Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, miksti napisał:

DAC z bardzo niska impedancja wyjsciowa, czesto spotykane w high-endowych DAC'ach + wzmacniacz z czulym wejsciem

Doskonały przykład problemu technicznego, który nie jest cechą urządzeń a błędem użytkownika.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Doskonały przykład problemu technicznego, który nie jest cechą urządzeń i błędem użytkownika.

Ty czytasz co piszesz? Niska impedancja wyjścia DACa to jakiś problem? 

Pojaśnisz?

😎

53 minuty temu, miksti napisał:

W profesjonalnych/studyjnych systemach, gdzie XLRy mają po 20–30 m,

Tylko co to ma wspólnego z domową "wieżą", gdzie kabel to optyk 30-50cm?

13 minut temu, MariuszZ. napisał:

Ty czytasz co piszesz? Niska impedancja wyjścia DACa to jakiś problem? 

Pojaśnisz?

😎

Z pewnością Ty nie czytasz tego, co komentujesz - powtórzę, ale coś Ci pogrubię:

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Doskonały przykład problemu technicznego, który nie jest cechą urządzeń a błędem użytkownika.

-----

2 godziny temu, Piopio napisał:

Ten wątek to skarbnica wiedzy. Szacun !

Jeśli ktoś nie do końca zrozumie, bez refleksji przeniesie opisywane tu dziwaczne przypadki na swoje hifi, to raczej wątek należy uznać za skarbnicę anty-wiedzy.

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

ale coś Ci pogrubię:

Hej,

Wystarczy 🤦‍♂️

Nic już nie pogrubiaj. Zacznij odpowiadać, ale staraj sie używać mniej zlożonych form. Czasami ciężko zatrybić o co Ci chodzi 😎

EOT today 😉

Godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Czasami ciężko zatrybić o co Ci chodzi

Prościej już się nie da, ale skoro pytasz:

1 godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Niska impedancja wyjścia DACa to jakiś problem? 

Kiedy ja napisałem:

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

przykład problemu technicznego, który nie jest cechą urządzeń

To po prostu nie czytasz tego co komentujesz.

🤦‍♂️

😎

😉

Masz jakieś bardziej przekonujące argumenty?

W dniu 11.04.2025 o 19:32, MariuszZ. napisał:

Poważnie? Uwielbiam gdy użytkownicy forum wtrącają przemysł motoryzacyjny do dyskusji porownujac silniki do sprzetu audio lub style jazdy do muzycznych kwestii. Ty idziesz dalej bo stosujesz analogie telewizyjne 🤦‍♂️

Robi się tak wtedy gdy ma się wewnętrzne poczucie że adwersarz ni huhu nie pojmuje prostych odniesień stricte w temacie.

Czyżbyś takich analogii także nie rozumiał? 

Nic, a nic. Wg mnie robi się tak gdy nie potrafi się odnieść do tematu w merytoryczny sposób, ale może są inne powody. 

Oczywiście można bardziej wprost. Doczytaj, doucz się czy właśnie tłumacząc bardziej zrozumiałym dla autora językiem. Telewizyjnym, samochodowym? Może to po prostu tylko taki kpiarski ton kogoś kto myśli, że ma rację i nie dopuszcza myśli, że może być inaczej bo w samochodówce czy telewizji "dyskutowany" problem działa.

Co stało na przeszkodzie by pozostać w nurcie tematycznym audio? Ja kumaty chlop jestem. Odsyłanie mnie do telewizji z lat 70tych ubiegłego wieku i Rubina to lekka przesada mimo, że technika lampową jest w audio i dzisiaj.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Prościej już się nie da,

Dalej ciężko mi zatrybić co mialeś na myśli. Może za bardzo się starałem. Twoje wypowiedzi składnią przypominają mi filozoficzne wywody, ale ok. Po głębszej analizie nadążam. Dzięki za wysiłek. 

Edytowane przez MariuszZ.
16 godzin temu, Piopio napisał:

TO ŻADEN DOWÓD ! TO BYŁ ŹLE PRZEPROWADZONY TEST. 

