Skocz do zawartości
IGNORED

Czy diy dac ma sens...

Rekomendowane odpowiedzi

44 minuty temu, J.Jerry napisał:

Przykład - temat o pomiarach i brak zainteresowania... A jak inaczej sprawdzić swoje rozumienie danego problemu. Zmienia się element z jakiegoś powodu przewidując zmiany i pomiarami sprawdza, czy miało się rację.

Pewnie dlatego , że pewnych problemów/zjawisk nie można wykryć pomiarami na dostępnym dla większości użytkowników sprzęcie . Czasem po prostu nie wiemy co jest przyczyną dziwnego/nienaturalnego brzmienia . A stwierdzenie , że jakieś zjawisko nie zachodzi bo ,, w pomiarach nie widać " nikogo rozsądnego już nie przekonuje . Przykład - użytkownicy urz. tranzystorowych ze sprzężeniem zwrotnym zgłaszali pogorszenie brzmienia , mimo , że dostępnymi urządzeniami i metodami nie można było stwierdzić co jest przyczyną . Z czasem opracowano metodę i okazało się , że to zniekształcenia nazwane TIM na pomijalnym poziomie mierzonym dostępnymi metodami , ale ludzie to słyszą . 

Druga sprawa - jeśli przyjmiemy , że zniekształcenia , które słyszymy ( i na szczęście niektóre już potrafimy zmierzyć ) pojawiają się w sygnale akustycznym to co dalej ? Co jest ich źródłem ? Mikrofon w studio nagraniowym ? Metoda i urządzenia zapisu sygnału muzycznego ? Metoda odczytu i konwersji sygnału cyfrowego na analogowy ? Sprzężenie zwrotne czy jego brak ? I jaki jest poziom oraz relacje między zniekształceniami , które akceptuje lub których nie akceptuje ludzki słuch ? I wreszcie co my możemy zrobić ze zniekształceniami - na przykład już zawartymi w zapisanym sygnale , jak efekty przesterowania podczas nagrania w studio ? 

...there is no spoon...

4 minuty temu, gumisb napisał:

Mierze to co słyszę tak mam ustawiony wzmacniacz do normalnego słuchania ok.84dB 
Co za informacje ma mi dać pomiar przy 0dB ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak mierzysz przy niskim poziomie thd giną w szumie.

Harmoniczne w miarę zwiększania poziomu stopniowo wychodzą powyżej szumu.

Tutaj masz jakiś system pomiarowy, którego zasady działania nie znam, dlatego pytam o czytelny i jednoznaczny wykres albo po prostu napisz ile thd.

Drugi wykres oznacza thd 0,1-0,05 dla poziomu odsłuchu? Zgaduje, może opiszesz o co chodzi?

19 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Jest cała seria na kanale JohnAudioTech która objaśnia poszczególne elementy jak para różnicowa, źródła prądowe oraz bardzo fajny cykl jat501 gdzie krok po kroku pokazane jest projektowanie wzmacniacza od podstaw, wyliczenia prądów etc.

W temacie pomiarów bardzo ciekawe materiały są u xraytonnyb.

Ogólnie całą wiedza ludzkości znajdzie się prędzej czy później na YT, trzeba tylko umieć szukać. Jest ku temu prosty powód - jak ktoś ma coś wartościowego to wrzucenie tego na kanał przekaze to kolejnym pokoleniom.

Nie twierdzę że nie ma wiedzy na świecie, tylko że nie widać po działaniach ludzi, że ta wiedza jest opanowana poza elektronikami, ale oni muszą. Oni wszystko wiedzą, a dalej wiedzą nie idzie i o tym mówię.

Proszę bardzo o jakiś temat na As gdzie ludzie analizują schemat wzmacniacza.

Otóż nie ma takiej możliwości jak nie wiadomo komuś o działaniu tranzystora 

Dodatkowa trudność polega na tym, że można budować (kopiować) układy bez tej wiedzy. 

Ukryta Zawartość

11 minut temu, J.Jerry napisał:

Nie twierdzę że nie ma wiedzy na świecie, tylko że nie widać po działaniach ludzi, że ta wiedza jest opanowana poza elektronikami, ale oni muszą. Oni wszystko wiedzą, a dalej wiedzą nie idzie i o tym mówię.

Proszę bardzo o jakiś temat na As gdzie ludzie analizują schemat wzmacniacza.

Otóż nie ma takiej możliwości jak nie wiadomo komuś o działaniu tranzystora 

Dodatkowa trudność polega na tym, że można budować (kopiować) układy bez tej wiedzy. 

Moim zdaniem blednie zakladasz ze forum AS to centrum diy - swiat sie juz dawno podzielil i rozproszyl - dzis zalozyc grupe i zebrac 500-1000 ludzi aktywnie dzialajacych w temacie to wystarczy miec kanal na ktorym ma kilka tys subskrybentow, takie fora jak to po prostu umieraja i z czasem znikna (nie jest trudno sprawdzic raport finansowy obecnego wlasciciela as). Zapewne gdzies w sieci jest taka grupa osob ktora sobie takie wzmaczniacze analizuje ale po co ma to robic publicznie? Zaraz zleci sie sfora troli marketingowych, do tego kilku gosci bedzie negowalo wszystko dla samej zasady a jeszcze na koncu masz producenta ktory jak w przypadku MendItMark lub Skunkie od razu zacznie wykrzykiwac ze pozwy ze wlasnosc intelektualna. Nawet tutaj jest tak ze bardzo duzo sie dzieje poza publikacjami na watkach.

@arturp

Akurat miałem przypadek wzmacniacza z lokalnym sprzężeniem, pomiary, odsłuchy, a potem było globalne sprzężenie, pomiary i odsłuchy. Jakoś było słychać i widać. Bonus to wiedza jak pewien poziom thd wpływa na brzmienie.

Jak potraktować brzmienie jako wypadkowi wszystkich zniekształceń, to podłączamy poprostu różne sprzęty i jak gra fajnie, to pewnie rozkład zniekształceń jest idealny. No to jest idealna sytuacja do przeprowadzenia pomiarów. Może one nie dadzą żadnej odpowiedzi za każdym razem, ale co szkodzi próbować. Mówię o zasadzie, że jak coś uważasz za lepsze, powinieneś wiedzieć, jak do tego doszedłeś. Jak argumentujesz, że gra lepiej to mamy to, ale nie wiemy dlaczego. Może to wyjdzie albo nie na wykresie. Jak dobre brzmienie idzie w parze z thd, to chyba jest ważna informacja?

2 minuty temu, J.Jerry napisał:

Jak potraktować brzmienie jako wypadkowi wszystkich zniekształceń, to podłączamy poprostu różne sprzęty i jak gra fajnie, to pewnie rozkład zniekształceń jest idealny. No to jest idealna sytuacja do przeprowadzenia pomiarów. Może one nie dadzą żadnej odpowiedzi za każdym razem, ale co szkodzi próbować. Mówię o zasadzie, że jak coś uważasz za lepsze, powinieneś wiedzieć, jak do tego doszedłeś. Jak argumentujesz, że gra lepiej to mamy to, ale nie wiemy dlaczego. Może to wyjdzie albo nie na wykresie. Jak dobre brzmienie idzie w parze z thd, to chyba jest ważna informacja?

no tez jestem zdania ze proces powinien byc zbiezny (a bardzo czesto jest chaotyczny) ale zauwaz ze "jest idealny" ma jeszcze ten problem ze kazdy ma ten idealny rozklad zupelnie gdzie indziej bo tak zostala nauczona indywidualna siec neuronowa

15 godzin temu, Scott L.F. napisał:

Do it yoursef. Zrób to sam ! a nie kup to sam !

Rozumiem ze rezystory i kondensatory sam wytwarzasz. A co z wlasna huta miedzi? 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

Pomiarów prawie nie ma i prawie nie ma pomiarowcow.

Jakiś czas temu Grzegorz7 założył temat o  pomiarach wzmacniaczy . 

Na prosby o porady / instrukcje padła m.in taka  odpowiedz:

"Jak nie jesteś konstruktorem to Ci to niepotrzebne, podstawowe rzeczy ogarniesz miernikiem i podstawowym oscyloskopem"

Także tak....

BTW...

Pomiary :

Trzeba mieć czym 

Trzeba wiedzieć co

Trzeba wiedzieć jak 

Trzeba umieć te pomiary zinterpretować

Teoretycznie mógłbym kupić sobie taki QA403...

No ale co ja biedny żuczek z tym zrobię?

7 minut temu, Scott L.F. napisał:

Trzeba mieć czym 

Trzeba wiedzieć co

Trzeba wiedzieć jak 

trzeba sie nie bac - najwiekszy problem jest taki ze pomiar pokaze totalna spierdoline a brzmi super lub na odwrot - totalny brak zmiany w pomiarach a zmiany w brzmieniu i owszem ;]

to nie jest tez tak ze od razu trzeba umiec mierzyc na poziomie -140db, zobacz sobie poczatkowe testy wzmakow u JohnAudioTech - wystarczyl starutenki oscyloskop rigola 1052e i przebiegi z playera, wzbudzenia czy popsuty zasilacz bardzo latwo pomierzyc

9 minut temu, J.Jerry napisał:

Jak mierzysz przy niskim poziomie thd giną w szumie.

Harmoniczne w miarę zwiększania poziomu stopniowo wychodzą powyżej szumu.

Tutaj masz jakiś system pomiarowy, którego zasady działania nie znam, dlatego pytam o czytelny i jednoznaczny wykres albo po prostu napisz ile thd.

Tak jak napisałem mierze to co słyszę przy użyciu Focusrite Scarlett wpiętego do wyjścia wzmacniacza. Inaczej nie mógłbym odnieść tego co słyszę do tego co widzę w pomiarach i vice-versa. Pojawienie się harmonicznych przy wyższych poziomach głośności jest oczywiste i dokładnie wiadomo z czego to wynika. Nie interesuje mnie wyczynowy wykres , interesuje mnie czy będzie dobrze brzmiał cały system i jeśli tak do dlaczego. Zresztą moim celem było pokazanie ze w cyfrowym audio jest jeszcze przestrzeń to  eksploracji dla DIY a nie tłumaczenie się z pomiarów.

Jeszcze pomiar THD Focusrite(zaczyna sie niżej) vs mój DAC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, gumisb napisał:

Pokaz mi gotowy produkt który oferuje taki sposób przetwarzana PCM.

Np. Topping o którym wspomniał Jar ma jeden z tego typu filtrów.

Ale ogólnie samodzielnie coś dłubiąc możemy zgłębiać temat i stroić go pod siebie. Abstrahuję tu od prawidłowości i jakości takich poczynań. Po prostu w DIY można więcej.

27 minut temu, Scott L.F. napisał:

"Jak nie jesteś konstruktorem to Ci to niepotrzebne, podstawowe rzeczy ogarniesz miernikiem i podstawowym oscyloskopem"

Ale to nie ja to powiedziałem!...?

18 godzin temu, J.Jerry napisał:

Nie widział na rynku niczego wartego pieniędzy, więc postanowił zbudować sam lepszy i taniej...sterowniki można lepsze napisać i jakieś sterowanie warto mieć swoje...zaletą są darmowe i sensowne aktualizacje. I w końcu to co na pozór najważniejsze - obudowa. Te na rynku nie mogą się równać z produkcją majsterkowicza dając wrażenie niepowtarzalności i wyrażeniem się przez formę. Tymczasem ma być jak ze sklepu i to jest ten nowy nurt DIY. W końcu ktoś wpadnie na  pomysł....eeee autocenzura!!

Przy takim uzasadnieniu to oczywiste że tylko DIY. Oczywiście jak jesteś pewien że sam zrobisz lepiej niż fabryka. Kiedyś liczył się jeszcze koszt końcowy, to co w sklepach było drogie w systemie DIY można było zrobić taniej i bez ograniczeń patentowych no i często staranniej niż fabryka proponowała. Teraz trudno jest w stu procentach konkurować z fabryką we wszystkich kategoriach. Ale widziałem że niektórzy próbują. 

17 godzin temu, J.Jerry napisał:

Ja rozumiem, w garażu się nie zrobi fabryki,

Podobno firma Infinity zaczynała w garażu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

no tez jestem zdania ze proces powinien byc zbiezny (a bardzo czesto jest chaotyczny) ale zauwaz ze "jest idealny" ma jeszcze ten problem ze kazdy ma ten idealny rozklad zupelnie gdzie indziej bo tak zostala nauczona indywidualna siec neuronowa

No tak, każdy ma inny schemat wykrywający idealne brzmienie, ale poleca się innym co się samemu lubi. W takim razie co zaszkodzi podać parę wykresów....znaczy się konstruktorom by się przydały(niektórym), bo przydatność jest kwestią gustu.

Godzinę temu, Scott L.F. napisał:

Także tak....

BTW...

Pomiary :

Trzeba mieć czym 

Trzeba wiedzieć co

Trzeba wiedzieć jak 

Teoretycznie mógłbym kupić sobie taki QA403...

No ale co ja biedny żuczek z tym zrobię?

Będziesz chyba musiał przeczytać instrukcję.

@gumisb

Na początku była mowa o dac, a teraz mamy dac plus Amp i głośność odsłuchu. Też stosuję tą metodę pomiaru przy godności odsłuchu, ale raczej thd dac tym sposobem nie obejrzę. W tej sytuacji spodziewalbym się, że szumy ampa zamaskują thd dac.

To może coś napiszesz jakie rozwiązania są w tym dac, że idealnie odtwarza impulsy?

Ja stawiam na nos dac.

25 minut temu, J.Jerry napisał:

@gumisb

Na początku była mowa o dac, a teraz mamy dac plus Amp i głośność odsłuchu. Też stosuję tą metodę pomiaru przy godności odsłuchu, ale raczej thd dac tym sposobem nie obejrzę. W tej sytuacji spodziewalbym się, że szumy ampa zamaskują thd dac.

To może coś napiszesz jakie rozwiązania są w tym dac, że idealnie odtwarza impulsy?

Ja stawiam na nos dac.

Napiszę, ale nie teraz i nie w tym wątku. 
Jak widać w/w pomiarach wzmacniacz znacząco nie wpłynął na wynik.  Ja bym nie trzymał się tak jednego parametru THD. 

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Jak dobre brzmienie idzie w parze z thd, to chyba jest ważna informacja?

No ale nie idzie i tu jest problem .Uzyskujemy bardzo niskie THD elektroniki , niemal idealne zgranie fazowe przetworników w kolumnach głośnikowych , siadamy w wytłumionych pomieszczeniach i okazuje się , że brakuje nam harmonicznych bo w naturze występują , brakuje nam odbić i idących za tym przesunięć fazowych bo one występują w naturze i ,co najgorsze, tracimy uczucie , że to jest muzyka ze emocjami i barwami a dociera do nas tylko ciąg dźwięków . Staram się zapewnić moim grajkom jak najlepsze warunki pracy czyli prawidłowość działania i to mogę mierzyć bo wiem co i jak . Ale jak zmierzyć nasycenie barwowe albo konturowość ? Pewnie można ale nawet nie wiemy jakie parametry sygnału muzycznego o tym decydują . I co wtedy pozostaje ? Mierzyć co umiemy i rozumiemy związek z dźwiękiem a resztę pominąć i stwierdzić , że nie możemy zmierzyć i nic na to nie poradzimy ? Czy ta świadomość nam wystarczy ? A jeśli słyszymy , że jest nienaturalnie i nie wiemy co i jak zmierzyć to pozostają organoleptyczne eksperymenty w oparciu o doświadczenia z ,,odsłuchów", porównań , różnych eksperymentów prowadzonych często ,,na pałę" bo i tak nie wiemy w czym problem. Na forum często się śmieją z Fikusa ale ten facet zrobił coś wyjątkowego w polskim audio ( podobnie jak Audio Note czy Kusunoki tyle , że z zasięgiem niemal globalnym ) - przełamał stereotyp myślenia opartego na dążeniu do technicznej doskonałości i ,,popsuł" to co uważano za najlepsze w technice audio bo efekt doskonałości mu nie odpowiadał . Doszli do wniosku , że to ślepy zaułek i nie o to chodzi wyrobionym słuchaczom/audiofilom/melomanom . Ale przecież z przyjętych i powszechnie stosowanych metod pomiarowych im to nie wyszło , wręcz przeciwnie . A czy mieli rację czy nie to łatwo ocenić na podstawie zwolenników i przeciwników uzyskanego brzmienia .😉 A jeśli idziemy dalej to jaki sens miałoby stosowanie wzmacniaczy w klasie A czy nawet AB ze sprzężeniem zwrotnym skoro mamy już lepsze - doskonale mierzalne i wydajne wzmacniacze w klasie D , przy których te w klasie A lub AB są wręcz ,,zepsute" z samego konstrukcyjnego założenia ? 

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

W pomiarach  chodzi o przejrzystość i jednoznaczna interpretację wyników.  Chciałbym mieć pewność, że właściwie interpretuje wykres. Tu takiej pewności nie mam.

Jak ten dac ma rzeczywiście 0,03 i wzmacniacz nie wpływa na wynik, to pozostaje mi taki wynik akceptować. A przy jakim poziomie na wyjściu wzmacniacza to było robione? W ten sposób można określić z jaką mocą słuchasz...

28 minut temu, arturp napisał:

No ale nie idzie i tu jest problem .

czasami idzie a czasami nie idzie - i tu jest problem, miliardy ludzi sluchaja na najnowszych zabawkach i sa bardzo zadowoleni przenosisz swoj przypadek na ogol spoleczenstwa

@arturp

Zaczynam rozumieć Twój punkt widzenia. Przy takim bardzo szerokim widzeniu różnych zawiłości projektu pomiar thd wydaje się być uproszczeniem tego ogromu rzeczy do ogarnięcia. Pomiar jest po prostu dodatkowym narzędziem, ale nie sposobem osiągnięcia celu projektu. Ja bym powiedział, że to kontrola jakości żeby eliminować grubsze błędy np. opampa się wzbudza. Patrzysz na wykres thd i to widać, ale ktoś nie patrzy i pracuje dalej i jakoś opampa przestał dzwonić i mógłby wyciągnąć wtedy złe wnioski. Tak że pomiary to zdecydowanie rzecz dla początkujących, żeby szybciej się uczyć.

Właściwie zgadzam się, że trudno czasem powiązać thd z odczuciami, ale kto powiedział, że mają być niskie...chodzi o wiedzę jak zachowuje się układ.

Wspomniałeś o wzmacniaczach. Od prądu spoczynkowego zależy ilość i rozkład zniekształceń. Dasz za mało masz duży poziom przy 20 30 mA i potem spada, ale przy 100 zmienia się np tak że wzrosną h5 przy spadku H3 i w ten sposób masz możliwość wpływania na brzmienie z informacją jak to się dzieje. Pewnie można to robić na słuch po jakimś czasie.

Co do tych znanych firm to mogło być tak, że robili różne warianty i może robili pomiary aż natrafili na te właściwe rozwiązanie. Po prostu znaleźli to, czego chcą klienci, kto zareczy, że nie robili przy tym pomiarów. Może to były jakieś nietypowe pomiary.

2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

przenosisz swoj przypadek na ogol spoleczenstwa

No , tak się składa , że to ty ,,przenosisz" bo nawet czytasz wpisy tak jak chciałbyś aby były napisane a nie jak faktycznie napisałem. Przeczytaj , pomyśl i odrzuć uprzedzenia bo widzisz rzeczy , których nie ma . Zinterpretowałeś i to błędnie . Po co ? 

...there is no spoon...

Jaka ktoś nie słyszy różnicy to zabawa w audio jest nie dla niego. Proste. 😉

Wytyrczy telefon i słuchawki BT i jest git.  Tak słuchają też miliardy ludzi.

Miliardy też żywią się fastfoodami... i coca colą popijają....

Edytowane przez jar1
7 minut temu, arturp napisał:

No , tak się składa , że to ty ,,przenosisz" bo nawet czytasz wpisy tak jak chciałbyś aby były napisane a nie jak faktycznie napisałem. Przeczytaj , pomyśl i odrzuć uprzedzenia bo widzisz rzeczy , których nie ma . Zinterpretowałeś i to błędnie . Po co ? 

wyjasnij co blednie zinterpretowalem? napisales ze dobre brzemienie nie idzie w parze z niskimi thd - a tak nie jest, znam wielu ludzi ktorzy lubia sluchac sprzetu z niskim thd wiec nie jest to prawda co napisales

8 minut temu, jar1 napisał:

Jaka ktoś nie słyszy różnicy to zabawa w audio jest nie dla niego. Proste.

zdefiniuj "zabawe w audio", pisalem wyzej o ludziach ktorzy wiedza i probowali np gramofonu, daca z lampami i jak najbardziej slysza to ze dzwiek jest inny ale im sie nie podoba - fakt faktem na ogol sa to ludzie ktorzy bardzo dobrze znaja muzyke ktorej sluchaja

7 minut temu, J.Jerry napisał:

Ja bym powiedział, że to kontrola jakości żeby eliminować grubsze błędy np. opampa się wzbudza. Patrzysz na wykres thd i to widać, ale ktoś nie patrzy i pracuje dalej i jakoś opampa przestał dzwonić

THD nie muszą pokazać "dzwonień" komponentów...

W ogóle co to są te zniekształcenia harmoniczne. Są równe zeru niby wówczas kiedy na wyjściu jest dokładnie taki sam sygnał jak na wejściu powiększony o wzmocnienie układu. To bardzo pożądana informacja o wzmacniaczach i nie tylko. 

Natomiast THD mają ograniczenia o których proponuję w wątku  o zniekształceniach aby tu nie zaśmiecać...

14 minut temu, J.Jerry napisał:

Co do tych znanych firm to mogło być tak, że robili różne warianty i może robili pomiary aż natrafili na te właściwe rozwiązanie. Po prostu znaleźli to, czego chcą klienci, kto zareczy, że nie robili przy tym pomiarów. Może to były jakieś nietypowe pomiary.

znam koncowke mocy ktora fabrycznie ma 1-2% 2giej harmonicznej, nie sadze zeby mierzyli - 2 kumplom sie mega podoba ta koncowka a jeden jest zachwycony ze mogl sie jej pozbyc

11 minut temu, Daniel_68412 napisał:

zdefiniuj "zabawe w audio",

"DIY

Do It Yourself, czyli zrób to sam. Własne projekty i modyfikacje."

Tak nazywa się to forum. 

1 minutę temu, J.Jerry napisał:

Pomiar jest po prostu dodatkowym narzędziem, ale nie sposobem osiągnięcia celu projektu. Ja bym powiedział, że to kontrola jakości żeby eliminować grubsze błędy np. opampa się wzbudza. Patrzysz na wykres thd i to widać, ale ktoś nie patrzy i pracuje dalej i jakoś opampa przestał dzwonić i mógłby wyciągnąć wtedy złe wnioski.

Tak , o to chodzi. Pewnie z czasem dociekliwi dojdą do źródła tych problemów z dźwiękiem i pewnie zostaną rozwiązane ale mam wrażenie , że ktoś szybciej zrewolucjonizuje technikę audio i zaproponuje zupełnie inne rozwiązania bo obecnie to coś tu ,, nie gra".

22 minuty temu, J.Jerry napisał:

przy 20 30 mA i potem spada, ale przy 100 zmienia się np tak że wzrosną h5 przy spadku H3 i w ten sposób masz możliwość wpływania na brzmienie z informacją jak to się dzieje.

To już są cenne informacje bo skwantyfikowane i mierzalne tylko nadal nie wiemy jaki rozkład zniekształceń jest tym ,, optymalnym " dla przeciętnego słuchacza . A technice audio jedynie dążymy do obniżenia wszystkich zniekształceń bez zastanowienia , które i w jakiej ilości powinny zostać albo nawet być dodanymi - na przykład tak , jak robią to lampy . 

19 minut temu, Daniel_68412 napisał:

dobre brzemienie nie idzie w parze z niskimi thd - a tak nie jest

No nie jest . Przykłady ekstremalne - gramofon albo wzm. lampowy . To chyba oczywiste . Ilu audiofilów nie zna i nie ceni tych staroci w gigantycznymi zniekształceniami ? O no oversamplingu nawet nie wspominam bo się zdenerwujesz a i tak niczego nie zmienisz .😉

...there is no spoon...

27 minut temu, arturp napisał:

Tak , o to chodzi. Pewnie z czasem dociekliwi dojdą do źródła tych problemów z dźwiękiem i pewnie zostaną rozwiązane ale mam wrażenie , że ktoś szybciej zrewolucjonizuje technikę audio i zaproponuje zupełnie inne rozwiązania bo obecnie to coś tu ,, nie gra".

po prostu tobie nie gra i setce podobnych, w ogolnosci zapewne gra - inaczej przemysl urzadzen audio wygladalby inaczej

28 minut temu, arturp napisał:

No nie jest . Przykłady ekstremalne - gramofon albo wzm. lampowy . To chyba oczywiste . Ilu audiofilów nie zna i nie ceni tych staroci w gigantycznymi zniekształceniami ? O no oversamplingu nawet nie wspominam bo się zdenerwujesz a i tak niczego nie zmienisz .😉

ale odwracasz kota ogonem:

Ukryta Zawartość

na co Ci odpowiedzialem ze raz idzie a raz nie idzie - bo jeden lubi te parzyste harmoniczne a drugi nie - caly czas probujesz narzucac innym swoj gust, serio tego nie widzisz?

39 minut temu, jar1 napisał:

DIY

Do It Yourself, czyli zrób to sam. Własne projekty i modyfikacje."

Tak nazywa się to forum. 

A jak wejdzie tutaj ktos kto chce sobie zbudowac system i sluchac muzyki bez DIY ale po wiedze to co wtedy? to wtedy to jeszcze jest "zabawa w audio" czy juz nie?

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

A jak wejdzie tutaj ktos kto chce sobie zbudowac system i sluchac muzyki bez DIY ale po wiedze to co wtedy? to wtedy to jeszcze jest "zabawa w audio" czy juz nie?

To są inne zakładki, np. począwszy od "Start" .

Wiedza to pojęcie względne, a poza tym, co to jest? 😉

50 minut temu, Grzegorz7 napisał:

THD nie muszą pokazać "dzwonień" komponentów...

W ogóle co to są te zniekształcenia harmoniczne. Są równe zeru niby wówczas kiedy na wyjściu jest dokładnie taki sam sygnał jak na wejściu powiększony o wzmocnienie układu. To bardzo pożądana informacja o wzmacniaczach i nie tylko. 

Natomiast THD mają ograniczenia o których proponuję w wątku  o zniekształceniach aby tu nie zaśmiecać...

Na wykresie thd widać wiele innych rzeczy jak to jest analizator widma... zakłócenia od sieci, monitora, harmoniczne, pomiędzy nimi mogą być poziome harmoniczne nie związane z sygnałem testowym. 

12 minut temu, jar1 napisał:

To są inne zakładki, np. począwszy od "Start" .

Wiedza to pojęcie względne, a poza tym, co to jest?

tu sie nie zgodze i to jest prawdopodobnie clue tematu - podejmowanie decyzji ktora ma Ci dac w tym kontekscie cos dopasowanego do Ciebie (system audio) a nie podazanie sciezkami ktore sa zdefiniowane przez wypadkowe interesow - w moim rozumieniu zakladka DIY jest najbardziej przydatna w rozwoju wiedzy zarowno w audio jak i w kazdym innym systemie (pompa ciepla, auto, cokolwiek)

nas uczyli na studiach tej piramidki:

Ukryta Zawartość

madrosc byla zastapiona podejmowaniem decyzji

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi