Skocz do zawartości
IGNORED

MARANTZ CD-50 -kondensator na wyjściu

Rekomendowane odpowiedzi

tak jest, a nawet to słychać, dlatego szukam złotego środka, patrz 6,8 uf MKP10 już daje ok ale nie ta liga jeśli o pozostałe pasmo chodzi. Alumen tej pojemności już trochę kosztuje, a miedziak to w ogóle inna bajka dlatego szukam najmniejszej możliwej pojemności

Co do zasilania teraz mam LT3045 a przed nim2x4700uf KW + 22000uf nippon KMH + MC7808 jesli chodzi o filtr SAA7220, jak przestawię i dam sam LT3045 na 2xbateria 18650 to dopiero jest bajka w średnich i wysokich, ale niestety niskie są bardziej punktowe i mniej ich. Nawet tak miałem tak zostawić ale pomysł jest taki że, jak wyłączę cd to włączyć ma się ładowanie baterii, a jak słucham to już ma chodzić na bateriach, ale to wymaga organizacji miejsca. Dlatego kombinuję najpierw jak ogarnąć kondensator wyjściowy nie przesadzając w kosztach.

1 godzinę temu, andrjiu napisał:

Dlatego kombinuję najpierw jak ogarnąć kondensator wyjściowy nie przesadzając w kosztach.

Wspomniałem o Audyn Cap Plus . One nie są tak barwne jak miedziane czy aluminiowe ale po długim wygrzewaniu dają gorącą , klarowną średnicę i solidny bas . Jeśli używasz opampów w analogu to i tak nie będzie soczystych barw . Moje ulubione niedrogie kondy , które sprawdzają się tam gdzie inne grają sucho i słabowicie .

...there is no spoon...

10 minut temu, andrjiu napisał:

masz prównanie do jantzenów ?

Tak , Jantzeny Superior Z-Cap to nieporozumienie w torze sygnałowym elektroniki . Oczywiście to tylko moje skromne zdanie , i połowy użytkowników z wątku o kondensatorach . 😉 

...there is no spoon...

53 minuty temu, andrjiu napisał:

przypominają wima mks2

Nie stosowałem MKS2 w sygnale ale mam wrażenie , że nie lepsze niż WIMA MKP10. 

...there is no spoon...

12 godzin temu, witek_z napisał:

i taki ma być.

W swoim Philipsie CD-104 na wyjściu był jakiś zwykły 10uF i właśnie zamieniłem na 22uF Nichicon MUSE BP - rewelacja.

44 minuty temu, witek_z napisał:

W swoim Philipsie CD-104 na wyjściu był jakiś zwykły 10uF i właśnie zamieniłem na 22uF Nichicon MUSE BP - rewelacja.

To kondensatory grają ? 

...there is no spoon...

W dniu 2.05.2025 o 21:51, arturp napisał:

Nie wiem, ale się wypowiem. Mam wrażenie, że coś tu nie gra. 

2 godziny temu, arturp napisał:

To kondensatory grają ? 

Tworzą obwody rlc z różnymi zmiennymi, same nie grają. Każdy produkt ma inne właściwości wzgl. idealnego kondensatora. To parametry RLC i jeszcze 4 inne. 

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

2 godziny temu, terminus napisał:

Nie wiem, ale się wypowiem. Mam wrażenie, że coś tu nie gra. 

Myślę , że to oczywiste . MKS to dielektryk poliestrowy a MKP polipropylenowy . A pikanterii sprawie dodaje ten tekst :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2 godziny temu, terminus napisał:

same nie grają.

Mam sporo w pudełkach i rzeczywiście ,,same" nie grają . W grupach też nie . 

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

A pikanterii sprawie dodaje ten tekst :

Ukryta Zawartość

Pikanterii na minus czy na plus...?

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, terminus napisał:
napisał:

Udajesz, czy naprawdę nie wiesz o co chodzi? Przecież nie słuchałeś, a mimo to wiesz, lub wydaje się że wiesz. 

Kochani, wystarczy dobry przekaźnik do zmiany elementów, lutowanie i minutowe przerwy w odsłuchu to już autosugestia. 

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

26 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Pikanterii na minus czy na plus...?

Nie wiem ale warto poczytać co sam producent ma do powiedzenia o swoim produkcie . Mnie to ułatwia wybór . Tak jak parametry podawane przez producentów współczesnych opampów . Ostateczna weryfikacja i tak tylko w działającym układzie ale od czegoś trzeba zacząć.  

...there is no spoon...

Wymigujesz się, nie używałeś, a  wiesz jak grają. 

@Artur.

Myślę,  że to lektura obowiązkowa.

Nie kolor kondensatora tylko jego budowa, gabaryty, materiały. 

Naprawdę można dobrać kondensator w punkt.

Edytowane przez Grzegorz7
28 minut temu, terminus napisał:

Przecież nie słuchałeś, a mimo to wiesz, lub wydaje się że wiesz.

Masz rację , mam te MKS-y ale ich nie używam . Czyli nie słuchałem. Słuchałem kilkudziesięciu rodzajów MKT i porównywałem z MKP , ale nie tych . Dlatego napisałem ,, mam wrażenie " a nie pewność . Jeśli to dla ciebie niejasne albo naciągane to rozumiem i przykro mi ale opieram się na informacjach od producenta .

Czy to nie jest mocna podstawa ? Jeśli wrażenia słuchowe również nie przekonują to co pozostaje ? Bo twój wpis o tym , że kondensatory nie grają niczego nie rozwiązuje . Czyli które kondensatory ma zastosować autor wątku ? 

...there is no spoon...

Dziękuję za odpowiedź. Autor wątku sam wybierze zapewne. Dzięki za dyskusję, z poważaniem. 

4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Nie kolor kondensatora tylko jego budowa, gabaryty, materiały.

No pewnie . Dlatego oparłem się na danych producenta . No to chyba bardziej rzetelnie i po inżyniersku nie można , bo nikt nie podaje tak pełnych danych jak producent , nawet z sugestiami przeznaczenia/zastosowania , do których te kondensatory zostały opracowane . 

11 minut temu, terminus napisał:

Wymigujesz się, nie używałeś, a  wiesz jak grają. 

Terminus . Nie ma sensu abyś w to brnął i próbował udowodnić coś czego nie ma , a chciałbyś aby było . To już tylko dążenie do postawienia na swoim . Nie ważne ,że błędnym .

17 minut temu, J.Jerry napisał:

Ja sobie gniazda zrobiłem , wtyki do kond...zmiana szybka.

I jak ? Coś słychać ? Jakie testowałeś kondy ? Z czego te wtyki ? Pochwal się trochę bo zanęciłeś i uciekłeś . 😉

...there is no spoon...

Ostatnio to co wcześniej opisywałem, i teraz wstawiłem wszędzie Nich Muse i rezystory inne jakieś bardzo stare i PCB inne, więc...jest lepiej...muszę jeszcze masę zasilania pogrubić...zaraz.

A gniazda tu nie mogłem użyć, bo zasilanie jest pojedynczym napięciem.

Gniazdo jest takim złączem na listwę goldpin, do goldpin  kond i tyle. Dla lepszego stylu najlepiej dać parę pinów. 

Opublikowano (edytowane)

