Skocz do zawartości
IGNORED

znów impedancja...

komar

Rekomendowane odpowiedzi

mam 2 podłogowe - 8ohm + 2 mniejsze 6ohm. na wzmaku (technics) mam 4 wejscia z tym ze aby wszystkie 4 naraz mogły grać to 2 muszą być (wg napisów na wzmaku) 16ohm a 2 pozostałe 8ohm. co sie stanie jesli podłącze to co mam czyli:2x 6ohm do wejscia 8ohm a te 2x 8ohm do wejscia 16ohm? chciałbym aby wszystko gralo naraz a nie tylko po 2. pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/17011-zn%C3%B3w-impedancja/

zapomniałęm dodać (choc moze to nie ma znaczenia) że:

wzmak posiada 4 wyjścia na kolumny,moc: 2x50 watt przy 4 ohm, 2x38 watt przy 8 ohm a kolumny to: 2x 100W 8ohm i 2x 50W 6ohm (wymiana na 2x 50 W 4-8ohm)...

Sądząc z wymagań zapisanych w instrukcji wyjścia są połączone równolegle. Gdy podłączysz do nich 6 i 8 ohmowe kolumny, łączna impedancja obciążenia spadnie do 3,4 ohma, a byc może jeszcze niżej, bo często jak producent podaje, że impedancja głośników wynosi 8 albo 6 ohm, to ma na myśli np wartość dla 1kHz albo średnią dla jakiegoś zakresu, a minimalna tak naprawdę jest niższa od nominalnej i to nawet więcej niż o 25%. Reasumując, ryzyko uszkodzenia wzmacniacza jest spore.

-> komar

Generalnie to ja bym się nie wdawał w tak ryzykowne zabawy, jak podłącznie do słabowitego wzmacniacza stereo dwóch kompletów kolumn - to naprawdę grozi uszkodzeniem i wzmacniacza i głośników. Co innego np. kombinowanie bi-wiringu na dwóch (czy nawet jednym) kompletach terminali głośnikowych... Ale tu to już czuję swąd spalenizny ;-) Zatem zdecydowanie odradzam - do tego służą bardziej zaawansowane systemy mulitiroom, albo zestawy kina domowego...

hmm no wiec zaszła mała zmiana - mianowicie za małą dopłatą wymieniłem ten wzmak na inny... tez technicsa. moc praktycznie nie zmieniona ale... no własnie. wyraźnie mam napisane ze przy podłączeniu wszystkich 4 kolumn na raz muszą być wszystkie 8 albo 16 ohm. to juz lepiej chyba nie? nie próbowałem na dłuższą mete z 4 bo swoich mam (aż!) 2 ale lada dzien przybedą nowe i wtedy spróbuje a jak nie to szykuje sie kolejna zmiana wzmaka. tylko co z finansami - nie mam ich za wiele a narazie chcialbym sobie pograć na tym co jest/będzie. myślisz/cie ze jesli wszystkie 4 bedą 8ohmowe to uciągnie? dodam ze 2 kol.lumny po 50W a 2 100W - wzmak 2x40W przy 8ohm.

-> komar

Powiedz mi jedna rzecz: po co Ci dwa komplety kolumn ??? Czy ze wzmacniacza stereo będziesz nagłaśnial dwa pokoje ?? Jeśli tak, to trzeba kupić przynajmniej dwa systemy stereo - po jednym w każdym pomieszczeniu.... Dlaczego się tak przyczepiłeś tych dwóch kompletów kolumn przypiętych do (nadal) bardzo słabego i kiepskiego wzmacniacza... Ludzie, ile trzeba Wam tumaczyć, że podwójny zestaw teminali głośnikowych we wzmacniaczu stereo absolutnie NIE SŁUŻY przypięciu czworga kolumn, a jedynie ewentualnym próbom zastosowania podwójnego okablowania przy podłączniu JEDNEGO zestwau kolumn... A głupoty wypisywane przez producentów zarówno wzmacniaczy, jak i kolumn owocują tylko i wyłącznie efektownym "spłonięciem" sprzętu przy rozmaitych egzotycznych próbach podłączenia zwykłego i słabego wzmaka stereo do czterech (do tego różnych) kolumn :-/ ... O Matko Boska Elektryczna !!!

Fajny wątek, ciekawe jak sie skończą próby bo widzę że pytający brnie w zaparte :-). Ale po cichu grać mu to będzie pytanie tylko po co psuć sobie efekt dodatkową parą kolumn które na pewno nie będą dopasowane do pierwszej pary? Po co obciążać do granic możliwości niską impedancją wzmacniacz który tylko będzie generował bardziej chropowaty i zabrudzony „huk” ?

Po co do tego jeszcze dopłacać?

Po co?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

komar: masz dwie pary kolumn, i czekasz na trzecią? Sprzedaj wszystkie trzy komplety, kup za te pieniądze jeden porządny (tutaj dostaniesz podpowiedź, jaki), i podłącz jedną parę kolumn do wzmacniacza. Będzie najlepiej ;)

po co? cel jest jeden: KD. po to mi 2 pary kolumn ażeby w niedalekiej przyszłości walnąc je do kina... czyli nowy ampli + centrum albo sub ale póki co ma to grać w stereo. jesli tak radzicie to nie bede grał czeterma

komar>

Pominąwszy kwestie odpowiedniej zakładki. W KD przy słabych amplitunerach, najlepsze efekty dają kolumny - jeśli nie tej samej marki (a pewnie najlepiej to i serii) - to przynajmniej tej samej impedancji. Zatem nie baw się w 2 pary kolumn jedne 6 drugie 8, czy cokolwiek lecze kompletuj x kolumn o zbliżonych przynajmniej parametrach.

heh teraz wychodzi zydło z worka jak niedokłądnie czytacie...

pisze w stereo bo NIE MAM kd. a to ze mam takie plany nie znaczy ze jutro czy w przyszły weekend polece do sklepu po zestaw. mój błąd ze wogóle to napisałem bo teraz wszyscy bedą sie tym kierować. ma to grać w stereo a w przyszłości moze posłużyć do kd ale nie koniecznie i juz. czepiacie sie słówek i tyle. pozdr

• 1 rok później...

witam!

odswiezam troche ten watek zeby nie zakladac nowego!

Mam pytanie do specjalistow:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy wie ktos jaka impedancje ma pojedynczy glosnik basowy w tych kolumnach?

bo np. glsonik w troche mniejszej kolumnie quadral monsun (z jednym basowcem) ma 4ohm, a w tej i w tej maja takie same wymiary.

drugie pytanie nie maja zwiazku z pierwszym

a o co chodzi w tym, ze jest impedancja wypadkowa kolumny 4...8ohm?? bo sprzedajacy powiedzial mi, ze jest tak skonstruowana zwrotnica , ze sma dopasowuje impedancje do wzmacniacza.

a jak podlacze do wzmacniacza te kolumny i jeszcze jedne kolumny 8ohm, to ta zwrotnica bedzie "wiedziala" ze tam sa jeszcze jedne kolumny i wybierze 8ohm? (jak to dziala?)

wzmacniacz ma impedancje minmalna 4ohmy (nie mowie o tej skrajnie minimlanej przy niskiej czestotliwosci) i jak by zwrotnica wybrala 4ohmy to wypadkowo by wyszlo 2,66 ohma (a skrajnie minimalna byla by pewnie z 1ohm), a to juz prawie jak zwarcie i poplynie jakis nie wiadomo jaki prad wszystko sie spali!

prosze o pomoc i pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Impedancja zmienia się w zakresie 4-8ohm. Czyli prawdopodobnie masz 2 głośniki niskotonowe 8ohm połączone równolegle i to daje 4 ohmy, a pozostałe są 8-omowe. Więc w sumie kolumny są 4-ro omowe.

>przedajacy powiedzial mi,

>ze jest tak skonstruowana zwrotnica , ze sma dopasowuje impedancje do wzmacniacza.

bzdura totalna. nie ma takiej mozliwości.

>a jak podlacze do wzmacniacza te kolumny i jeszcze jedne kolumny 8ohm, to ta zwrotnica bedzie

>"wiedziala" ze tam sa jeszcze jedne kolumny i wybierze 8ohm? (jak to dziala?)

Nie podłaczaj bo nic z tego nie wyjdzie. Zawsze należy korzystać z 1 pary większych zestawów dla uzyskania większej mocy, a nie kombinować z mniejszymi. Tak się po prostu nie robi - mozesz spalić wzmacnaicz, a mocy nie uzyskasz tylko go szybko przeciążysz.

Kup zestawy czysto 8-omowe o dużej (90dB) efektywności, unikniesz problemów.

dzieki za rozjasnienie sprawy z ta zwrotnica "uniwersalna"

konkretnie, jak slucham muzyki w domu to uzywam jeszcze innych kolumn (graja bardzo ladnie nic wiecej narazie nie potrzebuje), nie mam zamiaru uzywac do stereo 4 kolumn , nie zalezalo mi tez na zwiekszeniu mocy, bo i tak bym przeciez w ten sposob tylko mogl rozlozyc moc na dodatkowe kolumny (mam pioneera a656, on ma tyle mocy, ze nawet na imprezach pokretlo nie przekracza polowy zakreu, bo i tak jest za glosno).

porostu potrzebuje , ze tak powiem, naglosnic druga strefe (nie tak naglosnic zeby w dwoch pomieszczeniach krew leciala z uszu, tylko poprostu zeby sobie leciala muzyka tak zeby mozna bylo rozmawiac)

dzieki za odpowiedz i pozdrawiam!

krzych, 29 Mar 2005, 00:38

>-> komar

>Powiedz mi jedna rzecz: po co Ci dwa komplety kolumn ??? Czy ze wzmacniacza stereo będziesz

>nagłaśnial dwa pokoje ?? Jeśli tak, to trzeba kupić przynajmniej dwa systemy stereo - po jednym w

>każdym pomieszczeniu.... Dlaczego się tak przyczepiłeś tych dwóch kompletów kolumn przypiętych do

>(nadal) bardzo słabego i kiepskiego wzmacniacza... Ludzie, ile trzeba Wam tumaczyć, że podwójny

>zestaw teminali głośnikowych we wzmacniaczu stereo absolutnie NIE SŁUŻY przypięciu czworga kolumn, a

>jedynie ewentualnym próbom zastosowania podwójnego okablowania przy podłączniu JEDNEGO zestwau

>kolumn... A głupoty wypisywane przez producentów zarówno wzmacniaczy, jak i kolumn owocują tylko i

>wyłącznie efektownym "spłonięciem" sprzętu przy rozmaitych egzotycznych próbach podłączenia zwykłego

>i słabego wzmaka stereo do czterech (do tego różnych) kolumn :-/ ... O Matko Boska Elektryczna !!!

a wlasnie ze druga para sluzy do podlaczania drugiej pary glosnikow! zaby sobie kabelki podlaczyc nie potzreba dodatkowej pary gniaz, kable mozna przypiac do tych smaych gniazd. w kazdej instrukcji obslugi spzretu tak jest zazanaczone i nie ma problemow nawet przy rownych koumnach byle impedancja sie zgadzala i nie obciazac podnadto. jest tez przelacznik 0, A, B, A+B. glowa nakazuje z niego korzystac. zreszta tylko rownolegle mozna laczyc koumny.. jakos nikt na swiecie nie slyszal (poza audiostero) o laczeniu szeregowym KOLUMN!

• 2 lata później...

witam mam pilne pytanie: czy YAMAHA AX-930 która ma zalecana minimalna impedancje kolumn 6 ohm bedzie grała jak nalezy z kolumnami 4-8 ohm???? prosze o pilna odpowiedz. chodzi o jednapare kolumn tonsil sonata 200.

A mierzyłeś ich impedancję - rezystancję?

4-8ohm oznacza chyba, że można je podłączyć do wzmacniaczy akceptujących obciążenia zarówno 4 jak i 8 omowe. Czyli że teoretycznie powinny mieć 8 ohm.

Jeżeli jednak 4-8ohm oznacza ich zmienny moduł impedancji w zakresie 4-8ohm należy je traktować jako 4-omowe. Do pewnego poziomu wzmacniacz będzie wówczas grać z nimi bez przeszkód, kosztem większej mocy w nim traconej.

Zagra dobrze z głośnikami od 6 om w górę. Ze zwiększaniem impedancji będzie malała moc oddawana do głośników; być może inne parametry, acz nieznacznie.

Podłączenie głośników 4 om jest możliwe, ale nie wolno podkręcać za bardzo gałki wzmocnienia. Przy niższych impedancjach obciążenia niż zalecana na pewno wzrastają zniekształcenia i pogarszają się inne parametry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.