Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A tam.
Ważne,ze jest ustalone,ze kable cyfrowe grają.

Co tam jakieś becybele.

🪄

To jak z bębnami za tym ucz się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

14 minut temu, J.Jerry napisał:

A 96db=65000 lub 4000000000 to...?

Powtórzę:

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

Co Ty kombinujesz?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Jesteś chętny do powtarzania, widzę.

Jestem chętny do przeczytania odpowiedzi.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

70+70=140

a

70dB+70dB=73dB

W sumie to nic.

[wyjasniam-to był sarkazm]

Ważne,że kable grają😉
Pomiary dla pomiarowców😉

ja mam trzy kable:
coax,optyczny i usb.

Wszystkie ładnie grają i nie mają żadnych decybeli ani es-p-eli.
Ani szumów czy zakłóceń.
Przynajmniej ja nic nie widziałem.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, ASURA napisał:

To jak z bębnami za tym ucz się

Dziękuje Mistrzu!

Jeszcze kilkaset takich nauk i może kiedyś dostąpię zaszczytu porozmawiania z Tobą jak równy z równym?
Nie śmiem oczywiście o tym marzyć,ale....

😉 🪄

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jestem chętny do przeczytania odpowiedzi.

To dobrze też bardzo. Nie odmawiaj sobie zadnego.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Godzinę temu, BlueDot napisał:

W sumie szkoda ze takie szybkie zakonczenie 😎

Ja tez spodziewałem się czegoś więcej, niż z miną zwycięzcy przedstawione dwie nie związane ze sobą liczby.

Zwycięstwa są nawet dwa.
Szymon przyznał wreszcie, że kable "grają", choć wyjaśnienie tego jest jak najbardziej Szymonowe.
A po drugie chyba zakumał matematykę logarytmów.

Matematyka logarytmów...

10 x log 4000000000 = 96 db dotyczy poziomów  mocy 

20 x log 65000 = 96 db dotyczy poziomów napięć 

30 x log 1000= ? dB tego nie znam 

Tylko nie pytajcie od kogo to wiem.

cytat

Nie zamierzam nikogo przekonywać, bo już dawno mi się to znudziło. Najpierw polecam lekturę dotyczącą zasad przesyłu danych USB audio, a potem wrócimy do rozmowy. Myślę, że to może rozwiać niektórym wątpliwości dlaczego kabel USB i jakość jego wykonania ma znaczenie. Podpowiedź: USB audio przesyłane jest izochronicznie. Nie, to nie działa jak myszka i drukarka, że w przypadku błędów transmisji przesył jest ponawiany. Drodzy audiofile, jeszcze raz zachęcam do lektury.

Część istotna ze strony 21-22 poniżej:

„W normie nie sprecyzowano sposobu kontroli przebiegu transmisji danych przesyłanych izochronicznie. Urządzeniom, wykorzystującym przekaz izochroniczny, w systemie USB zagwarantowano jedynie:

• dostęp do magistrali bez opóźnień ponad wyznaczony limit,

• stałą częstotliwość przepływu danych w potoku,

bez podejmowania, po wykryciu błędu, próby ratowania danych przez ponawianie transmisji

zniekształconego pakietu danych.”

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

35 minut temu, tomek7776 napisał:

Myślę, że to może rozwiać niektórym wątpliwości dlaczego kabel USB i jakość jego wykonania ma znaczenie.

W zalinkowanym opracowaniu nie zauważyłem niczego, co mogłoby potwierdzać Twoją powyższą tezę.
Możliwe, że coś mi umknęło. Na pewno cytowany fragment o tym nie mówi. Jeśli nawiązujesz do tematu wątku oczywiście.

Edytowane przez A co tam
Godzinę temu, Wito76 napisał:

Zwycięstwa są nawet dwa.
Szymon przyznał wreszcie, że kable "grają

Od wielu lat uważam, że w wyniku problemu techniczego kabel może zniekształcić odtwarzane dźwięki, więc nie wiem gdzie to zwycięstwo, skoro dyskusja tylko utwierdziła mnie w moich przekonaniach.

A że

wyjaśnienie tego jest jak najbardziej Szymonowe.

? Sprawę wyjaśnił @miksti, ja tylko wyjaśnienie podsumowałem. Widać rzeczywistość jest szymonowa.

A po drugie chyba zakumał matematykę logarytmów.

Zacząłem kumać, ale to na dłuuugo przed tym wątkiem, więc gdzie to zwycięstwo?

25 minut temu, A co tam napisał:

W zalinkowanym opracowaniu nie zauważyłem niczego, co mogłoby potwierdzać Twoją powyższą tezę.
Możliwe, że coś mi umknęło. Na pewno cytowany fragment o tym nie mówi. Jeśli nawiązujesz do tematu wątku oczywiście.

Zacytowalem kogos,kto ma wiedze I doswiadczenie jak 50% razem wzietych uczestnikow  tego zdychajacegi forum.

2 minuty temu, tomek7776 napisał:

Zacytowalem kogos,kto ma wiedze I doswiadczenie jak 50% razem wzietych uczestnikow  tego zdychajacegi forum.

Rozumiem. Tylko dlaczego materiał zalinkowany nie bardzo ma się do twierdzenia o kablach zawartego w cytacie? Może jakiś link do materiału, który wspiera tezę? Czy to obojętne, bo i tak nikt, by nie przeczytał, a link daje +5 do respektu?

Edytowane przez A co tam
1 godzinę temu, tomek7776 napisał:

Myślę, że to może rozwiać niektórym wątpliwości dlaczego kabel USB i jakość jego wykonania ma znaczenie. Podpowiedź: USB audio przesyłane jest izochronicznie. Nie, to nie działa jak myszka i drukarka, że w przypadku błędów transmisji przesył jest ponawiany.

Czytałem to już wieki temu. I nie, kable cyfrowe nie grają - sprawdzałem to doświadczalnie u siebie na podstawie kilku kabli USB, tak gdyby ktoś się pytał. A co do teorii, gdyby kabelek był tak słabej jakości, że przekłamywałby bity w strumieniu, to bardzo szybko usłyszałbyś to jako zerwanie transmisji, trzaski itp. zakłócenia. A to dlatego, że poza samymi danymi lecą tam różne dane pomocnicze (ramki, pakiety, nagłówki). Więc z dużą pewnością trafiłbyś na taki bit, który zerwałby transmisję lub "wywalił" cały pakiet danych, powodując słyszalne zakłócenia.

I też nie zamierzam nikogo przekonywać, każdy niech sobie wierzy w co chce.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Godzinę temu, qbakos napisał:

Czytałem to już wieki temu. I nie, kable cyfrowe nie grają - sprawdzałem to doświadczalnie u siebie na podstawie kilku kabli USB, tak gdyby ktoś się pytał. A co do teorii, gdyby kabelek był tak słabej jakości, że przekłamywałby bity w strumieniu, to bardzo szybko usłyszałbyś to jako zerwanie transmisji, trzaski itp. zakłócenia. A to dlatego, że poza samymi danymi lecą tam różne dane pomocnicze (ramki, pakiety, nagłówki). Więc z dużą pewnością trafiłbyś na taki bit, który zerwałby transmisję lub "wywalił" cały pakiet danych, powodując słyszalne zakłócenia.

Większość z powyższego to bzdury. I nie ma znaczenia, która strona barykady.

1 godzinę temu, OLES napisał:

Większość z powyższego to bzdury.

To udowodnij gdzie są te bzdury. Tyle to ja też mogę napisać - piszesz bzdury, tyle że to nic nie wnosi do dyskusji.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

57 minut temu, qbakos napisał:

To udowodnij gdzie są te bzdury. Tyle to ja też mogę napisać - piszesz bzdury, tyle że to nic nie wnosi do dyskusji.

Sorki ale chyba nie czytałeś komentarzy mądrzejszych kolegów. Oni wyjaśnili czy kable cyfrowe "grają".

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 godzin temu, qbakos napisał:

chyba tylko kretyn uwierzy że jakiekolwiek kable GRAJĄ.

ale wszystkie wprowadzają jakies zmiany brzmienia.

8 godzin temu, qbakos napisał:

Udowodnić nie mam jak. Wynika to po prostu z działania interfejsu USB Audio.
W tranmisji USB błędy "bitów" są marginalne. Utrata (czy zmiana) jednego bitu, nie skutkuje żadnymi 'trzaskami' czy przerwą w odtwarzaniu pliku i jest to dla nas 'niezauważalne'. Przytoczone 'trzaski' czy też 'przerwy' w odtwarzaniu to skutek np. fizycznych przerw w transmisji lub ogólnie problemów z zarządzaniem buforem (znów upraszczając z niedopasowaniem zegara).

28 minut temu, OLES napisał:

Utrata (czy zmiana) jednego bitu, nie skutkuje żadnymi 'trzaskami' czy przerwą w odtwarzaniu pliku i jest to dla nas 'niezauważalne'.

Posługując się nomenklaturą z podlinkowanego opracowania, zakładając, że przy braku komunikacji wypadają pakiety, to taki pakiet danym to 8216 bitów. Nie twierdzę, że to słyszalne, ale czy w ogóle jest możliwość wypadnięcia jednego bitu?
Pytam, bo się nie znam.

21 minut temu, A co tam napisał:

Posługując się nomenklaturą z podlinkowanego opracowania, zakładając, że przy braku komunikacji wypadają pakiety, to taki pakiet danym to 8216 bitów. Nie twierdzę, że to słyszalne, ale czy w ogóle jest możliwość wypadnięcia jednego bitu?
Pytam, bo się nie znam.

Przekłamania, jeżeli już. Wypadnięcie, oznaczałoby, że pozostałe w słowie zmieniłyby 'położenie'.

Edit. Więc nie sądzę że tak, ale może tak się dzieje, a brakujące bity( po 'skróceniu' słowa ) dopełniane są zerami. Jak ktoś wie, to niech napisze. Zawsze lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć 🙂

Edytowane przez OLES
54 minuty temu, A co tam napisał:

ale czy w ogóle jest możliwość wypadnięcia jednego bitu?

Padają tu stanowcze stwierdzenia, dla których jedynym uzasadnieniem jest widzimisię autora. Ale załóżmy, że faktycznie wypadł jeden bit: spowoduje to przekłamanie dźwięku trwające 0,00002s, a nie mityczną poprawę sceny na wszystkich naszych płytach. Żeby cokolwiek zmieniło się na wszystkich naszych płytach, to nie wystarczy przypadkowe wypadnięcie jednego bitu, a potrzeba regularnej, systematycznej i celowej modyfikacji danych, której dokonują algorytmy EQ

8 godzin temu, Piopio napisał:

Sorki ale chyba nie czytałeś komentarzy mądrzejszych kolegów. Oni wyjaśnili czy kable cyfrowe "grają".

Warto czytać uważnie: koledzy wyjaśnili niewiele, a tylko podali przykład jak problemy techniczne systemu audio, mogą poskutkować słyszalną deformacją odtwarzanego dźwięku. W sumie to fajne jak ktoś o przeciwnych poglądach potwierdza, że mam rację.

35 minut temu, OLES napisał:

Zawsze lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć 🙂

Czasem lepiej wiedzieć nic i zaifać na zdrowemu rozsądkowi, niż uwierzyć w fantazyjne światy alternatywne, wybzdurzone na wyrwanym z całości szczególiku technicznym. 

Edytowane przez szymon1977

28 minut temu, szymon1977 napisał:

Czasem lepiej wiedzieć nic i zaifać na zdrowemu rozsądkowi, niż uwierzyć w fantazyjne światy alternatywne, wybzdurzone na wyrwanym z całości szczególiku technicznym. 

@szymon1977 podziw za wybieranie z wypowiedzi kompletnie nieistotnych treści i "urabianie" ich do przedmiotu rozmowy. Amen.

35 minut temu, OLES napisał:

@szymon1977 podziw za wybieranie z wypowiedzi kompletnie nieistotnych treści i "urabianie" ich do przedmiotu rozmowy. Amen.

Dziękuję, to rzadka umiejętność przeczytać pytanie i dostrzec w nim problem. Ale skoro dla Ciebie nieistotne jest, że większość prezentowanej tutaj "wiedzy", to przypadkowe fakty techniczne na chybił trafił zestawione z subiektywnymi wrażeniami, to czerp pełnymi garściami.

BTW 

1 godzinę temu, A co tam napisał:

Nie twierdzę, że to słyszalne, ale czy w ogóle jest możliwość wypadnięcia jednego bitu?
Pytam, bo się nie znam.

Przy prawidłowym technicznie połączeniu jest to teoretycznie niemożliwe (podobno) nawet, gdy moc sygnału spadnie o połowę, a zegar rozjedzie się o połowę taktu, i w praktyce (podobno) nie występuje.  Ale ja też się nie znam.

Edytowane przez szymon1977

Zamówiłem sobie teraz kabelek USB-C do USB-C długości 10cm - srebro na liniach sygnałowych, miedź na zasilających.

Posłuży do połączenia telefonu z donglem.

I chcę jeszcze wypróbować połączenie I2S/HDMI z DDC do DAC więc zamówiłem też 0.6 metrowy kabelek HDMI Pangea Premier SE MKII HDMI 2.1 z posrebrzanej miedzi Grade One od Cardasa.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi