Skocz do zawartości
IGNORED

Preamplifier

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

a co to za pytanie? co to znaczy zwieksyzc? zmienic mu zakres czestotliwosci na wiekszy? to juz nei bedzie bas. zwieksztc co? poziom napiecia ale w zakresia jakich czestotliwosc? o ile dB? i jaki to ma sens? to ma byc pzerdwzmacnaicz liniowy! nie czaje. norlanie pytanie jakby jakis dres pytał...

Zmienić opampa na taki, który sobie lepiej w tym zakresie radzi.

Tak wogóle to mnie trochę zmartwiłeś, bo ja też mam ten preamp veterana zmontowany, jeszcze go nie odpalałem (jak to zwykle bywa, z powstaniem obudowy największy problem) i będzie pracować z tym samym opampem.

• 3 tygodnie później...

Witam!!!

złożyłem preamplifier Veterana i mam problem ponieważ preamp daje za dużą moc na gainclona którym rezystorem zmniejszyć moc a może w gc wymienic rezystor?? Tylko którym rezystorem to zrobić. Sorki za takie głupie pytania ale jestem słaby z elektroniki OPamp w preampie OPA 2134

Tu masz wzór na wzmocnienie wzmacniacza w układzie nieodwracającym

Ku = 1+R1/R2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czyli chodzi o R2 i R5 ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

osobę która pisała o płytkach proszę jeszcze raz o wiadomość na priva bo coś z forum się pochrzaniło i usunęły mi się wiadomości nowe a za to stare podświetlone są jako nieprzeczytane... a jestem zainteresowany ich kupnem. pozdrawiam

• 2 lata później...

Mysle jeszcze o zasilaczu z polecanymi przez Petera stabilizatorami LM29XX.

Czy zamiast tego LM2937et-15 można dać LM2940CT-15 , jednak te lm2937 trochę ciężko dostać w PL , choć nie mówię że nie są kompletnie do dostania

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś ma jeszcze płytki Veterana z tego tematu?...Chodzi mi o początkowe zamówienie 2 x pre mono + 1 x zasilacz wspólny, żeby to grało razem z Gainclonem.

Proszę info na PW, lub [email protected]

• 3 miesiące później...

Mam problem z tym układem, tzn mam tylko lekki szum, układ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , i na ne5534 i lm to samo, zastanawiam się czy mam trafo za słabe bo ma tylko 1,5va po 0,75va na odczep czy wtopiłem z zbyt dużym napięciem na kondach bo mają po 25v i ostatnie 50v. Zasilanie całe jest ok, do samego opka dochodzi również + i - 15 ale sam opek cicho i na wyjściu też nic , od czego zacząć szukać ?

Ukryta Zawartość

Projekt jest pod podwójne opampy jak LM4562 a nie pod pojedyńcze jak NE5534.

Podwójny może być np NE5532, OPA2132, OPA2134, LME49720/49860 etc - sprawdzaj wyprowadzenia w datasheet dla pewności.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Tylko że na stronie unisonus przy opisie jest napisane że układ powstał pod ne5534 i tego lm4562 . Ww każdym razie sprawdzę oba i ne5532 też mam więc mogę wsadzić. Jeśli to nie pomoże to gdzie jeszcze szukać przyczyny ? Jest taka opcja że trafo za mało wydajne pradowo ? Polutowane raczej jest dobrze, zasilacz działa prawidłowo jednak dźwięku nie wydaje

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

"Płytka przedwzmacniacza stereofonicznego zaprojektowana została w taki sposób, aby pasowały do niej podwójne wzmacniacze operacyjne takie jak LM4562, NE5534 czy OPA2604." - z tym 5534 to pomyłka.

Sprawdź inny transformator i będziesz wiedział.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Trafo innego nie mam pod ręką ale opa sprawdzę a w dalszej kolejności będę musiał jednak zamówić to trafo bo mimo wszystko chciałbym usłyszeć jak to gra

Lm załatwił sprawę. Taki głupi błąd. Teraz tylko obudowa i jakiś lepszy potek a może shunt. Już na dzień dobry zostawił daleko w tyle wyjście pre out w rxv757 ale też bardziej szczegółowo jak w tym co siedzi w nad c320. Na chwilę obecną jestem zadowolony, można brnać w to dalej. Dzięki za pomoc

• 1 rok później...

Panowie, mam pytanie natury techniczno projektowej. Czy w tym układzie, za drabinką typu shunt, potrzebny jest bufor, przed OPA 1632? Np na 2SK170.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może zapytam inaczej. W tym schemacie martwi mnie nierównomierne obciążenie wejść układu OPA1632. Drabinka typu shunt to szeregowy rezystor 5k w torze sygnału. Zastanawiałem się, czy lepiej w tym rodzaju regulacji głośności usunąć ze schematu rezystor R1, R2, zmienić na 5K identyczny jak shunt w drabince. Co wtedy z rezystorami 1,21k w NFB? zmienić je na 5k, żeby utrzymać takie samo wzmocnienie?

Cóż, oczekiwałem jakiejś odpowiedzi w tym temacie. Chyba trzeba samemu się nauczyć. Jak widać na forum można się tylko dowiedzieć, żeby zmienić kondy na Mundorfa i OP ampy na Muses. Trudno, poszukam innego. Kiedyś było tu inaczej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.