Trzeba było interweniować w trakcie lub przed a nie teraz, kilka lat po narzekać.

9 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Niska impedancja wyjścia DACa to jakiś problem? 

Wysoka impedancja wyjścia może być problemem przy braku wiedzy technicznej jak ją obsłużyć, niskie impedancje wyjścia rzadko są problemem, ja przynajmniej o takich nie słyszałem.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

My to wiemy. Raczej nie o to poszło tylko o to co Szymon podpisał i moje pytanie cytowane powyżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zajęło mi trochę by zrozumieć co miał na myśli pisząc o problemie technicznym, którego nie ma 😉

Ukryta Zawartość

Dalej ciężko mi zatrybić co mialeś na myśli

Ja p... przecież wprost napisałem:

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

problemu technicznego, który nie jest cechą urządzeń a błędem użytkownika.

Nie rozumiesz, że problem techniczny może spowodować użytkownik, zestawiając dwa sprawne urządzenia o wzajemnie wykluczających się parametrach?

32 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Zajęło mi trochę by zrozumieć co miał na myśli pisząc o problemie technicznym, którego nie ma 😉

Zniekształcenia muzyki, spowodowane zestawieniem DAC o bardzo niskiej impedancji, ze wzmacniaczem o bardzo czułym wejściu, to nie jest Twoim zdaniem problem techniczny? Wow!

32 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jak czytałem było "i", nie "a". Może stąd zamieszanie. 

Podobnie jak z tekstami w Biblii. Jak ją spisywali nie było interpunkcji.

Dzisiaj czytamy:

"Zaprawdę powiadam Ci, dziś będziesz ze mną w niebie" co jest interpretacją tłumaczy z aramejskiego czy hebrajskiego gdzie stoi przecinek.

A gdyby tak przesunąć przecinek?

"Zaprawdę powiadam Ci dziś, będziesz że mną w niebie".

Naturalnie pojawi se pytanie o "kiedy" będzie w niebie co może wywalić całe pojmowanie "nieba" 😉

Gdybym widział od razu "a" to może bym się nie zastanawiał co mialeś na myśli i nie skomentował. Taki cyrk 🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, MariuszZ. napisał:

Jak czytałem było "i", nie "a". Może stąd zamieszanie. 

Może, ok.

Wspomogę się porównaniem, bo je lubisz: jak przyp.dolisz młotkiem w palec zamiast w gwóźdź, to jest błąd techniczny, pomimo, że młotek i gwóźdź są technicznie sprawne. Podobnie ze zniekształceniami muzyki wynikłymi z zestawienia DAC o bardzo niskiej impedancji, ze wzmacniaczem o bardzo czułym wejściu.

14 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Od "góry" tweeterów się raczej nie filtruje, może w jakichś 4-ro i więcej drożnych.

Nic nie pisałem o filtracji od góry, pisałem o normalnej filtracji od dołu, która to filtracja decyduje jaki ekwiwalent mocy dla całej kolumny jest zalecany dla takiego rozwiązania. Moc podawana dla głośnika tonów wysokich jest tak właśnie podawana, rzadko podawana jest rzeczywista moc takiego głośnika, może tylko w katalogach producenta. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W dniu 11.04.2025 o 13:17, iro III napisał:

Czy to znaczyłoby, że samo istnienie kabla świadczy o tym, że ma on realny wpływ?

Ma, od istnienia kabla zależy czy będzie grało czy nie, więc niewątpliwie wpływ ma 😉.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

przyp.dolisz młotkiem w palec zamiast w gwóźdź, to jest błąd techniczny, pomimo, że młotek i gwóźdź są technicznie sprawne

Ja raczej widzę brak precyzji, zdrowego rozsądku lub po prostu głupotę. Technika wbijania gwoździ faktycznie istnieje, może i jest technika łączenia elementów audio. Wysoce prawdopodobne 😉

9 minut temu, Lech36 napisał:

Ma, od istnienia kabla zależy czy będzie grało czy nie, więc niewątpliwie wpływ ma 😉

Ma też wpływ na transfer zakłóceń w zapętlonych systemach. Więc zależy też czy będzie grało dobrze, czy źle. 

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Nic nie pisałem o filtracji od góry, pisałem o normalnej filtracji od dołu,

No tak, ale rozmowa była o energii HF i potencjalnej kompresji mocy więc żeby ją filtrować potrzebny filtr od "góry" jest. Ten od dołu w tym przypadku "psu na budę" 😉

21 minut temu, MariuszZ. napisał:

Ja raczej widzę brak precyzji, zdrowego rozsądku lub po prostu głupotę. Technika wbijania gwoździ faktycznie istnieje, może i jest technika łączenia elementów audio. Wysoce prawdopodobne 😉

Właśnie! Hi-fi dobrane tak, że kabel cyfrowe grają, to jak przyp.dolić sobie młotkiem w palec, zamiast wbić gwoździa.

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Właśnie! Hi-fi dobrane tak, że kabel cyfrowe grają, to jak przyp.dolić sobie młotkiem w palec, zamiast wbić gwoździa.

Kurka Szymon, jak ty sie wyrobiłeś przez te lata

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

14 godzin temu, przemak napisał:

To nie są żadne odbicia. Dziękuję. 

Tak sie to niestety przyjelo nazywac w zargonie audio. Taki skrot myslowy uzywany potocznie. Rozumiem, ze jak na purystyczne standardy to zbyt duze uproszczenie, co zrobic. Znasz inna nazwe tego typu zjawiska?

13 godzin temu, szymon1977 napisał:

Przede wszystkim audio to dla nas tylko hobby, więc nie ma obowiązku postępować właściwie. Ale sory, jeśli efekt zakłóceń/zniekształceń sygnału jesteśmy w stanie usłyszeć, to mamy techniczny problem w systemie a nie system transparentny.

Nie każde, ale zakłócenia/zniekształcenia sygnału i ich słyszalne efekty, to po prostu problem techniczny systemu, a moje czy Twoje stanowisko w sprawie nic tutaj nei zmieni. Ktoś może lubić słuchać zniekształceń, tak jak ja lubię jeździć starymi gratami z silnikiem max 1.4... tylko, że ja nie wmawiam nikomu, że stary grat z silnikiem max 1.4, jest lepszy od nowoczesnego SUV - widzisz różnicę?

Jeśli  mamy dokonać świadomego wyboru, tu wypada być świadomym, że granie kabli cyfrowym jest efektem problemu technicznego, a nie wyższej jakości, a to zdecydowanie wykracza poza samatykę.

Ale to nie świadczy o nich dobrze.

W teorii to samo tyczy się kabli analogowych.

Optyk to nei tylko spokój ducha, ale w zasadzie gwarancja poprawnego technicznie połączenia elementów systemu.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by przedmiot ogólnie wysokiej jakości, posiadał jakiś feler. Jednak co innego jeśli kupujemy "chińczyka" z Alli za 1/3 ceny, a co innego gdy top of the range za...

Doskonały przekład problemu technicznego, który nie jest cechą urządzeń i błędem użytkownika.

Widze, ze nie prowadzisz dyskusji po to, zeby dojsc do wspolnego rozumienia zlozonosci roznych zjawisk w audio, tylko zeby udowodnic swoja racje i zamknac temat w kategoriach zero jedynkowych 😉
Pomijasz niuanse, ktore zostaly calkiem precyzyjnie podane, sprowadzasz wszystko do uproszczonych analogii (auto 1.4 vs SUV...), ignorujesz zlozonosci tematu i wkladasz mi w usta rzeczy ktorych nie powiedzialem "wmawianie komus, ze grat jest lepszy" 😅

Roznica miedzy nami nie polega na tym kto potrafi rozpoznac blad, tylko na tym kto dostrzega, ze pewne zjawiska moga byc jednoczesnie technicznie nieidealne i celowo wykorzystywane dla okreslonego efektu koncowego. To nie 'wmawianie' tylko proba opisania zlozonych interakcji w systemach audio.

Mamy po prostu inne podejscie do tego jak interpretowac te zaleznosci. Dzieki za rozmowe, szanuje Twoja perspektywe, choc zostane przy swojej.

Edytowane przez miksti
4 godziny temu, Lech36 napisał:

Trzeba było interweniować w trakcie lub przed a nie teraz, kilka lat po narzekać.

Brak doświadczenia robi swoje. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, miksti napisał:

Widze, ze nie prowadzisz dyskusji po to, zeby dojsc do wspolnego rozumienia zlozonosci roznych zjawisk w audio, tylko zeby udowodnic swoja racje i zamknac temat w kategoriach zero jedynkowych 😉

Wspólne porozumienie to: ja nie wykluczam, że kable cyfrowe mogą zagrać - Ty nie przeczysz, że jedynie jako efekt problemów technicznych w systemie.

7 minut temu, miksti napisał:

Roznica miedzy nami nie polega na tym kto potrafi rozpoznac blad, tylko na tym kto dostrzega, ze pewne zjawiska moga byc jednoczesnie technicznie nieidealne i celowo wykorzystywane dla okreslonego efektu koncowego. To nie 'wmawianie' tylko proba opisania zlozonych interakcji w systemach audio.

Jak odejdziemy od tematyki, to może łatwiej będzie Ci zrozumieć: lubię głośne tłumik, ale nikomu nie wmawiam, że głośny tłumik jest lepszy.

Teraz, Piopio napisał:

Brak doświadczenie robi swoje. 

Dobrze że się przyznałeś, choć wcześniej to było widać po słynnym teście porównawczym w Wielkopolsce 😉.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Dobrze że się przyznałeś, choć wcześniej to było widać po słynnym teście porównawczym w Wielkopolsce 😉.

A co ktoś bardziej doświadczony by usłyszał różnice w takich warunkach ? 😉 

12 minut temu, miksti napisał:

Dokładnie taki jest nasz "kolega" 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No tak, ale rozmowa była o energii HF i potencjalnej kompresji mocy więc żeby ją filtrować potrzebny filtr od "góry" jest.

Filtr od góry potrzebny jest tylko w przypadku klasy D w przypadku pomiarów, chyba że boimy się wzbudzania wzmacniacza i wpływu częstotliwości radiowych, do tego służy filtr RF najczęściej montowany przed końcówkami mocy.

4 minuty temu, Piopio napisał:

A co ktoś bardziej doświadczony by usłyszał różnice w takich warunkach ?

Możliwe, ale tylko w przypadku jak różnice wystąpią i przekroczą progi percepcji słuchu słuchacza.

18 minut temu, miksti napisał:

Tak sie to niestety przyjelo nazywac w zargonie audio. Taki skrot myslowy uzywany potocznie. Rozumiem, ze jak na purystyczne standardy to zbyt duze uproszczenie, co zrobic. Znasz inna nazwe tego typu zjawiska?

Nigdy się z tym nie spotkałem. Widocznie inna branża ;) 

Ja bym to nazwał tłumieniem po prostu, ewentualnie z dodatkiem czego tłumienie. 

nagrywamy.com

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

To na czym ten problem z "doskonałego przykładu" polega? Może być z wersji z "a".

22 godziny temu, miksti napisał:

Ale nie kazda konfiguracja z aliasami i wzmacniaczem D to od razu 'blad techniczny'.

Każda. Dlatego że jest błąd techniczny po stronie DACa.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

25 minut temu, ProjectPi napisał:

To na czym ten problem z "doskonałego przykładu" polega? Może być z wersji z "a".

Było opisane w tym, co komentowałem.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Było opisane w tym, co komentowałem.

No trochę się nakomentowales tu i owdzie. Wskazesz, gdzie to?

Czekaj, czekaj, to chyba nie to, co? Woooow!

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Zniekształcenia muzyki, spowodowane zestawieniem DAC o bardzo niskiej impedancji, ze wzmacniaczem o bardzo czułym wejściu, to nie jest Twoim zdaniem problem techniczny? Wow!

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

4 godziny temu, ProjectPi napisał:

Wskazesz, gdzie to?

Nie. Nie będę pisać drugi raz tylko dlatego, że Ty pierwszego nie przeczytałeś.

• Pokaż nowe odpowiedzi