Skocz do zawartości
IGNORED

Zapisy na kable sieciowe

Frycu

Rekomendowane odpowiedzi

Więc wygląda to tak...

Proponuję przewód Olflex Classic 110CY 3G2.5mm2 (1135 403). Średnica zewnętrzna 10.3mm także nie imponująca wizualnie:), lub 5G2.5mm2. Pierwszy z nich to koszt 7zł/m, drugi nie wiem ale pewnie do 9zł/m.

Zamówić musimy szpulkę - czyli 50m. Do tego dochodzi 25zł kosztów wysyłki. Można mniej - od 10m - ale dodatkowo płacimy 50zł za ucięcie:( Myślę więc, że znajdzie się chętnych na 50m.

Zważywszy, iż o dobre IEC dosyć trudno zastanówmy się który drut weźmiemy aby nie było problemów z montażem. Osobiście skłaniałbym się do 5G2.5mm2. Można zawsze zlutować dwie żyły przed samym zamocowaniem we wtyku IEC.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na odzew.

Jestem laikiem z elektryczności. W swoim sprzęcie mam sieciówki, które były dołączone do sprzętu. Czytałem dużo na temat sieciówek ekranowanych, o ich pozytywnym wpływie na dzwiek. Dlatego mam ochotę wymienić swoje, ale te sprzedawane w sklepie są bardzo drogie, dlatego kupiłbym z wami ten kabel. Ale prawdę mówiąc nie mam pojęcia co póżniej z nim zrobić ( końcówki, wszystko to polutować). Może ktoś tak jak sobie by mi to poskładał, a ja bym zapłacił. Potrzebuję 2 kable po 1,5 m. do CD i wzmaka i jeszcze 1m do wymiany w listwie, razem 4m. Pozdrawiam. Mirek

>Mirkk. Ok. to rozumiem, że mamy kolejne 4m:) Osobiście uważam i sam tak robię, że skłaniam się ku budowie kabli 2m. Im dłuższy i grubszy tym większa pojemność i tym lepsze tłumienie. Można by i 5m ale to już nie wygodne i rezystancja się zwiększa. Myślę, że 2m są w sam raz. Jak zbierzemy zamówienia, dostarczą kabel, roześlę go po forumenach:), to do tego czasu z pewnością zorientujesz się jak i co połączyć. Frajda przednia zrobić dobrą sieciówkę samemu. Poczytaj to forum i to na hi-fi.pl to wszystko ci się wyjaśni. Dodatkowo polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Czy jeśli nie mam uziemienia w gniazdku (bolca), to powinienem wymienić przewody zasilające i przewód do listwy na taki jaki chcecie kupić ? Czy wystarczy, że kupię na Volumenie jakiś lepszy przewód dwu żyłowy ?

Mam przewody zasilające zykłe, dołączane do sprzętu i listwę komputerową.

Ups, przed moim wprowadzeniem się do tego domu, zrobiono remont instalacji i niestety nikt nie pomyślał o uziemieniu w dużym pokoju. Trzeba by było na nowo kuć i położyć nowe kable ?

>GNAKED

Momento...:) Najpierw uzbierajmy chętnych na 50m,później zamówię. Jak przesyłka do mnie dojdzie zorientuje się ile będzie trzeba płacić za rozesłanie do Was, przeliczę i dopiero wtedy roześlę Wam, a Wy prześlecie kaskę.

>Kryspin

Nic nie musisz kuć... Chyba:) Jeśli mieszkasz w bloku to gniazdka i tak nie są uziemione tylko "zerowane". Przewody w ścianach są 2. Jeden - faza, a drugi podłączasz do masy i do bolca zerującego.

Bynajmniej w blokach sprzed 20 lat tak jest.

Co do kabelka to na razie zostaje Lappkabel 110Cy 3G2.5mm2. Mamy jush ok 37m:)

Pozdrawiam

Tak mieszkam w bloku, mam w gniazdku 2 przewody, bez bolca. Przewód którym podłączyłem wzmacniacz jest dwu żyłowy. Czy mam go wymienić na trzy żyłowy i połączyć bolec z masą ???

>McGyver

Jasne, że liczyłem! LUZIK:)

>Kryspin

Zmień gniazdko na takie z bolcem i w nim podłącz przewód niebieski do prawego wyjścia i do bolca patrąc z przodu. Wtedy potrzebujesz kabel trójżyłowy, w którym jush każda żyłka leci oddzielnie. Rozumiem, że w piecyku masz gniazdo IEC?

Jeśli IEC to jest takie samo jak w komputerze to tak. Proszę o pomoc, co i jak mam zrobić. Bo chciałbym 3 m do przedłużacza, zmieniłbym kabel zasilający to 1 m, i zrobiłbym 1 rezerwowy też 1 m. I co zrobić z ekranem przewodu jak nie ma bolca ? Ile kosztuje ten kabel i jak go potem odbiorę ?

>Kryspin

Kabelek to ok7zł/m + koszty wysyłki (producenta do mnie + moje do Was) Ekran przewodu podłączasz do "uziemienia" tylko we tryku sieciowym. Poza ty listw komputerowa nie jest najlepszym rozwiązaniem... Zapewne ma 5 lub 6 gniazdek, a co za tym idzie jest dość długa i dużo w niej drutów. Zapewne również jest plastikowa i tu jest pies pogrzebany:) Cała listwa ze wszystkimi drucikami w środku nie jest ekranowana. Mógłbyś wykleić całą listwę w środku taśmą miedzianą i zlutować ją z ekranem przeodu, lecz niestety nie wiem gdzie taką taśmę kupić i zapewne jet dość droga. Więc gra nie warta świeczki.

>McGyver

Wtyki to raczej każdy w swoim zakresie. Chociaż jest pewna możliwość... Może gdybyśmy zamówili większą ilość (dla wszystkich) dostalibyśmy siakiś rabacik od pana Bulskiego (www.bulski.net)

>Kryspin

Sens jest:) Lepiej w końcu żeby antenką było 0,5m samej listwy, niż 0,5m listwy + 1,5m przewodu do niej:) Jak zmienisz kabel do listwy to on się nie zmarnuje. Kupisz sobie kiedyś lepszą i ten kabel posłuży Ci do nowej. Gdzieś był podany adres... Firma nazywa się ETA i za 70 złociszy dostaniesz zdecydowanie lepszą listwę w metalowej puszce.

>twonk

Można:) Fajowo. To mamy już prawie komplet.

Wysłałem już konkretne zapytania do Lappkabel i czekam na potwierdzenie. Jeśli wszystko będzie tak jak pisałem wcześniej to zamawiam:) Oczywiście poinformuję jak tylko będę wiedział coś dokładniej.

Co robimy z wtykami??? Móżdżymy razem, czy na własną rękę?

Pozdrowionka z Bydgoszczy dla wszystkich "przewodników" :)

I ja się piszę na 5 m. A może zainteresować się kablem "Helukabel" o którym pisał rolf001? Przewód ten ma podwójny ekran, żyły to: 3x2,5 + 3x0,5, średnica zewnętrzna - 11,9 mm i kosztuje ok. 16 zł za metr. Można też kupić wąż pleciony ochronny. Jeżeli chodzi o wtyczki IEC to chyba w OBI są całkiem niezłe.

A moze z helukabla:

Y-CY-JB, Y-CY-JZ

Ukryta Zawartość

Bardzo porzadne, dobry ekran, duze pojemnosci miedzy zylami.

I najlepiej wersje 7x1.5mm2.

Chetnie dopisal bym sie na kilka metrow takowego.

Ukryta Zawartość

To ja również się dołączam! Potrzebuję tak z 6m kabla. Myślę, że lepiej wziąć Helukabel - u mnie w porównaniu do Lappkabla efekty brzmieniowe są korzystniejsze. 7 x 1.5mm nie jest dużym problemem przy montażu, trzeba się trochę postarać, ale druty mieszczę się w standardowym wtyku IEC kupowanym w TME. Do tego wystarczy dołączyć oplot i kabel wygląda świetnie, w niczym (wizualnie) nie ustępując sieciówkom kupowanym za kilkaset PLN.

To ja poproszę 5 m - Lapp'a, i prośba moja, żeby poźniej wyjaśnił mi ktoś bardzo dokładnie - łopatologicznie jak podłączyć. Myślałem że nie ma metalowych listew, jak ktoś ma ten adres to poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.