Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór kabli głośnikowych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuje porady na temat doboru kabli głośnikowych do systemu;

Wiim ultra> magnat ma 600 ( z lampą buggle boy) > kef rdm II

Obecnie używam kabli signature by wire w bi-wiringu. Ale muszę wymienić ponieważ są za krótkie. 

Kazdy, miedziany kabel o odpowiedniej dlugosci i przekroju od 2.5mm2 do 4mm2 sprawdzi sie bez problemu. Im wieksza dlugosc, tym grubszy kabel.

Marka bez znaczenia, bo roznic w brzmieniu i tak nie bedzie wiec nie ma sie co podniecac nazwami.

Używam kabelków Hicon (niemiecka produkcja firmy Sommer Cable). Miedziane, posrebrzane, 4 mm2. Cena 65 zł za metr. Miałem wcześniej jakiś model Audioquesta, które wymieniłem ze względu na zmianę potrzebnej długości, a nie chciałem płacić jakichś obłędnych pieniędzy. Po zmianie, wydawało mi się, że góra jest ciut bardziej wyrazista, ale mogłem się zasugerować tym srebrem. Potem sprawdzałem jeszcze raz i już nie byłem pewny, czy są jakiekolwiek różnice. To chyba bardziej w głowie siedzi. Generalnie, grają dobrze, wyglądają przyzwoicie. Cena rozsądna. Można dostać na allegro z metra. 

Skoro slyszales roznice to one sa slyszalne. Teraz probujesz wypierac z glowy ze "to nie mozliwe".

Przetestowalbym najpierw cos zanim kupowal.

Roznice sa tylko nie ma co przesadzac w relacji do sprzetu.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ważne też czego się szuka w dźwięku ... poza oczywiście znanym budżetem 😉 

Czy z konfekcją, czy za metr, bo to też ma znaczenie ...

Wspomniany bi-wiring ma sens o ile kable używane na podpasma mają inną średnicę,

a najlepiej gdyby miały różną strukturę. Bo górę pasma łatwo popsuć grubymi kablami.

Czy nadal ma być bi-wiring czy może kabel wspólny dla obu pasm ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I niczego więcej nie potrzeba.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 minut temu, Harrdii napisał:

Czytałem opinie że bi-wiring jest lepszy,

W czym? A zastanawiałeś się nad wiarygodnoscią tych opinii? 

2 godziny temu, Harrdii napisał:

Wiim ultra

Raczej pomyśl o porządnym źródle, potem akustyce a kable na koniec zabawy 

17 minut temu, piotrek7 napisał:

W czym? A zastanawiałeś się nad wiarygodnoscią tych opinii? 

Raczej pomyśl o porządnym źródle, potem akustyce a kable na koniec zabawy 

Na razie źródła nie wymieniam, a kable muszę tak czy siak kupić bo te co mam są zbyt krótkie, więc jak już muszę wymienić to chciałem się poradzić 

Godzinę temu, rafa napisał:

Skoro slyszales roznice to one sa slyszalne. Teraz probujesz wypierac z glowy ze "to nie mozliwe".

Tutaj gdzie teraz stoje Ziemia wyglada na plaska. Czy to oznacza ze jest plaska?

😂

Moze zaczne wypierac z glowy ze jest kulista, bo widze przeciez ze jest plaska 😂

Kabel który wymieniłem używam od długiego czasu z pełnym zadowoleniem.

Praktycznie jest bezstratny i nie trzeba bi-wiringu bo zaspokaja pełne pasmo.

Jeśli szukasz szczegółów, blasku i otwarcia dźwięku, to oczekiwania spełni.

Ukryta Zawartość

Tak wygląda jego struktura, o której wiele innych firm milczy jak zaklęte 😉 

Ale jeśli masz zbyt jasno czy agresywnie, to lepiej o nim zapomnij ...

Ukryta Zawartość

11 minut temu, audioburak napisał:

Ale jeśli masz zbyt

11 minut temu, audioburak napisał:

agresywnie

To melisa lub zaprzestanie czytania mądrości z tego forum 

19 minut temu, BlueDot napisał:

Tutaj gdzie teraz stoje Ziemia wyglada na plaska. Czy to oznacza ze jest plaska?

😂

Moze zaczne wypierac z glowy ze jest kulista, bo widze przeciez ze jest plaska 😂

Swietna analogia. No brawo ty..

49 minut temu, BlueDot napisał:

😂

Dlatego piszę takie opinie ostrożnie. Jeśli człowiek kupuje posrebrzany kabel i na forach piszą, że jest więcej wysokich, to potem je słyszy. A potem już nie. Ilekroć przeprowadzałem testy różnych kabli połączeniowych, tak na chłodno, przy świadkach, to zgodnie, nikt z nas, nie słyszał żadnych różnic. Natomiast, nie jestem w stanie zweryfikować tego magicznego elementu, który niektórzy słyszą. Rozsądek podpowiada, że niemożliwe, a z drugiej strony jest rzesza ludzi, którzy twierdzą, że różnice są. Jest to dla mnie na tyle trudne do zweryfikowania, że wolę nie wdawać się w starcie na argumenty. Uważam się za takiego, który nie słyszy, ale na wszelki wypadek, kupi kabel z dobrej miedzi, nie za cienki, nie za gruby. Nie po 5 złotych, ale też nie za 100 złotych. Taki, w sam raz... 😉

6 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Dlatego piszę takie opinie ostrożnie. Jeśli człowiek kupuje posrebrzany kabel i na forach piszą, że jest więcej wysokich, to potem je słyszy. A potem już nie. Ilekroć przeprowadzałem testy różnych kabli połączeniowych, tak na chłodno, przy świadkach, to zgodnie, nikt z nas, nie słyszał żadnych różnic. Natomiast, nie jestem w stanie zweryfikować tego magicznego elementu, który niektórzy słyszą. Rozsądek podpowiada, że niemożliwe, a z drugiej strony jest rzesza ludzi, którzy twierdzą, że różnice są. Jest to dla mnie na tyle trudne do zweryfikowania, że wolę nie wdawać się w starcie na argumenty. Uważam się za takiego, który nie słyszy, ale na wszelki wypadek, kupi kabel z dobrej miedzi, nie za cienki, nie za gruby. Nie po 5 złotych, ale też nie za 100 złotych. Taki, w sam raz... 😉

Ok,wyraziles juz swoj poglad,opinie,ze nie slyszych roznic,I Ok.

Inni maja inne zdanie.

4 godziny temu, Harrdii napisał:

Obecnie używam kabli signature by wire w bi-wiringu. Ale muszę wymienić ponieważ są za krótkie. 

Western Electric,stare z lat 50 tych,,do lampy rewelacyjne.

Tylko oryginal,nie podroba.

A czy poniżej tego progu 5 zł, czyli np. za 2,5 zeta / m bez konfekcji może być ? 😉 

Jednak wtyki które polecam do niego będą już droższe ...

Ukryta Zawartość

Ale jeśli szukasz gotowych - z konfekcją, to odpada ...

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

Miałem wcześniej jakiś model Audioquesta, które wymieniłem ze względu na zmianę potrzebnej długości, a nie chciałem płacić jakichś obłędnych pieniędzy. Po zmianie, wydawało mi się, że góra jest ciut bardziej wyrazista, ale mogłem się zasugerować tym srebrem. Potem sprawdzałem jeszcze raz i już nie byłem pewny, czy są jakiekolwiek różnice.

Mam taką obserwację; podpinając nowe/inne kable zauważam, że fizyczne połączenie po dłuższym czasie jest jakby luźne mimo, że wiem na pewno, że dobrze/mocno dokręciłem wcześniej i wtedy po świeżym podłączeniu ta różnica jest niezaprzeczalna, później jak przepinam co chwilę (1 czy 2h) już mam tak jak Ty - zastanawiam się czy aby na pewno. Podobnie jest ze zużytym potencjometrem, niby przewodzi, ale nie bez zakłóceń. Podobnie też sprawa ma się z banankami. Pamiętam jak jeden lepiej słyszący ode mnie audiofil zobaczył u mnie jakieś nie najwyższych lotów banany i złapał się za głowę, kazał je wyrzucić i wtedy był też wyżej wspomniany efekt.

Edytowane przez wlodek71
Godzinę temu, tomek7776 napisał:

nni maja inne zdanie.

Mają do tego prawo. Ale niekoniecznie mają rację. Ani też ie dysponują monopolem na nieomylność. 

Na szczęście.

Ten jest świetny do górnego pasma bi-wiringu.  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@fandali

Jako gotowy kabel i za śmieszne pieniądze już był wymieniany w #7 oraz #11.

Sprawdza się świetnie w całym pasmie, bo jeszcze porządkuje nieco bas.

W dniu 13.05.2025 o 11:47, rafa napisał:

Swietna analogia. No brawo ty..

Jeśli sam pisze że nie słyszał różnicy to po co Mu wpierasz, lepiej wiesz czy co?

2 godziny temu, s3etcher napisał:

Jeśli sam pisze że nie słyszał różnicy

Kto tak napisal? Zgubiles sie

Canare 4S11G.

Mam właśnie Kefy  nimi spięte w bi-wire i powiem,że temat kabli mam zamknięty.

Testowałem kilka dużo droższych i Canare wygrały zdecydowanie.

Polecam przetestować.

Srebrne lub posrebrzane podróbki Nordosta z Ali. Są świetne. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, rafa napisał:

Kto tak napisal? Zgubiles sie

W dniu 13.05.2025 o 08:49, Rafaello_666 napisał:

Po zmianie, wydawało mi się, że góra jest ciut bardziej wyrazista, ale mogłem się zasugerować tym srebrem. Potem sprawdzałem jeszcze raz i już nie byłem pewny, czy są jakiekolwiek różnice.

W dniu 13.05.2025 o 10:10, rafa napisał:

Bedzie ?

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

W dniu 13.05.2025 o 08:07, Harrdii napisał:

Kup i koniec poszukiwań

Przewód głośnikowy 2x1+2x0,5mm2 / Jantzen Audio SOLID CORE  Bi-Wire

Cena około 35 zł za 1 metr 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, mdavis napisał:

Kup i koniec poszukiwań

Przewód głośnikowy 2x1+2x0,5mm2 / Jantzen Audio SOLID CORE  Bi-Wire

Cena około 35 zł za 1 metr 

Ukryta Zawartość

Fajny.

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 13.05.2025 o 10:10, rafa napisał:

Słyszał, nie słyszy. Ochłonął i nie słyszy różnicy , ogarniasz?

1 minutę temu, s3etcher napisał:

Słyszał, nie słyszy. Ochłonął i nie słyszy różnicy , ogarniasz?

Ja nie słyszę. Ktoś słyszy. To jest dyskusja o tak subiektywnym zagadnieniu, że chyba prędzej zapanuje pokój na Bliskim Wschodzie, zanim w tej materii pojawi się jakieś szersze, stałe stanowisko.

• Pokaż nowe odpowiedzi