Skocz do zawartości
IGNORED

Czy można zmierzyć wpływ kondensatora na brzmienie?

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, jar1 napisał:

Czy to oznacza też, że wszystkie one mają takie samo brzmienie i grają tak samo? 

No problem jest taki ze co innego jak do dwoch wzmakow podlaczysz 8R (bardzo proste obciazenie) i dostaniesz taki sam rozklad harmonicznych a co innego jak podepniesz kolumne z 4 glosnikami i skomplikowana zwrotnica - lm3886 i Ugoda na 20W/8R beda mialy podobne wyniki thd (dajmy na to) ale z ta kolumna juz nie beda sobie radzily tak samo - wiecej! nawet z glupim 1uf na wyjsciu sobie nie poradza tak samo i spokojnie da sie to zmierzyc. Wplyw zjawisk psychoakustycznych tez sie da zmierzyc. Najtrudniej jest zmierzyc to jak ktos daleki jest od obiektywizmu przeprowadzajac "hurra" testy odsluchowe - i zeby nie bylo, uwazam, ze sa ludzie ktorzy potrafia to robic tylko tak 1/100 z tych co sie im wydaje.

42 minuty temu, jar1 napisał:

Czy to oznacza też, że wszystkie one mają takie samo brzmienie i grają tak samo? 

Na to pytanie odpowiedź dostaniesz po ślepym teście.  

Jeśli uważasz, że nasz słuch wychwyci różnice brzmienia kondensatorów, które użyłem do porównania, to napisz proszę, jaka fizyka za tym stoi. Czułość mikrofonu jest znacznie większa od czułości naszego słuchu.

19 minut temu, Daniel_68412 napisał:

urzadzenia projektuje sie zeby maksymalizowac sprzedaz, do tego sluzy marketing

Eh...takie bardzo polskie wietrzenie spisków i podstępów...

A co z DIY-ersami , którzy zasadniczo budują dla siebie bez żadnej presji na sprzedaż?

6 minut temu, Scott L.F. napisał:

Eh...takie bardzo polskie wietrzenie spisków i podstępów...

A co z DIY-ersami , którzy zasadniczo budują dla siebie bez żadnej presji na sprzedaż?

nie, to kapitalizm - polecam wilk z wall street 

a to DIY robi produkty? nie wiedzialem - myslalem ze to hobby ;]

33 minuty temu, meloV8 napisał:

Na to pytanie odpowiedź dostaniesz po ślepym teście

Ale to nie ta zakładka. 

Tu ludzie sobie budują, też mierzą i słuchają również 😉

Temat o mitach w audio już jest na forum. 

Z drugiej strony zupełnie nie rozumiem wykonywania jakiś pomiarów, skoro ślepy test już wystarczy by wszystko wiedzieć 😉

Edytowane przez jar1
8 minut temu, jar1 napisał:

Ale to nie ta zakładka. 

Tu ludzie sobie budują, też mierzą i słuchają również 😉

Temat o mitach w audio już jest na forum. 

Z drugiej strony zupełnie nie rozumiem wykonywania jakiś pomiarów, skoro ślepy test już wystarczy by wszystko wiedzieć 😉

Aleś węgorza zapuścił. Klasyka forumowa rzekł bym nawet 🙂

1 godzinę temu, meloV8 napisał:

które wg różnych osób wprowadzają bardzo duże i słyszalne zmiany brzmienia. Pomiary wykazały, że kondensatory nie wprowadzają zmian w krytycznych wartościach, przez co ich wpływ na brzmienie można uznać na pomijalny.

A kto ci powiedzial ze sa, jak to piszesz "bardzo duze i slyszalne zmiany brzmienia" pomiedzy Jantzen Crosscap A Jantzen Standard? Mozesz wskazac osobe/posta konkretnie? Na jakiej podstawie przyjales probki testowe?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

13 minut temu, meloV8 napisał:

Aleś węgorza zapuścił. Klasyka forumowa rzekł bym nawet 🙂

No cóż, miało być pięknie, a wyszło jak zwykle 🙂

9 minut temu, rafa napisał:

A kto ci powiedzial ze sa, jak to piszesz "bardzo duze i slyszalne zmiany brzmienia" pomiedzy Jantzen Crosscap A Jantzen Standard? Mozesz wskazac osobe/posta konkretnie? Na jakiej podstawie przyjales probki testowe?

Nie chcę wskazywać konkretnych osób, bo to zwyczajnie nieelegancko. Pragnąłbym jednak zauważyć, że między czarnym Jankiem, a czerwonym również zrobiłem test, który nie wykazał żadnych różnic w pomiarach (podobnie Scr i Miflex), a przecież różnice powinny być, skoro wiele osób je dostrzega. Mógłbym choćby przytoczyć tutaj znanych za granicą diyowcow, jak również opisy zmian z tego forum.

Pytanie jest proste. Skoro między tak różnymi i kondensatorami system pomiarowy nie wskazuje różnic, to jakie zjawisko psychosomatyczne pozwala dostrzec zmiany przez nasz narząd słuchu?

Uważam, że tych zmian nie ma, mając za dowód moje pomiary, choć nie wykluczam, że jakis inny pomiar (tylko jaki?) wskaże różnice, które dają podstawę do wiarygodności słyszenia.

Nie oczekuje oczywiście, że zaraz ktoś zrobi ślepy test czarnego i czerwonego Janka, mimo że taki test dość łatwo wykonać. Moim zdaniem taki test zakonczy się niepowodzeniem dla "słyszącego".

1 godzinę temu, jar1 napisał:

W końcu zrobienie układu, który ma zniekształcenia THD na poziomie 0,1% i mniej dla częstotliwości słyszalnych  nie stanowi wielkiego problemu. Czy to oznacza też, że wszystkie one mają takie samo brzmienie i grają tak samo? 

Noo... tak...

Był test forumowy w Wielkopolsce i nikt nie rozróżnił brzmień wzmacniaczy...

🙂

2 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Noo... tak...

🙂

Dlatego zamiast wydawać kupę kasy na wzmacniacze wystarczy kupić Chinola za 300zł 😉 

Kondy do DIY też po 2zł za kilogram i będzie super. 

9 minut temu, Ajothe napisał:

Dlatego zamiast wydawać kupę kasy na wzmacniacze wystarczy kupić Chinola za 300zł 😉 

Kto Ty jesteś?

Pijany marynarz, w czasie sztormu?

Pomiędzy 300 i 2 zł a dziesiątkami i setkami tysięcy...to już nic nie ma? 🤣

Za to jest, bardzo "efektowny i błyskotliwy" wpis, godny Złotego Trolla.

8 minut temu, iro III napisał:

Kto Ty jesteś?

Pijany marynarz, w czasie sztormu?

Pomiędzy 300 i 2 zł a dziesiątkami i setkami tysięcy...to już nic nie ma? 🤣

Za to jest, bardzo "efektowny i błyskotliwy" wpis, godny Złotego Trolla.

Słabo u Ciebie z wyczuciem sarkazmu tylko na forum czy w realu też? 

Pomiarofilom taki fosi w klasie D z super pomiarami to przecież hajend 🤣

13 minut temu, Ajothe napisał:

Słabo u Ciebie z wyczuciem sarkazmu tylko na forum czy w realu też? 

Słabo u Ciebie z wyczuciem ilości i częstości "sarkastycznych" uwag, kiedy tylko na forum ktoś, cokolwiek zmierzy, czy w realu też? 

To sobie pomierzył i popatrzył, a u mnie AN Kaisei na filtracji zasilania analogu lampowego gra świetnie 😃

Mało tego jak testowałem różne kondensatory w tym samym miejscu to właśnie ten się wyróżnił i moja partnerka kazała mi tego Kaiseia koniecznie kupić. 

Tu żadne pomiary czy pomiarofilskie opowieści mnie nie przekonają, że kondensatory są takie same brzmieniowo. 

Edytowane przez Ajothe
Godzinę temu, meloV8 napisał:

Pragnąłbym jednak zauważyć, że między czarnym Jankiem, a czerwonym również zrobiłem test, który nie wykazał żadnych różnic w pomiarach (podobnie Scr i Miflex), a przecież różnice powinny być, skoro wiele osób je dostrzega.

Z tym ze nikt nie twierdzi ze powinny byc widoczne w tych pomiarach ktore przeprowadziles.

Bo jak zmierzyc barwy instrumentow / nasycenie odtwarzane przez system przy uzyciu dwoch odmiennych kondensatorow?

Malo tego, zmienisz lekko pojemnosc zachowujac taki sam model kondensatora ze pomiar by pokazal a malo kto uslyszy roznice. A zmienisz kondensator na inny o identycznej pojemnosci i roznice uslyszysz.

Tak jak juz dawno temu mowilem, potrafimy mierzyc ilosc (spl) ale pomiary jakosci stawiaja wieksze wyzwanie.

25 minut temu, Ajothe napisał:

Mało tego jak testowałem różne kondensatory w tym samym miejscu to właśnie ten się wyróżnił i moja partnerka kazała mi tego Kaiseia koniecznie kupić. 

No, i to jest Argument.

...kiedyś załatwiała to "żona z kuchni" 🙂

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
21 minut temu, rafa napisał:

Tak jak juz dawno temu mowilem, potrafimy mierzyc ilosc (spl) ale pomiary jakosci stawiaja wieksze wyzwanie.

sygnal ma tylko "przebieg" i owy mierzysz przy pomocy amplitudy, czestotliwosci i harmonicznych - moglbys rozwinac o co chodzi Ci z pomiarami "jakosci"? serio pytam bo byc moze o czyms nie wiem (to tylko hobby dla mnie)

30 minut temu, rafa napisał:

Z tym ze nikt nie twierdzi ze powinny byc widoczne w tych pomiarach ktore przeprowadziles.

Bo jak zmierzyc barwy instrumentow / nasycenie odtwarzane przez system przy uzyciu dwoch odmiennych kondensatorow?

Malo tego, zmienisz lekko pojemnosc zachowujac taki sam model kondensatora ze pomiar by pokazal a malo kto uslyszy roznice. A zmienisz kondensator na inny o identycznej pojemnosci i roznice uslyszysz.

Potrafimy więcej zmierzyć niz to się wydaje przeciętnemu audiofilowi. Natomiast problem jest inny, wręcz fundamentalny. Najpierw to TY musisz potwierdzić w ślepym teście, że słyszysz te różnice między kondensatorami. Mając takie dane, można je porównać z pomiarem, który wskaże lub nie te zmiany, które słyszysz. 

Póki co, nie dysponujesz wiarygodną informacją, na której może oprzeć jakąkolwiek wniosek. 

Dla obiektywnego systemu pomiarowego, który jest "ślepy", kondensatory z testu działają tak samo. Dopiero w podobnym ślepym teście na słuchaczy można by było szukać korelacji. To dałoby faktyczny argument do dyskusji. 

Są bardzo znane testy Harmana, w których słuchacze mieli wydać opinie na temat 4 zestawow głośnikowych. Jeden test był ślepy, w drugim słuchacze widzieli czego słuchają. Znasz wynik tego testu?

Możesz zmierzyć różne filtry cyfrowe dokładnie tą samą metodą co mierzysz kondensatory. Charakterystyka filtrów cyfrowych jest opisana i udokumentowana. Jeżeli twój dac ma taka możliwość. To pomoże ci zweryfikować twój system i metodologię.

9 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

W tym teście ZG Lutka były zbyt słabe żeby zaprezentować różnice, tak czytałem na forum 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

15 godzin temu, meloV8 napisał:

Najpierw to TY musisz potwierdzić w ślepym teście, że słyszysz te różnice między kondensatorami.

Ty chcesz mierzyc to organizuj slepe testy. Ja nie mam potrzeby bo testuje sie regularnie od lat.

16 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

o co chodzi Ci z pomiarami "jakosci"? serio pytam bo byc moze o czyms nie wiem

Jesli nie wiesz czym jest jakosc dzwieku w audio to ja ci z tym nie pomoge. 

19 minut temu, rafa napisał:

Jesli nie wiesz czym jest jakosc dzwieku w audio to ja ci z tym nie pomoge. 

tak myslalem ze sie wymigasz od odp ;]

magia niedopowiedzen, do pisania peanow o wyzszosci jednego foliaka nad innym chetnych tabuny ale na proste pytanie techniczne chetnych brak - ot cala istota wiary

Jak zrobić "Pomiar jakości" nie jest już pytaniem technicznym.

Wszystkie mierzalne parametry zostały tu chyba w wątku wymienione.

A jakość dla mnie zawsze będzie się kojarzyć z instrumentem na żywo.

Fakt, że wielu nie ma tego punktu odniesienia i często czytam, że "lepsza jakość"

do mocno dowalony bas albo porąbana mniej czy więcej, ale obfita góra pasma.

Dlatego trudno "zmierzyć jakość" 😉 - każdy ma inne kryteria i tyle.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, audioburak napisał:

Jak zrobić "Pomiar jakości" nie jest już pytaniem technicznym.

no sygnal ma tylko atrybuty rzeczywiste ktore sa mierzalne, jesli dwa sygnaly maja te same mierzalne parametry techniczne to te sygnaly sa jednakowe albo nauka o czyms nie wie - myli sie albo nauka albo postulujacy cos takiego ;] (nie zebym mial pewne przypuszczenia do tego kto sie myli)

To identyczny schemat, jak z kablami - jeden słyszy różnice inny nie.

Zapewne pomiary również dawały by podobne wyniki, ale wiadomo, że nawet

dwa druty o tej samej budowie a średnicy większej o 0,3 mm bywają rozróżniane.

Kondensatory mogą się różnić pewnie nawet 100 X wielkością okładzin i mam

pewność, że właśnie to ma wpływ na ich postrzeganą zmianę barwy.

Mimo identycznej pojemności w uF. Podobnie jak zwrotnica - na PCB, a taka P to P.

Są tacy, którzy z PCB rezygnują - zastanawiałeś się - dlaczego ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

18 minut temu, audioburak napisał:

Są tacy, którzy z PCB rezygnują - zastanawiałeś się - dlaczego ?

On sie nie zastanawia tylko wierzy w dogmaty.

Postrzeganie z klapkami na oczach na pewno nie pomaga w poznaniu swiata 😉

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

ale na proste pytanie techniczne chetnych brak

To nie bylo pytanie techniczne. Znow manipulacja..

Zreszta to ty dzwonisz 😉

Edytowane przez rafa

11 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

A to w jakim celu?

Bo to jest prosty sposób na weryfikacje metodologii i systemu pomiarowego. Różne filtry cyfrowe wpływają na brzmienie wiemy że mają inna charakterystykę wiemy jak wygląda np. Ich odpowiedź impulsowa . Pytanie w jakim stopniu możemy te informacje potwierdzić w badaniach.

• Pokaż nowe odpowiedzi