Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podlogowe do 15tys

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, rafa napisał:

Czyli jest sila i moc, ale bez wyrafinowania 🙂

Potraktuj to raczej jako daleko idącą przenośnię a nie analizę brzmienia jakiegokolwiek zestawu głośnikowego

1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Potraktuj to raczej jako daleko idącą przenośnię a nie analizę brzmienia jakiegokolwiek zestawu głośnikowego

I ja rownierz uzylem przenosni.

Ja nie twierdze ze kolumny na slabszych przetwornikach i w dziwnych obudowach nie moga dobrze i przyjemnie grac.

Sam bardzo lubie posluchac np kolumn DaVore.

A, i Wilsony tez bardzo lubie

45 minut temu, piotrek7 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do bebechów im nie zaglądałem. Opieram się min na tym zdjęciu 

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 17.03.2025 o 18:43, szpotek73 napisał:

słyszałem produkty tej firmy,a te kolumny są na przetwornikach z górnej półki,w porównaniu z pmc ...hmm jak to powiedzieć.. to jak mercedesa porównać do opla

Przetworniki wszyscy tak oceniają PMC.

I tak przeważnie wypowiadają się osoby które nie widziały nie mówiąc o słuchaniu tych kolumn. Liczy się implementacja przetworników w obudowie zaprojektowanie do nich zwrotnicy i tak dalej i tak dalej. Już nie raz na polskim rynku widzieliśmy producenta który kupuje najdroższe przetworniki i oczywiście się tym chwali No bo jest to powód do dumy ale finalny produkt wcale nie jest lepszy od nazwijmy to tych przeciętnych lepiej dopasowanych. 

Dobry przykład bo akurat w niższych modelach Wilson także nie ma jakichś wybitnie drogich przetworników oczywiście jak na cenę całości a to kolumna z którą bardzo bym się mógł zaprzyjaźnić. 

Co do uogólniania zgadzam się że na przykład seria opticon jest ja zgotliwa zdecydowanie mniej niż PMC bo tutaj trzeba wyróżnić PMC jest kolumną po prostu dokładną wzorującą się na produktach studyjnych i tam góra może się podobać lub nie przez jej ilość a nie jak to sprytnie zostało ujęte jazgot. 

Natomiast wyższe dali mimo nadal swojej dokładności jak na przykład seria epicon którą zresztą można dostać za rewelacyjne pieniędza teraz też nie uważam żeby była jazgotliwa

słyszałem pmc,nie pamiętam modelu,jakieś nieduże,no cóż,grały straszną V-ką,zwłaszcza wysokie tony nie były dobrej jakości,słychać było ,że z taniego przetwornika,no i wysokie o wiele za głośne...jeżeli ta firma tak samo robi w swoich wyrobach przeznaczonych do studiów nagrań...

może w drogich topowych modelach strojenie jest bardziej liniowe i używają lepszych przetworników

Niestety tak jest w niskich modelach im ten model jest większy i wyższy w hierarchii to tym tego nie ma. 

Na przykład twenty 23 tak gra

Mały przetwornik niskotonowy i pojedynczy w sporej linii transisyjnej i takie efekty.

26tki tego absolutnie nie mają. 

Fact12 jest bardzo różna kolumna. A swego czasu po audioshow fenestria była oceniają przez wiele osób jako jestem grający najbardziej liniowo. Nie pamiętam z jakim wzmacniaczem to wówczas grało. 

Zgadzam się że małe są vka i są jaskrawe. W swojej jaskrawości nie są jazgotliwe. 

Chyba że tylko ja rozgraniczam te dwie wartości ze sobą?

11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

W swojej jaskrawości nie są jazgotliwe

pewnie wyższa średnica jest na normalnym poziomie,dla ludzi po 60tce,może nawet grają dobrze,ja sam zauważyłem,że zapotrzebowanie na wysokie tony mi się zwiększa z wiekiem...

jednak,wracając do dyskusji,wolałbym kolumny z berylem na wysokich i strojone bardziej liniowo,natomiast żadnych z w/w nie kupię ,bo mam 6 par kolumn swoich diy😀

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Przetworniki wszyscy tak oceniają PMC.

I tak przeważnie wypowiadają się osoby które nie widziały nie mówiąc o słuchaniu tych kolumn. Liczy się implementacja przetworników w obudowie zaprojektowanie do nich zwrotnicy i tak dalej i tak dalej. Już nie raz na polskim rynku widzieliśmy producenta który kupuje najdroższe przetworniki i oczywiście się tym chwali No bo jest to powód do dumy ale finalny produkt wcale nie jest lepszy od nazwijmy to tych przeciętnych lepiej dopasowanych. 

Dobry przykład bo akurat w niższych modelach Wilson także nie ma jakichś wybitnie drogich przetworników oczywiście jak na cenę całości a to kolumna z którą bardzo bym się mógł zaprzyjaźnić. 

Co do uogólniania zgadzam się że na przykład seria opticon jest ja zgotliwa zdecydowanie mniej niż PMC bo tutaj trzeba wyróżnić PMC jest kolumną po prostu dokładną wzorującą się na produktach studyjnych i tam góra może się podobać lub nie przez jej ilość a nie jak to sprytnie zostało ujęte jazgot. 

Natomiast wyższe dali mimo nadal swojej dokładności jak na przykład seria epicon którą zresztą można dostać za rewelacyjne pieniędza teraz też nie uważam żeby była jazgotliwa

Tak samo jak nie należy mylić jaskrawości z hazgotliwością, tak jakości z brzmieniem.

Na tanich przetwornikach bardzo łatwo zrobić dobrze brzmiące kolumny to żaden problem. Nasze polipropyleny Tonsilu przez lata były przykładem.

Problem tylko w tym że co innego ładne brzmienie, a co innego jakość.

Ile razy słuchałem zestawu za np. Doskonałą rozdzielczą góra a ktoś nagle mówi że to okropnie brzmi bo za mało basu. Zmniejsza wtedy ilość wysokich gałką robiąc koc zamiast dodać suba czy poprawić akustykę albo ustawienie.

za 15k mialem ostatnio oferte na qr7 (pewnie by i taniej poszly), a tym basu nie brakuje, Jaspery 25 mkII tez w tej cenie ale chyba juz je ktos proponowal :), z uzywek z mocnym dolem ostatnio jest fajna oferta na magnaty quantum signature

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Może Fyne Audio Vintage ? Są w promocji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 godzin temu, szpotek73 napisał:

pewnie wyższa średnica jest na normalnym poziomie,dla ludzi po 60tce,może nawet grają dobrze,ja sam zauważyłem,że zapotrzebowanie na wysokie tony mi się zwiększa z wiekiem...

jednak,wracając do dyskusji,wolałbym kolumny z berylem na wysokich i strojone bardziej liniowo,natomiast żadnych z w/w nie kupię ,bo mam 6 par kolumn swoich diy😀

Mi maleje. Czy jest jak Benjamin?

Zamiast 6 par DIY mogłeś kupić jedne a dobre 🙂

21 godzin temu, Audroc napisał:

Tak samo jak nie należy mylić jaskrawości z hazgotliwością, tak jakości z brzmieniem.

Na tanich przetwornikach bardzo łatwo zrobić dobrze brzmiące kolumny to żaden problem. Nasze polipropyleny Tonsilu przez lata były przykładem.

Problem tylko w tym że co innego ładne brzmienie, a co innego jakość.

Ile razy słuchałem zestawu za np. Doskonałą rozdzielczą góra a ktoś nagle mówi że to okropnie brzmi bo za mało basu. Zmniejsza wtedy ilość wysokich gałką robiąc koc zamiast dodać suba czy poprawić akustykę albo ustawienie.

Ok. A teraz do czego piłeś? Do których konkretnie? Że pmc nie ma jakości?

18 godzin temu, Piopio napisał:

Może Fyne Audio Vintage ? Są w promocji.

Ukryta Zawartość

To nie są kolumny dla osoby która nie miała wcześniej przy najmniej kilku innych zestawów 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Zamiast 6 par DIY mogłeś kupić jedne a dobre

Ciekawe czy Ty masz chociaż takie jedne z tych sześciu co ma kolega.🤔 

Nie oceniaj tak pochopnie.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Zamiast 6 par DIY mogłeś kupić jedne a dobre 🙂

w ostatnich wydałem na przetworniki ponad 10tys. zł,jak policzyć jeszcze zwrotnice i inne duperele,pewnie wszystko wyszło koło 15tys. bez obudowy, za tę cenę nie kupi się dobrych kolumn ,nawet używanych😀

1 minutę temu, szpotek73 napisał:

15tys. bez obudowy, za tę cenę nie kupi się dobrych kolumn ,nawet używanych

Bredzisz chłopie... widać, że niektórym już te mundorfy, elipticory i inne jantzeny rozum odebrały... 

4 minuty temu, Tal napisał:

Bredzisz chłopie..

jasne ,znajdż mi kolumny na takich głośnikach firmowe,nawet używane,za mniej,chętnie kupię😀i nie są to monitorki,ważą 70 kg szt.głośnik basowy ma 10 cali,sekcja średnio-wysokotonowa jest w d appolito,podałem tylko swoje koszty,mam pomieszczenie 70m2 i siedzę kilka metrów od głośników,mam sobie monitorki kupić?

18 minut temu, szpotek73 napisał:

jasne ,znajdż mi kolumny na takich głośnikach firmowe,nawet używane,za mniej,chętnie kupię😀i nie są to monitorki,ważą 70 kg szt.głośnik basowy ma 10 cali,sekcja średnio-wysokotonowa jest w d appolito,podałem tylko swoje koszty,mam pomieszczenie 70m2 i siedzę kilka metrów od głośników,mam sobie monitorki kupić?

Sorry, ale jak ktoś mieszka w hangarze to pisze wtedy takie dyrdymały, że za 15k nie kupi normalnych kolumn tylko, że nie wszyscy mają takie problemy, bo większość średnich pomieszczeń to od 15m² do 30m².

26 minut temu, Tal napisał:

dyrdymały, że za 15k nie kupi normalnych kolumn

pokaż jakieś kolumny normalne z ceramicznym,albo berylowym wysokotonowym,nawet używane,jakiejś znanej marki- wtedy pogadamy,nie chodzi o czyjeś opinie odsłuchowe,tylko twarde dane pomiarowe,głośniki z najmniejszymi zniekształceniami na twardych membranach oferują najlepszą jakość dzwięku i tyle,dlatego tyle kosztują

40 minut temu, Tal napisał:

jak ktoś mieszka w hangarze to

mam znajomych z dużo większymi domami niż mój😀

• Redaktorzy
53 minuty temu, szpotek73 napisał:

pokaż jakieś kolumny normalne z ceramicznym,albo berylowym wysokotonowym,nawet używane,jakiejś znanej marki- wtedy pogadamy,nie chodzi o czyjeś opinie odsłuchowe,tylko twarde dane pomiarowe,głośniki z najmniejszymi zniekształceniami na twardych membranach oferują najlepszą jakość dzwięku i tyle,dlatego tyle kosztują

Wysokotonówka beryl 25mm, średniotonówka fi88mm beryl, niskotonowy 300mm papier. Obudowa zamknięta. 37kg/szt. Nie wiem jak w 70mkw, ale w 45mkw u sprzedającego grały wspaniale. U mnie grają w 24mkw.

Miałem dziesiątki zestawów w domu, swoich, na testach. Te Yamahy NS-1000M mają u mnie dożywocie. Dałem za nie 6000zł w 2016 r.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

muszę przyznać

36 minut temu, kangie napisał:

6000zł

chętnie odkupię za tyle😀,ale faktycznie,zapomniałem o vintageu,bo nowe to już zapewne trochę droższe... no cóż,świetne paczki

10 minut temu, szpotek73 napisał:

muszę przyznać

chętnie odkupię za tyle😀,ale faktycznie,zapomniałem o vintageu,bo nowe to już zapewne trochę droższe... no cóż,świetne paczki

Dam 6100
😉

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

22 godziny temu, szpotek73 napisał:

w ostatnich wydałem na przetworniki ponad 10tys. zł,jak policzyć jeszcze zwrotnice i inne duperele,pewnie wszystko wyszło koło 15tys. bez obudowy, za tę cenę nie kupi się dobrych kolumn ,nawet używanych😀

Czyli  że każdy Kowalski kupi sobie przetworniki  za 10kzl itd i zklec z tego kolumny ktore pozamiatają każdego metkowca na rynku?? Jak możesz to napisz co mam kupić,od juta zajmune się produkcją glownikow

21 godzin temu, szpotek73 napisał:

mam znajomych z dużo większymi domami niż mój😀

25k nowe .spokojnie do kupienia za 20kzl.terqz pokaz zdjecia tych twoich

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Ronaldo9 napisał:

Czyli  że każdy Kowalski

nie każdy kowalski,trzeba poświęcić parę lat na naukę,zrobić najpierw prostsze projekty dwudrożne,temat rzeka...

pokaz zdjecia tych twoich

jak będę w pl,nie ma sprawy,pewnie około wielkanocy,cena tych reveli spoko,chociaż są na tanich sb acoustics,popatrz ile kosztują np. accutony,a ja nie mam rabatów,muszę zapłacić cenę detaliczną,poza tym z uk teraz chyba jest cło...

wsadziłem trochę kij w mrowisko,podobały mi się gaudery,ale cena już zdecydowanie nie🙂

,od juta zajmune się produkcją glownikow

ciężki kawałek chleba,nie przebijesz się marketingowo,zobacz jakie kolumny i w jakich cenach produkują polskie małe manufaktury,np yb audio,jakich przetworników używają,a jakoś rynku nie zwojowały,chociaż jakoś tam funkcjonują...gdybym nie robił diy,na pewno kupiłbym jakiś custom w którejś z małych polskich firm

świętej pamięci sly30 przerobił cały zachodni hi-end,a zamówił odgrody w polskiej firmie,myślę,że wiedział co robi i głuchy nie był...

1 godzinę temu, szpotek73 napisał:

nie każdy kowalski,trzeba poświęcić parę lat na naukę,zrobić najpierw prostsze projekty dwudrożne,temat rzeka...

jak będę w pl,nie ma sprawy,pewnie około wielkanocy,cena tych reveli spoko,chociaż są na tanich sb acoustics,popatrz ile kosztują np. accutony,a ja nie mam rabatów,muszę zapłacić cenę detaliczną,poza tym z uk teraz chyba jest cło...

wsadziłem trochę kij w mrowisko,podobały mi się gaudery,ale cena już zdecydowanie nie🙂

ciężki kawałek chleba,nie przebijesz się marketingowo,zobacz jakie kolumny i w jakich cenach produkują polskie małe manufaktury,np yb audio,jakich przetworników używają,a jakoś rynku nie zwojowały,chociaż jakoś tam funkcjonują...gdybym nie robił diy,na pewno kupiłbym jakiś custom w którejś z małych polskich firm

świętej pamięci sly30 przerobił cały zachodni hi-end,a zamówił odgrody w polskiej firmie,myślę,że wiedział co robi i głuchy nie był...

No widzisz  trzeba poświęcić  lat  i miec wiedzę  ,same drogie przetworniki nic nie dają. Pmc czy revel sa na rynku od lat.Revel zapewne nie słyszałeś ale już wiesz ze są  słabe bo tanie przetworniki mają. Zrobiłeś 6 par kolumn i nie masz żadnej foty w tel?spoko .ciekawe jak Twoja wiedzą wygląda na tle ludzi z revel czy pmc.

Może coś takiego ?

Ukryta Zawartość

Jeżeli chcesz kupić w jak najlepszej relacji jakość cena to nie kupuj żadnych markowych.  Żadnych Pylonów Dynaudio itp. 

Jednak na manufaktury też trzeba uważać,. Rozmawiałem z osobą która miała okazję porównać produkt od YB audio z inną polską manufakturą. Te same przetworniki a dźwięk zupełnie inny. Przepaść na korzyść YB Audio. Za nimi daleko w tyle Pylony ( które są najdroższe, bo trzeba doliczyć ponad 40% marży). Powodzenia w wyborze.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Krzychu72 napisał:

Może coś takiego ?

Ukryta Zawartość

Jeżeli chcesz kupić w jak najlepszej relacji jakość cena to nie kupuj żadnych markowych.  Żadnych Pylonów Dynaudio itp. 

Jednak na manufaktury też trzeba uważać,. Rozmawiałem z osobą która miała okazję porównać produkt od YB audio z inną polską manufakturą. Te same przetworniki a dźwięk zupełnie inny. Przepaść na korzyść YB Audio. Za nimi daleko w tyle Pylony ( które są najdroższe, bo trzeba doliczyć ponad 40% marży). Powodzenia w wyborze.

Nie podzielam Twojej opinii co do Dynaudio.

W dniu 21.03.2025 o 19:15, szpotek73 napisał:

Może jakieś fotki....

Ukryta Zawartość

15 minut temu, tomek7776 napisał:

Może jakieś fotki....

nie pracuję w pl,będę w domu na wielkanoc

9 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

No widzisz  trzeba poświęcić  lat  i miec wiedzę  ,same drogie przetworniki nic nie dają. Pmc czy revel sa na rynku od lat.Revel zapewne nie słyszałeś ale już wiesz ze są  słabe bo tanie przetworniki mają. Zrobiłeś 6 par kolumn i nie masz żadnej foty w tel?spoko .ciekawe jak Twoja wiedzą wygląda na tle ludzi z revel czy pmc.

cieszę się,że się zgadzamy,że trzeba poświęcić czas i wiedzę,o revelach nie napisałem,że są kiepskie,tylko,że cena wynika z ceny przetworników,sb acoustics robi znakomite głośniki,no niestety nie robię zdjęć rzeczom użytkowym,auto też ostatnio kupiłem i nie mam ani jednego zdjęcia swojego samochodu,zapewne moja wiedza na temat konstruowania kolumn jest mniejsza od ludzi zajmujących się tym zawodowo,po prostu robię projekt długo,aż do momentu ,kiedy dzwięk mi się podoba

31 minut temu, szpotek73 napisał:

nie pracuję w pl,będę w domu na wielkanoc

cieszę się,że się zgadzamy,że trzeba poświęcić czas i wiedzę,o revelach nie napisałem,że są kiepskie,tylko,że cena wynika z ceny przetworników,sb acoustics robi znakomite głośniki,no niestety nie robię zdjęć rzeczom użytkowym,auto też ostatnio kupiłem i nie mam ani jednego zdjęcia swojego samochodu,zapewne moja wiedza na temat konstruowania kolumn jest mniejsza od ludzi zajmujących się tym zawodowo,po prostu robię projekt długo,aż do momentu ,kiedy dzwięk mi się podoba

Nie oceniam książki po okładce,a tobie i kilku innym  wystarczy zajrzeć w ulotkę producenta żeby ocenić co jak gra. Nigdy przed odsłuchem czy kupnem kolumny  nie sugerowałem się  cena driverów itd.Co do doświadczenia to jestem przekonany ze w ludzie  z revel  czy pmc mają większe doświadczenie od ciebie. 

Jak ktoś chce mieć na przetwornikach SB ceramicznych to niech NIE KUPUJE REVELA !!!  Tutaj wyjdzie chyba drożej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Krzychu72 napisał:

Jak ktoś chce mieć na przetwornikach SB ceramicznych to niech NIE KUPUJE REVELA !!!  Tutaj wyjdzie chyba drożej.

Ukryta Zawartość

Za nie całe 50k to prędzej ten model

Screenshot_20250323_150356_eBay.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ronaldo9
  • Pokaż nowe odpowiedzi