Skocz do zawartości
IGNORED

Czy przewody polskiej marki Melodika to dobry wybór?

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, Bukaj napisał:

@MCHammer2022bierz pod uwagę też to , że nie samym kablem głośnikowym człowiek żyje...

Wysokiej jakości sprzęcie audio, każda rzecz jest ważna.

Piszę Ci to wszystko z własnego doświadczenia. 

Nie bazuję na nikim, sam testuje 

Zdaję sobie sprawę, że lepiej inwestować tysiące złotych w sprzęt niż w kable. Ale mam wielką ochotę zainwestować te 400zł i sprawdzić, czy aby w moim obecnym systemie (Densen B100, Cantony RC-L, AA Paganini) interkonekty QED Qunex 2 i kable głośnikowe 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  nie degradują dźwięku. A czytając recenzje tu na forum i komentarze do transakcji na Aliexpress widzę szansę na chińskie dźwiękowe "wow". 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
7 minut temu, sir.jax napisał:

Pomijając wpływ kabli, taki efekt można uzyskać poprawnie ustawiając kolumny.

No niby tak, ale jednak nie do końca...

Kable też mają na to wpływ.

Testowałem je tylko przepinając same kable nie ruszając w ogóle kolumn. Stały jak stały w tym samym miejscu.

Przykład

Blue Heaven akurat pod tym względem szału nie zrobił, znaczy scena była szersza, ale głębia i naturalność głosu nie była taka wybitna jak u Chińczyka. Natomiast jeśli chodzi o jakość dźwięku, ta krystaliczność, mikro detaliczność bije na łeb na szyje wszystkie wymienione kable. 

Purple Flare w dziale, że tak to nazwę "szer, glebok, oderw" jest kapitalny, najlepszy bym powiedział. Glęboka i szeroka scena nie do pobicia. Dźwięk odrywa się od kolumn. Kolumny znikają z pomieszczenia. Jakość dźwięku czyściutka. 

Z tego co zauważyłem chińczyki prawdopodobnie wzorowali się na Purple, ponieważ mają tą samą ilość drutów w taśmie co Nordost. No, ale jeśli chodzi o tą jakość dźwięku, czystość to trochę im jeszcze brakuje.

No, ale jak tu można w ogóle porównywać kable za 300zl z kablami za 3000-5000zl+-?

W dniu 2.02.2025 o 14:40, turandy napisał:

Mam obecnie coax tej firmy wpięty pomiędzy cd a dac. Jest przestrzennie, dynamicznie ale trochę brak "masy" znaczy się chudo jest.

Trzeba powiedzieć, że tego typu wnioski są po prostu prześmieszne.

To tak jakby ktoś pisał, że odczuwa skutki burzy piaskowej na Marsie, siedząc na czterech literach na Ziemi 😄

Może niezupełnie tak.

Jeśli taki kabel nic nie psuje w górze pasma to znaczy, że zachowuje tam 100 % sygnału.

Bywa nawet posądzany o rozjaśnianie, co jest bzdurą - jak by nie było to element bierny.

Więc dodać nic nie może. Ale w relacji do tych co jednak psują górę pasma wydaje się,

że dźwięk traci na masie, choć pozostaje jak był. Kwestia równowagi i nic więcej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, audioburak napisał:

Bywa nawet posądzany o rozjaśnianie, co jest bzdurą - jak by nie było to element bierny.

Jak element bierny przytłumia średnice i bas to relatywnie rozjaśnia 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 2.02.2025 o 08:37, wieloryb napisał:

Lubie przestrzeń, przysłowiowo dużo powietrza, muzykalność, szczególy, dobrą stereofonie.

Z naciskiem na szczegóły.

Spróbuj Tellurium (sam miałem niebieskie i czarne) może to być oczywiście używka co pozwoli zaoszczędzić parę groszy, powinieneś osiągnąć efekt jakiego oczekujesz.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

A mam takie pytanie. Czy do podłączenia gramofonu z wzmacniaczem musi być koniecznie przewód gramofonowy? Czy może to być np. interkonektor Tellurium?? Przykładowo. Taki zwykły do podłączania np. cd z wzmacniaczem.

3 godziny temu, Bukaj napisał:

No niby tak, ale jednak nie do końca...

To niby tak prędzej będzie dotyczyć kabli, jak ustawienia kolumn.

Zatem do końca do końca.  Bardzo wiele zależy od ustawienia kolumn.

Wystarczy sprawdzić i "pobawić" się różnymi ustawieniami kolumn, przede wszystkim ich odstawieniem od tylnej i bocznych ścian. Miejsce odsłuchu też ma znaczenie.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Do połączenia patefonu nie musi być specjalizowany kabel - wystarczy zwykły RCA.

Dopiero szukając określonej barwy czy likwidując niepożądane efekty trzeba

znaleźć taki o odpowiednich parametrach, strukturze budowy czy zintegrowaną żyłą

łączącą wzmacniacz i gramofon. Kwestia wymagań ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No bo ja obecnie mam ten gramofon podłączony interkonektorem Ricable Primus. Pod względem jakości dzwięku są to moim zdaniem fajne przewody. Tyle że ten model co mam jest troche krótki na długość.

Strukturę ma taką, że wiele kabli spełni oczekiwania i można tylko szukać

pod kątem niedużych pojemności - to w gramofonie jest istotne.

14 godzin temu, sir.jax napisał:

To niby tak prędzej będzie dotyczyć kabli, jak ustawienia kolumn.

Zatem do końca do końca.  Bardzo wiele zależy od ustawienia kolumn.

Wystarczy sprawdzić i "pobawić" się różnymi ustawieniami kolumn, przede wszystkim ich odstawieniem od tylnej i bocznych ścian. Miejsce odsłuchu też ma znaczenie.

Też zależy od wzmacniacza oraz kolumn. Jedne mają mniejszą scenę drugie większą.

Ja pamiętam, że kiedyś na mnie robiły dobre wrażenie kable qed ruby - dość tanie ale w porównaniu z melodiką czuć było, że przestrzeń była większa. 

Nie testowałem nowych kabli melodiki, więc też nie chce się wypowiadać, ale przy kablach warto nieraz spróbować to co większość forumowa poleca. Jest to spora szansa na powodzenie. Kiedyś qed ruby były często polecane jako kabel, który mało psuje a kosztował z 40 zł za 1m. Teraz już chyba zostają używki tylko ale warto sprawdzić.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

21 godzin temu, wieloryb napisał:

Czy może to być np. interkonektor Tellurium?? Przykładowo.

Zainteresował bym się tez kabelkami Neotech na twoim miejscu, duży wątek obok na forum, choć tellurium wydaje się być dobrym kierunkiem, kabelki tanie i bardzo dobre w stosunku jakość/cena.

5 godzin temu, gokar83 napisał:

kiedyś na mnie robiły dobre wrażenie kable qed ruby

kiedyś chyba nawet ten kabelek namieszał trochę w swoim pułapie cenowym z tego co pamiętam.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

6 godzin temu, gokar83 napisał:

Kiedyś qed ruby były często polecane jako kabel, który mało psuje a kosztował z 40 zł za 1m. Teraz już chyba zostają używki tylko ale warto sprawdzić.

Dobry kabel w swojej cenie był, chyba dlatego tak niewiele go na rynku wtórnym.

A jeszcze mam takie pytanie co do gramofonu technics. Do czego służy regulacja w hercach Pitch? I podczas odtwarzania muzyki pali się takie czerwone światło oświetlające bok talerza, do czego to służy?

Sory że się tak dopytuje ale jestem świeży w winylach.

Trzeba się przyjrzeć czy to światełko nie wędruje w prawo lub w lewo i jeśli

tak jest, to właśnie służy jego "umocowaniu" żeby się nie przemieszczało.

Wtedy obroty są dokładnie zgodne z zadanymi - 33 i 1/3 lub 45.

7 godzin temu, audioburak napisał:

Trzeba się przyjrzeć czy to światełko nie wędruje w prawo lub w lewo i jeśli

tak jest, to właśnie służy jego "umocowaniu" żeby się nie przemieszczało.

Wtedy obroty są dokładnie zgodne z zadanymi - 33 i 1/3 lub 45.

No ok ale jakby się przemieszaczało to wtedy tą regulacją Pitch (w hercach) się to reguluje?

A czy jakby się to światełko czerwone przemiesciło to nie wiem może się gramofon uszkodzić? Czy po prostu będzie gorsza jakościowo muzyka?

Kręcisz w jedną lub drugą stronę, żeby ją zatrzymać.

Jakby nie stało w miejscu, to niczym nie grozi, poza tym, że masz obroty inne,

niż przewidziano standardowo dla tej płyty. Wolniej lub szybciej i tyle.

Przewody głośnikowe są całkiem całkiem aczkolwiek do specyficznego użytku. Purple rain bardzo mocno tłumi górę pasma wcale nie dodaję potężnego dołu jak to rzekomo obiecuje producent dzięki żyle bass core. To się po prostu nie dzieje. 

Znam jednak systemy gdzie to panowanie nad wysokimi tonami było porządne i świadomie wybierane. 

RCA ok. Solidne bez fajerwerków po prostu ok. Mi było bliżej do oehlbacha czy qeda, wireworld w tej samej cenie albo chord, kimber w nieco wyższej . Subwooferowy czasem buczał. Myślę że to już zostało poprawione.

Jedyne co mnie nieco zastanawia w ofertach wybranych salonów w przypadku RCA, to fakt, że uznana w kraju sieć (wiadomo jaka), koncentruje swoją sprzedaż niemal wyłącznie na marce Audioquest. Wybór nie jest przesadnie szeroki, a zasadnicza część oferty obejmuje kilka rodzajów nieprzekraczających ceny 1 k. Czy faktycznie uznają, że te kable odpowiadają wielu droższym dostępnym w innych salonach i tym samym nie ma sensu poszerzać bezcelowo asortymentu o inne marki, w tym wersje dużo droższe, gdyż nawet te relatywnie tanie kable z powodzeniem sprawdzają się w zaawansowanych audiofilskich systemach? Pytanie oczywiście otwarte lub retoryczne, jak kto woli.

Co trzeba zrobić,aby zapisac sie do kościoła kabli i wierzyć,że kable za 1 koła grają lepiej niz te z tej samej miedzi,tylko brzydsze za 0,1 ceny?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Co trzeba zrobić,aby zapisac sie do kościoła kabli i wierzyć,że kable za 1 koła grają lepiej niz te z tej samej miedzi,tylko brzydsze za 0,1 ceny?

To nie jest kwestia wiary w tym przypadku, a świadomości braku dostatecznej wiedzy w tej materii, a więc podstaw do negowania z klucza ewent. różnic jakie mogą występować w zakresie konstrukcji przewodu, czyli np. określonego ułożenia wiązki, jej przekroju oraz technologii związanej przykładowo z użyciem konkretnego rodzaju danego metalu, jego obróbki galwanicznej, wykorzystaniem stopów, konkretnych rodzajów lutu itd. Pytanie rzecz jasna, na ile te różnice mają faktycznie wpływ na możliwe odmienne odczucia wynikające z percepcji ludzkiego słuchu, ale to już oczywiście zupełnie inna kwestia.

Edytowane przez Mark75X
5 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Trzeba mieć słuch, ale na to wpływu nie masz.

5 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

To nie jest tak. Tańsze kable mogą zagrać lepiej. Tu nie ma kościoła ani sekty. Tu jest impedancja, induktancja, rezystancja.

Podpinasz sobie i tyle. Albo zagrają lepiej, albo gorzej, albo będzie bez zmian. Jak lepiej, to decydujesz o kupnie (biorąc pod uwagę czynnik ceny, oczywiście).

To takie proste. Po co dorabiać do tego filozofię?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Tańsze kable mogą zagrać lepiej.

Wszystko zależy od systemu, jego czułości, parametrów i preferencji słuchacza. Ale w dobrych systemach słychać, że kabel za 200zł zagra zawsze lepiej niż kabel za 10zł.

6 godzin temu, Mark75X napisał:

Jedyne co mnie nieco zastanawia w ofertach wybranych salonów w przypadku RCA, to fakt, że uznana w kraju sieć (wiadomo jaka), koncentruje swoją sprzedaż niemal wyłącznie na marce Audioquest. Wybór nie jest przesadnie szeroki, a zasadnicza część oferty obejmuje kilka rodzajów nieprzekraczających ceny 1 k. Czy faktycznie uznają, że te kable odpowiadają wielu droższym dostępnym w innych salonach i tym samym nie ma sensu poszerzać bezcelowo asortymentu o inne marki, w tym wersje dużo droższe, gdyż nawet te relatywnie tanie kable z powodzeniem sprawdzają się w zaawansowanych audiofilskich systemach? Pytanie oczywiście otwarte lub retoryczne, jak kto woli.

Są ich dystrybutorem. To normalne. Nie mają innych za bardzo. Wejdź do salonów Denona to qed jest wszędzie. Tylko oni mają jeszcze inne kabelki dlatego rzuca się w oczy mniej.

Świetnie może zagrać też kabel za grosze, a to że nie może zagrać wynika raczej

z fobii, więc kwestii mentalnych, a nie rzeczywistych wad czy zalet jego brzmienia.

14 minut temu, audioburak napisał:

Świetnie może zagrać też kabel za grosze,

W lepszych systemach jest to niemożliwe, chyba że mówimy o kablach za grosze (typu 100zł za interkonekty) z Aliexpress.

• Pokaż nowe odpowiedzi