Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Coś czuję że to wszystko dąży do muzy, dostępnej tylko na "strimingu" , niemożliwej do skopiowania w żadnen sposób

🥴

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

2 godziny temu, iro III napisał:

Twojej "sprawiedliwości? Czy raczej rozeznania w temacie? (Springsteen, Collins)

"Jakieś tam dwa (co najmniej) przeboje", to Oni mają na każdej swojej płycie, znafco.

Nie to jest "przebojem", co Tobie się podoba (i co znasz), tylko to co ludzie na całym świecie kupują, co znają na pamięć i śpiewają razem na koncertach.

Spodobał mi się album Springsteena Wrecking Ball. Zaskoczył mnie pozytywnie. 

?👈

50 minut temu, tsa napisał:

🥴

Takie "dzialania" nie wychodzą dobrze.

Chciałeś sprowadzić do "wspólnego mianownika" karkówę z grila i tort smietankowy.

23 minuty temu, tsa napisał:

Coś czuję że to wszystko dąży do muzy, dostępnej tylko na "strimingu" , niemożliwej do skopiowania w żadnen sposób

🥴

...oraz muzy "made by AI".

11 godzin temu, tsa napisał:

No możesz

Jadnak niesmak pozostaje - jak po przyłożeniu baterii 6F22 do języka  😐

No to już nie było miłe. Raz jako dziecko spróbowałem.

7 godzin temu, tsa napisał:

Zabytkowy magnetofon albo minidisc. Analogowo do kompa.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

4 minuty temu, Misio38 napisał:

Analogowo do kompa.

W przyszłości - i to naprawdę niedalekiej - nie będziesz miał żadnej aplikacji na kompie

W tym i windowsa

Ze wszystkim będziesz się musiał "połączyć"

Czy te programy będą wiedzieć o twoim komputerze wszystko ?  To sam odpowiedz

Zanim to nastąpi być może mnie już nie będzie. Na szczęście.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

2 godziny temu, tsa napisał:

W przyszłości - i to naprawdę niedalekiej - nie będziesz miał żadnej aplikacji na kompie

W tym i windowsa

Ze wszystkim będziesz się musiał "połączyć"

Czy te programy będą wiedzieć o twoim komputerze wszystko ?  To sam odpowiedz

i będzie klawo jak cholera, cytując Olsena z gangu 🤭

Edytowane przez Zbi_Rek
10 godzin temu, tsa napisał:

A ile pozycji tam wciąż nie jest i pewnie nigdy nie będzie dostępne. Wczoraj szukałem konkretnego albumu z ub. r. i niestety brak tej pozycji. Mam na myśli konkretnie Spotify. Choćby z tego względu, nigdy nie odejdę od CD, choć to akurat drugorzędny powód względem pewnego rytuału odsłuchu z CD.

W dniu 5.05.2025 o 11:37, Abajek napisał:

czy odtwarzacze cd mają jeszcze sens tak samo jak płyty cd

Może dla odmiany jakaś ciekawa wypowiedź w temacie? Wiem, namolny jestem...
Jak już wcześniej to uzasadniałem - CD nadal ma sens zarówno jakoś źródło, jak i nośnik - wciąż jest znaczna ilość odtwarzaczy i transportów na przyzwoitym, bardzo dobrym i wybitnym poziomie. Płyty wciąż ukazują się na tym nośniku równolegle z wydaniami LP i streamingiem.
Dla odmiany cyfrowe nośniki martwe, to DCC, MiniDisc, DAT, SACD... Byt niektórych z nich na rynku był tylko epizodyczny, MD w zasadzie służyło do urządzeń przenośnych, DCC zupełnie nie odpalił. CD wykosiło wówczas tych konkurentów i jednak wciąż żyje...

29 minut temu, irimi napisał:

CD wykosiło wówczas tych konkurentów i jednak wciąż żyje...

Będzie "żyło"  tak długo jak długo będzie  na nie odpowiednia ilość osób chętnych

15 lat temu standardem było kupno oprogramowania na CD  - jak jest dziś - wiadono

10 godzin temu, irimi napisał:

Dla odmiany cyfrowe nośniki martwe, to DCC, MiniDisc, DAT, SACD...

Co do SACD to „pogłoski  o jego śmierci są mocno przesadzone”. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1 godzinę temu, audiofan01 napisał:

i ta wypowiedź wg Ciebie odmieni trend globalny ? 😏

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
2 godziny temu, audiofan01 napisał:

To czy nośnik jest żywy czy nie określiłbym jego bieżącą dostępnością. Owszem, urządzenia są dostępne, a jak z ukazującymi się nowymi płytami? Ile z bieżąco ukazujących się tytułów jest dostępne na poszczególnych nośnikach?

Prosta analiza na moim przykładzie: w tym roku kupiłem jak dotąd 20 płyt (niektóre na CD, niektóre na winylu).

Trzy z nich są płytami, które ukazały się w 2025 roku: Chick Corea Trio "Trylogy 3", Branford Marsalis Quartet "Belonging", David Murray Quartet "Birdly serenade". Wszystkie są dostępne w streamingu (Chick na koniec maja), na winylu i CD. Nie ma ich na SACD. Z punktu widzenia nabywcy nośnik jest niestety martwy, bo nowe płyty się na nim nie ukazują.

Zacząłem też sprawdzać płyty wydane w 2024 - ta sama historia...

Zatem ile spośród nowych tytułów ma swoje wydania na tym nośniku? 10%? 2%? 0,1%? Owszem, można znaleźć wznowienia starszych płyt reaktywowane przez esoteric czy inne, ale dotyczy to ułamka procenta tytułów. To co pokazuje ten facet, to płyty sprzed lat. Fajnie, że są ich reedycje na SACD, ale nowe płyty się na tym nośniku nie ukazują. Dlatego IMO jest on martwy, skoro jako kolekcjoner nie miałbym tych tytułów, które chcę kupić.

40 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Ukryta Zawartość

Między trendem globalnym, a śmiercią jest sporo przestrzeni😉

Ukryta Zawartość

W dniu 11.05.2025 o 09:12, ASURA napisał:

No smęcą jakieś tam dwa przeboje mają gwoli sprawiedliwości

Springsteen jest jedynym artystom w historii którego przeboje trafiały na 1 miejsca list przebojów i sprzedaży w kolejnych 6 dekadach ! ( 70,80,90,2000,10 oraz 20)

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

1 minutę temu, irimi napisał:

To czy nośnik jest żywy czy nie określiłbym jego bieżącą dostępnością. Owszem, urządzenia są dostępne, a jak z ukazującymi się nowymi płytami? Ile z bieżąco ukazujących się tytułów jest dostępne na poszczególnych nośnikach?

Prosta analiza na moim przykładzie: w tym roku kupiłem jak dotąd 20 płyt (niektóre na CD, niektóre na winylu).

Trzy z nich są płytami, które ukazały się w 2025 roku: Chick Corea Trio "Trylogy 3", Branford Marsalis Quartet "Belonging", David Murray Quartet "Birdly serenade". Wszystkie są dostępne w streamingu (Chick na koniec maja), na winylu i CD. Nie ma ich na SACD. Z punktu widzenia nabywcy nośnik jest niestety martwy, bo nowe płyty się na nim nie ukazują.

Zacząłem też sprawdzać płyty wydane w 2024 - ta sama historia...

Zatem ile spośród nowych tytułów ma swoje wydania na tym nośniku? 10%? 2%? 0,1%? Owszem, można znaleźć wznowienia starszych płyt reaktywowane przez esoteric czy inne, ale dotyczy to ułamka procenta tytułów. To co pokazuje ten facet, to płyty sprzed lat. Fajnie, że są ich reedycje na SACD, ale nowe płyty się na tym nośniku nie ukazują. Dlatego IMO jest on martwy, skoro jako kolekcjoner nie miałbym tych tytułów, które chcę kupić.

Jeśli pomijasz muzykę klasyczną/poważną to tak faktycznie jest i wydania polskiej klasyki pop/rock Polskich nagrań z masteringiem Lipińskiego to nie żaden trend tylko ciekawostka lokalna ale są też takie perełki jak Patricia Barber, Pat Metheny itp.  W sumie na tej pustyni SACD udało mi się ich mieć prawie setkę i wciąż kupuję głównie klasykę całkiem współczesne realizacji cyfrowe od początku do końca.

8 minut temu, audiofan01 napisał:

Między trendem globalnym, a śmiercią jest sporo przestrzeni😉

urocze 🤭 wg Ciebie renesans sacd trwa w najlepsze ? 

12 godzin temu, irimi napisał:

Może dla odmiany jakaś ciekawa wypowiedź w temacie? Wiem, namolny jestem...
Jak już wcześniej to uzasadniałem - CD nadal ma sens zarówno jakoś źródło, jak i nośnik - wciąż jest znaczna ilość odtwarzaczy i transportów na przyzwoitym, bardzo dobrym i wybitnym poziomie. Płyty wciąż ukazują się na tym nośniku równolegle z wydaniami LP i streamingiem.
Dla odmiany cyfrowe nośniki martwe, to DCC, MiniDisc, DAT, SACD... Byt niektórych z nich na rynku był tylko epizodyczny, MD w zasadzie służyło do urządzeń przenośnych, DCC zupełnie nie odpalił. CD wykosiło wówczas tych konkurentów i jednak wciąż żyje...

SACD,nie jest martwym nosnikim,tak jak I DVD Audio.

12 minut temu, Zbi_Rek napisał:

urocze 🤭 wg Ciebie renesans sacd trwa w najlepsze ? 

Tak trwa,

2 godziny temu, audiofan01 napisał:

Niestety tego typu nośniki są martwe albo niszowe.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

Ukryta Zawartość

Sprawdziles to,czy cytujesz fejka?

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Zbi_Rek napisał:

żartujesz ? 

potwierdź błagam, że żartujesz...😱

Dasz rękę uciąć że to wszystko prawda?

Nie odpisujesz,widze ze mialem racje.

Edytowane przez tomek7776
9 minut temu, tomek7776 napisał:

Dasz rękę uviąć że to wszystko prawda?

w czasie dialogu z Tobą Ziemia zaczęła mi się spłaszczać 🤪

Edytowane przez Zbi_Rek
17 minut temu, tomek7776 napisał:

SACD,nie jest martwym nosnikim,tak jak I DVD Audio.

Można oczywiście zaklinać rzeczywistość, ale powtórzę - jeśli nowe tytuły nie ukazują się na danym nośniku to jest on martwy.

Jeśli te nośniki nie są martwe, to jaki odsetek tytułów wydanych w 2025 roku z działu klasyka, jazz, rock, elektronika itp. są dostępne w wymienionych przez ciebie formatach?

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.3cffae0d6363f68f499ff382837c4e09.png

*8 czyli, others zawierały takie fizyczne nośniki jak single CD, kasety, single winylowe, DVD audio i SACD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, tomek7776 napisał:

Nic dziwnego,leki zmień.

polecając wiesz, że to działa z autopsji

jakkolwiek by to nie było, dziękuję za wskazówki...🤭

Znalazłem artykuł naukowy, niestety nie najnowszy (do 2020), przeglądam go, zobaczę co tam jeszcze, ale póki co taki wykres:

Ukryta Zawartość

źródło: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez irimi
1 minutę temu, irimi napisał:

Znalazłem artykuł ,naukowy, niestety nie najnowszy, przeglądam go, zobaczę co tam jeszcze, ale póki co taki wykres:

Ukryta Zawartość

źródło: 

Ukryta Zawartość

Sponsorowany przez wlascicieli platform streamingowych,stary numer,dziwne ,ze ktos daje sie jeszcze na takie prymitywne chwyty nabierac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiście najbardziej żałuję HDCD, tych płyt słucha się po prostu z większą przyjemnością .

Nawet na odtwarzaczu bez filtra/dekodera w tym standacie.

3 minuty temu, tomek7776 napisał:

Sponsorowany przez wlascicieli platform streamingowych,stary numer,dziwne ,ze ktos daje sie jeszcze na takie prymitywne chwyty nabierac.

Na taki "argument" w stosunku do pracy naukowej składam broń - EOT.

A z innej beczki, fajna wizualizacja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi