Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 40W o małych zniekszt. TIM

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.11.2024 o 08:53, Bogdan napisał:

CO SĄDZICIE O TAKIM MODZIE ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Robiłem taką przeróbkę w czasach gdy nie było dostępnych porządnych tranzystorów mocy. Jak spaliłem już wszystkie BD495/BD496 przerobiłem płytkę do układu wtórników emiterowych i ten układ był stabilny ale stracił brzmienie którym ten wzmacniacz się wyróżnia i po jakimś czasie poszedł w odstawkę, to już nie było to   

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, daystate napisał:

Jak te czerwone czy jakiekolwiek inne plytki mozna posiasc?

Wpisałem pcb 40W i taki link mi wyskoczył

Ukryta Zawartość

Ale to wydaje mi się ciekawsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Postanowiłem trochę jednak podłubać w wolnym czasie, a to postępy.

jeszcze radiator tranzystory mocy i można próbować następną wersję pcb.

Pozdrawiam Bodo _z

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jak się człowiek zmobilizuje  to zrobi do końca i gra🧐 pozdrawiam kolegów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

My Ciebie tez pozdrawiamy i dzieki za dzielenie sie swoimi pracami z nami. Po to fora sa, wiec jestes referencyjnym forumowiczem :)
Nabylem oba dwa komplety plytek dzieki linkom wyszukanym przez MarkaGDA, sa juz w drodze do mnie i zamierzam  z ciekawosci zlozyc oba komplety. Do jednego kupilem stare modele tranzystorow i diod, do drugiego nowoczesne zamienniki. Na wyzsze napiecia i szybsze, niskoszumne. Nie mam dostepu do miernika znieksztalcen a jedynie oscyloskop z generatorem sygnalowym ,uszy i dobre zrodlo oraz glosniki, ale zamierzam bezpokmpromisowo do tego testu podejsc. Dobre elektrolity zamierzam uzyc i kupe serca. Chce podobnie jak kilku kolegow w tym watku wpsomnialo przekonac sie jak ten schemat zagra w dzisiejszych realiach.
Powolalem do zycia wiele lat temu ta konstrukcje, plytki sam projektowalem i zadzialala od pierwszego wlaczenia. Przyznam sie, ze zupelnie nieswiadomie uniknalem wpadki stosujac w tym jak juz wszyscy wiemy splagiatowanym schemacie cztery zamienniki BAP811. Tylko jakies BAYP mialem i dlatego wszystkie takie same dalem i nie splonal mi uklad. Umknelo mi te kilkadziesiat lat temu, ze 811-stki do dwie diody w szeregu w jednej obudowie i Pani Glapczynska popelniajac plagiat nie powinna wybierac BAP811 jako zamiennikow dla 1N914. 
Mam kopie wydania Wireless World z publikacja protoplasty tego schematu i tam takze rezystory R17 i R18 "wisza w powietrzu" jak to ktos wczeniej ladnie ujal. Kto z Was postawil kropke i laczyl je z wyjsciem i czy/kto/z jakim efektem polaczyl je do masy jak np. w NAP250 to ma miejsce? Mnie tez to gryzie jak Gilberta G :)
Kolejna rzecz jaka chodzi mi po glowie, to proba uzycia Sankenow mocy w ukladzie Darlingtona jakie mam do dyspozycji z padnietego Pioneera, ktorego kupilem kiedys jakby nie patrzec dla oryginalnych czesci. Probowal ktos z Was taka modyfikacje? 
Idac dalejc kwestia wartosci rezystora R10, ktory w oryginale mial wartosc 1ooK. Probowal go ktos zwiekszac? To jakby nie patrzec ma zwiazek ze znieksztalceniami TIM. Nie liczac opoznien w dosc dlugim tu torze, silniejsza petla sprezenia i prosimy sie o TIM-y, bo te biora sie z obu. 
Czy ktos zwrocil uwage, ze w Wireless World byl do tego wzmacniacza stabilizowany zasilacz mocy +/-30V?
Takze pozdrawiam wszystkich!

Edytowane przez daystate
Litrowka
W dniu 22.12.2021 o 18:03, namor napisał:

wydaje mi się, że wystarczy zbudować ten wzmacniacz według oryginalnego schematu, a nie tego PLAGIATU Pani Klapczyńskiej, i specjalne DCservo nie będzie potrzebne. Ta Pani publikując "swoją" konstrukcję, "zapomniała" 😉 wspomnieć, że pierwszy raz ten schemat pokazał się w Polsce w tym samym Radioelektroniku rok wcześniej (Re 1/81) do ściągnięcia tutaj: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  str. 6, oczywiście jak to w PRLu, tam też nie podano źródła schematu.

Podstawowa i znacząca różnica,  to w oryginalnym schemacie sygnał jest podany na wejście ODWRACAJĄCE, a nie jak u Pani Klapczyńskiej na wejście nieodwracające. Przy wykorzystaniu wejścia odwracającego "znika" ze sprzężenia zwrotnego kondensator, chociaż pojawia się w zamian "paskudny" duży elektrolit na wejściu, ze względu na małą impedancję wejściową wzmacniacza - 3,3 kOm, ale na pewno nie trzeba tam stosować aż 47 uF , wg. tego kalkulatora 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   już 10 uF przy obciążeniu 3,3 kOm,  daje dolną częstotliwość 4,82 Hz, a 10 uF to już "normalny" kondensator foliowy. Podobnie (tym bardziej) można zastosować kondensator foliowy zamiast elektrolita w bazie drugiego tranzystora pary różnicowej, tam wystarczy 1 uF lub więcej wg. upodobania.

Ja ten wzmacniacz zbudowałem na płytkach które zaprojektowałem jak tylko zobaczyłem ten schemat w Radioelektroniku 1/1981. Płytki bardzo "zryłem" bo robiłem różne "eksperymenty" z elementami, płytki przez to wyglądały "ohydnie", ale kolega, jak usłyszał ten wzmacniacz "porwał" go ze stołu (bez obudowy), powiedział, ze resztę zrobi sam, "wybebeszył" jakiś wzmacniacz Diory i tam zamontował końcówki.

W koncu mi sie drobne zgadzaja bo cale dorosle zycie wytrwalem nabity wiedza, ze TIM to cecha wzmacniaczy duzej mocy. Tym czasem tu ciagle jak mantre wszyscy powtarzaja slowo TIM, choc mowa o wzmacniaczu 40W. Az nagle trafilem na zupelnie inne zrodlo - wskazany artykul mowi o znieksztalceniach nieliniowych. Wielkie dzieki Namor! 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Daystate, jeśli chodzi o wymianę R10 - 100k na inny to trzeba pamiętać o rezystorze do bazy T1 który ma również 100k. Wzmocnienie układu w oryginalnym schemacie wynosi  100/33=33,3+1 więc duże u p. Klapczyńskiej   47/2=23,5+1 więc da się to zrobić. 34 razy to bardzo dużo przy napięciu zasilania  +/_ 30V.  Napięcia sygnału nowych urządzeń około 2V  szybko doprowadzą do przesterowania wzmacniacza bo był projektowany do starszych standardów sygnału 0,75V więc nie trzeba tak dużego wzmocnienia ,by je potem dusić regulatorem siły głosu. Oczywiście można ,na ogół gramy w domu mocami nie przekraczającymi 10W więc przy tak dużym wzmocnieniu potencjometr ledwo trochę się ruszy a moc dojdzie do max wzmacniacza. jak pojedziemy gałką za bardzo to zniekształcenia i kliping. Z diodami układu prądu spoczynkowego dobrze zauważyłeś że pap-811 to nie udatny sposób  ze względy że regulacja jest ustawiana na oryginalnym schemacie na 1 diodzie a w plagiacie na 2 diodach co powodowało kiepską regulację prądu spoczynkowego i słabą odpowiedź samoregulacji prądu. 
sam do tego doszedłem jakiś czas temu analizując oba schematy. a długo powielałem ten błąd .Pozdrawiam Bodo_z

Edytowane przez bodo_z

Sluszna uwaga dot. zmiany R2 wraz z R10. Dzieki.
Szkoda, ze nie ma plytek do pierwotnego projektu, gdzie wejscie wzmacniacza jest przez T2. 

22 godziny temu, bodo_z napisał:

Wzmocnienie układu w oryginalnym schemacie wynosi  100/33=33,3+1 więc duże u p. Klapczyńskiej   47/2=23,5+1 więc da się to zrobić. 34 razy to bardzo dużo przy napięciu zasilania  +/_ 30V.

w układzie z wejściem odwracającym (jak w oryginalnym schemacie) wystarczy zmienić rezystor 3,3k na 4,3k i mamy wzmocnienie ok. 23.

Wojkubi,     Zmiana jest w zależności od typu tranzystorów ,jeżeli stosujemy bezpośrednie zamienniki takie jak Bc550 - Bc850 to zmiany są niewielkie  lecz poprzez wielkość i długość ścieżek zakłóceń i śmieci powinno być mniej Ja szukam cały czas tranzystorów które będą mogły zastąpić Bc innymi które dadzą większą stabilność układu szczególnie kaskody która jest newralgicznym punktem układu i powoduje problemy, teraz użyłem Dmmt 5401 - PNP i Dmmt 5551- NPN i jest inaczej  -bardzo dobrze, choć pewne zastrzeżenia mam dlatego jeszcze muszę dłużej posłuchać i sprawdzić parę opcji ustawień punktów pracy tranzystorów. Przewlekane tranzystory dają lepszą elastyczność w próbowaniu różnych typów ale też wtedy łatwiej pomylić nogi ,bo Bc,2s czy 2n mają różną konfigurację ,pozdrawiam Bodo.

14 godzin temu, wojkubi napisał:

Czy zauważyłeś jakąś zmianę w dźwięku między montażem powierzchniowym a tradycyjnym?

Na poważnie?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Wojkubi - Naprawdę? To taka cecha wzmacniacza że mimo grania przez całe dnie wzmacniacz da się sprawny wyłączyć .
A tak nie żartując czym bardziej zbliżany się do ideału tym bliżej jesteśmy punktu kiedy układ jest mało stabilny. częstotliwościowo lub termicznie ewentualnie oba te niepożądane zjawiska mogą występować. Dla tego masowo produkowane wzmacniacze nie są idealne bo w konstrukcji jest kompromis który zapewnia bezawaryjne działanie kosztem jakości i księgowego. Który pilnuje by produkować szybko bez napraw po gwarancyjnych. A gdy za wzmacniacz płaci się kupę kasy to jest nadzieja że konstruktor się postarał bardziej , wymyślił jak zrobić bardzo dobrze a to czas . Myślenie kosztuje. Tacy wariaci jak my zużywamy kilo-godziny na kombinowanie jak zrobić by zagrało lepiej i się nie psuło samoistnie po kilku godzinach grania. Nikt masowo nie odważy się takiego cacka produkować- jak  mamy nadzieję zbudować bo to ekonomicznie nie do zrobienia , oprócz tego konstruktorowi zawsze wydaje się że że można lepiej i goni króliczka.

Pozdrawiam kolegów zaangażowanych w pogoń za króliczkiem Bodo_z

20 godzin temu, bodo_z napisał:

Wojkubi - Naprawdę? To taka cecha wzmacniacza że mimo grania przez całe dnie wzmacniacz da się sprawny wyłączyć .
A tak nie żartując czym bardziej zbliżany się do ideału tym bliżej jesteśmy punktu kiedy układ jest mało stabilny. częstotliwościowo lub termicznie ewentualnie oba te niepożądane zjawiska mogą występować. Dla tego masowo produkowane wzmacniacze nie są idealne bo w konstrukcji jest kompromis który zapewnia bezawaryjne działanie kosztem jakości i księgowego. Który pilnuje by produkować szybko bez napraw po gwarancyjnych. A gdy za wzmacniacz płaci się kupę kasy to jest nadzieja że konstruktor się postarał bardziej , wymyślił jak zrobić bardzo dobrze a to czas . Myślenie kosztuje. Tacy wariaci jak my zużywamy kilo-godziny na kombinowanie jak zrobić by zagrało lepiej i się nie psuło samoistnie po kilku godzinach grania. Nikt masowo nie odważy się takiego cacka produkować- jak  mamy nadzieję zbudować bo to ekonomicznie nie do zrobienia , oprócz tego konstruktorowi zawsze wydaje się że że można lepiej i goni króliczka.

Pozdrawiam kolegów zaangażowanych w pogoń za króliczkiem Bodo_z

Chyba koledze chodziło o naprawy gwarancyjne bo pogwarancyjne są odpłatne. 🤔

Faktem jest, że Bodzio żyłuje układ. Identyczny (poza tranami końcowymi ) układ użyty jako preamp/bufor przy wzmocnieniu 2 przenosi w zasadzie bez spadków do 1Mhz, a -3db coś w okolicy 11Mhz , a zapodany prostokąt przy 1Mhz wygląda świetnie. Oszacowałem SR i też jest nieźle około 400V/us.

Najlepsze życzenia z okazji świąt bożego narodzenia i na nowy rok dla wszystkich pozytywnie zakręconych i goniących króliczka Bodo_z .