Włączę się tak troszeczkę. Reasumując chodzi o zamianę Jantzen Silver 4,7uf na inny, który lepiej spisuje się w w niskich rejestrach. Jednakże nie chciałbym skaszanić średnich i wysokich, zależy mi  na "porządku sceny" i w rachubę nie wchodzą elektrolity, ani mieszanka elektrolit + jakiś inny o małej pojemności. Testy  odsłuchowe wykonuję poprzez zamianę kondensatorów na kablu  z krokodylkami, co daje szybką reakcję.  Jak na razie celuję jednak w alumeny, bo jak mi zostaną i będą "be", to pójdą do zwrotnicy a to będzie już progres. Tam mogę założyć pojemność od 2,7uf do 4,7uf, ale nie oznacza to że innych elementów nie musze zmieniać. Zwyczajnie mam spory zapas różnych elementów, a jak trzeba do zrobię dodatkowe potrzebne cewki. Teoretyczne pasmo wg. zwrotnicy jak ktoś dobrze popatrzy preferuje tony średnie i tak ma być. Tony niskie się jeszcze korygują w dół od tego co widać bo obudowa jest zrobiona trochę za mała około 15% od docelowego nominału ( chodzi o niskotonowy, jednak jest strojona na ok 26Hz), więc ten zakres nie wybija się. Przy dobrze skonfigurowanej charakterystyce fazowej naprawdę tony wysokie mogą być nawet ten 1 db ciszej ( w pasmie do ok 11kHz), bo tylko wtedy mamy piękną głębię. Zależy mi na dynamice tonów niskich i wiem że ten jantzen to ogranicza (wkładałem tam  elektrolity i mieszanki róznych i hulało, ale reszta już była do kitu).

Dziekuję za wszelkie sugestie, myślałem że ktoś np. porównywał lub może porównać na wyjściu CD taki jantzen Silver 4,7uf   np. z mniejszym z Jantzen Alumen, ew KPCU-03 2,2uF bo na taki jeszcze bym się szarpnął.

Edytowane przez andrjiu

Mocno off top i spóźnione, ale sprawdziłem.

Zmiana Cwy z firmowego ( 100 uF + 15 nF MKP ) na 4,7 uF MKP. I jest OK.

Szczególnie na Cafe Sułtan 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 godzin temu, J.Jerry napisał:

muszę jeszcze masę zasilania pogrubić...

Dobry pomysł ale warto wpierw dokładnie obejrzeć układ scieżek.W dobrze zrobionych cd często jest tak że cieniutkie scieżki mają funkcję kierunkowania przepływu zakłuceń.Trzeba szukać też teoretycznych pętli i do pogrubienia wybrać odpowiednią scieżkę.

W Marantz,Philips pcb ma pełną masę, więc tak za bardzo nie ma co kombinować.

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

2 godziny temu, adik napisał:

Jeżeli w preampie/wzmacniaczu za CD masz kondensatory wejściowe to usuń kondensatory wyjściowe z playera zupełnie. Najtaniej i najlepiej

we wzmacniaczu usunąłem kondensatory na wejściu celowo bo tak wychodzi najlepiej.

Ten temat mnie pozytywnie zainspirował N Muse w moim przypadku się sprawdziły, ale są wszystkie spolaryzowane... także chce podziękować uczestnikom. Jakoś to nagłe zagrało jak w przesadzonej recenzji....tylko nie wiem, co zdecydowało o tym.

Taka ciekawostka dot elektrolitów. Czy zauważyliście, że po rozładowaniu kond między obudową, a elektrodami utrzymuje się napięcie...ma być mierzone miern. cyfrowym.

49 minut temu, J.Jerry napisał:

N Muse w moim przypadku się sprawdziły

Cieszę się że Tobie podpasowały 👍. Niestety mi jakoś nie podchodzą, pomimo czystości dźwięku zwyczajnie wydaje mi się że czar muzyki jakoś zaniknął przy tych kondensatorach. Ale cóż szukamy dalej 🙂. Acha, dzisiaj znowu filtr (SAA7220)  zasiliłem przy pomocy 2 akumulatorów 18650 przez LT3045. Po prostu jest gęściej i bardziej analogowo. Pomimo że LT3045 był zasilany poprzednio przez MC7808 i sporą filtrację za mostkiem (2x4700uf KW + 22000uf Nippon KMH

Zastanawiam się czy nie wywalić ( pominąć go). Gdzieś tutaj na forum doczytałem czymś takim jak "bułgar"? Ale może nie zaśmiecajmy tego wątku- innym razem.

• Pokaż nowe odpowiedzi