Skocz do zawartości
IGNORED

HI END został dla wytrwałych doceniających dźwięk i jakość

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, marynarz80 napisał:

I ten podstwowy blad braku wzorca , punktu odniesienia gdzie byli krok temu stad nastepny ruch zamiast do przodu to ...w bok.Trzeba miec conjmniej  dwa , trzy systemy by ten glowny rozwijac. Inaczej stagnacja i bladzenie po chwilowym zauroczeniu jakims nowym rozwiazaniem.

Święta prawda, jeden system to wielka pułapka.. 

Mnóstwo razy pisałem o potrzebie posiadania większej liczby zestawień, urządzeń, tak, - to daje możliwość zauważenia - rozpoznania wektora wzrostu jakości.

Oczywiście, po latach, bardziej dekadach, wiadomo już niemal wszystko, ale.. do tego jakoś trzeba dojść, a nie jest to proste, można nawet przyjąć, że bez wiedzy technicznej skala trudności jest dużo większa..

9 minut temu, 747 napisał:

Święta prawda, jeden system to wielka pułapka.. 

Mnóstwo razy pisałem o potrzebie posiadania większej liczby zestawień, urządzeń, tak, - to daje możliwość zauważenia - rozpoznania wektora wzrostu jakości.

Oczywiście, po latach, bardziej dekadach, wiadomo już niemal wszystko, ale.. do tego jakoś trzeba dojść, a nie jest to proste, można nawet przyjąć, że bez wiedzy technicznej skala trudności jest dużo większa..

Utopia , na dodatek marnowanie pieniędzy na dobry sprzęt, życia braknie - jeden system to lata konfiguracji ,a gdzie to co najważniejsze , czyli słuchanie muzyki.

Edytowane przez krzystekov
2 minuty temu, krzystekov napisał:

życia braknie

Tu się zgodzę, ilość współzależności w audio na wysokim poziomie jest tak duża, że może zabraknąć czasu na wszystkie optymalizacje - dlatego nie ma wyboru, trzeba umieć rozpoznać tych twórców, którzy w swoich dziedzinach wysunęli się na czoło rozwoju jakości i potrafić zaprzęgnąć ten dorobek, dla swoich celów.

To oczywiste.

To nie jest .....pasja ... dla biednych ludzi .....lub mozliwosci .Jak liczysz ze odkryjesz o co w tym chodzi w obcym systemie a nie u siebie na kanapie to nigdy nie zrozumiesz na czym polega "ta" jakosc.

8 minut temu, krzystekov napisał:

gdzie to co najważniejsze , czyli słuchanie muzyki

Muzyki słucha się podczas konfiguracji systemu.

Teraz, 747 napisał:

Muzyki słucha się podczas konfiguracji systemu.

I tak i nie , podczas konfiguracji , zmierzając do optymalizacji . Wiadomo że zawsze jest jakiś niedosyt , ale czasami warto na dłuższą chwilę powiedzieć stop i rozkoszować się muzyką.

5 minut temu, marynarz80 napisał:

To nie jest .....pasja ... dla biednych ludzi .....lub mozliwosci .Jak liczysz ze odkryjesz o co w tym chodzi w obcym systemie a nie u siebie na kanapie to nigdy nie zrozumiesz na czym polega "ta" jakosc.

Pełna zgoda ,niemniej osoby klasy średniej mając inwencję i z kompromisem mogą osiągnąć efekt nie goniąc tych dodatkowych ostatnich 5 %

kto powie,co tu jest nie tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, krzystekov napisał:

czasami warto na dłuższą chwilę powiedzieć stop i rozkoszować się muzyką

To prawda.

Tylko skąd wziąć zestawienie i kable, skoro producenci wytwarzają dla zysku?

To nie jest wszystko takie proste..

Teraz, 747 napisał:

Tylko skąd wziąć zestawienie i kable,

Może od jakiegos "twórcy -pasjonata",który się zna na rzeczy.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, krzystekov napisał:

zawsze jest jakiś niedosyt

Niedosytu nie ma na szczycie.. jednak jest tam też mało tlenu..

Tak jest ten świat zmontowany, że osiągnięcia pojawiają się w wielu dziedzinach zbyt późno..

..

4 minuty temu, 747 napisał:

To prawda.

Tylko skąd wziąć zestawienie i kable, skoro producenci wytwarzają dla zysku?

To nie jest wszystko takie proste..

No niestety , jakość ma swoją cenę , a to odnosi się do wszystkiego , jedyne rozwiązanie - trzeba szukać niszy , ważyć i mierzyć , innego wyjścia nie ma.

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

"twórcy -pasjonata"

Mocne.

Twórca pasjonat to nie koncern hi end audio.

..

Tesla chyba zrobił więcej niż niejeden koncern, tak że.. są jakieś możliwości..

Optymalnie, twórca pasjonat potrzebowałby możliwości koncernu z targetem hi end audio..

Edytowane przez 747

Coś jest w tym pomyśle, aby mieć u siebie kilka zestawień. To daje niesamowity pogląd na zmiany w reprodukcji dźwięku i pozwala na tworzenie różnych połączeń. Ja ostatnio miałem u siebie trzy wzmacniacze i cztery pary kolumn 🙃 Teraz się zredukowałem, ale wiem już dokładnie czego potrzebuję. Jak to dorwę, to już będę w domu. Tak czy siak: dwa wzmacniacze i dwie pary kolumn to mus, aby trzymać system pod parą! A najlepiej trzy pary kolumn 😀

Edytowane przez EmilioE

"Tynk pożera dźwięk" 747

17 minut temu, krzystekov napisał:

ostatnich 5 %

Duży pełnopasmowy system to nie jest pięć procent..

W dniu 16.05.2025 o 12:22, paww napisał:

Jak po jakimś czasie występuje zmęczenie, mimo wcześniejszego zachwytu, to znaczy że system przebodźcowuje zmysł słuchu, mówiąc językiem audio nie ma równowagi tonalnej.

Lata doświadczeń skłaniają mnie do wskazania trzech możliwych przyczyn:

- wskazany przez Ciebie brak równowagi

- hiperszczegółowość

- ale również nadmierna równowaga. System bezbarwny męczy niezmiernie. Nie ma nic złego w delikatnych, "fizjologicznych" odchyleniach od równowagi tonalnej. Beznamiętny płaski system to wcale nie jest ideał.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 minuty temu, il Dottore napisał:

również nadmierna równowaga. System bezbarwny męczy niezmiernie. Nie ma nic złego w delikatnych, "fizjologicznych" odchyleniach od równowagi tonalnej. Beznamiętny płaski system to wcale nie jest ideał.

Dokładnie tak jest. Płaski to ładnie wygląda tylko na wykresach.

12 godzin temu, EmilioE napisał:

Coś jest w tym pomyśle, aby mieć u siebie kilka zestawień. To daje niesamowity pogląd na zmiany w reprodukcji dźwięku i pozwala na tworzenie różnych połączeń. Ja ostatnio miałem u siebie trzy wzmacniacze i cztery pary kolumn 🙃 Teraz się zredukowałem, ale wiem już dokładnie czego potrzebuję. Jak to dorwę, to już będę w domu. Tak czy siak: dwa wzmacniacze i dwie pary kolumn to mus, aby trzymać system pod parą! A najlepiej trzy pary kolumn 😀

Czasami uzbiera się trochę , szkoda sprzedawać , albo inne okoliczności .Myślę ze posiadanie dodatkowych paru rzeczy a stworzenie  dwóch dobrych systemów , gdzie w zakres wchodzi dobór kabli , listwa , etc. - jest wielką różnicą.

Edytowane przez krzystekov
Godzinę temu, krzystekov napisał:

Czasami uzbiera się trochę , szkoda sprzedawać , albo inne okoliczności .Myślę ze posiadanie dodatkowych paru rzeczy a stworzenie  dwóch dobrych systemów , gdzie w zakres wchodzi dobór kabli , listwa , etc. - jest wielką różnicą.

Czyli zamiast jednego dobrego systemu lepiej jest mieć dwa gorsze? 

Dziwne podejście ...

24 minuty temu, szpakowski napisał:

Czyli zamiast jednego dobrego systemu lepiej jest mieć dwa gorsze? 

Dziwne podejście ...

Dwa takie same ale tylko jeden z nich zamiennie krok po kroku modyfikowany to ma jak najbardziej ma sens

Wiem  że drogo ale... później taniej i szybciej docelowy system

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

15 minut temu, ASURA napisał:

Wiem  że drogo ale... później taniej i szybciej docelowy system

Docelowy system to mżonki ... 

Więc ani tanio ani racjonalnie ... takie dreptanie w miejscu ..

16 minut temu, szpakowski napisał:

Docelowy system to mżonki ... 

Więc ani tanio ani racjonalnie ... takie dreptanie w miejscu ..

Ja już parę lat mam docelowy-proza życia bańki na audio nie mam-nerki nie oddam... Coś tam z kolumnami jeszcze samemu rzeźbię, często nie siedzę w swet spocie ot chodzę sobie po open space i słucham muzyki patrząc na ogród lub przyrządzam wtedy kawę czy zieloną herbatę

Muzyka gra od rana do wieczora z przerwą na sen

13 minut temu, ASURA napisał:

Ja już parę lat mam docelowy-proza życia bańki na audio nie mam-nerki nie oddam...

Do czasu ... 😉

Teraz, szpakowski napisał:

Do czasu ... 😉

Tak to wiadome, mam już takie absolutnie docelowe cacka ale przyrost jakości z nimi to góra 5% czyli mniej niż z moim pierwszym Humanizatorem ocenionym 8 lat temu przez @sly30 na +15%

Tak że nie mam takiej napinki; poza tym miałem trochę czasu patrząc w metryką co by w końcu coś sensownego za jeszcze normalne pieniądze złożyć

No ale młodzi to obecnie są w czarnej...; wszystko przed nimi ucieka jak by byli trędowatymi; takie francowate czasy ja już bardzo dobre Hi Fi dałem radę zestawić za zarobione własnoręcznie pieniądze przed 18 rokiem życia

Godzinę temu, ASURA napisał:

Tak to wiadome, mam już takie absolutnie docelowe cacka ale przyrost jakości z nimi to góra 5% czyli mniej niż z moim pierwszym Humanizatorem ocenionym 8 lat temu przez @sly30 na +15%

15% czego wzlędem czego? 

Teraz, szpakowski napisał:

15% czego wzlędem czego? 

Względem wtedy zestawionego w Korisie w Poznaniu gołego systemu demonstracyjnego "budżetowego" za 140 tysiecy złotych

Coś tam wg. Sylwestra konkurencja miała zrobić ale do obecnego dnia nikt czegoś podobnego nie skonstruował...

13 minut temu, ASURA napisał:

Względem wtedy zestawionego w Korisie w Poznaniu gołego systemu demonstracyjnego "budżetowego" za 140 tysiecy złotych

W życiu nie uwierzę, że podstawka pod listwę polepszyła dźwięk o 15% ... 

1 minutę temu, szpakowski napisał:

W życiu nie uwierzę, że podstawka pod listwę polepszyła dźwięk o 15% ... 

A uwierzysz że jak postawili ją wcześniej na dywanie to było o 7% gorzej?

Wpis jest na innym zamkniętym forum  (na) możesz zweryfikować...

2 minuty temu, ASURA napisał:

Wpis jest na innym zamkniętym forum  (na) możesz zweryfikować...

Sprawdzę. W jakim temacie? 

Poza tym co to musi być za dziadowski system żeby podkladka pod listwę dawała jakąkolwiek poprawę ... ? 

6 minut temu, szpakowski napisał:

Sprawdzę. W jakim temacie? 

Poza tym co to musi być za dziadowski system żeby podkladka pod listwę dawała jakąkolwiek poprawę ... ? 

Większość elektroniki nawet w tych topowych systemach nie ma do końca dopieszczonej sekcji zasilania!

Przykładowo w moim Esotericu za pierdylion są aż 4 osobne sekcje zasilające i jest to na prawdę  zrobione po bożemu a mimo to dalej jak pod listwę zasilajaca włożę starego Humanizatora to zaczyna to grać MUZYKĘ a nie jak w wystawianych Esotericach na pokazach dźwięki.

Pójdę dalej , kładąc na moim Esotericu i podłaczając do niego mój QRS Piano 

Ukryta Zawartość

(To jest model wyższy niż recenzował pan Pacuła)

jest kolejna poprawa mimo bardzo dobrej elektroniki Esoterica w środku (kiedyś myślałem o takiej nakładce tylko dla produktów Esoterica ale mi się nie chce robić o za dużo zachodu... pieniądz to nie wszystko jak zdrowie podobne do Lutkowego)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi