Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 40W o małych zniekszt. TIM

Rekomendowane odpowiedzi

Pomierzylem diody, probowalem trzech typow. Zasilanie +/- 29V. Rezystory sprawdzalem sztuka po sztuce multimetrem przed wlutowaniem. Uzylem kolejno: 1N915 Fairchilda, 1N4148 Vishaya i BAX16 Fairchilda. Ten sam efekt z wszystkimi trzema. Nie ma co drazyc, dziala jak nalezy po dodaniu dodatkowej, informacje o dodatkowej diodzie podalem raczej dla tych, ktorym problem za malego pradu spoczynkowego wystapi jak u mnie. 

Wychodzi na to że przy napięciu +\- 29V rezystory 1k2 są za małe i drajwery są nie wysterowane  odpowiednio, ale bym nie zmieniał . Może kiedyś uda ci się wymienić transformator  by uzyskać zasilanie wyższe. Osobiście mam możliwość 1 małym przełącznikiem przejść z +\-32V  na  +\-43V a przy wzroście napięcia rośnie prąd spoczynkowy  a wzmacniacz  można zasilać bezpiecznie do +\-45V i nie gra wcale głośniej ale przesterowanie występuje później.  Pozdrawiam.

Edytowane przez bodo_z

Cześć Może się uda,ma ktoś na zbyciu takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Najwyrazniej sprzedaly sie na Allegro. Sprobuj moze czarne, wciaz sa dostepne i przyznaje sa doskonalej jakosci.

Z innej beczki, czy moze mi przyblizyc jakie roznice stoja za tajemniczymi odmianami tranzystorow, np. BC556 i BC556A/B? Ogladam noty i nie widze rozroznienia parametrow elektrycznych, albo mi cos umyka. 

Daystate  poszukaj pod hfe w tabelkach.

Small−Signal Current Gain (IC = −2.0 mAdc, VCE = 5.0 V, f = 1.0 kHz)  

hfe
BC557 125  -  900

A Series Device   125 - 260

B Series Devices  240 - 500

C Series Devices 450 −   900

Ciężko, nie lubie smd.  Czy te czarne z allegro to jest wersja forumowa, czy orginalna   Klepczyńskiej na współczesnych elementach

Edytowane przez woldo4

Jeśli chodzi o tę pcb to jest to kopia lekko zmodernizowana z radioelektronika pewnie ma uzupełnione brakujące otwory niektóre elementy są rozmnożone np. potencjometry.Druciane zwory są zastąpione miedzą na druku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, $A$F napisał:

Będzie to chodziło przy +/- 25V? Bo mam takie trafo.

Teoretycznie powinno, ale to jest już relatywnie niskie napięcie jak na tą końcówkę i punkty pracy będą poprzesuwane. Dla tego wzmacniacza nie warto iść na skróty, a koszt trafa żeby sie przekonać co on potrafi nie jest przecież aż tak duży.

2 godziny temu, $A$F napisał:

Będzie to chodziło przy +/- 25V? Bo mam takie trafo.

Masz takie trafo, czy napięcie wyprostowane na kondensatorach?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

8 minut temu, terminus napisał:

Masz takie trafo, czy napięcie wyprostowane na kondensatorach?

Wyprostowane dokładnie nie pamiętam, ale może nawet 2 x27, no nie chce mi się wyciągać go  szafy i pomierzyć.

• 2 tygodnie później...

Niestety wciaz czekam na opozniona dostawe obudow z Aliexpress zeby moc poskladac komponenty w calosc, ale zdazylem posluchac obu zlozonych wariantow plytek. Gra to genialnie i mam z czym porownywac by tak mocnych slow uzyc. Z diodami ani napieciem 28V nie ma zadnych problemow. Diody uzyte zamiast BAY95 zapewniaja spadek 0.5x V zaleznie od modelu i egzemplarza, ale wymieniajac BAY95 na cos nowszego i tym samym szybszego zyskuje mniejsze znieksztalcenia. Oto bowiem przyszly do mnie w koncu kupione na Allegro BAY95 i na nich wzmacniacz tez gra swietnie, ale prostokat na oscyloskopie nie wypada juz tak rowno jak z uzyciem nowszych/szybszych diod. Zatem szklane zostaja i wsadze je jak wymyslilem w aluminiowa rurke przytwierdzona do radiatora ze sterujacymi i mocy, zeby mogly pelnic swoja role kompensacji pradu spoczynkowego wzgledem temperatury tranzystorow. Pobawilem sie juz tez w probe doboru kondensatorow C3 i C4. Wiadomo, ze maja spory wplyw na brzmienie, szczegolnie gdy R14 i R15 maja spore wartosci. Tu jest dobrze juz od 330uF  bo tam malutki prad plynie - jesli uzyc Nichicona UFG, ale jest dramat stosujac Nichicona UKW. Wtedy wysokie staja sie piskliwe i ogolnie paskudne. Zielone plytki sa ok, ale niestety sa zaprojektowane do uzycia tychze kondensatorow w malym rozmiarze z malym rozstawem nozek. Reasumujac zielone plytki zlozylem i odpalilem zywajac 470uF UFW a czarne 470uF UFG jako optymalne rozwiazanie. Wyprobowalem tez kupione z niemieckiego ebaya 2N6491/2N6488. To tez obniza wynik/rosna znieksztalcenia. Absolutnie genialnie spisuja mi sie Toshiby TTC5200+TTA1943. Na wejsciu dalem Elne Silmic II 4.7uF. R2 i R10 dalem 68KOhm, nie liczac tranzystorow mocy reszta to trazystory Philipsa. C1 dalem 390pF bo mialem pod reka wyluty z kupionego kiedys na czesci Pioneera oraz bo nie widze sensu dawac go w wartosciach nano maja metalowa obudowe, dobry zasilacz i na wejsciu bufor na operacyjnym. W calym pasmie doskonale,rowne brzmienie, bas szybki, zadnego dudnienia. Brzmienie porownalem z Lyngfordem i Technicsem SU-G700m2. Zaznaczam, ze odsluchiwalem maksymalnie ~15W. Zabezpieczenie glosnikow mam na jakze popularnym UPC1237. Zasilanie filtruje Supertechami 10000uF/63V Slit Foil. Nichicony niestety daja brzmienie V, chinskie Elny daja slaby bas, a Nippony mam tylko kilkuletnie uzywki i zapewniaja  slabsze brzmienie od Supertechow Slit Foil. Kondensatory mam oryginaly bo wylacznie z HiFi Collective i Digikey. Na razie tyle z mojej proby ozywienia tego starego projektu na nowych podzespolach. 
Mam nadzieje pokazac finalny produkt gdy tylko dostane ktora skrzynke. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.6fe28d49257f4cb9f9a5bdbbf5a512c3.png

Chcialem dodac zdjecia takze z fazy montazu z moim pomyslem na rozplanowanie wnetrza, ale limit mi nie pozwala. 
Niemniej jak obiecalem jest ciag dalszy. Skrzynka z Ali przyszla z 34 dniowym opoznieniem, ale przyszla. Z porysowanym pokretlem Chinole pozalowali gazety zeby ja lepiej zawinac i sie poobijala o paczke ze srubami. Przeszlifowalem recznie papierami wodnymi, anoda zeszla, ale jest ok, front ma matowy po zabiegach szliowania. reszta bez rysy. Powierzchnia hlodzaca z mocnym nadmiarem. Musze jeszcze przerobic modul ochrony fglosnikow bo stabilizator napiecia grzeje sie przy otwartej obudowie, a to ma sluzyc zamkniete i to jeszcze jedzie do Azji na prezent slubny, a tam bedzie non stop 30 stopni otoczenia. Coz wyszlo dopiero w testach. Gra wysmienicie, szybki bas cieszy ucho chyba najbardziej. Jesli kogos bardzo interesuje wnetrze moge podeslac fotki mailem, ktos moze to potem tu wrzucic pod swoim szyldem.
Mam juz druga skrzynke, od jutra zaczynam skladanie drugiej wersji w innej obudowie. Zastanawiam sie jeszcze nad podlaczeniem obudowy do masy. Obecnie bolec uziemienia ma galwaniczne polaczenie z obudowa, ale w Azji moga nie miec uziemienia, musze pomyslec o docelowych warunkach uzytkowania. Moze jakies sugestie? Uplywnosc zasilacz ma super niska, co rozszerza opce. Zadnego najmniejszego tetnienia nie slychac na wyjsciu - nawet w sluchawkach. 
Musze przyznac, ze mile zaskoczyl mnie potencjometr Alpsa. Swietna kultura pracy mechaniki. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozmiary zewnetrzne obudowy: 240mm/211mm/120mm
Wewnetrzne: 150mm/200mm/65mm+51mm
Obudowa ma wewnetrzna przegrode stad dwa wewnetrzne rozmiary. 

Ukryta Zawartość

Jest bardzo kompaktowa, ale da sie rozplanowac wszystko.
Kosztowala lacznie z wysylka siedemdziesiat funtow. Anodyzowac galki nie bede, oszlofiwalem tylko jej front i wyglada to ok, a ponadto galki w jej rozmiarze (38mm) kosztuja do 5 funtow gdybym bardzo chcial ja wymienic. Jak to na Aliexpresie, sprzedawca nawet nie odpisal na zgloszenie problemu, a Aliexpress na moje zgloszenie poszlo po bandzie i uruchmili zwrot... Specyficzne miejsce na zakupy, Przyszla z logo producenta klonow, najwyrazniej wyprzedaja obudowy po tym jak nie sprzedaly wzmacniacze. 

Ukryta Zawartość

No i jest drugi komplet zlozony. Znowu bingo, gra swietnie. Nawet zaszalalem i zrobilem zwarcie na wyjsciu zeby  sie przekonac czy zabezpieczenie za pomoca T19 i T20 zadziala i zadzialalo. Bardzo szybko rozgrzal sie radiator, ale nic nie padlo. Trzeba dobrac bezpiecznik w zasilaniu trafa albo jesli chce sie komus wzbogacic zabezpieczenie glosnikow o detekcje temperatury. Na deser zostawilem sobie przedwzmacniacz wg Mark Levinson bo bufory na operacyjnym zbyt wrazliwe sa na dobor kondensatorow, no i ciekaw jestem jak legenda jest transparentna. 

Ukryta Zawartość

Image6.thumb.jpg.893db9b4341cc4611042d3961106f8f9.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uzylem z grupy 16 STMicroelectronics i w drugim komplecie Philipsa bez podanej grupy, ale multimetr odmierzyl podobne wzmocnienia, wiec niechybnie ta sama grupa. Swoja droga nie trafilem na wskazania jakiej grupy wzmocnienia powinny byc drivery. 

Tu kupowalem: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BC546 i BC556 dalem Philipsa bez zadnych literek na koncu, BC556 ciagnalem z Tajwanu bo w Europie same A i B znalazlem. Nie liczac BC414 reszta malych tranzystorow Philipsa.

Przy okazji zauwazylem jak poznikaly dobre elektrolity do audio i jak podrozaly u spekulantow na ebayu. Koszmar, wiec obkupilem sie w co sie dalo na zapas zeby jeszcze moc cos wystrugac w niedalekiej przyszlosci. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prosze uprzejmie. Poczatkowo kupilem tez tranzystory 2N6491/2N6488 z niemieckiego ebaya, ale ich nawet nie sprobowalem gdy zobaczylem i uslyszalem jak zadzialaly duzo lepsze Toshiby TTC5200 + TTA1943 (tu kupione:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Tak czystego prostokata na oscyloskopie dlugo nie widzialem :) 

Ukryta Zawartość

Co do zasady to im wyższe wzmocnienie tym lepiej. 

Czy znacie jakiś przypadek w zastosowaniach audio kiedy należy użyć tranzystora o mniejszych h21E? Nie wymyślajmy tu wydumek typu mniejsza podatność na wzbudzenia...

5 godzin temu, kram napisał:

Tranzystory BD139/140

CEMI nie odbiegają jakością, mają większy rozrzut wzmocnienia i trzeba dłużej i z większej ilości dobierać.

• Pokaż nowe odpowiedzi