Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiany w systemie pod cięższą muzykę

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, xajas napisał:

Dlaczego? A jesli subwoofer niie ma wejscia highlevel, to co wtedy? Jak go podlaczysz?

To zasadniczo nic. Zasadniczo wzmacniacze stereo nie mają wyjść sub, więc zasadniczo suby do stereo mają wejścia hi-level. Bo zasadniczo po co niby produkować sub do stereo, którego zasadniczo nie da się podłączyć do wzmacniacza stereo? Więc zasadniczo jeśli wzmacniacz stereo nie ma wyjścia sub, to zasadniczo pozbawiamy się możliwości zakupu suba, który zasadniczo w stereo i tak by dobrze nie zagrał. Więc zasadniczo na początek zabawy z subem w stereo, zasadniczo lepiej odpuścić sobie eksperymenty z subami bez wejścia hi-level.

4 godziny temu, Gargan napisał:

moc wzmacniacza dobierasz nie do minimalnych wymagań kolumn tylko do maksymalnych.

Twoje kolumny mają impedancję 6Ω i mogą przyjąć 150W. Więc najlepiej będzie poszukać wzmacniacza, który potrafi bez wysiłku wpompować w nie 150W na obciążeniu 6Ω. Wtedy to zagra jak trzeba. 

Tylko która moc do której mocy, bo zarówno moc wzmacniacza jak i moc kolumn, można zmierzyć na wiele różnych sposobów, a wyniki będę mocno się różnić.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 godziny temu, aeeon napisał:

No dobra, takiej rzeczowej odp. oczekiwałem.

Rzeczowa? Dobre 😁A moja końcówka mocy ma zaledwie 150 Wat. To jak z nią jest? Jest lepsza czy gorsza? Wzmacniacze Naima mają wręcz żałosne pomiary a są w stanie rozbujać niemal dowolne głośniki. Prawda jest taka, że suche parametry techniczne o niczym nie świadczą i nie stanowią o klasie i możliwościach elektroniki. 

4 godziny temu, aeeon napisał:

Szkoda tylko, że gość poleca w teście wzmak za 30k do głośników za 6k.

To chyba daje niezły obraz jego wiarygodności.  Dla mnie ZEROWY. 

[mention=1239]xajas[/mention] nie mam pojęcia bo zegary w Gustard zawsze są dobre, ale jak ktoś chce się bawić to czemu nie? Producent daje opcję tuningu.

„Tuningu“?

Jesli masz w studiu wiele cyfrowych ustrojstw, wymagajacych synchronizacji i centralnego clocka, to mozesz taki jeden masterclock podlaczyc, ale co tu chcesz synchronizowac i tuningowac w przypadku jednego klocka w domowym zestawie?

Takie zonglowanie, rzucanie pseudofachowymi haslami bez skladu i ladu jest troche niepowazne
57 minut temu, piotrek7 napisał:

Rzeczowa? Dobre 😁A moja końcówka mocy ma zaledwie 150 Wat. To jak z nią jest? Jest lepsza czy gorsza? Wzmacniacze Naima mają wręcz żałosne pomiary a są w stanie rozbujać niemal dowolne głośniki. Prawda jest taka, że suche parametry techniczne o niczym nie świadczą i nie stanowią o klasie i możliwościach elektroniki. 

To chyba daje niezły obraz jego wiarygodności.  Dla mnie ZEROWY. 

A co stanowi o klasie elektroniki?

5 godzin temu, Gargan napisał:

Twoje kolumny mają impedancję 6Ω i mogą przyjąć 150W. Więc najlepiej będzie poszukać wzmacniacza, który potrafi bez wysiłku wpompować w nie 150W na obciążeniu 6Ω. Wtedy to zagra jak trzeba. 

Ależ zrobiłem fakap że przeszedłem od 250W D klasy, przez 100W AB, a skończyłem na 30W A klasie... a najlepiej grajacy metal jaki słyszałem pochodził z dychawicznej lampki na 300B która w porywach mogła mieć max chyba na 8W 😆 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ależ zrobiłem fakap że przeszedłem od 250W D klasy, przez 100W AB, a skończyłem na 30W A klasie... a najlepiej grajacy metal jaki słyszałem pochodził z dychawicznej lampki na 300B która w porywach mogła mieć max chyba na 8W 😆 

To żaden fakap, po prostu znów wyłożyłeś się na porównaniu mocy mierzonej różnymi normami. Ale fajniejsza jest wiara w cud, od zrozumienia szarej rzeczywistości.

25 minut temu, szymon1977 napisał:

To żaden fakap, po prostu znów wyłożyłeś się na porównaniu mocy mierzonej różnymi normami. Ale fajniejsza jest wiara w cud, od zrozumienia szarej rzeczywistości.

Nie wymyślaj fizyki na nowo. Każdy z nich w identyczbych warunkach zmierzy się mniej więcej tak jak podaje producent.  Lampa nie wygeneruje więcej niż 8, a Sugden więcej niż 30. I to wystarczy w zupełności przy łatwych kolumnach. A papierkowa moc, nie ma nic wspólnego z dynamiką i energią jaką wzmacniacz prezentuje.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Wszyscy wiedzą, że jeśli chce się, aby metal brzmiał jak metal to kupuje się Naima i po temacie, a tak to sorry, ale autor kręci się jak bęben w pralce 😆

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

47 minut temu, marcinmarcin napisał:

Każdy z nich w identyczbych warunkach zmierzy się mniej więcej tak jak podaje producent. 

No i co z tego, skoro moc mierzysz normą nieadekwatną do charakterystyki pracy urządzenia? To tak jakbyś się dziwił, że raz wypiłeś pół litra i Cię ścięło, a raz w ogóle nie ruszyło pomijając, że raz była to Wyborowa, a raz Tatra Mocna.

Ps

A, że z jednej liczby chcesz odczytać całość charakterystyki pracy urządzenia, nawet komentować nie będę.

Edytowane przez szymon1977

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Nie wymyślaj fizyki na nowo

Nie odczuwam potrzeby - wystarczy, że  szanuję to, co już dawno wymyślono.

Zdecydowanie kolumny, gra ci płasko bo brakuje dynamiki w kolumnach, wzmacniacz i dac w późniejszym etapie

przerabialem to, zmieniałem dac, wzmacniacze i ciągle byłem w tym samym miejscu

Witam z tematem metalu i sprzętu walczę kupę lat , w temacie sprzętu wiele doradzać nie będę ale wzmaki MF i Naim do tej nuty są dobre nad też nieźle . Ale z własnego doświadczenia mogę ci poradzić do metalu i nie tylko oczywiście bardzo ważne jest ustawienie kolumn ( o akustyce nie piszę to podstawa i warto choć zachować jakieś podstawowe zasady ) ustawieniem kolumn można bardzo wiele zdziałać nie inwestując złotówki . To o czym piszesz wgląda że można w jakimś stopniu poprawić przez dogięcie kolumn, piszę z własnego doświadczenia kolumny mało dogięte spokojny rock ,Jazz itp gra dobrze ale metal szczególnie mówię tu właśnie o ostrzejszych odmianach źle nagranych lipa brak mięsa gitary słabo dosyć ostre dogięcie i wszystko jest o wiele lepiej dobre nagrania nadal super i metalu też wreszcie da się słuchać , tylko trzeba znaleźć ten punkt naprawdę warto eksperymentować nic nie kosztuje a można się grubo zdziwić 

P.s nie znam twoich kolumn ale kolega posiada MA tylko gold i metal gra u niego ekstra 

Edytowane przez blackromek

Nadal będę bronić tych kolumn. Nie są złe. Po prostu są niewielkie i nie mają charakterystyki typowych "rozrywkowych" podłogówek wstawianych do małych pomieszczeń przez baso-lubów z dowolnym dołem pasma. Nie, te małe Silvery Maja of 60Hz w górę ±2dB odchyłki od liniowości. Genialny wynik jak na taką konstrukcję. 

d2FjPTM2MHgxLjQ2Ng_src_48891-monitor-audio-silver200-audiocompl-lab2.webp.963e2440348394491f1551bc418a8427.webp

d2FjPTM2MHgxLjM4Nw_src_48890-monitor-audio-silver200-audiocompl-lab1.webp.f169bb20b7b83904a68af9c12cd70846.webp

Jeśli chcemy z nich wydusić więcej basu i dynamiki to trzeba to zrobić a) mocnym wzmacniaczem, b) DAC z przyjemną barwą. No i przysunąć do ściany, bo same z siebie nie zaczną nagle podbijać basu.

Moim zdaniem tak liniowe kolumny są super. Chyba, że słuchacz na inne upodobania (wychowany w remizie) no to trzeba faktycznie je zmienić na coś innego albo dokupić subwoofer. 

Jeśli chcecie napier***** a nie słuchać to lepsze będą DAVIS Balthus 90. Uszy urwie w małym pomieszczeniu, ale każdy DJ się przy nich uśmiecha. 

d2FjPTM2MHgxLjQ2NA_src_61351-davis-balthus-90-lab.webp.bcd1dcf6dfa343259faccde733da4c0a.webp

Cięższa muza to też i blues i reggae, gdzie bas ma gadać na pierwszym planie.

Bez basu taki np. Mój blues Urszuli jest bez życia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

@xetras bez basu czy bez idiotycznie podbitego basu?

Nie sądzisz, że połowa ludzi szuka basu tam gdzie go wcale nie nagrano? 😀

4 minuty temu, Gargan napisał:

@xetras bez basu czy bez idiotycznie podbitego basu?

Nie sądzisz, że połowa ludzi szuka basu tam gdzie go wcale nie nagrano? 😀

Autorka rzadko kiedy jest smutna a to dość smutny przekaz. Kawałek niezbyt ograny.

A co do pytania:

Może większego audio szukają (czyli szukanie większego basu w tym zawiera się)?

@xetras ja znalazłem mnóstwo basu z małych kolumn, więc jeśli komuś brak basu z dużych kolumn to nie wiem czego on szuka?

Może trzeba się przeprowadzić w pobliże czynnego wulkanu? Tam są fajne pomruki bez subwoofera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś za czasów nk.pl na forum metal i wolność moderatorka (zwana "matką") proponowała suba na brzuch.

(50-100 kilosów zawsze będzie skuteczne)

W dniu 5.02.2025 o 14:32, aeeon napisał:

Mam taką sytuację. Posiadam kolumny Monitor Audio Silver 200, które grają z Marantz PM7005, który ma wbudowany DAC. Marantz połączony przez USB bezpośrednio z PC (linux).  Słucham praktycznie każdej muzyki. Sporo muzyki klasycznej (przeważnie barok lub romantyzm), klasyki rocka/popu: od Boba Dylana, przez The Doors, po Black Sabbath.
Lubię także mocniejsze brzmienia typu heavy metal, thrash, etc. Zdarza się jakaś elektronika czy new age, typu Mike Oldfield, Tangerine Dream. Od czasu do czasu jakiś vocal jazz, folk pop, etc.

Z metalu jak słucham topowe zespoły typu Iron Maiden czy Metalliki, czyli w miarę dobrze wyprodukowane albumy, to jest jeszcze ok. Nieźle też brzmi np. Candlemass, ale to jest wolne granie. Ale gdy puszczę już bardziej garażowe brzmienie typu Bathory z płyty Hammerheart, a już na pewno jakiś szybki thrash typu Sepultura np. z płyty Arise to każdorazowo mam ochotę przełączyć na słuchawki, ktore podpięte pod Marantza brzmią w ciężkiej i szybkiej muzyce dużo lepiej. Mam też opcję z podpięciem Dragonfly, ale to wciąż słuchawki, od których się odzwyczaiłem.
Pytanie,  czy to wina kolumn czy może Marantza albo jedno i drugie? Nie chcę się pozbywać sprzętu, bo w innych gatunkach jestem z tego zestawu zadowolony.

Co pomoże? Inny DAC, inny wzmacniacz czy może kolumny? Z dodatkowym DAC byłby problem najmniejszy, bo nie musiałbym niczego zmieniać, ale podejrzewam, że jego wpływ jest tutaj mniejszy od całej reszty.

Proszę o rady mądrzejszych ode mnie w temacie 🙂

u mnie Hammerheart brzmi znakomicie Nad c375 + Focal Vestia n2

Godzinę temu, xetras napisał:

moderatorka (zwana "matką") proponowała suba na brzuch.

Są różne dewiacje ale jeśli w taki sposób się zaspokajała nie robiąc innym krzywdy i nie na ruszając porządku prawnego, jej sprawa 

Audiofile to tak naprawdę głusi frajerzy.

Specjalnie niszczą dobry dźwięk wkładając zbyt duże kolumny do małych pomieszczeń, żeby poczuć mocne uderzenie. Droga wprost do ogłuszenia i za absurdalne pieniądze. 

A jest prostszy i tańszy sposób na super odczucia podczas odtwarzania basu. Wystarczy zaopatrzyć się w ButtKicker. 

DSP za miliony, subwoofery za miliardy, a żaden nie wpadł na pomysł z tym extenderem. Więcej to da od tych wszystkich wymyślnych audiofilskich bzdetów-gadżetów.

Zakres przenoszenia 5Hz ~ 200Hz. Ciekawe, który wasz audiofilski wynalazek tak zagra? 🤪

19 minut temu, piotrek7 napisał:

Są różne dewiacje ale jeśli w taki sposób się zaspokajała nie robiąc innym krzywdy i nie na ruszając porządku prawnego, jej sprawa 

Fanatyczka Slayerów.

Słuchałem Bathory Hammerheart i wg mnie wszystko brzmi dobrze, trochę garażowo zmiksowane są gitary ale słychać że to specjalnie. Z natłoku brzmienia gitar słychać wszystko inne, wokal, chórki, perkusje, a nawet, różne dodatki tła dźwiękowego. Całkiem przyjemnie i absorbująco to brzmi. Coś chyba jest z kolumnami autora wątku, że się nie zgrywają. Jeszcze jedno, trzeba trochę basu mieć w zapasie aby zrównoważyć ostrość gitar. Muzyka fajna.

Trochę podobny problem miałem kiedyś z indie rockiem. Bo to też tak trochę garażowa muzyka 🙂

Edytowane przez paww
45 minut temu, paww napisał:

Muzyka fajna.

Puszcze se i ja.

46 minut temu, paww napisał:

Jeszcze jedno, trzeba trochę basu mieć w zapasie aby zrównoważyć ostrość gitar.

Tu moje spostrzeżenie: typowa dla monitorków i małych podłogówek górka na basie w okolicach 50-100Hz, w metalu skutkuje buczeniem - potrzeba niskiego i w miarę równego zejścia.

Godzinę temu, paww napisał:

Słuchałem Bathory Hammerheart i wg mnie wszystko brzmi dobrze

Dobrze... niech będzie, że dobrze. Jakiejś tragedii stawiającej hifi szczególne wymagania na pewno nie ma.

Ps

Fajna płyta.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Dobrze... niech będzie, że dobrze. Jakiejś tragedii stawiającej hifi szczególne wymagania na pewno nie ma.

Ps

Fajna płyta.

Muzyka taka trochę psychodeliczna, wprowadzająca w pewien trans. Generalnie ciekawa i na swój sposób wciągająca muzyka. Posłucham nowszej płyty, może będzie równie ciekawa.

Ps. Trochę się wątek muzyczny zrobił.

Cześć.

Jaki masz budżet na zmiany? Jaki metraż pokoju?

Czego oczekujesz?

Twardego, szybkiego i mocnego basu z szybkim wygaszeniem?

Bliskiej i wielobarwnej średnicy ?

Szczegółowej , ale nie ostrej góry?

Dużej dynamiki i szybkości przekazu z mocno postawionymi dźwiękami?

Dużo powietrza w graniu?

Czy raczej grania z dużym lekko dudniącym, poluzowanym  basem, ostrą górą i średnicą w tle?

Czy może ściany dźwięku i dużego ataku na twarz?

Wolisz granie kiedy słyszysz, że muzyka dociera z kolumn czy kiedy  nie do końca możesz zlokalizować jej żródło?

Jakiego serwisu  używasz do streamu?

Edytowane przez Metal
dwa razy to samo
W dniu 7.02.2025 o 19:25, marcinmarcin napisał:

Nie "najlepiej grający" tylko "najbardziej podobająca się TOBIE wersja", no ale gusta są różne.

• Pokaż nowe odpowiedzi