Skocz do zawartości
IGNORED

Sam na sam z włamywaczem.

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, Allmr napisał:

użycie środków nadmiernych i nieadekwatnych do zagrożenia,

No właśnie. Facet dużo większy i młodszy ode mnie. Gdyby doszło do starcia zmiótłby mnie jednym ciosem. Dla mnie w takiej sytuacji adekwatne byłoby użycie wszystkich, możliwych, dostępnych środków. Obawiam się, że sąd widziałby to inaczej.

Edytowane przez Stream

ECH

Żyłka bokserska drzemie w narodzie a jak co do czego dochodzi... 

Ostatnio "wizytują" Polaków przerośnięci Gruzini, Tusk jak zwykle kazał coś z tym zrobić a za trzy dni każe coś innego zrobić nie sprawdzając efektów swojego kazania

No znów dostanie furii a Polacy będą dalej w czarnej ...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

14 minut temu, Stream napisał:

No właśnie. Facet dużo większy i młodszy ode mnie. Gdyby doszło do starcia zmiótłby mnie jednym ciosem. Dla mnie w takiej sytuacji adekwatne byłoby użycie wszystkich, możliwych, dostępnych środków. Obawiam się, że sąd widziałby to inaczej.

Sąd sądem. Mialeś szczęscie. Zagrożenie twojego zycia i zdrowia było realne i bezpośrednie. Sam to czułes i wiesz o tym. Człowiek co napadl twój dom byl notowany i skazywany wczesniej. Czyli przestepca włamał sie do domu. Mógł Ciebie walnąć tym jednym ciosem ale następnie mógł Ciebie udusic np. poduszką bo spanikował. A mógł też zabic samymi ciosami.  Byłaby obrona konieczna w twoim przypadku. Prokuratotr który by stawiał zarzuty zabójstwa czy przekroczenia prawa do obrony  nie powinien byc prokuratorem. Co kuźwa dac sie zabic we własnym domu bo prokurator czycha jak tu niektorzy twierdzą ????

Grundig High Fidelity

Cała "akcja" trwała może 2 minuty. Nie masz czasu na myślenie, działasz na odruchach i adrenalinie. Miałem pod ręką gaz więc go użyłem. Gdybym miał pod ręką nóż? Nie wiem...

Taki koles jak się włamał do cudzego domu powinien miec swiadmosc że to może byc jego ostatnie włamanie. To bandyta wyjęty spod prawa w tym momencie.Powinien być wyjęty spod prawa . Mogą byc przecież małe dzieci spiące w domu , śpiąca żona . Rodzina . Własciciel nieruchomości sobie przyszedł do swojego domu . A taki bydlak sobie łazi po pokojach i stwarza zagrożenie . Skąd wiadomo że by uciekł od razu. Jeden ucieknie a drugi nie ucieknie i zrobi krzywde komus z domowników. 

Grundig High Fidelity

9 godzin temu, Stream napisał:

Kupię. Niektóre FOXy mają dodatkowo substancję świecącą w promieniowaniu UV więc łatwiej wytypować napastnika.

Jak z UV nie wiem ale zawierają substancję  bawiącą na zielono. Gołym okiem widać. Tym bardziej że ten barwnik dość trudno się zmywa 

Edytowane przez piotrek7
7 godzin temu, Allmr napisał:

Na 99% sąd zinterpretowałby to inaczej, wystarczy poczytać orzecznictwo.
...bla, bla, bla... użycie środków nadmiernych i nieadekwatnych do zagrożenia,  bla, bla, bla....

7 godzin temu, ASURA napisał:

Nie jestem tego ciekaw!

Dla właściciela bronionego mienia w naszym systemie prawnym prawie zawsze to kończyło się paroma latami w więzieniu

Kiedyś było podobne zdarzenie włamywacz dostał  w głowę ciężką żeliwną patelnia , napadnięty był po piwie i to go uratowało przed problemami z prokuratorem. Wg. sądu miał ograniczoną zdolność do oceny sytuacji i nie użył nieadekwatnych środków do odparcia ataku. Czyli po obiciu m... włamywaczowi trzeba się napić dla rozluźnienia i odstresowania dla własnego dobra.

13 godzin temu, stumm napisał:

Że niby co takiemu wyszkolonemu bydlakowi jak Cane corso taki doświadczony włamywacz zrobi?

Zagada go na śmierć?

To nie moja opinia tylko policjantów, którzy przyjechali spisać protokół i zdjąć ewentualne ślady.

Zwabi go do ogrodzenia i pryśnie gazem po oczach.  Albo wspólnik wabi na zapach suki w cieczce a z drugiej strony wchodzą.  U mnie pojechali dwoma quadami, jednym od przodu a drugim od tyłu i ci właśnie weszli przez drzwi tarasowe.

Na pewno część złodziei unika wchodzenia na posesję na której są psy, ale należy to traktować ako dodatkowe zabezpieczenie.  Chyba  że masz wyszkolonego środkowego azjatę, który nie podejdzie do ogrodzenia tylko będzie stał milcząco przed drzwiami i patrzył się chłodnym okiem.  Do tego można powiesić tabliczkę "Uwaga, pies nie szczeka" 🙂

W dniu 13.02.2025 o 12:25, Allmr napisał:

Po pierwsze kamery pełnia funkcję odstraszającą.

Nie tylko ja mam takie zabawki co wykrywają człowieka jak pojawi się w zasięgu kamery to ta zaczyna rejestrować, a powiadomienie dostaję w aplikacji na telefon. To znacznie lepsze, bo ostrzega zanim delikwent w ogóle pomyśli o wejściu do domu, no i daję więcej czasu na reakcję.

20 godzin temu, Zbig napisał:

Na pewno część złodziei unika wchodzenia na posesję na której są psy

Ta u mnie były dwa a i tak auto potrafiło zniknąć z posesji.

23 minuty temu, malikali napisał:

Ta u mnie były dwa a i tak auto potrafiło zniknąć z posesji.

Pewnie to trwało kilkanaście sekund, na taki czas je odciągnąć to już w ogóle nie problem.

34 minuty temu, malikali napisał:

Nie tylko ja mam takie zabawki co wykrywają człowieka jak pojawi się w zasięgu kamery to ta zaczyna rejestrować, a powiadomienie dostaję w aplikacji na telefon. To znacznie lepsze, bo ostrzega zanim delikwent w ogóle pomyśli o wejściu do domu, no i daję więcej czasu na reakcję.

Wykrywanie ruchu to standard, możesz ustawić rozpoznawanie twarzy, ignorowanie pojawiających się zwierząt i wiele innych. W nowych kamerach masz też funkcje głosowe (możesz przemówić do gościa) i lampkę led (świeci naprawdę jasno).

10 godzin temu, Allmr napisał:

Wykrywanie ruchu to standard, możesz ustawić rozpoznawanie twarzy, ignorowanie pojawiających się zwierząt i wiele innych. W nowych kamerach masz też funkcje głosowe (możesz przemówić do gościa) i lampkę led (świeci naprawdę jasno).

Ale nie każda robi to dobrze, albo na tyle dobrze żeby nie powodować zbyt wiele fałszywych alarmów.

11 godzin temu, Zbig napisał:

Pewnie to trwało kilkanaście sekund, na taki czas je odciągnąć to już w ogóle nie problem.

A skąd pieski dostały smakołyk z odpowiednim usypiaczem to czas się wydłużył 🙂

• 1 miesiąc później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.