Malduje, ze odpalilem pierwszy kanal, ruszyl od pierwszego wlaczenia. Musialem dodac jedna diode w szeregu z D6 i D7 bo prad spoczynkowy byl 9x za maly, prostokat niezbyt czysty. Dolozenie diody i wyregulowanie do +/- 20mA pradu spoczynowego wyczyscilo wykres. Mam do niego bufor wejsciowy, ale juz teraz podlaczony na sztywno do DAC-a gra naprawde imponujaco dobrze, rowno. Mma pomysl, zeby te zszeregowane diody wasadzi w rurke aluminiowa i przymocowac do doceloweg radiatora. Skrzynka z Aliexpress niestety nie przyszla jeszcze, najwyrazniej plynie jeszcze. 

Ukryta Zawartość

uklad.thumb.jpg.d22636f640e5a413a489558ba4eccdd4.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystory sterujące też daj do radiatora. Super!

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Teraz, terminus napisał:

Tranzystory sterujące też daj do radiatora. Super!

Jasna rzecz, ale dopiero docelowo, gdy bedzie skrzynia, na zdjeciu to radiator wylacznie rozruchowy.

Daystate  4 diody wystarczają do ustawienia prądu  tylko trzeba połączyć w  oryginalny sposób Pozdrawiam Bodo  Ps. rzuć okiem na schemat  który  masz  ode mnie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bodo_z

Juz w pierwszym kroku diagnostyki problemu wyprobowalem oba warianty umiejscowienia potencjometru, bez zmiany. Musialem dodac piata diode i wtedy bez wzgledu na to czy potencjometr obchodzi jedna czy dwie diody jest dobrze i mozna regulowac plynnie prad spoczynkowy. Malo juz istotne, bo problem rozpoznany w locie i rozwiazany. Wlasnie ta dodatkowa dioda natchnela mnie do pomyslu by docelowo wsadzic je w aluminiowa rurke przymocowana do radiatora z tranzystowami mocy. To zapewni dobry kontakt termiczny szklanych diod. 
Oba kanaly juz zlozone i dzialaja super. Dzis ogarne symetryczny zasilacz do bufora na opampie z regulacja sily glosu i zahibernuje dzialania do czasu dotarcia obudowy i PCP ukladu zabezpieczenia glosnikow. A propos oryginalnego projektu, R2 i R10 dalem 68K, poluzowujac nieco petle w strone wlasnie oryginalnego projektu. 
Mam tez wciaz drugi komplet plytek z Allegro i nadal zamierzam je zlozyc, jednak z uzyciem zupelnie innych tranzystorow.
Na marginesie, jesli ktos uzywa jednego z tych tanich chinskich oscyloskopow jak np. ten, ktory sam przytargalem sobie z Hong Kongu, to polecam uzycie zasilacza liniowego zamiast dolaczonego impulsowego. 

Daystate, Jesteś pewien że nie udało ci się czegoś pomylić w połączeniach ja mam 4 diody  i prąd mogę ustawić na wiele wyższy nisz wymagane 20mA spokojnie nawet 150mA , choć słucham na 40mA. Pozdrawiam.

Sprawdzalem kilka razy oraz oba kanaly tak sie zachowuja. Swoja droga trudno porownywac uklady, Twoj jest juz mocno zmieniony. Nie sadze tez by zastosowane tranzystory mocy powodowaly ta zmiane, ja uzylem par TTC5200 + TTA1943.

Choc nigdy nie mow nigdy :)

Tranzystory mocy nie mają znaczenia , jakie masz napięcie zasilania?  +\- ja mam +\-32V a schemat się nie różni są inne tranzystory w części napięciowej w innych obudowach ale to są bipolarne więc spadki napięcia powinny być bardzo podobne w statycznej pracy nie powinno się różnić pytanie co obcina  napięcie które powinno się odłożyć na diodach 4* 0koło 0.65V co daje 2,6V   a dla prądu 25mA napięcie na diodach wynosi 2.5V proponował bym zmierzyć spadek napięcia diod które zastosowałeś  przy 5 szt powinno być 3.25V  a po ominięciu przez potencjometr jednej diody  wracamy do 2,6V chyba że zmieniłeś wartości rezystorów w stopniu mocy wtedy będzie inaczej.

....a może tam są diody z innym spadkiem np 0.4V shottky np. Łatwo sie pomylić bo te małe w stylu 1N4148 małe są. Ja sam sprawdzałem spadki za każdym razem. 

Edytowane przez Krzych 2
  • Pokaż nowe odpowiedzi