Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie wyrzucić płyty CD ? Większość Polaków robi to źle

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

"Punkt zbiórki elektroodpadów to najlepsza opcja".

To cytat :

https://zielony.onet.pl/dom-i-ogrod/gdzie-wyrzucic-plyty-cd-to-nie-takie-proste/j0eb4dp

Przykro się czyta, łezka się w oku kręci no ale niestety takie są realia.

Ja sam z racji pięknej kolekcji i słusznego wieku nie mam zamiaru pozbywać się wszystkich płyt, tylko tych bezwartościowych czyli kiepsko nagranych. Wiem że takich wszyscy mamy najwięcej (mam na myśli tych nielicznych którzy jeszcze się płyt CD nie pizbyli). Jeszcze kilka lat temu większość forumowiczów wystawiała na portalach aukcyjnych swoje zbiory, wszyscy chwalili się że sprzedali płyty CD i odtwarzacze i przesiedli się na pliki.

Obecnie na naszym Forum praktycznie nie ma już tematów innych niż te o plikach, DACach itp.

Ciekaw jestem czy wszyscy zasilą wspomniane śmietniki swoimi kolekcjami płyt CD (o DVD nie wspominam bo wszyscy w 100% się ich pozbyli), czy też jest szansa że te płyty przetrwają dzięki Japończykom i ich ciągłym zabiegom marketingowym typu 7" Super Material Blu Spec HD UHQ ...

Polecam mieszankę poliwęglanu z aluminium czy cienką warstwą złota wrzucić do żółtego odbiornika na śmieci ( Plastik metal) 

Myślę że temat można zamknąć, wątek wyczerpany

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

41 minut temu, szpakowski napisał:

Dziennikarzom z Onetu chyba się deczko odjechało ... 

Rozumiem stare cd-r ... ale wyrzucać oryginalne płyty z muzyką czy filmem to podobnie jak wyrzucać książki ... 

Epickie 😚

Pewnie wszyscy się zastanawiają dlaczego temat umieściłem w dziale hiend.

To proste- przez lata zwolennicy CD bronili tego formatu. Obok trwa dyskusja czy pliki to również hiend.

Coś jednak z tym końcem CD jest na rzeczy, skoro już pierwszy wpis domaga się zamknięcia tematu bo o CD już nikomu nawet myśleć, a co dopiero pisać się nie chce.

Mam nadzieję że oprócz mnie są tu jeszcze inni kolekcjonerzy przynajmniej tych "lepszych" płyt fizycznych np. SACD czy BSCD nie mówiąc już o moich ulubionych XRCD.

Niestety to co napisał Onet to tylko część tego co się dzieje na rynku fizycznych nośników.

Przed kilkoma dniami czytaliśmy o światowym zakończeniu produkcji płyt CD i DVD. Kilka firm ogłosiło że dla podtrzymania wiarygodności u klientów jeszcze przez jakiś czas będą te płyty produkowali, jak rozumiem nawet po kosztach.

13 minut temu, Audroc napisał:

Coś jednak z tym końcem CD jest na rzeczy, skoro już pierwszy wpis domaga się zamknięcia tematu bo o CD już nikomu nawet myśleć, a co dopiero pisać się nie chce.

Piszesz o tym końcu pod różnymi nickami od 15 co najmniej lat chyba.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

8 godzin temu, Audroc napisał:

Ciekaw jestem czy wszyscy zasilą wspomniane śmietniki swoimi kolekcjami płyt CD

Myślę,że w pierwszym odruchu wyrzucania należałoby pomyśleć o odsprzedaży co cenniejszych pozycji .Resztę można wystawić pakietami w atrakcyjnych cenach :) Polacy ,jesteśmy bardzo przedsiębiorczy .Posiadamy też inne pozytywne cechy,jak chęć dzielenia się z innymi .Podarujmy komuś parę płyt :)

Osobiście swoje analogi sprzedałem w jednym dużym pakiecie ,koledze.Srebrne krążki jeszcze trzymam i kupuje nowe .

Nadal wielu pozycji nie ma na strimingu i nie będzie raczej .

czy wszyscy zasilą wspomniane śmietniki swoimi kolekcjami

Nie.

Vide: śmieciarka jedzie.

PS.

Mastering robi tłoczny w tłoczni. Są lepsi i gorsi tłoczni. 

PPS.

Zostawiam sobie Exodus Armii. Zostawiam sobie też Masmedia TSA. To celowa partanina techniczna.

Kto inny określi je jako niedbalstwo. 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

7 minut temu, baltfan napisał:

Myślę,że w pierwszym odruchu wyrzucania należałoby pomyśleć o odsprzedaży co cenniejszych pozycji .Resztę można wystawić pakietami w atrakcyjnych cenach 🙂 Polacy ,jesteśmy bardzo przedsiębiorczy .Posiadamy też inne pozytywne cechy,jak chęć dzielenia się z innymi .Podarujmy komuś parę płyt 🙂

Osobiście swoje analogi sprzedałem w jednym dużym pakiecie ,koledze.Srebrne krążki jeszcze trzymam i kupuje nowe .

zamiast tracić czas i energię na pisanie ckliwych tekstów na niszowym forum z niszowym tematem, po prostu załóż fundację np.  "przygarnij cd" (kreatywność jak wyobraźnia - bez ograniczeń)

Może stworzysz drugą orkiestrę...

czy też jest szansa że te płyty przetrwają dzięki Japończykom i ich ciągłym zabiegom marketingowym typu 7" Super Material Blu Spec HD UHQ

W przypadku ELO, których usynowił sam Lennon, ich zabiegi nie skutkują. ELO to zmora audiofilii, rzekomo w tym środowisku nie istnieje.

18 minut temu, baltfan napisał:

Myślę,że w pierwszym odruchu wyrzucania należałoby pomyśleć o odsprzedaży co cenniejszych pozycji .Resztę można wystawić pakietami w atrakcyjnych cenach 🙂 Polacy ,jesteśmy bardzo przedsiębiorczy .Posiadamy też inne pozytywne cechy,jak chęć dzielenia się z innymi .Podarujmy komuś parę płyt 🙂

Ile z nich jest w kilkuset dostępnych masteringach? Który master jest ten referęcyjny ("że tak powiem")?

59 minut temu, Audroc napisał:

czytaliśmy o światowym zakończeniu produkcji płyt CD i DVD

Nie.

To bzdura.

4 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

Może stworzysz drugą orkiestrę.

Nie chce mi się nawet wystawić swoich rodzynków ,a co dopiero fundację prowadzić :)

4 minuty temu, xetras napisał:

Ile z nich jest w kilkuset dostępnych masteringach?

Osobiście nie posiadam takich płyt (wydań). Chodzi mi o płyty cd ,które są rzadkie z racji małego nakładu ,niedostępne lub wycenione ''drogo''. Takie najłatwiej się sprzedaje. Typowe ,wielkonakładowe produkcje ,są niemal bez wartości .Może ,ktoś da ci za taką płytę na browara :)

3 minuty temu, baltfan napisał:

Nie chce mi się nawet wystawić swoich rodzynków ,a co dopiero fundację prowadzić 🙂

żebyś potem nie żałował, że przegrałeś z prozaicznym lenistwem 😉

10 minut temu, Zbi_Rek napisał:

pisanie ckliwych tekstów na niszowym forum z niszowym tematem,

Niszowe forum ? Audio Stereo to największe tego typu forum w Polsce.

1 minutę temu, Zbi_Rek napisał:

nie żałował,

Ostatnio sprzedałem koledze płytę ,której nie słuchałem .Za grosze poszła .Żal przyszedł ,kiedy wszedłem na serwis sprzedażowy i zobaczyłem ile chcą za tą pozycję. Po chwili się uspokoiłem i nie zaglądam tam :)

Cieszę się że temat się spodobał.

Mam jeszcze na gorąco ciekawą opinię

"...

Tłoczone dyski premium z muzyką o wysokiej jakości czy kolekcjonerskie filmy nadal są chodliwym towarem i znajdują swoich niszowych fanów. Zatem płyty CD nie znikną totalnie z powierzchni ziemi. Zawsze znajdzie się ktoś, kto doceni kawałek starej technologii i będzie jej fanem z uwagi na jej unikatowe cechy. Będą to chociażby sami zbieracze antyków i innych “perełek z dawnych lat”.

Nic dziwnego, że Sony przestaje produkować płyty CD, z uwagi na zmieniający się rynek i przeorganizowanie siły roboczej na inne fabryki z nowoczesną technologią."

Niektórzy widzę mają jakieś problemy ... zaklinają rzeczywistość by pasowała do ich światopoglądu ... 

To co? Ktoś się chce pozbyć CD ? Chętnie przygarnę takie z interesującą muzą.

Proszę pisać na PW.

😁👍

20 minut temu, Audroc napisał:

Cieszę się że temat się spodobał.

Mam jeszcze na gorąco ciekawą opinię

"...

Tłoczone dyski premium z muzyką o wysokiej jakości czy kolekcjonerskie filmy nadal są chodliwym towarem i znajdują swoich niszowych fanów. Zatem płyty CD nie znikną totalnie z powierzchni ziemi. Zawsze znajdzie się ktoś, kto doceni kawałek starej technologii i będzie jej fanem z uwagi na jej unikatowe cechy. Będą to chociażby sami zbieracze antyków i innych “perełek z dawnych lat”.

Nic dziwnego, że Sony przestaje produkować płyty CD, z uwagi na zmieniający się rynek i przeorganizowanie siły roboczej na inne fabryki z nowoczesną technologią."

Od początku narodzin były wytwórnie płyt wysokiej jakości Telarc, DMP, Verve, Deutsche Gramofon, Reference Recordings, GRP, Chesky Records, JVC Jazz i wiele innych. Ale na rynku masowym królowali  producenci śmieci za 1€ o piratach nie wspomnę (szczególnie Austria i Holandia), stąd tyle tego do utylizacji

2 godziny temu, baltfan napisał:

Podobnie z winylem. Jest mnostwo pozycji, ktorych nie wydano na CD.

Muszę przewietrzyć mój system…

@Audroc

3 lutego 1959 roku umarła muzyka

https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Day_the_Music_Died

1 godzinę temu, Audroc napisał:

temat się spodobał.

W walentynki jaki temat opracujesz?

Godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

Na rynku masowym królowali  producenci śmieci za 1€ o piratach nie wspomnę (szczególnie Austria i Holandia)

W pełni zgoda!

1 godzinę temu, Audroc napisał:

Sony przestaje produkować płyty CD, z uwagi na zmieniający się rynek i przeorganizowanie siły roboczej

Pracujesz w korporacji?

Tej pod nazwą Sony?

Siły robocze są też w innych korporacjach.

Edytowane przez xetras
Poprawka

@AudrocW ramach wiosennych porządków umyj okna a potem sobie wyrzucaj.

2 godziny temu, baltfan napisał:

Osobiście nie posiadam takich płyt (wydań). Chodzi mi o płyty cd ,które są rzadkie z racji małego nakładu ,niedostępne lub wycenione ''drogo''.

1

Wycenianie robią handlarze, a potem wycofują aukcję (vide: Lombard za 1000)

2

Nowa Aleksandria - mam 5 wersji (1986, 1992, 2012, 2017, 2024).

Jakoś tyle nazbierało mi się. Każda z nich i te, których akurat nie mam, to co innego.

Tej poniżej (2003) to nawet nie chcę mieć, bo:

https://www.discogs.com/release/1235824-Siekiera-Nowa-Aleksandria

Tomasz Adamski is wrongly credited in the booklet as bass guitar player.

10 godzin temu, ASURA napisał:

Polecam mieszankę poliwęglanu z aluminium czy cienką warstwą złota wrzucić do żółtego odbiornika na śmieci ( Plastik metal) 

Myślę że temat można zamknąć, wątek wyczerpany

Policja wyrzuciła moje legalne płyty już 30 lat temu.

Była nagonka medialna i tak reagowali na wniosek prokuratury na Ochocie.

Jajo pełne muzyki przy Staromiejskim Domu Kultury przestało istnieć.

Tu o jaju:

https://sdk.pl/o-nas/zarys-historii-wydarzenia-staromiejskiego-domu-kultury/

30 minut temu, xetras napisał:

Wycenianie robią handlarze, a potem wycofują aukcję (vide: Lombard za 1000)

Brak wznowień powoduje cenowe absurdy,sam szukam niektórych wydań niestety cwaniacy opanowali ten biznes.

39 minut temu, fan64 napisał:

Brak wznowień powoduje cenowe absurdy,sam szukam niektórych wydań niestety cwaniacy opanowali ten biznes.

brak wznowień podyktowane jest analizami, wytwórnie nie są organizacjami non profit

20 minut temu, Zbi_Rek napisał:

brak wznowień podyktowane jest analizami, wytwórnie nie są organizacjami non profit

A brak wznowień 2 plus 1 - Video?

Brak wznowień 2 plus 1 - Bez limitu?

To, co na CD to jest nie do odtworzenia. Pisałem parokrotnie, czemu tak jest.

Stan "radia w stanie likwidacji", gdzie zalegają archiwa, też jest podyktowany analizami?

PS.

Do pojedynczych utworów firma Sonic i p. Marek Proniewicz jakoś może dobrać się ale składanki 2 plus 1 mnie nie obchodzą bo na składankach niestety dochodzi do spłaszczania ich brzmienia.

40 lat minęło od wydania tych albumów i nie ma ich p o r z ą d n i e wydanych na CD. Porządnie czyli podobnie jak na LP.

5 minut temu, xetras napisał:

A brak wznowień 2 plus 1 - Video?

Brak wznowień 2 plus 1 - Bez limitu?

To, co na CD to jest nie do odtworzenia. Pisałem parokrotnie, czemu tak jest.

Stan "radia w stanie likwidacji", gdzie zalegają archiwa, też jest podyktowany analizami?

PS.

Do pojedynczych utworów firma Sonic i p. Marek Proniewicz jakoś może dobrać się ale składanki 2 plus 1 mnie nie obchodzą bo na składankach niestety dochodzi do spłaszczania ich brzmienia.

40 lat minęło od wydania tych albumów i nie ma ich p o r z ą d n i e wydanych na CD. Porządnie czyli podobnie jak na LP.

sfinansuj tłoczenie, dystrybucję i pozostałe źródła kosztów. 

Albo po prostu zamów dla siebie x sztuk wydań i sam zajmij się sprzedażą, zostawiając pierwszy numerowany egzemplarz dla siebie 😉...

Kto nie ryzykuje, nie pije Macallan The In Lalique Six Pillars

3 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

Macallan The In Lalique Six Pillars

A co to takiego?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

A co to takiego?

Straszne, musisz wypić od razu całą butelkę bo na drugi dzień ma tylko 5% wartości smakowych

No jak żyć....

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi