Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem abonentem Canal+. Myślałem żeby aby pozbyć się kilku kabli zamienić dekoder na moduł CAM. Domyślam się, że stracę możliwość nagrywania audycji i chyba multiroom też nie będzie działać (chyba że się mylę). Ale jak jest z wygodą i szybkością przełączania kanałów? Telewizor z 2024 roku z tunerem DVB-S2.

https://www.audiostereo.pl/topic/170035-modu%C5%82-cam-czy-dekoder/

multiroom nie obsługuje CAM, szybkość zależy od samego modułu i TV, ponoć teraz działa to całkiem fajnie.

po co Ci C+ ? tam nie ma czego oglądać..

Edytowane przez fetek

Mam dwa CI+ - po jednym na telewizor, ale z kabla. Twojego źródła nie znam.

Zasadnicza różnica to możliwość zmiany numeracji kanałów wg. swoich preferencji.

Możesz kanały dla dorosłych umieścić jako 1, 2, 3 i 4 😉 a kanały dla kobiet powyżej 300 ...

A poważnie to można sobie wtedy pogrupować sport, film, dokumentalne czy informacje,

albo seriale - co kto lubi i jak często ogląda. I pamiętać tylko te grupy; niezależnie od

nierzadko debilnych "porządków" operatora z numeracją typu 672 czy 384 ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, dindzi napisał:

A co sugerujesz zamiast C+? Wkrótce kończy mi się umowa i chciałbym się rozeznać jakie mam opcje.

nic, szkoda kasy.. TV nie ma nic do zaoferowania. Ja mam cały pakiet C+ za free i praktycznie z tego nie korzystam.

Tez się zastanawiam co ludzie jeszcze w tej telewizji oglądają? Tance z gwiazdami, trudne sprawy albo babe z brodą na eurowizji?

Piszę to jako osoba, ktora nie ogląda telewizji od okolo 2008-2009 roku. Przez kilka dni po "odstawieniu" telewizji było jakoś dziwnie, bo człowiek miał nawyk włączania telewizora nawet jak nic nie oglądał - ot tak, cos tam brzęczało w tle. Po tych kilku dniach nagle sie okazało, ze bez tego badziewia mozna zyć 🙂 oczywiscie osoby uzaleznione od telewizora nie wyobrazają sobie, ze moze być inaczej ale tak jest z kazdym uzaleznieniem...

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Od kiedy założyłem własną rodzinę i zamieszkałem z Żoną w 2000 roku, nigdy nie zakupiliśmy odbiornika TV. Telewizja nie ma sensu. Filmów efekciarskich nie oglądamy, więc spokojnie możemy patrzeć w monitor komputera. Centralne miejsce w naszym dużym pokoju ma... sprzęt grający 😀

"Tynk pożera dźwięk" 747

Nie mam i nigdy nie miałem własnego telewizora.

Ale jest jeden powód dla którego ktoś bogaty moze chcieć mieć telewizję. Sport, transmisje na żywo.
Choc akurat sport wyczynowy/profesjonalny tez uważam za rodzaj cyrku, przedstawienia rozrywkowego ku uciesze gawiedzi.

Korzystam, ale jedyne sytuacje, kiedy TV gra bez mojego "udziału" to koncerty

klasyczne lub jazzowe, nawet w tle, a jest ich trochę choćby w obu kanałach Mezzo.

O ciekawych dokumentach w kilku kanałach, transmisjach np. z Giro, czy innych imprezach

już nie wspomnę. Film w TV poza dźwiękiem 2.0 nie różni się od tego z nośnika czy streamu. 

Czy np. filmy Woody Allena, czy "Imię Róży"  potrzebują ścieżki 7.2  ? 😉 

Co kto lubi, ale rozumiem tych co TV wyeliminowali ... nawet całkiem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

ale żeście pojechali... ja tam TV lubię, usiąść sobie w niedziele i coś odpalić.. problem w tym że nie ma czego.

Kiedyś było HBO i canal + i nowości kinowe.. dzisiaj dalej mamy ale te z ocenami poniżej 50%, których najczęściej nie da się oglądać, do tego dochodzi kiepska jakość obrazu i dźwięku. Niestety nawet ich seriale, które często chce obejrzeć i tak są dostępne tylko online więc z dodatkowym pakietem a jak już mam pakiet to mogę oglądać większość kanałów online w apce z przewijaniem itd.

kanały z serialami większość wyparowała a reszta jest niekoszerna 

TVN kiedyś były fajne programy, dzisiaj to niesamowita szmira. Tandetne programy dla plebsu które od kilku lat zapętlają. Kanały tematyczne typu TVN turbo nic lepiej ostatnio trafiłem na program z 2016 roku... filmy.. wolą programy, ile razy hitem na piątek może być Harry

Kanały tematyczne typu hgtv, otodom jeszcze się bronią ale jak ktoś to ogląda regularnie to się znudzi powtórkami

Discovery.. dno totalne nie lubię być traktowany jak idiota, animal.. i podobne jeszcze się broni.

Bajki.. masakra, nie są w stanie zainteresować dzieci, albo paka albo treści których trzeba pilnować.

sport.. i tak często wymaga dodatkowych opłat.

Tak kiedyś gniłem przed TV..taką miałem pracę 🙂 potem opiekowałem się małymi dziećmi więc też miałem TV odpalony (czas szybciej leciał). Oglądając sporadycznie potrafiłem trafić te same produkcje, oglądając czasami w niedziel potrafię trafić te same produkcje...

Dla mnie taki TVN to perpetuum mobile, nakręcili niskobudżetowego syfu kilka lat temu i ciągle to puszczają, nie rozumom jak ta stacją generuje straty.

Edytowane przez fetek

Zgadzam się z opiniami dotyczących poziomu telewizji. Ale lubię obejrzeć wiadomości na żywo, lubię Mezzo, oglądam BBC News, CNN, na niektórych kanałach można złapać jakiś fajny dokument a nawet czasem oglądam stare teledyski na muzycznych kanałach. Żona ogląda programy o urządzaniu mieszkania i ogrodu. Z telewizorem jest jakiś fajny klimat w chacie. Cieszy mnie też, że oglądam wiadomości z minimalnym tylko opóźnieniem (jeśli porównać satelitę do streamu przez Internet). Ceny usług platform cyfrowych względnie spadły, a korzystam aż od 1998 roku.

Wracając do tematu - czy moduł CI+ da radę? Czy jakość obrazu jest taka sama jak w dekoderze?

Po wywaleniu dekodera nie odczułem pogorszenia, ale jakie masz źródło sygnału ?

To jest klucz do decyzji, bo jak z satelity, to TV musi mieć wbudowany odpowiedni tuner.

Druga sprawa to konsultacje z ew. dostawcą sygnału.

Ja uważam rozwiązanie z modułem CI+ za wygodniejsze, bo masz swoją numerację.

Fakt, że przenoszenie trochę trwa, ale raz na rok, albo rzadziej można "przeredagować"

gdyby nawet coś dostawca pokręcił ...

W dniu 17.05.2025 o 16:51, dindzi napisał:

Jestem abonentem Canal+. Myślałem żeby aby pozbyć się kilku kabli zamienić dekoder na moduł CAM. Domyślam się, że stracę możliwość nagrywania audycji i chyba multiroom też nie będzie działać (chyba że się mylę). Ale jak jest z wygodą i szybkością przełączania kanałów? Telewizor z 2024 roku z tunerem DVB-S2.

Włączą ECP na module i będziesz musiał kupić nowe TV.😀

Najwięcej możliwości daje Ci kupno własnego dekodera na Linuxie z enigma2. Kupujesz moduł cam najlepiej ten niebieski bez ecp. (Dlaczego ten zrozumiesz jak ogarniesz oprogramowanie) W dekoderze możesz zainstalować datkowo bardzo ciekawe wtyczki. Poczytaj forum sat 4 all. Dodatkowo polecam kupić włoski tivu cam 4k(ten czarny). Za free masz dostęp np do mezzo, travelxp 4k z polską ścieszką dzwiękową, itp. Tylko jeden warunek czy ogarniesz konfigurację oscam.

Edytowane przez lamario
20 minut temu, lamario napisał:

Najwięcej możliwości daje Ci kupno własnego dekodera na Linuxie z enigma2.

Czlowiek chciał sie pozbyc dekodera i kabli, a tu propozycja zakupu kolejnego dekodera 🙃

Oczywiscie tunery na linuxie dają duzo mozliwosci ale tu chyba nie chodzilo o dodanie bajerów, tylko o uproszczenie instalacji 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

7 godzin temu, brewka87 napisał:

Oczywiscie tunery na linuxie dają duzo mozliwosci ale tu chyba nie chodzilo o dodanie bajerów, tylko o uproszczenie instalacji

Sam moduł cam daje więcej ograniczeń niżeli dekoder od operatora. Zatem lepiej dekoder. Natomiast moja propozycja nie ma żadnych ograniczeń, no po za kwotą na start. Trzeba samemu dokonać zakupów. Nie proponowałem dodania bajerów, tylko zwiększenie możliwości. Jesteśmy na forum audio, to dodam że nie oglądam żadnych kanałów muzycznych od naszych operatorów. Natomiast Monte Carlo, Virgin, Mezzo, Rai4K i owszem.

Jest cała masa muzyki FTA nie wiem czy można je zaprogramować na dekoderze operatora natomiast w TV na pewno tak, więc wtedy lepszy moduł CAM.

Domyślam się, że stracę możliwość nagrywania audycji

Nie stracisz. Będziesz mógł nagrywać na dysk twardy podłączony do TV.

Muszę przewietrzyć mój system…

35 minut temu, pmcomp napisał:

Nie stracisz. Będziesz mógł nagrywać na dysk twardy podłączony do TV.

Nie będziesz mógł jednocześnie nagrywać i oglądać inny program. Będziesz mógł oglądać wyłącznie programy z transpondera z którego nagrywasz.

Najlepiej zrób próbę ułożenia kanałów. Są do tego programy dedykowane pod TV. Jeżeli nie masz problemów to OK.

Prawdopodobnie będziesz musiał dodatkowo wyszukać kanały Canal+ gdyż zmienili FEC: 3/4 na 5/6. Być może się mylę i będziesz miał od razu, jeżeli nie to w wyszukiwaniu kanałów wybierz skanowanie ręczne i zmień FEC na 5/6.
Jeszcze jedno, nie połączysz programów TV naziemnej z SAT. Będziesz musiał przełączać w menu.

Za każdym razem jak nadawca zmieni transponder będziesz musiał od nowa skanować programy i układać listę. A ostatnio jest to dosyć często. Zobacz wiadomości: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Są tam także poprzednie miesiące.

Życzę przyjemnej obsługi i miłego oglądania. Jeżeli trafisz na problemy pisz, coś poradzimy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
38 minut temu, lamario napisał:

Będziesz mógł oglądać wyłącznie programy z transpondera z którego nagrywasz.

Moduł jest jednostrumieniowy, tak więc raczej tylko jeden kanał.

No chyba, że pójdzie krok dalej i użyje magicznych danych od magika.🤣

Cały czas to sugeruję między wierszami. Podałem co kupić i gdzie szukać danych. Ale i magik nie pomoże jak kupi CAM w canal+. Oni sprzedają tylko "czarne" z ECP.

10 godzin temu, lamario napisał:

Canal+ gdyż zmienili FEC: 3/4 na 5/6

A nie odwrotnie? 🤔

Pomylilem sie, nie bylo pytania 😁

Edytowane przez brewka87

Taka przesiadka, dla pary kabli, to jak zmienić system 5.1 na głośnik Bluetooth .
Używam Vu+, mogę nagrywać do 16 kanałów na raz, w teorii. W praktyce 4 na raz, bez problemu.
Wygoda obsługi, bez porównania do obsługi TV. Listy ściąga się gotowe, modyfikować można wygodnie na PC i wgrywać ponownie do dekodera.
Ja nawet w 25% nie używam jego możliwości a i tak jest to całkowicie inny komfort użytkowania. Pozbyć się tego dla paru kabli, bez jaj....

Uno 4k se.

A z tych od dostawcy usług, to mam stary Turbo dekoder od N-ki.
Nadal działa przyzwoicie, choć ma hmmm z 10lat a może 15...
I miesiąc temu podpisałem kolejną umowę na niego, na kolejne 2 lata , podstawowe kanały z C+, za 10zl, do sypialni wystarczy.

Dodam jeszcze, że w pracy na PC  można oglądać stream np. meczyk z dekodera😁Możliwości nagrywania tak jak pisze RAF77. Ale słusznie NRK zauważył, że moduł niebieski już nie dokupienia. A jak jest do kupienia to ceny kosmiczne.