Skocz do zawartości
IGNORED

Rekomendacja Streamera

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, jajco napisał:

Jeżeli chcesz gęstego, dosyć ciepłego i dynamicznego a za razem relaksującego grania mogę polecić produkt europejski. Rockna Wavelight DAC + Rockna WLS zapewnią dużą dozę lenistwa i wspaniałe doznania dźwiękowe.  Niestety w tym wypadku to dwa klocki. Serwer obsługuje tidal, qobuz ma również Roon Server, Roon Bridge. Bezproblemowy upsampling do DSD512. Konstrukcja R2R  obsługuje także konwersję 5.1 lub 6.0 do stereo (modulator delta-sigma). Komplet wejść i wyjść.

Z powodzeniem można go porównywać z produktami DCS i wcale nie stoi na przegranej pozycji.

Czytasz ze zrozumieniem? Autor wątku wyraźnie napisał, że przynajmniej na razie szuka streamera, a chce wykorzystać DAC w CD-Payerze, który posiada.

Muszę przewietrzyć mój system…

5 godzin temu, Kuki12325 napisał:

@pmcomp przynajmniej wie o czym pisze. Ty piszesz farmazony i swoje prawdy objawione. 

A konkretnie które farmazony masz na myśli ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 minut temu, pmcomp napisał:

Czytasz ze zrozumieniem? Autor wątku wyraźnie napisał, że przynajmniej na razie szuka streamera, a chce wykorzystać DAC w CD-Payerze, który posiada.

Ktoś cię prosił  o ocenę wpisu innych???

Autor wątku wynajął cię jako swojego adwokata???

Jeżeli nie to oszczędź sobie uwag pod moim adresem. Przeszedłem niedawno podobną drogę od kolekcji CD do rozwiązań wygodnych. Podaję jeden z przykładów dobrego grania z oszczędzeniem konieczności testów streamerów i DAC. 

BTW co to jest CD-Payer?

Ktoś cię prosił  o ocenę wpisu innych???
Autor wątku wynajął cię jako swojego adwokata???

Czy my tu jestesmy w podstawowce i musimy podniesc reke, by dostac pozwolenie na zabranie glosu?

Chyba ci sie cos potentegowalo
2 godziny temu, jajco napisał:

Rockna WLS

Nie lubię "komputerów" do grania muzyki 🙂 .

Teraz masz moja ocenę Streamera. Wolno mi?

😉

Edytowane przez pmcomp

27 minut temu, xajas napisał:

Czy my tu jestesmy w podstawowce i musimy podniesc reke, by dostac pozwolenie na zabranie glosu?

Chyba ci sie cos potentegowalo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy aby na pewno mnie???

To nie ja kogoś pouczam i przywołuję do porządku. Odpowiedziałem merytorycznie w temacie i to jest powód dla stwierdzenia, że mi się potentegowało?

Za teksty off topic dziękuję. Następną taką wrzutkę zgłaszam do moderacji.

Ukryta Zawartość

59 minut temu, jajco napisał:

Przeszedłem niedawno podobną drogę od kolekcji CD do rozwiązań wygodnych. Podaję jeden z przykładów dobrego grania z oszczędzeniem konieczności testów streamerów i DAC. 

BTW co to jest CD-Payer?

jak rozumiem kupiłeś, słuchasz i jestes zadowolony. A z czymś porównywałes? Bo moja babcia ma radio w kuchni i tez jest zadowolona 😝

Ocena usera, o którym nic nie wiadomo i który przez ponad 17 lat napisał tu ledwie kilkanaście postów nie jest moim zdaniem dużo warta.  Podobnie byłoby z moja babcią. A oboje jesteście zadowoleni.

CD-Payer to taki odtwarzacz muzyki, który każe płacić za płyty CD 😍.

Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie lubię "komputerów" do grania muzyki 🙂 .

Teraz masz moja ocenę Streamera. Wolno mi?

😉

Pewnie że tak.

2 minuty temu, pmcomp napisał:

jak rozumiem kupiłeś, słuchasz i jestes zadowolony. A z czymś porównywałes?

Rose 150, Lumin T2, Lumin T3, Moon 280D, NAIM NSC-222, dodatkowo jeszcze kilka DAC min. Holo May KTE, Denafrips Terminator II.

Dla mnie to w miarę optymalny wybór ale każdy z nas słyszy inaczej. Nie gorzej/lepiej - inaczej.

26 minut temu, pmcomp napisał:

Ocena usera, o którym nic nie wiadomo i który przez ponad 17 lat napisał tu ledwie kilkanaście postów nie jest moim zdaniem dużo warta.  Podobnie byłoby z moja babcią. A oboje jesteście zadowoleni.

... a jakie to ma znaczenie ile postów napisałem? Wiesz ile jest postów w dziale High end? To że się nie znamy implikuje brak znajomości tematu?

Na pewno nie nabijam sobie statystyk dyskusjami off topic.

Za chwilę pewnie jeszcze zarzucisz mi, że nie udostępniam zdjęć  sprzętów, które porównywałem. A może, że jestem z branży lub zamierzam za chwilę sprzedać opisany sprzęt?

i na koniec pozdrów babcię 🙂

12 godzin temu, Kuki12325 napisał:

Cala Twoja radosna twórczość na forum. 

Przykro mi, że nie rozumiesz. Nie ten etap rozwoju 🤷

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Widzę że jest nowa moda w konwersji C/A : układy R2R .

Edytowane przez marek-1969

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Olej modę, to forum bajkopisarzy i podniecariuszy. Wojowników o atencję. 

Posłuchaj spokojnie wieczorem u siebie, dostrzeż mityczne różnice w Dac, kup ten który będzie do Ciebie pasował,  grał i jakoś wyglądał. 

Ja bym oczywiście poszukał zdjęć wnętrz,  ale to ja.

W dniu 18.04.2025 o 15:13, Ronaldo9 napisał:

W Ml 5101 aplikacja jest ponoć bardzo slaba w każdym sklepie.mi.odrazano tego sprzętu a ostatnio  na stronie ml pojawiło się info ze  ten model nie będzie już wspierany.

Zapomniałem dodać  że w uk jest dobra cena na flagowy kombajn 519.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, marek-1969 napisał:

Widzę że jest nowa moda w konwersji C/A : układy R2R .

To nie jest nowa moda. Konwersja C/A już w latach 90 odbywała się dzięki drabince rezystorowej. To nienasycona pazerność na zyski producentów sprzętu doprowadziła do zmiany na kości typu Burr Brown, Texas Instruments, Sabre, AKM. Funkcje oferowane przez to rozwiązanie techniczne zbliżone ale materiałowo było znacznie taniej. Stąd przez ostatnich kilkanaście lat nastąpił wysyp rozwiązań sigma/delta. Ostatnich kilka lat to kolejne zmiany technologiczne i możliwość powrotu do rozwiązań R2R. Nikogo nie będę przekonywał lecz w moim przypadku następcą Node 2i i Lumina jest rozwiązanie oparte o R2R. Jedyne co mogę to zachęcić do słuchania w swoim systemie.

2 godziny temu, jajco napisał:

Konwersja C/A już w latach 90 odbywała się dzięki drabince rezystorowej.

W audio w latach 80-ych.

dokładnie w 1982 roku. SONY CDP-101. Układ Sony CX20017, 16-o bitowy.

Pierwszym na świecia komercyjnym układem R2R był DAC01 w 1969 roku. 6-o bitowy.

Edytowane przez pmcomp

12 godzin temu, jajco napisał:

To nie jest nowa moda. Konwersja C/A już w latach 90 odbywała się dzięki drabince rezystorowej. To nienasycona pazerność na zyski producentów sprzętu doprowadziła do zmiany na kości typu Burr Brown, Texas Instruments, Sabre, AKM. Funkcje oferowane przez to rozwiązanie techniczne zbliżone ale materiałowo było znacznie taniej. Stąd przez ostatnich kilkanaście lat nastąpił wysyp rozwiązań sigma/delta. Ostatnich kilka lat to kolejne zmiany technologiczne i możliwość powrotu do rozwiązań R2R. Nikogo nie będę przekonywał lecz w moim przypadku następcą Node 2i i Lumina jest rozwiązanie oparte o R2R. Jedyne co mogę to zachęcić do słuchania w swoim systemie.

I Accupfase ładowało i ładuje  SD do swoich odtwarzaczy CD z oszczędności?

12 minut temu, essewissa napisał:

I Accupfase ładowało i ładuje  SD do swoich odtwarzaczy CD z oszczędności?

Nie z oszczędności a z pazerności. Porównaj proszę koszt np 2 do 4 kości AKM AK4490EQ na jeden moduł DAC (aktualna cena 2,50 USD/sztuka) do ceny np. DP430 (4 kości) lub DAC-50 (2 kości). Po raz kolejny powtórzę, ja nie oceniam jakości dźwięku. Każdy to powinien zrobić indywidualnie. Natomiast matematyka jest niezmienna dla wszystkich.

W dniu 19.04.2025 o 16:06, Kuki12325 napisał:

@pmcomp przynajmniej wie o czym pisze. Ty piszesz farmazony i swoje prawdy objawione

No nie wiem czy wie... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, Kuki12325 napisał:

hmmm w sumie to obaj prezentują zbliżony poziom 🤣🤣

Miesiąc na forum i ... już znafca 😂

W dniu 18.04.2025 o 14:34, tomek7776 napisał:

i co bys kolego chcial tu zmieniac..

Ja nic. Nie jestem zainteresowany tymi produktami. Ale wlasciciele laduja tam swoj swiety gral V-CAP'y 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, tomek7776 napisał:

w wersji signature są fabrycznie zamontowane mundorfy...uważasz że trzeba poprawiać fabryke....naprawde....

Mundorfy to nie sa złe kondensatory. Poza tym sa Mundorfy i są Mundorfy. Jesli jest to seria Mundorf MCap Supreme Oil Capacitors Silver czy Silver Gold to jest OK. Ale jesli Mundorf MCap MKP Classic to juz nie musi być tak fajnie. BTW Mundorf robi znakomite kondensatory elektrolityczne.

Podobnie jest z V-Cap bo oni wypuścili ostatnio troche tańszych serii, nie wiem jak te grają. Te na pewno są znakomite: V-Cap CuTF Copper Foil Teflon ... ale wymagają bardzo długiego wygrzewania. Ja osobiście wolę Duelund VSFCU lub Duelund CAST PIO Pure Copper, szczególnie że są wersję do zwrotnic do 100VDC.

BTW nie ma kondensatora najlepszego. Wszystko zalezy od układu i naszych preferencji i upodobań.

Edytowane przez pmcomp

24 minuty temu, pmcomp napisał:

Mundorfy to nie sa złe kondensatory. Poza tym sa Mundorfy i są Mundorfy. Jesli jest to seria Mundorf MCap Supreme Oil Capacitors Silver czy Silver Gold to jest OK. Ale jesli Mundorf MCap MKP Classic to juz nie musi być tak fajnie. BTW Mundorf robi znakomite kondensatory elektrolityczne.

Podobnie jest z V-Cap bo oni wypuścili ostatnio troche tańszych serii, nie wiem jak te grają. Te na pewno są znakomite: V-Cap CuTF Copper Foil Teflon ... ale wymagają bardzo długiego wygrzewania. Ja osobiście wolę Duelund VSFCU lub Duelund CAST PIO Pure Copper, szczególnie że są wersję do zwrotnic do 100VDC.

BTW nie ma kondensatora najlepszego. Wszystko zalezy od układu i naszych preferencji i upodobań.

Supreme gold silver

Tak jest w wersji signature.

• Pokaż nowe odpowiedzi