Skocz do zawartości
IGNORED

Sam na sam z włamywaczem.

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Stream napisał:

Monitoring był (i jest) zaplanowany do założenia na wiosnę przy okazji remontu dachu. Złodziej się pospieszył😉

Dawniej monitoring to się zakładało w stanie surowym wraz z montażem okien, bo inaczej potrafiły zniknąć następnej nocy. To wybite okno to w drzwiach tarasowych?

Teraz, Zbig napisał:

To wybite okno to w drzwiach tarasowych?

Nie. Małe okienko na bocznej ścianie od ogrodu. W zasadzie jedyne, które jest gorzej widoczne z zewnątrz. Z drugiej strony małe okno, niewielka szkoda. Dom nie stoi na uboczu, była godz 10 rano.

Teraz, Stream napisał:

Nie. Małe okienko na bocznej ścianie od ogrodu. W zasadzie jedyne, które jest gorzej widoczne z zewnątrz. Z drugiej strony małe okno, niewielka szkoda. Dom nie stoi na uboczu, była godz 10 rano.

To jakiś lepszy fachowiec.  99/100 wchodzą przez drzwi tarasowe, dlatego dobrze jest dać na nich folię i czujkę zbicia, wtedy zaczyna wyć jak są jeszcze na zewnątrz.

1 minutę temu, Zbig napisał:

To jakiś lepszy fachowiec.

W tym wypadku raczej średni. Podobno parę miesięcy temu wyszedł z więzienia za włamanie... Recydywa, będzie wyższy wyrok. U mnie drzwi tarasowe są widoczne od sąsiadów więc wybrał okno.

W tym wypadku raczej średni. Podobno parę miesięcy temu wyszedł z więzienia za włamanie... Recydywa, będzie wyższy wyrok. U mnie drzwi tarasowe są widoczne od sąsiadów więc wybrał okno.

Lepszy w tym sensie, że jednak bardziej wyrafinowany od tzw. czterominutowych.

Mieli zdjęcia z monitoringu. Nazwisko wypłynęło już na drugi dzień bo pewnie rozpoznali gościa.

To i tak ładnie.  U mnie kilkanaście lat temu oczywiście umorzyli po dwóch tygodniach, ale też jedyne straty to były zniszczone drzwi tarasowe, bo nie trzymam gotówki i kosztowności w bieliźniarce 😁

W dniu 9.02.2025 o 20:21, Stream napisał:

Ku przestrodze przedstawiam historię, która przydarzyła mi się kilka dni temu.

Po powrocie do domu zastałem włamywacza przetrząsającego szafę w sypialni. Zaskoczenie z obu stron ale moja reakcja szybsza o sekundy. Miałem dosłownie dwa kroki po gaz stojący na szafce przy wejściu. Facet dostał po oczach i rzucił się do ucieczki. Wybiegł przez drzwi tarasowe a ja za nim dodając mu gazem napędu. Dopadłem go gdy przeskakiwał przez bramę na tyłach domu, ale wyrwał mi się, dostał jeszcze poprawkę gazem i uciekł. Policja złapała go po trzech dniach. Najcenniejszą ze skradzionych rzeczy udało się odzyskać. W domu byłem krótko po jego wejściu więc miał najwyżej 15-20 minut i nie przetrząsnął całego domu. Pamiętam, że dzień wcześniej chodził w pobliżu i robił rozpoznanie. Wszedł przez wybite okno.

Miałem szczęście, że trafiłem na jakiegoś gamonia bo mogło to się skończyć dużo gorzej. Gdybym nie miał pod ręką gazu pewnie po prostu wybiegłbym z domu a on by i tak uciekł. Działałem na adrenalinie a ta niestety trochę odbiera rozum. Facet był o głowę wyższy i 30 lat młodszy. W bezpośrednim starciu nie miałbym szans...

Panowie. Pilnujcie się, obserwujcie, uczulcie sąsiadów na podejrzanych obcych w okolicy.

Współczuję. Polska nie jest dziś bezpiecznym krajem i podejrzewam, że lepiej nie będzie. Sam nigdy nie zamieszkałbym w domu. Opcje monitoringu można rozbudować, czujniki ruchu, alarm, wi-fi itd., z tym sobie poradzisz. Dom to nie wszystko. Pomyśl o sobie. Jednego z moich znajomych omal nie zabili na bulwarze latem w ciągu dnia. Warto coś przy sobie mieć i ćwiczyć biegi. Nie kung-fu, ale właśnie biegi. Broń raczej odpada. W takim wypadku w polskim sądzie zrobią z Ciebie bandytę. Coś mniej agresywnego, np. dębowy kij (40 cm / fi25, z zaokrąglonymi końcami, pałkę teleskopową itp., którą nosisz w małym plecaku).

Jedna dodatkowa uwaga. Nigdy nie używaj jednego konta bankowego lub jednego telefonu do obsługi wielu kont. Dwa konta w dwóch różnych bankach, plus dwa telefony komórkowe. Konto z oszczędnościami połączone z jednym telefonem schowanym w domu. Drugie połączone z telefonem do codziennego użytku. Nie zabezpieczy Cię to przed zaplanowanym napadem prawdziwych bandziorów, ale to zawsze coś. Istnieje szansa, że mniej stracisz.

Pomimo przygody nie upadaj na duchu.

Edytowane przez Mrok
3 minuty temu, Mrok napisał:

Jedna dodatkowa uwaga

Uzywanie telefonu do płatności i konta w banku to dopiero jest d.....
To proszenie sie o kłopoty.

Albo blik.
Wiecie,że przy transakcjach z blik bank nie jest za nic odpowiedzialny?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Uzywanie telefonu do płatności i konta w banku to dopiero jest d.....
To proszenie sie o kłopoty.

Albo blik.
Wiecie,że przy transakcjach z blik bank nie jest za nic odpowiedzialny?

Przy przelewach "na telefon", numer telefonu na który wysyłasz pieniądze jest w historii przelewów niedostępny. Od konsultanta w banku usłyszysz później, że bank takimi informacjami nie dysponuje. Radzę uważać.

Edytowane przez Mrok
W dniu 9.02.2025 o 20:21, Stream napisał:

dostał jeszcze poprawkę gazem i uciekł.

Kup gaz Fox Labs. Działa nawet na osoby pod wpływem alkoholu i środków odurzających. Miałem okazję niedawno przetestować na sąsiedzie, który się znowu naćpał i zaczęło mu się wydawać, że świat i "dzielnia" należą do niego 😁

Masz dom z ogrodem i nie masz psa? Aż miło by było popatrzeć jak mu dupę wygryza 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z psem trzeba codziennie z godzinkę pracować bo... zapomina a ta godzinka życia to duży wydatek jak się chce mieć bezpieczeństwo

Ludzie kupują psy i zostawiają sprawę samopas. Pies się drze z za ogrodzenia merdając ogonem za tym zaproszenie do zabawy?

Świetnie wygląda interakcja jak pies nawet przy znajomej osobie drze się przy właścicielu na nią a bez właściciela merda ogonem i daje się głaskać

Za tym czego te psy kupione jak wszystko inne na posesji pilnują?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

35 minut temu, stumm napisał:

Masz dom z ogrodem i nie masz psa? Aż miło by było popatrzeć jak mu dupę wygryza 

Ukryta Zawartość

Pies nie jest żadną przeszkodą dla doświadczonego włamywacza.

19 minut temu, Allmr napisał:

Po co czekać na remont dachu? Zakładasz kamery na wifi i karty sd. Zasilanie pewnie gdzieś pociągniesz z puszki.

Aby mieć pamiątkowe nagranie?

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, Zbig napisał:

Że niby co takiemu wyszkolonemu bydlakowi jak Cane corso taki doświadczony włamywacz zrobi?

Zagada go na śmierć?

11 godzin temu, Mrok napisał:

Opcje monitoringu można rozbudować, czujniki ruchu, alarm, wi-fi itd., z tym sobie poradzisz.

Oczywiście monitoring i alarm odstrasza ale musi być ktoś kto na ten alarm zareaguje. Dobry jest czujny sąsiad🙂Mam alarm, który przywołuje firmę ochroniarską. Ostatnio testowaliśmy ich sprawność. Niestety zero reakcji. Umowa będzie rozwiązana. U znajomego ochrona potrzebowała ponad pół godziny na dojazd, po włamywaczu nie było już śladu.

11 godzin temu, Mrok napisał:

Warto coś przy sobie mieć i ćwiczyć biegi

Trzeba za wszelką cenę uniknąć fizycznej konfrontacji. Teraz co drugi wariat ma nóż w kieszeni. Jakieś 10 lat temu był u nas napad na dom lokalnej business woman. Związali ją, bili, przypalali żelazkiem. Ja miałem szczęście, że nie skończyło się podobnie....

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Kup gaz Fox Labs

Kupię. Niektóre FOXy mają dodatkowo substancję świecącą w promieniowaniu UV więc łatwiej wytypować napastnika.

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Z tymi gazami to lepiej uważajcie na wiatr. Autorze, jakiego gazu używałeś?

Military Gas. Dwa razy "strzelałem" w pomieszczeniu więc trochę też dostało się do oczu i fajnie nie było😢

Godzinę temu, stumm napisał:

Mam psa kanapowca🙂 To ze względu na działalność prowadzoną w domu (przychodzą najczęściej starsi ludzie).

52 minuty temu, Allmr napisał:

Zakładasz kamery na wifi i karty sd

Kamery są zaplanowane na kabel i porządny rejestrator w domu. Kable pod dachówką, dlatego czekam na remont (wszystko miało być w zeszłym roku ale się dekarze nie wyrobili)

15 minut temu, Stream napisał:

Dwa razy "strzelałem" w pomieszczeniu więc trochę też dostało się do oczu i fajnie nie było😢

No właśnie tak się zastanawiałem. Bo jak kiedyś pomyliłem gaz z dezodorantem i psiknalem w pomieszczeniu to było grubo. 😀

.

2 godziny temu, Zbig napisał:

Po pierwsze kamery pełnia funkcję odstraszającą.
Po drugie' jeśliby już doszło do naruszenia własności, to nie trzeba biegać po sąsiadach i okolicznych firmach o udostępnienie nagrań i szukanie nie wiadomo kogo na tych filmach. Masz wszystko w swoim telefonie, lub zapisane na karcie sd, ewentualnie rejestratorze.

Ciekawe jakby okradziony kolega miał przy sobie w tej chwili bron palną i jej uzył ? W swoim domu , w stresie ,w strachu , w domniemanym a może i faktycznym zagrożeniu swojego zdrowia i życia. Moim zdaniem byłaby to obrona konieczna. 

Grundig High Fidelity

Na 99% sąd zinterpretowałby to inaczej, wystarczy poczytać orzecznictwo.
...bla, bla, bla... użycie środków nadmiernych i nieadekwatnych do zagrożenia,  bla, bla, bla....

Nie jestem tego ciekaw!

Dla właściciela bronionego mienia w naszym systemie prawnym prawie zawsze to kończyło się paroma latami w więzieniu

W Polsce włamywacz i przestępca ma więcej praw niż broniący się, niewinny człowiek na swojej posesji. W świetle takiego systemu prawnego powiedziałbym jak Cejrowski: wszyscy won!

Parker's Mood

8 minut temu, Chicago napisał:

W Polsce włamywacz i przestępca ma więcej praw niż broniący się, niewinny człowiek na swojej posesji. W świetle takiego systemu prawnego powiedziałbym jak Cejrowski: wszyscy won!

Niestety.

14 minut temu, ASURA napisał:

Nie jestem tego ciekaw!

Dla właściciela bronionego mienia w naszym systemie prawnym prawie zawsze to kończyło się paroma latami w więzieniu

Skąd wiadomo że broniłby tylko mienia ? Zlodziej mógł dac krok do przodu do ataku do konfrontacji. To obrona konieczna. 

Grundig High Fidelity

12 minut temu, mzawek napisał:

Skąd wiadomo że broniłby tylko mienia ? Zlodziej mógł dac krok do przodu do ataku do konfrontacji. To obrona konieczna. 

Mógłby nawet wyrecytować swoje ulubione powiedzonko na tę okazję...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.