drozsze gra lepiej. Czasami musi byc to cena x2 czy wiecej. 

Ba, moj obecny wzmacniacz kosztuje kilka razy wiecej niz poprzedni a gra SPORO lepiej. 

To tylko przyklady ktore mozna mnozyc. Osobiscie nie spotkalem sie z odwrotna sytuacja. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Mam jeszcze pytanie co do zakupionego przeze mnie Wireworlda, czy prawdą jest, że przewody te bardziej pasują do odtwarzaczy cd, dac itp a nie za bardzo do wzmacniaczy ze względu na płaską budowę?

W dniu 28.01.2025 o 20:43, paww napisał:

ludzie w sposób naturalny przypisują wyższą jakość temu co droższe

Nic bardziej mylnego. Choć zdarza się czasem oczywiście też.

Przeważnie ludzie wy/pożyczają kilka kabli, zwykle droższych od obecnie posiadanego i 90% tego jest zwracane jako grające tylko inaczej lub coś robiące lepiej ale jednocześnie coś gorzej. Odrzucane są różne droższe i tańsze a na koniec po wielu próbach coś się trafi co akurat przypasuje.

Ignoranci kablowi (nie mam na myśli ciebie) zwykle pomijają ten fakt licznej selekcji bo nie mają o tym w ogóle pojęcia. Czytają tylko że audiofil X kupił kabel A. Ale nic nie wiedzą na temat tego co się działo w tzw tle..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 29.01.2025 o 12:41, Mikelas76 napisał:

Generalnie nikt nie wyda sakiewki dukatow na cos co nie gra, czy tez nic nie zmienia.

Pięknie stwierdzenie, tyle, że nieprawdziwe. Mnóstwo audiofil wydaje spore kwoty na coś co nic nie zmienia. Chodzi oczywiście o kable. Ale nie tylko 😄

1 godzinę temu, rafa napisał:

Ale nic nie wiedzą na temat tego co się działo w tzw tle..

Jakby do tego była potrzebna jakaś wiedza. Wiadomo, że nic się nie dzieje.

Chyba, że w sferze magii ....

Edytowane przez bum1234
16 godzin temu, radark napisał:

Mam jeszcze pytanie co do zakupionego przeze mnie Wireworlda, czy prawdą jest, że przewody te bardziej pasują do odtwarzaczy cd, dac itp a nie za bardzo do wzmacniaczy ze względu na płaską budowę?

Ponawiam pytanie

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, iro III napisał:

Sprawdż na oscyloskopie czym różni się sinusoida 230V z płaskiego, od tej z okrągłego 🙂

A możesz konkretniej?

Edytowane przez radark
A możesz konkretniej?
Nie licz na to .

A tak już poważnie, musisz na ucho wybrać gdzie Ci bardziej pasuje. Ja np dzisiaj mam rozgrzebany cały sprzęt, testuję (odsłuchuję) 3 zasilacze i jeszcze baterie w różnych wariantach. Ale nie o tym będzie, bo byłby offtop. Mając rozgrzebane wszystko postanowiłem zamienić kable sieciowe wzmacniacza i DACa, bo jeden trochę jest napięty i pręży. Wariant odwrotny będzie logistycznie korzystniejszy. I co? Zamieniłem i coś jest nie tak. Nie potrafię tego zdefiniować, ale nie podoba mi się. Po godzinie słuchania, zamieniłem ponownie sieciówki i zrobiło się tak jak lubię. Wrócił spokój i relaks. Dosłownie jakbym najpierw oglądał program z Magdą Gessler a potem przełączył na Krystynę Czubówną. Jeden wariant mi pasuje, jest synergia, dociążenie, przyjemność, a drugi drażni.
5 godzin temu, iro III napisał:

Sprawdż na oscyloskopie czym różni się sinusoida 230V z płaskiego, od tej z okrągłego 🙂

Na oscyloskopie to chyba nic nie będzie widać przy 50 Hz. Chyba że by przeprowadzić jakieś przebiegi impulsowe, może wtedy?

Na oscyloskopie to chyba nic nie będzie widać przy 50 Hz. Chyba że by przeprowadzić jakieś przebiegi impulsowe, może wtedy?
Szkoda się nad tym zastanawiać, prowokator rzucił głupotę i teraz cieszy się że ktoś traci na nią czas.
2 minuty temu, paww napisał:

Nie doszukuj się w tym sensu 🤣

3 minuty temu, Wito76 napisał:

Jeden wariant mi pasuje, jest synergia, dociążenie, przyjemność, a drugi drażni.

Co więcej - ten sam kabel z jednym urządzeniem będzie niezbyt, a z innym w punkt. Kupiłem kiedyś chińczyka do wzmacniacza i nie zachwycił. Potem dałem go "tymczasowo" do DAC i został na stałe, bo wszystkie inne mniej się z nim zgrały.

Co więcej - ten sam kabel z jednym urządzeniem będzie niezbyt, a z innym w punkt. Kupiłem kiedyś chińczyka do wzmacniacza i nie zachwycił. Potem dałem go "tymczasowo" do DAC i został na stałe, bo wszystkie inne mniej się z nim zgrały.
No to tak jak u mnie. Chińczyk AtaAudio poszedł do wzmacniacza i to o nim pisałem że po godzinie wyleciał, bo drażnił jakąś ziarnistością.

Aurora jest wpięta do wzmaka i gra to wyśmienicie. Teraz zastanawiam się nad zasilającym do cedeka. Czy brać drugą Aurorę czy może Suprę Silver. Jest jeszcze coś takiego jak Mini-Aurora.

25 minut temu, Wito76 napisał:

prowokator rzucił głupotę

Głupotę dla kogoś, kto nie rozumie, że taki oscylogram od razu pokaże każdą bzdurę 😄

12 minut temu, Wito76 napisał:

A tak serio, fajnie że wpasował się.

Piękna stylistyka. Cóż to normalne w naszych czasach, w których każdy pisać może, trochę lepiej lub trochę gorzej. I niestety ma talent do tego 😄

Zaczynam odpływać już, ale obiecuję, że jutro szerzej odpiszę.
P. S. Liczyłeś kiedyś, ile razy dziennie piszesz do ludzi "nie rozumiesz", "nie zrozumiesz" i tym podobne? To zawsze jest ten koronny argument.

8 minut temu, Wito76 napisał:

Zaczynam odpływać już, ale obiecuję, że jutro szerzej odpiszę.
P. S. Liczyłeś kiedyś, ile razy dziennie piszesz do ludzi "nie rozumiesz", "nie zrozumiesz" i tym podobne? To zawsze jest ten koronny argument.

Nie moja wina, że to prawda. Nie mam już siły czegokolwiek tłumaczyć, bo i tak nie dociera.

9 minut temu, Wito76 napisał:

jutro szerzej odpiszę.

Daruj sobie. Szkoda czasu.

W dniu 3.02.2025 o 22:25, bum1234 napisał:

Chyba, że w sferze magii ....

Obiecałem to odpisuję. A co mi tam, strzelę Ci mały elaborat. Schemat jest zawsze ten sam, wpadasz i puszczasz bąka. Ktoś podejmuje z Tobą dyskusję i w odpowiedzi słyszy, że "nie zrozumie", że "nie rozumie" - taka mantra. Sam sobie policz ile razy odpowiadasz ludziom w takiej oto narracji. Rzucasz jakieś pozornie mądre hasło, ot choćby przed chwilą, że "oscylogram pokaże każdą bzdurę", by wyjść na fachurę, wypuszczasz w eter balonik pozornej fachowości, ale gdy trafisz na upartego rozmówcę to od razu wysypujesz się. Wystarczy docisnąć Cię, usiąść na klacie i poprosić byś rozwinął temat, udowodnił swoją herezję to zapada błoga i sielankowa cisza. Asekuracyjnie już nie masz siły tłumaczyć. Co chcesz tym oscyloskopem mierzyć? Doradziłeś autorowi czy to dobre sieciówki? Czy raczej sugerujesz jak w każdym innym wątku kablowym, że to "sfera magii", halucynacje jakieś, frajerstwo i dawanie nabijać się w balona.

Jakoś nie zdajesz sobie sprawy chłopaku, że każdorazowo ośmieszasz się. Jesteśmy na forum audio, forum ludzi słyszących, doszukujących się różnych smaczków, niuansów, generalnie słyszących różnice w brzmieniu. I to nie jest przecież pojedynczy przypadek, jakiś "słyszący kable" oszołom, tylko rzesza ludzi, cały rozdział w teorii audio. Ty natomiast twierdząc, że nie ma różnic kablarskich zwyczajnie ośmieszasz się, pokazujesz swą indolencję w tej materii, wysyłasz przekaz, że prawdopodobnie masz problemy ze słuchem. I przede wszystkim pokazujesz swój kompletny brak doświadczenia, głosząc teorie jak nowicjusz i deprecjonując to i owo sferą magii czy heheszkowym voodoo.

Oprócz kabli masz przecież jeszcze wiele innych teorii spłaszczających słuchanie sprzętu  i muzyki. Audio mity to Twój żywioł. Kondensatory, rezystory, zasilacze, transporty - to wszystko jeden Ch przecież dla Ciebie. Wymiana zasilacza, kupowanie drogiego kondensatora to frajerstwo i przepłacanie. Zera i jedynki takie same zawsze. I biorąc pod uwagę to Twoje bycie ignorantem, lekceważenie wszystkich dogmatów audio, audiofilskich dobrych rad i dobrych praktyk, traktowanie wszystkiego jako voodoo każe domniemywać, że to może nie tylko słuch, ale przy okazji kupa błędów sprzętowych jest u Ciebie.  Może to sprawia, że niczego nie słyszysz. Systemowo przecież zaprzeczasz wszelkim dobrym zwyczajom audiofila. Kto wie,  może masz kolumny podłączone w przeciwfazie, bo ci ałdiofile pie**olą, że plus powinien być do plusa, a oni przecież nigdy nie mają racji, ja wiem lepiej. A jak nie wiem, to i tak rzucę  komuś, "że nie rozumie" i nie mam siły tłumaczyć i załatwione. Może masz położoną lachę na akustykę, bo to kolejne voodoo frajerstwo i naciąganie naiwnych. Nie wiem, spekuluję już, bo to zastanawiające, że ktoś ma taki stan umysłu i w tej narracji napisał ponad 8tys postów.

18 godzin temu, bum1234 napisał:

Daruj sobie. Szkoda czasu.

Wiem, że szkoda czasu, ale miałem wolną chwilę.

I coś z tej tyrady wynika?

Nic. Poza tym, że okopałeś się w moich poglądach i usiłujesz je jakoś uzasadnić posługując się np.: wulgaryzmami:

47 minut temu, Wito76 napisał:

bo ci ałdiofile pie**olą

Co oczywiście czegoś dowodzi. Czego, to może się domyślisz. (Wątpię).

Tak czy inaczej nadal próbujesz stawiać tezy stojące w pełnej sprzeczności z fizyką, elektroniką, itp.

Więc nie dziw się, że piszę, że nic nie rozumiesz. 

U mnie wyleciałbyś po pierwszym semestrze po demonstracji takich bajek.

Czyste voodoo.

Człowiek rzekomo posiadający dyplom inżyniera tak nie postępuje.

25 minut temu, bum1234 napisał:

z fizyką, elektroniką, itp.

Może ktoś uwierzy, a może nie, ale minął już czas na edycję poprzedniego postu, gdy przypomniało mi się, że nie dopisałem że często wypuszczasz baloniki typu: prawa fizyki, nauka, wiedza, elektrotechnika lecz nigdy, absolutnie nigdy nie jest to poparte żadnym konkretem, choćby odrobiną tej "wiedzy". Prosiłem się kiedy, w sumie to nie raz, byś zaorał mnie/nas tą wiedzą i nauką, bo kto wie, może jestem w błędzie, człowiek uczy się całe życie. Ale jakoś nigdy nie udało się nic z Ciebie wycisnąć. Tak to sobie można pisać na każdym forum. Powoływać się na tę rzekomą, szeroko pojętą "wiedzę" , ale bez konkretów, można na forum ginekologicznym, gołębiarskim i hodowców dżdżownic, gdzie chcesz. Tylko czy taka argumentacja polana sosem "nie zrozumiesz" jest coś warta?

W dniu 4.02.2025 o 15:44, iro III napisał:

Tylko, że szukanie różnic w spadkach mocy czy wpływie geometrii przewodu na kształt sinusa 240 VAC to wg mnie zła droga do analiz 😉

Pętla masy. Znany problem szczególnie dla okolic 50 i 100Hz ale przecież zakłócenia sieciowe to nierzadko śmietnik powyżej 100 kHz.

Jeżeli w pętli masy mamy sygnał użyteczny audio i śmietnik w.cz to na wejście wzmacniacza będzie to podane na tacy do konsumpcji.

Tu można by wniknąć głębiej w temat zakłóceń wysokiej częstotliwości ale nie ma co iść za głęboko.

Wystarczy mieć świadomość, że taki śmieć w.cz może być zapalnikiem do zaistnienia rezonansu we wzmacniaczu co może pośrednio wpływać na to co słyszymy na wyjściu.

Teraz różnice dwużyłowej skrętki i płaskiego przewodu o ekwiwalentnej średnicy i długości. Bez obliczeń wiemy, że 2-3 razy płaski ma większą indukcyjność od skrętki więc tłumienie sygnałów w.cz będzie większe. 

To słaby filtr ale dla 500kHz 1uH stanowi 3.1R reaktancję, a 3uH już 9R.

Bez wpływu na to co słyszymy? Możliwe, ale skoro kpiarsko punktujesz kogoś próbując w zarodku zniszczyć pomysł zakupu lepszej sieciówki to może pokaż jakąś analizę wpływu zaklóceń sieciowych CM w zależności od podatności wzmacniacza na rezonanse, gdzie zmienną jest geometria przewodu zasilającego dodając swoim pomysłom większej powagi 😉

Może warto przyjrzeć sie zaklóceniom DM i wpływie trzykrotnie wiekszej indukcyjności na wejściu transformatorów zasilających w kontekście PSRR zasilaczy? Tam też tworzą się rezonanse na wysokich częstotliwościach, tylko że raczej nikt nie bada ich wpływu na pasmo akustyczne szukając przyczółków na potrzeby audiofilskich lub antykablarskich tez o słyszeniu.

Można teoretyzować "słychać czy nie slychać" ale dopóki ktoś nie podejmie wysiłku organizacyjnego polegającego na podłączeniu rzeczonego wzmacniacza podatnego na rezonanse, nie postara się o zakłócenia "sieciowe" na wejściu i nie sprawdzi czy taki scenariusz daje zmiany na wyjściu w zależności od użytego przewodu zasilającego to kpienie z tych co slyszą wpływ jest moim zdaniem nie na miejscu.

Może ich systemy audio są szczególnie wrażliwe na takie scenariusze. Każdy ma inny zestaw, w innym środowisku i istnieje jakieś prawdopodobieństwo, że to słychać. 

Po co zatem kpić i psuć zabawę tym, którzy się dobrzevw nią bawią 😉

19 minut temu, MariuszZ. napisał:

psuć zabawę tym, którzy się dobrzevw nią bawią

Wykorzystując ludzką głupotę i łatwowierność.

47 minut temu, Wito76 napisał:

Powoływać się na tę rzekomą, szeroko pojętą "wiedzę" , ale bez konkretów, można na forum ginekologicznym, gołębiarskim i hodowców dżdżownic, gdzie chcesz.

Owszem można. Daje to taki sam rezultat, jak powtarzanie mantry "ja słyszę"

48 minut temu, Wito76 napisał:

Prosiłem się kiedy, w sumie to nie raz, byś zaorał mnie/nas tą wiedzą i nauką

Nie jetem na forum od wczoraj. Pisałem na ten temat wielokrotnie. Nie tylko ja. 

Jest tu na forum wielu dobrych fachowców, ale każdy wyznawca voodoo omija ich wpisy z daleka.

Jeśli naprawdę chcesz się czegoś dowiedzieć to jest mnóstwo literatury poświęconej tym zagadnieniom.

Mogę polecić ci taką pozycję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Każdy audiofil powinien to mieć na półce.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, lamario napisał:

Mariusza wykład, za trudny ,,nie zrozumie,,

Dobre.

55 minut temu, bum1234 napisał:

Nie znam tej książki. Możliwe, że posiada wybiórczo interesujące i wartościowe treści. Ale Twoja rekomendacja sprawia, że jakoś nie czuję potrzeby by posiadać. Zwyczajnie należy podejrzewać, że znajdą się tam "nauka i wiedza" z kategorii takich jak opracowanie opakowania na szczepionkę jeszcze przed pandemią czy żydowskim spisku i atakiem na WTC. 

Mogę polecić ci taką pozycję:

Ukryta Zawartość

Ethan Winer w takiej cenie, właśnie zakupiłem. Dzięki!

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Cenię jego dorobek, ale również za poczucie humoru. Film dla dorosłych -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 😉 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi