Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe a ekstremalnie niskie częstotliwości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jeśli mierzyliście, to od jakich wartości pasma grają Wam w dobrych kolumnach przetworniki niskotonowe ? / poziom zejścia przyjmijmy  -3db lub -6 db zależności jak kto mierzył.

Skupmy się w tym wątku przede wszystkim na okolicach pasma   0-100 Hz

Czy dobre jakościowo kolumny nie powinny wycinać pasma ekstremalnie niskiego ze względu na nieprzyjemny odsłuch ?
Rozmawiamy o warunkach domowych , nie o studio.

PS. Jak czytamy na zachodnich forach, często dostrzegam, że część wymagających klientów zamawiając kolumny „na życzenie” żąda aby pasmo ponizej 45 Hz NIE było przenoszone. To mnie zaintrygowało i wydaje się że moźe mieć sens.

Miłego dnia.

Edytowane przez Marek333

Na dole pasma po prostu potrzeba DSP i to nie tylko w domu, ale nawet w studiu nagraniowym można sporo ulepszyć. Zdecydowanie rozwiązaniem problemów akustyki, które tworzy obecność ścian, nie jest całkowite odcinanie dolnego pasma.

Witam
Jeśli mierzyliście, to od jakich wartości pasma grają Wam w dobrych kolumnach przetworniki niskotonowe ? / poziom zejścia przyjmijmy  -3db lub -6 db zależności jak kto mierzył.
Skupmy się w tym wątku przede wszystkim na okolicach pasma   0-100 Hz
Czy dobre jakościowo kolumny nie powinny wycinać pasma ekstremalnie niskiego ze względu na nieprzyjemny odsłuch ?
PS. Jak czytamy na zachodnich forach, często dostrzegam, że część wymagających klientów zamawiając kolumny „na życzenie” żąda aby pasmo ponizej 45 Hz NIE było przenoszone. To mnie zaintrygowało i wydaje się że moźe mieć sens.
Miłego dnia.

To jest troche bez sensu

Wymagajacy klienci zakupuja zestawy, ktore nic nie wycinaja i inwestuja w rozwiazania i w akustyke, ktora to umozliwia

Jak mnie boli noga, to jej nie amputuje, tylko eliminuje przyczyne bolu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Marek333 napisał:

Ludzie sa różni i mają różne powody, osobiście poznałem gościa, który sprzedał podłogowe dynaudio, bo sąsiadów drażnił nisko schodzący bas, wymienił na kii three bo sie naczytał, po wymianie plakal ale sąsiadów już nie drażnił.

Sub bas i bas sa najciężej do opanowania, niestety bez niego hi enda nie ma

Edytowane przez .:Gerard:.

Płakał (a wcześniej sąsiedzi), bo lubił ostro przewalony bas. Gdyby bas miał nieprzewalony, może też gdyby słuchał w bliskim polu (nie koniecznie "przy kompie"), to sąsiedzi by nie marudzili zupełnie. No ale jak ktoś chce nagłośnić każdy cm salonu i ma podbite basisko, to takie tego efekty.

Odległość do bazy ca 4m, wiec bas musi być adekwatny do wielkości sceny, na tak dużej bazie słuchałem porównawczo bez i z modułami basowymi, bez to katastrofa, z modułami dużo lepiej
Jednak ten system w Hi-End nie jest popularny, (nie znam wszystkich audiofilów) mi osobiście brakuje ...... (nie che mi sie wymieniać)

Może ma to związek również z wielkością pokoju. Są tacy, co twierdzą, że dobry niski bas

to jest np. w kościele czy filharmonii, ale tam jest nieco większa 😉 kubatura.

Wyznaczone 45 Hz jest dobrą granicą bo kiedyś ktoś liczył długości fal i wychodziło

chyba ponad 6 m, a to już sporo. Więc jeśli to minimum dla niskiego basu, to czasem

lepiej go nie mieć, niż użerać się z jego jakością. O szybkości już nie wspomnę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 godzin temu, xajas napisał:

To jest troche bez sensu

Wymagajacy klienci zakupuja zestawy, ktore nic nie wycinaja i inwestuja w rozwiazania i w akustyke, ktora to umozliwia

Jak mnie boli noga, to jej nie amputuje, tylko eliminuje przyczyne bolu

Ukryta Zawartość

IMG_4971.jpg

Mnie bolał ząb, to wyrwałem. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Może ma to związek również z wielkością pokoju. Są tacy, co twierdzą, że dobry niski bas
to jest np. w kościele czy filharmonii, ale tam jest nieco większa  kubatura.
Wyznaczone 45 Hz jest dobrą granicą bo kiedyś ktoś liczył długości fal i wychodziło
chyba ponad 6 m, a to już sporo. Więc jeśli to minimum dla niskiego basu, to czasem
lepiej go nie mieć, niż użerać się z jego jakością. O szybkości już nie wspomnę.

Nie rozumiem zwiazku tych 6m jako dlugosc fali z jakoscia basu i czestotliwoscia graniczna

A zwiazku miedzy odlegloscia od bazy / wielkosci sceny i zejsciem i jakoscia basu tez nie rozumiem.

Jak siedze 2m od „bazy“, to tez chce miiec adekwatny bas

A jesli mam poprawna akustyke i dobry, dobrze ustawiony sprzet, to glosniki „znikaja“ i obojetnie czy mam baze 2m czy 4m, jak zamkne oczy to wielkosc sceny jest ta sama, bo nie jestem w stanie okreslic czy te glosniki stoja dalej i szerzej, czy blizej i wezej.

Sam też wielu aspektów wielu dziedzin również nie rozumiem,

co nie znaczy, że je zaraz podważam 😉

A jakość czy w końcu ilość basu to równie nieciekawy temat do dyskusji, jak  wyższość

choćby blaszanych głośników nad innymi materiałami. Każdy ma swoje kryteria i tyle. 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 godzin temu, Marek333 napisał:

Pierwsze slysze. Mozna jakies przyklady?

12 godzin temu, Marek333 napisał:

Dobre niczego nie wycinaja tylko przenosza jak najlepiej jak najszersze pasmo.

Chyba chcemy slyszec to co jest na nagraniach a nie jakas wersje tego?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, J4Z napisał:

Mnie bolał ząb, to wyrwałem. 

To raczej nie ty decydowales o jego wyrwaniu tylko stomatolog.

Gdybys o zeby wczesniej dbal to bys nie musial wyrywać.

Z audio jest podobnie.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

4 godziny temu, audioburak napisał:

Sam też wielu aspektów wielu dziedzin również nie rozumiem,

co nie znaczy, że je zaraz podważam 😉

Jak ich nie rozumiem i nie potrafie sensownie uzasadnic, to ich nie powtarzam i nie rozprzestrzeniam 😉

Takie bezkrytyczne powtarzanie gdzies tam podchwyconych teorii, to jest forumowa choroba

Edytowane przez xajas

To akurat potrafię uzasadnić, bo nie tylko grając wiele lat, ale bywając na koncertach

wiele razy gitara basowa czy organy w niskich rejestrach znacznie lepiej DLA MNIE

brzmiały POZA salą niż wewnątrz. Czasem nawet poza budynkiem.

Można też twierdzić, że wzorzec basu - taki z Sevres - tylko z suba w Fiacie 600 😉 

a kubatura nie ma z dobrym basem nic wspólnego. Dla mnie to erzac i tyle.

2 godziny temu, J4Z napisał:

Uwazaj, bo cie zglosze xd

Straszysz czy obiecujesz?

😂😂😂

Muszę przewietrzyć mój system…

7 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Odległość do bazy ca 4m

Czyli aby uzyskać SPL 80dB w punkcie odsłuchowym oddalonym o 4m, to kolumna musi grać tutaj 90dB z 1m (podwojenie odległości w pomieszczeniu, to wymagane +5dB). Także tworzone jest dosyć spore ciśnienie akustyczne.

To akurat potrafię uzasadnić, bo nie tylko grając wiele lat, ale bywając na koncertach
wiele razy gitara basowa czy organy w niskich rejestrach znacznie lepiej DLA MNIE
brzmiały POZA salą niż wewnątrz. Czasem nawet poza budynkiem.
Można też twierdzić, że wzorzec basu - taki z Sevres - tylko z suba w Fiacie 600  
a kubatura nie ma z dobrym basem nic wspólnego. Dla mnie to erzac i tyle.

Porownywanie brzmienia live i brzmienia reprodukowanego w dowolnym pomieszczeniu przez dowolny system jes5 moim zdaniem nieporozumieniem.

Wiec pozostanmy przy reprodukcji zakonserwowanej kuzyki przez audio-system w zamknietym pomieszczeniu.

I w takim wypadku kastrowanie glosnikow, jakies wyliczanie dlugosci fal itd. Jest niepowazne.

Podam przyklad.

Moja kuchnia jest rozmiarowo „mikroskopijna“ (ma tylko 2,4x2,6m). Ale mam tam niezly/specyficzny sprzet audio. Zgodnie z teoriami rozpowszechnianymi na tym forum (patrz jakies tam wyliczenia dolnej czestotliwosci ktora mozna odtworzyc w takim malym pomieszczeniu, jakies tam obliczanie dlugosci fal itp.), w takim malym pomieszczeniu nie mozna odtworzyc najnizszych czestotliwosci.
A co ja slysze?
Bas w mojej kuchni jest ZJAWISKOWY
Wlasnie przez te mikroskopijne rozmiary!

Pozbawiony modow/dudnienia itp.
Marzenie!
Chcial bym miec tak nieproblematyczny bas w wielkim, powaznym systemie w pokoju muzycznym

Long speech short. To bezkrytyczne powtarzanie i powolywanie sie na jakies dlugosci fal, otwarte przestrzenie, koncerty live sa moim zdaniem bez sensu.

PS.

To jest kuchnia (z subwooferem i bez). ZERO ️ adaptacji akustycznej.

Ukryta Zawartość

Czy powinienem kastrowac glosniki i wycinac jakies pasma, bo fale sa za dlugie?

Ukryta Zawartość

Czyli aby uzyskać SPL 80dB w punkcie odsłuchowym oddalonym o 4m, to kolumna musi grać tutaj 90dB z 1m (podwojenie odległości w pomieszczeniu, to wymagane +5dB). Także tworzone jest dosyć spore ciśnienie akustyczne.

Te wyliczenia nie pasuja do pomieszczen zamknietych (odnosza sie do fali bezposredniej). W pomieszczeniach zamknietych do fali bezposredniej dochodza fale odbite, ktorych udzial w sumarycznym SPL rosnie z odlegloscia.

Ukryta Zawartość

Dotyczy to szczegolnie nizszych czestotliwosci, ktore z odlegloscia nie sa tak pochlaniane, jak wysokie czestotliwosci.

Ukryta Zawartość

Genelec pisał, że te 5dB na podwojenie odległości, tyczy się dla pomieszczeń zamkniętych (czyli razem z falami odbitymi). Inna sprawa, że po przekroczeniu pewnej odległości wzgl. kolumn, w danej wielkości pomieszczeniu, to może być mniej niż 5dB.

Natomiast dla wolnej przestrzeni to już potrzeba +6dB na każde podwojenie odległości.

Parę ciekawych info:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

Tak, tylko Genelec odnosi sie do pomieszczen studyjnych, z niesamowitym tlumieniem (w calym zakresie)z minimalnymi odbiciami i ultrakrotkimi czasami poglosu (czyli odbic)

Czy masz takie warunki w domu (mysle ze o takich dyskutujemy)?

53 minuty temu, xajas napisał:

Bas w mojej kuchni jest ZJAWISKOWY

Nie ma czegoś takiego jak bas.

Bas nie istnieje.

Istnieje tylko obwiednia sygnału.

Bas w systemach domowych to efekty pracy głośników w rzeczywistych warunkach reprodukcji oraz wpływ pomieszczeń.

1 godzinę temu, xajas napisał:

Tak, tylko Genelec odnosi sie do pomieszczen studyjnych, z niesamowitym tlumieniem

Nie wiem, może. Nie wykluczone, że biorą pod uwagę duże kubatury, nawet do małych monitorków (to też inna zawartość odbić, kiedy ściany są daleko, daleko).

Przejdzmy do konkretow

Pomiary u znajomego/klienta
Male pomieszczenie 17m2
3 pomiary. Roznica odleglosci miedzy najblizszym i najdalszym to 1m

Czy na podstawie pomiarow (SPL) mozesz powiedziec,
ktory jest ktory?

Ukryta Zawartość

3Abstnde1.thumb.jpg.2e4344e46e18b1ea953ad47ce0eabba9.jpg

Ostatnie pomiary w moim living roomie
Srednio-wielki 45m2
Dwa setupy: 2m i 3,2m od gloosnika

3Abstnde3.thumb.jpg.8f2d6447cd9ec2ed91c4d6976838ac9c.jpg

Czy roznice w SPL sa adekwatne do roznicy odleglosci?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

59 minut temu, xajas napisał:

Przejdzmy do konkretow

Pomiary u znajomego/klienta
Male pomieszczenie 17m2
3 pomiary. Roznica odleglosci miedzy najblizszym i najdalszym to 1m

Czy na podstawie pomiarow (SPL) mozesz powiedziec,
ktory jest ktory?

Ukryta Zawartość

3Abstnde1.thumb.jpg.2e4344e46e18b1ea953ad47ce0eabba9.jpg

Ostatnie pomiary w moim living roomie
Srednio-wielki 45m2
Dwa setupy: 2m i 3,2m od gloosnika

3Abstnde3.thumb.jpg.8f2d6447cd9ec2ed91c4d6976838ac9c.jpg

Czy roznice w SPL sa adekwatne do roznicy odleglosci?

Cześć. @xajas to bardzo cenna  informacja od Ciebie, ponieważ wiedza ta pozwoli manewrować nam odległością by regulować sobie zapotrzebowanie lub  pewną redukcję / nadmiar subbasu.

Czy pomylę się ? ...... jeśli powiem, że najjaśniejszy czerwony wykres (od klienta gdzie są 3 wykresy)  to ten z podbiciem subbasu to przy ustawieniu na P3 = 3,60m (*wynik odbić i nałożenia się fali tyłu pomieszczenia, tym bardziej, że jest małe a więc więcej odbić  )
Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
4 godziny temu, 747 napisał:

Nie ma czegoś takiego jak bas.

Bas nie istnieje.

Istnieje tylko obwiednia sygnału.

Bas w systemach domowych to efekty pracy głośników w rzeczywistych warunkach reprodukcji oraz wpływ pomieszczeń.

Sprawdzę w słuchawkach, czy mi go ktoś nie ukradł.

🙂

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi